imperator Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 róża35 napisał(a):Byłam przed chwilą w Klinice ,w której leczył się Sako do chwili wyjazdu do Czarodziejki,gdzie go żegnałyśmy nie wiedząc jak tam będzie....Miał książeczkę zdrowia i jakiś lek na uszko chore:sad: z tego co pamiętam ,miał chorą skórę .Dziś nie chciano mi pisemnie potwierdzić,że RTG wykazało bardzo poważne zwyrodnienie stawów biodrowych,szczególnie lewego,itd wszystko co pisała założycielka wątku. Powiedziano mi że należy zwrócić się do Schroniska,aby wyraziło zgodę na wydanie dokumentacji leczenia,więc Mysia powinna zadziałać.Pamiętam ,że Sakuś ,gdy wyjeżdżał z Zabrza ,miał swoją książeczkę zdrowia.Dalej prawnym właścicielem psiny jest schronisko ,wię czekamy na pełną dokumentację z Kliniki. Co do wyników badań powinna je mieć również czarodziejka, skoro ma zaświadczenia od wetów Czarodziejka napisał(a):Jest afera i jak zawsze nikt nie jest zainteresowany faktami. Ja mam zaświadczenia od moich wetów o prawidłowej opiece nad Sako, odleżyny są konsekwencją jego choroby, a nie zaniedbań. Wetki przyjeżdżały na wizyty, prowadziły leczenie i po czasie stwierdzily, że niestety nie ma szans na wstanie, a wkrótce dojdzie do powikłań, bo nie zapanuje się nad odleżynami. Ja to wszystko na wątku pisałam, nikt nie komentował. Teraz pisze się o betonie i mrozie, a psy mają 2 dogrzewane pomieszczenia. Może po prostu wystarczy Ją zapytać Quote
ania shirley Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Będą dziś wiesci o Sako?? Jak sie piesek czuje??? Quote
zuzlikowa Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Kajko, ja trochę z innej strony... i przepraszam, bo nie moje doświadczenia tylko madrzejszych i doswiadczonych w opiece nad psiakami leżącymi, ale po rozmowie, myslę,że warto bym zwróciła uwage na te kilka aspektów, na które oni mnie wyczulili...a które teraz w opiece nad psiakiem w tym stanie moga nam nieco umykać, a byłyby bardzo przydatne... Najważniejsze wydaje się by zastosować dietę gastro: lekkostrawną, nie wysokobiałkową i dołożyć suplementy, które tłuszcz przemienią w masę mięśniową... czyli nie dopuścić do powstawania złogów kału w jelitach( psiak w takim stanie nie potrafi normalnie się wyprózniać, trzeba mu pomagać karmą i suplementując, może i olej dodając, by pozostałości łatwo przez jelito przechodziły). Jeśli dajemy jakieś kości, czy cokolwiek czym może się zająć, a bezwzględnie powinniśmy- onek pies pracujący i musi mieć nowe wrażenia dostarczane także, by się nie nudził i miał chęć do życia, to raczej nie stosujmy gnatów wieprzowych( tu z własnego doświadczenia wiem jak bardzo potrafia zatkać jelito i utrudnić wypróżnianie...aż do bólu psa), ale może jakieś gryzaki na wypróżnianie nie mające najmniejszego wpływu... I taka propozycja odnośnie skóry, którą warto może skonsultować z weterynarzami prowadzącymi, bo sprawdzona już w bardzo trudnych przypadkach...OZONELLA. Lek stosowany min. u pacjentów onkologicznych z odleżynami... lekko oleisty i poza działaniem leczniczym sensu stricte, mogący także uelastycznić skórę. Nie kontynuuję rozważań nt przyczyn stanu Sako... no chyba, że jako wskazówkę by podjąć działania odwrotne: usprawniać stawy i mięśnie oraz prowokować Sako do poruszania się( oczywiście to tylko i wyłącznie w zakresie wskazanym przez weterynarza!)