Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

[quote name='Kajka_72']

Zuzlikowa , Sakus ma nerki ok ...ma tylko silna anemie wiec coz....skoro nie ma innych powodow anemii to pies byl niedozywiony . Co tu ukrywac ? :(

Wiem, że jeszcze nerki są ok :)- wyczytałam!... i to już świadczy o mocy tego organizmu, bo przy braku ruchu, praca najważniejszych organów szybko ulega degradacji i dochodzi do śmiertelnych problemów.... nawet jak psiak wcześniej nie był w ogólnie złym stanie!
Tego się właśnie bałam pytając, czy Sako ma szansę wstać.

Powody anemii u starszych organizmów bywają różne: niedożywienie, upośledzenie wchłaniania spowodowane wiekiem, nieodpowiednie żywienie, zwolnienie procesów trawiennych i ... więcej nie mam co się mądrzyć, bo wiele z Was wie to lepiej niż ja, ale jedno musimy sobie uswiadamiać- starość upośledza wszystkie funkcje organizmu!!
... jednak jeśli ktoś podejmuje się prowadzenia opieki nad starymi ludźmi... psami... MUSI mieć tego świadomość! I nie pisać, że opiekunowie wirtualni wiedzieli w jakie warunki jedzie pies, lecz uświadamiać ich jakie potrzeby taki stary organizm może mieć... nie może też polegać na "oku" wetki, lecz mieć pełną świadomość, że opieka medyczna nad starym psem(podobnie jak nad starymi ludźmi!) wymaga okresowej diagnostyki... nawet tej najprostszej, tj. morfologii krwi, a bywa, że i biochemii i innych badań.
Tylko takie badania umożliwiają określenie w jakim stanie jest organizm psiaka, jakie funkcje potrzebują wsparcia i leczenia, a jakie ochrony jedynie.
Takie badania umożliwią także dostosowanie składników w karmie do odpowiedniego stanu psa... do rzeczywistych potrzeb jego organizmu.

Edited by zuzlikowa
Posted (edited)

Zuzlikowa dziekuje .
Ja zupelnie zapomnialam o tym specyfiku , a podawalam go swojej Sabie :-) Masz racje ...to doskonaly srodek . Oczywiscie polece go Kasi z czystym sumieniem :-)

Dodam tylko, ze Sakus nie ma uposledzonego wchlaniania ;) wsuwa karme dla szczeniakow z apetytem :-) wiec w konsekwencji co do braku odpowiednigo zywienia, lub niedozywienia sie zgadzamy.

Poza tym jeszcze jedna uwaga . Sakus nie trafil w takim stanie do "hospicjum", on tego stanu sie tam "nabawil" :( I przyczyna nie byla starosc bo 11 lat to jeszcze nie taka ogromna starosc, a ogromne zaniedbanie. To jasne.

Edited by Kajka_72
Posted

Przeczytałam ten wątek....
I qrwa nie rozumiem jednej rzeczy....
Jak mozna odmówić komukolwiek szansy? na życie,na leczenie,na lepszy byt? Bo się zestresuje....kazda zmiana w zyciu jest stresem.Nawet ta na lepsze- bo zmiana, bo nowe...
Włosy stawały mi dęba,nie wierzyłam własnym oczom....ktoś oferuje DS dla psa bardzo chorego i w zamian obrzucany jest błotem?
Można odmówić takiej prośbie,jeśli samemu jest się w stanie zaproponowac lepsze warunki...
Winter- dobrze,ze zaopiekowałaś się psiakiem...Jakkolwiek to się skończy- chyba jednego można byc pewnym..Sako odejdzie w godnych warunkach.
A może Wam sie uda??? Trzymam kciuki!

