iwoniam Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 [quote name='Martika@Aischa']Biedny psiak ........i ten problem z włóczeniem tyłem :( Cioteczki kochane proszę pomóżcie psiakowi .....on nie jest nawet w stanie iść na spacerku :( Taką ma straszną dysplazję :( w jaki sposób chcecie mu pomóc? operacja? przeczytałam wątek ale chyba nie ma jednoznacznej opinii - wszystkie preparaty wymienione skutkują - my sami mamy psiaki z dysplazją (i po operacji) ale jedna inf - lek. Przybylski z Kłaja k. Krakowa zna nazwę leku - b. skutecznego przy dysplazji = jakiś ze Słowacji - może z nim się skonsultujcie - to jest psi chirurg-ortopeda, jest naprawdę świetny - na pewno można się go telefonicznie poradzić ktoz tez go -poleca: http://www.ktoz.krakow.pl/pages/page/15 Quote
Martika&Aischa Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 iwoniam napisał(a):w jaki sposób chcecie mu pomóc? operacja? Na sam początek trzeba Sako zabrać do dobrego weterynarza ..... Quote
winter7 Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 To są polecani ortopedzi na Śląsku: dr n. wet. Roman Fabisz, Lecznica dla zwierząt Fabisz-Stefanek w Chorzowie, 032 247 12 08 dr n. wet. Aleksander Gierek, Przychodnia weterynaryjna w Katowicach 032 757 47 47 Umówcie może tam Sakusia. Quote
Martika&Aischa Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 winter7 napisał(a):To są polecani ortopedzi na Śląsku: dr n. wet. Roman Fabisz, Lecznica dla zwierząt Fabisz-Stefanek w Chorzowie, 032 247 12 08 dr n. wet. Aleksander Gierek, Przychodnia weterynaryjna w Katowicach 032 757 47 47 Umówcie może tam Sakusia. Dr Stefanka znam - świetny lekarz i specjalista :) Quote
Inez de Villaro Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 To może byc dysplazja ale rownie dobrze spondyloza...najważniejsza jest diagnoza nie ma co psa faszerowac lekami " na oko"...Przy jego wieku postawienie go całkowicie na nogi nie bedzie łatwe.Można zniwelować ból przede wszystkim...przez kilka dni mozna podac silniejsze leki przeciwbólowe i przeciwzapalne a potem wspomniany juz Inflamex- bardzo dobry homeopatyczny lek. Jak sie kupuje większą butle (dla konia) wychodzi taniej i starcza na długo. Czeski lek na dysplazję to bonharen (kwas hialuronowy) podaje sie go dożylnie w odstępie 1 tygonia 6 razy. Quote
majowa Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Kochane, jak juz będziecie dokładnie wiedziały co i jak z Sako po wizycie u weta, ja pomogę finansowo. Mogę kupić leki, ważne żeby było dokładnie wiadomo jakie i co potrzebuje. Quote
dominikabankert Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 jestem i jak zwykle rozkladam rece, roboty nie mam to i finansowo krucho:) a na dogo zatrzesienie co watek to inna tragedia:( Quote
Beatkaa Posted June 5, 2011 Author Posted June 5, 2011 Ok,wróciłam ze schroniska..ufff.Nie byłam z Sako na spacerze,bo upał za duży i biedak męczyłby się tylko :-( Co do jego wagi to około 35kg.Mam jego kartę informacyjną z ostatniej wizyty u weta,niestety na skanie nic nie widać :(.Sako ostatnio u weta był w listopadzie 2010,miał wtedy przykurcz tylnych łap,piszczał i wył,nie mógł w ogole podniesc tylu. W rozpoznaniu ma podejrzenie zwyrodnienia stawów biodrowych,bóle przy przeprostach.Miał wtedy podany przez 7-10 dni Metacam a teraz dostaje glukozaminę. Co do leczenia operacyjnego to sama nie wiem...ale po tym co się słyszy o nieudanych operacji,to wolałabym póki co wybrać się na konsultacje z wetem i pogadać co on o tym myśli,bo operacja to ostateczność.Może zastanowimy sie co z prześwietleniem.Niedaleko mnie jest klinika weterynaryjna,do której sama chodze z psiakiem oraz tam gdzie chodzą zwierzaki ze schroniska.Jeśli zbierzemy jakieś pieniązki to w razie co mogę jechać z Sako do weterynarza(tutaj oczywiście z Mysią wszystko ustalę wcześniej).Najlepiej byłoby mu w DT,bo jak sami zobaczycie po filmikach to psiak z boksu wyczuwa,że jest słabszy i widzicie sami ...:-(:-( [video=youtube;3z-tpjPJJGE]http://www.youtube.com/watch?v=3z-tpjPJJGE[/video] [video=youtube;-gAQ_aasXcU]http://www.youtube.com/watch?v=-gAQ_aasXcU[/video] Quote
Havanka Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Beatko, po obejrzeniu filmów jestem za tym, żeby jak najszybciej pójść z nim do weta, żeby go zdiagnozować. Moim zdaniem konieczny jest rentgen. No i oczywiście DT, bo Sako nie radzi sobie zbyt dobrze wśród zdrowych psów. Na wizytę u weta dołoże sie. Quote