... Wiem, że jest ogromnie wiele drobnych, ale pozytywnych zmian, które dają nadzieję i ja także łapię się ich za wszelką cenę, ale wiem też, że Sako nie może bezwładnie i bezwolnie leżęć. Dysplazja nie jest niczym lekkim dla dużego psa, ale informacja o kregosłupie nieco mnie przeraziła. Paskudna mieszanka: tak rozległe rany i konieczność postawienia na nogi psa odmięśnionego z urazem(schorzeniem?) kręgosłupa... paskudna. Sako... właściwie nie wiem psiaku, co Tobie mogłabym powiedzieć...:shake:... będę mocno trzymała kciuki. Quote
zuzlikowa Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Acha i jeszcze pytanie o zachowanie Sako w czasie zabiegów, badań i rehabilitacji? A jak jest w domu w kontakcie z Winter? Są momenty gdy napięcie odpuszcza i jest spokojnie zaciekawiony otoczeniem?... nasłuchuje?... powarkuje? Jak reaguje na inne psiaki? Quote
Kajka_72 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Aniu, a moge byc zdjecia "usmiechnietegoé Sakulka, zamiast slow? ;-) Codziennie lepiej TO wyglada :-) qrcze , te rany byly do kosci :( Quote
ania shirley Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Kajka_72- dziękuję!!! On juz teraz wygląda na psa zadowolonego, zainteresowanego i ...uśmiechnietego! Quote
Vectra Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 na stawy to zbawienny jest wiadomo arthoflex , ale cudnie się sprawdza galaretka z kurzych łapek ... dużo kolagenu ;) no i kwas hialuronowy. Jakie zalecenia dał wet , jeśli można wiedzieć ? Quote
Kajka_72 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 zuzlikowa napisał(a):Kajko, ja trochę z innej strony... i przepraszam, bo nie moje doświadczenia tylko madrzejszych i doswiadczonych w opiece nad psiakami leżącymi, ale po rozmowie, myslę,że warto bym zwróciła uwage na te kilka aspektów, na które oni mnie wyczulili...a które teraz w opiece nad psiakiem w tym stanie moga nam nieco umykać, a byłyby bardzo przydatne... nie przepraszaj prosze :-) kazda dobra rada jest cenna [QUOTE]Najważniejsze wydaje się by zastosować dietę gastro: lekkostrawną, nie wysokobiałkową i dołożyć suplementy, które tłuszcz przemienią w masę mięśniową... czyli nie dopuścić do powstawania złogów kału w jelitach( psiak w takim stanie nie potrafi normalnie się wyprózniać, trzeba mu pomagać karmą i suplementując, może i olej dodając, by pozostałości łatwo przez jelito przechodziły)[QUOTE] Melduje , ze wszystko co powyzej-zastosowano :-) [QUOTE]Jeśli dajemy jakieś kości, czy cokolwiek czym może się zająć, a bezwzględnie powinniśmy- onek pies pracujący i musi mieć nowe wrażenia dostarczane także, by się nie nudził i miał chęć do życia, to raczej nie stosujmy gnatów wieprzowych( tu z własnego doświadczenia wiem jak bardzo potrafia zatkać jelito i utrudnić wypróżnianie...aż do bólu psa), ale może jakieś gryzaki na wypróżnianie nie mające najmniejszego wpływu...[QUOTE] o tym tez wiemy :-) jesli kosc to tylko wolowa , naturalna ze sciegienkami, chrzastka i szpikiem w srodku :-) [QUOTE]I taka propozycja odnośnie skóry, którą warto może skonsultować z weterynarzami prowadzącymi, bo sprawdzona już w bardzo trudnych przypadkach...OZONELLA. Lek stosowany min. u pacjentów onkologicznych z odleżynami... lekko oleisty i poza działaniem leczniczym sensu stricte, mogący także uelastycznić skórę.