Posted

widzę, że Kajka już o wszystkim napisała :) dodam jeszcze tylko, że Winter będzie też stosować Balsam Szostakowskiego, o którym pisaliście - skonsultowała to dzisiaj z wetem :)

Posted

Mysia_ napisał(a):
widzę, że Kajka już o wszystkim napisała :) dodam jeszcze tylko, że Winter będzie też stosować Balsam Szostakowskiego, o którym pisaliście - skonsultowała to dzisiaj z wetem :)

balsam szostakowskiego o ile dobrze pamiętam na odleżyny można mieszać z olejem lnianym w proporcji 1do 3 lub 1do 1(balsam do oleju ) lub z tranem w tej samej proporcji

Posted

Cantadorra , nie ma ograniczen (chyba) bo to jest kompleks witamin , mineralow i chyba aminokwasow o ile dobrze pamietam. Taki "zestaw zdrowia" dla biedakow na odbudowe miesni , po operacjach i przy wyniszczonym organizmie. Dobra rzecz...:-)

Posted

To są dopiero wspaniałe wiadomości!Teraz to już musi być z każdym dniem, tylko lepiej!Gdy zobaczyłam zdjęcia Sako i te jego oczy pełne nadziei,to wiedziałam,że się nie podda i będzie walczyć!Winter,jesteś wielka...!!!jeżeli będzie taka potrzeba,chętnie dołączę do grona osób,chcących wesprzeć Sakusia finansowo.

Posted

lilk_a napisał(a):
balsam szostakowskiego o ile dobrze pamiętam na odleżyny można mieszać z olejem lnianym w proporcji 1do 3 lub 1do 1(balsam do oleju ) lub z tranem w tej samej proporcji

Bądź z olejem rokitnika ;)

Posted

Sako tak trzymaj psiaku:multi:, nie poddawaj się! przetrwałeś tak wiele i już tylko cienka niteczka łączyła Cię z życiem
jak odbudować takie długotrwałe zniszczenie i wyniszczenie organizmu? Winter, to potężna mozolna praca 24 godziny na dobę, niewiele osób stać na takie poświęcenie i oddanie, DZIEKUJEMY:Rose: mocno trzymamy kciuki :loveu:

Posted (edited)

Sakus wczoraj jak na prawdziwego psa przystalo, dostal kosc :-) taka prawdziwa, a nie jakas tam "skorzana" ;-)
Zobaczcie z jaka pasja ja obrabia ;-)
On ma naprawde chec do zycia.
Kazdego, kto zyczy Winter i Sako zwyciestwa prosimy o wysylanie dobrych, pozytywnych mysli:-)Kasia i Sakus potrzebuja ich teraz bardzo. Przed nimi trudna walka i ja wierze , ze wygrana.
Ida w dobrym kierunku choc rokowania sa ostrozne. Sakus porusza delikatnie lapinkami :-)

Skora Sako juz nie ropieje,nie "slimaczy sie" , jest suchutka :)Jak widac na zdjeciu, powoli sie goi.Ja porownujac zdjecia z pierwszego dnia i teraz, widze ogromna roznice.W tak krotkim czasie taka zmiana :-)

Edited by Kajka_72
Posted

Nie będę pisała w jaki sposób tu trafiłam nie będę wracała do tego co było, ale skupie się na tym co jest teraz i widzę, że bardzo potrzebne jest wsparcie dla człowieka i psa, Winter i Sako :)
Nie mogę pomóc realnie oprócz poprostu obecności tutaj.

Posted

Cały czas jestem na wątku i z całego serca wspieram winter i Sako w walce o lepsze jutro!

Rany Sako na ostatnim zdjęciu są przerażające, a przecież już są w lepszym stanie niż na zdjęciach poprzednich!!

Dla mnie niepojęte jest jak można w "hospicjum" dla psów dopuścić skórę do TAKIEGO stanu! Ale z drugiej strony niepojęte jest również, jak można umieszczać stare i chore psy, wiedząc, że w "hospicjum" nie ma warunków domowych tylko zimny, nieogrzewany garaż?!:shake::shake::shake:

Posted

Ja mysle, ze Winter nalezy pomoc finansowo i trzeba koniecznie znalezc na to sposob .
Kasia sie o nic nie upomina ale wiem ile ja kosztuja diagnozy, podklady, leki , suplementy wzmacniajace i bedzie kosztowala rehabilitacja. Kasia bedzie zamawiala tez BB & Recovery Balance , na 50dni kosztuje ponad 400pln. Nie mozna jej zostawic z tym sama.
Cos trzeba wymyslec koniecznie! .

Posted

Też jestem myślami i całym sercem przy Sakusiu i Winter.
Nie wiem jakie były rozmowy pomiędzy Winter a osobami decyzyjnymi. Sakuś ma pieniążki i stałe deklaracje.
Walcz Sakusiu i wytrwałości dla Winter.