patrycja&jazz&kuba Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Witajcie. Jakis czas temu pisalam Wam o gulce na karku naszego Jazza (półtoraroczny golden) - myslelismy wtedy ze to moze ślad po szczepieniu - tak tez mowil Wet. Niestety ta gulka nie zniknęłą - od czasu szczepienia na wscieklizne minęły 2 miesiace. Poszlismy istatni z Jazzem do Weta - bo mialam wrażenie ze troszke sie powiekszyla ta gulka (moze tylko mi sie wydaje). Stwierdził ze żeby mieć pewność co to jest należy to wyciąć i dać do badania. Gulka jest w kolorze skóry (nie zaczerwieniona), im bardziej sie jej dotyka tym sie powieksza, a po jakims czasie wraca do swojej malej wielkosci. Wet mówi ze sie nie rozgałęzia, czyli jest tylko pod skórą. Bardzo interesuja nas opinie Wetów na dogo, bedziemy sie jeszcez konsultowac z innym Wetem, ale interesuja mnie wasze opinie. Strasznie się martwie, ze moze to być cos złego :-( Quote
Goldu$ Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 nie wiem co to... a może wet jak szczepił psa teafił w jakieś ścięgno lub zyłę i się takie coś zrobiło? Znam takie przypadki... Quote
Madzia_19 Posted October 28, 2006 Posted October 28, 2006 Lucky dostał gulę po zastrzykach odczulających. Gdy byiśmy nad morzem to vet mu to naciął i okazało się, że miał krawiaka. Gdy przyjechaliśmy do domu to wyskoczyłay mu jeszcze dwie gule. Nasz vet kazał tego nie ruszać i rzeczywiście samo zeszło. Quote
Gazuś Posted October 28, 2006 Posted October 28, 2006 Goldu$ napisał(a):nie wiem co to... a może wet jak szczepił psa teafił w jakieś ścięgno lub zyłę i się takie coś zrobiło? Znam takie przypadki... Docowy miał takie coś. Taka gula pod skórą, właściwie to pod skórą dało się ją "złapać" - długości ok 3,4 cmx2 cm. Przesżło mu samiusieńko po jakiś 3-4 tygodniach całkiem. Dodam, że ja też kiedyś sama miałam takie coś na biodrze, jak spadłam z roweru :) Pół roku mi złaziło, ale w końcu zeszło :cool3: Quote
sisay Posted October 28, 2006 Posted October 28, 2006 Sprobuj to ogolic i zobacz czy jest dziurka :cool3: To wprawdzie typowe dla rodezjanow, taka cysta w skorze, ale "gulka" to pierwszy objaw. Cholera wie, u jakiej rasy jeszcze moze to wyskoczyc :roll: Quote
patrycja&jazz&kuba Posted October 30, 2006 Author Posted October 30, 2006 Dziekujemy wszystkim za odpowiedzi.. Dwaj weti kazali to oserwowac i na razie nie ruszac. Przy okazji jesli bedzie,y usypiac psa np. do sciagania kamienia itp to wtedy to wytniemy. na razie sie nie powieksza wiec obserwujemy. jeszcze raz wielkie dzieki Pozdrawiamy pati&Jazz&Kuba:lol: Quote
Recommended Posts