[QUOTE] Dziekuje :-) , o tym nie wiedzialam. Przekaze oczywiscie Kasi. [QUOTE]Nie kontynuuję rozważań nt przyczyn stanu Sako... no chyba, że jako wskazówkę by podjąć działania odwrotne: usprawniać stawy i mięśnie oraz prowokować Sako do poruszania się( oczywiście to tylko i wyłącznie w zakresie wskazanym przez weterynarza!)...[QUOTE] szkoda;) ja bardzo lubie Twoje rozwazania :cool1: [QUOTE]Wiem, że jest ogromnie wiele drobnych, ale pozytywnych zmian, które dają nadzieję i ja także łapię się ich za wszelką cenę, ale wiem też, że Sako nie może bezwładnie i bezwolnie leżęć. Dysplazja nie jest niczym lekkim dla dużego psa, ale informacja o kregosłupie nieco mnie przeraziła. Paskudna mieszanka: tak rozległe rany i konieczność postawienia na nogi psa odmięśnionego z urazem(schorzeniem?) kręgosłupa... paskudna.[QUOTE] Fakt , proste nie jest i bez zadnych gwarancji powodzenia. Zaden jednak dr nie zasugerowal Kasi ,uspienia Sako. Wszyscy zgodnie twierdza, ze nalezy sprobowac, dac mu czas -co rownowazy szanse. Sako to twarda sztuka , nowe zycie ma 9dni, to za krotko by byly jakies spektakularne postepy , a drobnych jest sporo:-) Pozwalaja wierzyc. /QUOTE]Sako... właściwie nie wiem psiaku, co Tobie mogłabym powiedzieć...:shake:... będę mocno trzymała kciuki.[QUOTE] chyba by odpowiedzial ...dziekuje Zuzlikowa :loveu: Quote
malizna78 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 No umarłam, jak zobaczyłam! matko jedyna. Ten pychol, dosłownie, najpierw widziałam uszy i myślałam, że będa jakieś stare zdjęcia. Normalnie serce mi autentycznie podskoczyło z radości! Bardzo dziekuję. Bardzo, bardzo!:multi: ps. Zdjecia już powiedziały mi bardzo wiele! Wygląd pysia i odleżyn. szok. Ale też bardzo interesują mnie odpowiedzi na pytania zuzlikowej, więc Kajko gdybyś była tak dobra i kochana, to zapytaj proszę przy okazji. Quote
czarna anda Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 dobrze jest do karmy gastro dodawac siemie lniane - w takim stanie psiaki potrzebuja lekkiego poslizgu a siemie jest poza tym dobre samo w sobie :) ja podaje gastroenterica puriny proplan rozmoczona psiakom z problemami z chodzeniem bo czesto ma to zwiazek z dysfunkcja zakonczen nerwowych w ostatnim odcinku kregoslupa - warto tez podawac gasprid jesli sa problemy z wyproznianiem zamiast metoclopramidu - zapobiega ewentualnym wzdeciom oraz rozszerzeniom w sytruacji jelit leniwych Quote
Kajka_72 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 zuzlikowa napisał(a):Acha i jeszcze pytanie o zachowanie Sako w czasie zabiegów, badań i rehabilitacji? A jak jest w domu w kontakcie z Winter? Są momenty gdy napięcie odpuszcza i jest spokojnie zaciekawiony otoczeniem?... nasłuchuje?... powarkuje? Jak reaguje na inne psiaki? Na to pytanie odpowiem z przyjemnoscia :-) O tak ...sa momenty , gdy jest spokojny, Winter moze mu dac np. szprotki z reki ;-) delikatnie poglaskac lapke , przy masazach bardzo sie rozluznia ...chyba nawet mu sie podobaja :-) Juz sie nie jezy. O psiaki nie pytalam . Malizno ...heheh blyskawica z Ciebie ;-) juz odpowiedzialam ...podnies glowe do gory ;-) Quote