Martika&Aischa Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Beatkaa trzeba prosić o deklaracje i szukać hoteliku :( Ten duży czarny psiak wyczuwa że Sako jest słabszy :( Może uda się zebrać deklarację i znaleźć mu gdzieś miejsce :( Najważniejsze teraz to zabrać psiaka do dobrego weta na badania :( Quote
Syla Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Nie czarujmy się, taka jest schroniskowa rzeczywistość i od razu inny pies wyczuje taką bidę.Ten DT byłby rozwiązaniem najlepszym, tylko skąd go wziąźć.Kurcze, trzeba coś pomyśleć i to szybko. Quote
Beatkaa Posted June 5, 2011 Author Posted June 5, 2011 Havanka napisał(a):Beatko, po obejrzeniu filmów jestem za tym, żeby jak najszybciej pójść z nim do weta, żeby go zdiagnozować. Moim zdaniem konieczny jest rentgen. No i oczywiście DT, bo Sako nie radzi sobie zbyt dobrze wśród zdrowych psów. Na wizytę u weta dołoże sie. Dzięki kochana! Jak tylko wejdzie na wątek Mysia,dopytam się kiedy będzie możliwa najszybsza wizyta u weta,za którą również jestem bez dwóch zdań. Syla napisał(a):Nie czarujmy się, taka jest schroniskowa rzeczywistość i od razu inny pies wyczuje taką bidę.Ten DT byłby rozwiązaniem najlepszym, tylko skąd go wziąźć.Kurcze, trzeba coś pomyśleć i to szybko. Niestety tak jest :( Syla wspominałaś mi coś o Przebieczanach,masz jakiś kontakt z nimi? Quote
Havanka Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Cioteczki, przyszła mi teraz do głowy myśl, żeby zrobić Sako wydarzenie na FB i koniecznie wkleić te dwa filmiki. Wiele razy przekonałam sie jak ogromna jest pomoc stamtąd. Czy ktoś umie to zrobić? ja niestety nie kumata w tym temacie. Quote
Beatkaa Posted June 5, 2011 Author Posted June 5, 2011 [quote name='Havanka']Cioteczki, przyszła mi teraz do głowy myśl, żeby zrobić Sako wydarzenie na FB i koniecznie wkleić te dwa filmiki. Wiele razy przekonałam sie jak ogromna jest pomoc stamtąd. Czy ktoś umie to zrobić? ja niestety nie kumata w tym temacie. Wydarzenie już zrobiłam zaraz dodam link....:) EDIT : http://www.facebook.com/event.php?eid=227953203883172 Quote
Bjuta Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Beatko, ja mam kontakt z Przebieczanami (mamy tam Dina, Kajtka, Satyra i Kaję), ale wydaje mi się, że one nie wezmą psiaka do ogrodu (ostatnio odmówiły wzięcia Frania, bo już nie mają miejsca). A do kojca to zupełnie bez sensu. Na tym filmiku nie widać wagi problemu. On tam chodzi jakby normalnie. Trzeba go zobaczyć w ruchu, żeby było wiadomo o co chodzi. A ten czarny psiak to Medo, to jeszcze niedawno był szczeniak. On generalnie nie jest agresywny, tylko wszędzie go pełno. Zdziwiłam się, że tak startuje z pokazaniem zębów Sako. Trzecia w klatce - Striełka - jest zupełnie nieszkodliwa. Quote
Beatkaa Posted June 5, 2011 Author Posted June 5, 2011 Bjuta napisał(a):Beatko, ja mam kontakt z Przebieczanami (mamy tam Dina, Kajtka, Satyra i Kaję), ale wydaje mi się, że one nie wezmą psiaka do ogrodu (ostatnio odmówiły wzięcia Frania, bo już nie mają miejsca). A do kojca to zupełnie bez sensu. Na tym filmiku nie widać wagi problemu. On tam chodzi jakby normalnie. Trzeba go zobaczyć w ruchu, żeby było wiadomo o co chodzi. A ten czarny psiak to Medo, to jeszcze niedawno był szczeniak. On generalnie nie jest agresywny, tylko wszędzie go pełno. Zdziwiłam się, że tak startuje z pokazaniem zębów Sako. Trzecia w klatce - Striełka - jest zupełnie nieszkodliwa. Rozumiem...jak będą stale deklaracje to możemy czegoś szukać,bo bez tego ani rusz ! Wiem,że tam tego nie widać aż tak dobrze :( Ale jak sie przypatrzysz to nogi mu zjeżdżają..trzeba jednak nakręcić porządny film,ten jest tylko taką namiastką.Na nim widać,że w schronisku Sako nie ma szans ze swoimi chorobami :( Bjutko,to nie Medo,to Malo... Quote
Bjuta Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Malo, tak tak... Takie stare ONki często lądują u Czarodziejki. Może ona by miała miejsce? Quote
Beatkaa Posted June 5, 2011 Author Posted June 5, 2011 Bjuta napisał(a):Malo, tak tak... Takie stare ONki często lądują u Czarodziejki. Może ona by miała miejsce? Można popytać...Czarodziejka to ta moderatorka forum? Quote
Syla Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Musimy zbierać deklaracje, bez tego nie uda się.Może by tak zapytać kikou? Quote
Bjuta Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Tak, właśnie! I kiedyś mieliśmy też staruszka Kiera u Ani w Brodnicy. Quote
bela51 Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Chyba do Czarodziejki byłoby najblizej. I najtaniej. Quote
Beatkaa Posted June 5, 2011 Author Posted June 5, 2011 Super ! :) To ja myślę żeby zapytać Czarodziejkę i Kikou. Dziewczyny napisałybyście do nich ,proszę :( Quote
Recommended Posts