malizna78 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Kajka_72 napisał(a): Fakt , proste nie jest i bez zadnych gwarancji powodzenia. Zaden jednak dr nie zasugerowal Kasi ,uspienia Sako. Wszyscy zgodnie twierdza, ze nalezy sprobowac, dac mu czas -co rownowazy szanse. Sako to twarda sztuka , nowe zycie ma 9dni, to za krotko by byly jakies spektakularne postepy , a drobnych jest sporo:-) Pozwalaja wierzyc. Wiesz Kajko, jak dla mnie , to widze spektakularne postępy. Wystarczy spojrzec na ostatnie zdjęcia z zabiegów "pielęgnacyjnych" czarodziejki i porównać Sako na nich i Sako dziś.Nie ma nawet o czym mówić. Wiem, że wszyscy czekamy na ten dzień, kiedy Sako wstanie. Ale jak to sie stanie (bo wierzę bardzo, bardzo że się stanie), to już będzie wspaniały cud i prawdziwe święto. Quote
malizna78 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Kajka_72 napisał(a):Na to pytanie odpowiem z przyjemnoscia :-) O tak ...sa momenty , gdy jest spokojny, Winter moze mu dac np. szprotki z reki ;-) delikatnie poglaskac lapke , przy masazach bardzo sie rozluznia ...chyba nawet mu sie podobaja :-) Juz sie nie jezy. O psiaki nie pytalam . Malizno ...heheh blyskawica z Ciebie ;-) juz odpowiedzialam ...podnies glowe do gory ;-)O! Ze mnie "błyskawica" a z Ciebie Grom!;):) Dziękuję Kajka raz jeszcze, wczoraj szłam spac trochę niespokojna (brakiem wiadomości, więc wyobraźnia pracowała) ale dziś zasnę wyluzowana:) Quote
zuzlikowa Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Vectra napisał(a):na stawy to zbawienny jest wiadomo arthoflex , ale cudnie się sprawdza galaretka z kurzych łapek ... dużo kolagenu ;) no i kwas hialuronowy. Jakie zalecenia dał wet , jeśli można wiedzieć ? Też jestem ciekawa zaleceń dr Sterny... takich codziennych, bo one wzbogacają doświadczenie, a przydaje sie ono wielu z nas bardzo . Jak ten psiura już jest "wysoki"... :)... bardzo się cieszę ! Quote
Anula Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 No i tak powinno wyglądać hospicjum - materac przeciwodleżynowy,dry bed veta,podkłady,Sako czysty i zadbany,nie wspomnę o zabiegach. Quote
zuzlikowa Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 czarna anda napisał(a):dobrze jest do karmy gastro dodawac siemie lniane - w takim stanie psiaki potrzebuja lekkiego poslizgu a siemie jest poza tym dobre samo w sobie :) ja podaje gastroenterica puriny proplan rozmoczona psiakom z problemami z chodzeniem bo czesto ma to zwiazek z dysfunkcja zakonczen nerwowych w ostatnim odcinku kregoslupa - warto tez podawac gasprid jesli sa problemy z wyproznianiem zamiast metoclopramidu - zapobiega ewentualnym wzdeciom oraz rozszerzeniom w sytruacji jelit leniwych ... notuję sobie także! Niestety powoli zbliżamy się do takiego momentu gdy będę musiała mieć wiedzę, by nie dopuścić do cierpień mojej malutkiej:(... ale w razie czego i tak pozwolę sobie pamiętać o Twoich doświadczeniach i podpytywać... ok? Quote
Kajka_72 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 (edited) Malizna, piszac "spektakularne" mialam na mysli np. przejscie kilku metrow ;-) ale masz racje. To inny pies, nie cierpiacy , znacznie spokojniejszy i zadbany. Vectra tak jak pisalam wczesniej, priorytet to wyleczyc rany by mozna bylo wdrozyc caly "program naprawczy" , w miedzyczasie leki, suplementy, masaze,cwiczenia stawow, laser. Ja na stawy zaproponowalam cortaflex . Drozszy wprawdzie ale znacznie skuteczniejszy -uwazam :-) U mnie sprawdzony. Edited February 17, 2012 by Kajka_72 Quote
zuzlikowa Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Kajko, to przekaż Winter,że Sakulcowi bezwzględnie każę wstawać... choć próbować powoli! Powiedz, że wiosna już blisko i trzeba ją koniecznie na 4 łapach przywitać... inaczej dla Onka, wstyd:evil_lol::cool3:. Może posłucha :lol: Tak trzymaj Sako... do góry chłopie... do góry! Onek to nie leń... Quote
Ewa i flatki Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Też widzę gołym okiem różnice w wyglądzie psa - to nie Fotoshop, tylko ciepło w sensie dosłownym i w przenośni, którego on doznaje :) Strasznie kojarzy mi się z Ajaksem z Boguszyc, którego razem z Zofią wiozłyśmy do Warszawy w przekonaniu, że mamy do czynienia z psem w stanie terminalnym...Wiem, Ajaks chodził, ale za to miał mieć nowotwór wielkości głowy dziecka. A teraz sobie grzeje dupkę na kanapie w cudownym domku - od 3 lat prawie :) I powtarzam do znudzenia: sprawdzajcie domki tymczasowe - im kto bardziej słodzi na Dogo, tym bardziej mu trzeba patrzeć na ręce ! Quote
Vectra Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Kajka_72 napisał(a): Vectra tak jak pisalam wczesniej, priorytet to wyleczyc rany by mozna bylo wdrozyc caly "program naprawczy" , w miedzyczasie leki, suplementy, masaze,cwiczenia stawow, laser. Ja na stawy zaproponowalam cortaflex . Drozszy wprawdzie ale znacznie skuteczniejszy -uwazam :-) U mnie sprawdzony. Czytam o nowinkach w leczeniu, z wielkim zainteresowaniem ;) dziele się swoją bardzo skromną wiedzą ... ale co 10 głów i doświadczeń to nie jedna. Ja raz miałam psa z dysplazją , jak do mnie trafił nie chodził .. tylko to był młody pies. Ale wspominałam o ONce siostry , która lat ma 15 .. więc dlatego chętnie się dowiem co jeszcze mamy fajnego nowego. Trzymam kciuki za Sako :) Quote
Vectra Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Kajka_72 napisał(a): Vectra tak jak pisalam wczesniej, priorytet to wyleczyc rany by mozna bylo wdrozyc caly "program naprawczy" , w miedzyczasie leki, suplementy, masaze,cwiczenia stawow, laser. Ja na stawy zaproponowalam cortaflex . Drozszy wprawdzie ale znacznie skuteczniejszy -uwazam :-) U mnie sprawdzony. Czytam o nowinkach w leczeniu, z wielkim zainteresowaniem ;) dziele się swoją bardzo skromną wiedzą ... ale co 10 głów i doświadczeń to nie jedna. Ja raz miałam psa z dysplazją , jak do mnie trafił nie chodził .. tylko to był młody pies. Ale wspominałam o ONce siostry , która lat ma 15 .. więc dlatego chętnie się dowiem co jeszcze mamy fajnego nowego. Trzymam kciuki za Sako :) Quote
Ewa i flatki Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Też widzę gołym okiem różnice w wyglądzie psa - to nie Fotoshop, tylko ciepło w sensie dosłownym i w przenośni, którego on doznaje :) Strasznie kojarzy mi się z Ajaksem z Boguszyc, którego razem z Zofią wiozłyśmy do Warszawy w przekonaniu, że mamy do czynienia z psem w stanie terminalnym...Wiem, Ajaks chodził, ale za to miał mieć nowotwór wielkości głowy dziecka. A teraz sobie grzeje dupkę na kanapie w cudownym domku - od 3 lat prawie :) I powtarzam do znudzenia: sprawdzajcie domki tymczasowe - im kto bardziej słodzi na Dogo, tym bardziej mu trzeba patrzeć na ręce ! Quote
Recommended Posts