Turdołek Posted October 26, 2006 Posted October 26, 2006 Od niedawna zajmuję się projektowaniem i szyciem psich ubrań. Wymyśliłam dwustronny kombinezon dla yorków. Z jednej strony polar w bardzo modne w tym sezonie tygrysie prążki a z drugiej ortalion w kolorze militarnej jesieni. Kombinezon zapinany jest na dwustronny zamek, dzięki czemu mamy "dwa w jednym". Ciekawa jestem Waszej opinii na jego temat. Zamieściłam na allegro, bo po przykrych doświadczeniach ze sklepami, nie mam do nich zaufania. Podaję linek http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=136440316 . Pozdrawiam i czekam na opinie. Turdołek Quote
Light of Shin-Ra Posted October 26, 2006 Posted October 26, 2006 Mnie się podoba, jak taki mały tygrysek wygląda. Teraz będę sama szyła kombinezon dla mojego grzywka na zimę. Mam od jednej dogomaniaczki wykrój. A czy to kombinezonik dla pieska czy suni bo to trochę różnica. Jak chcesz na tym troszeczkę kasy zarobić to moim zdaniem trzeba pomyśleć o innych rasach też, choć yorki popularne. No i jeśli o mnie chodzi to bez "udziwnień" bo psy to nie ludzie, czyli bez głupich falbanek czy kokardek. Ale pomysł z tygryskiem jest ok. Quote
jaszczurka Posted October 26, 2006 Posted October 26, 2006 A ja nie bardzo rozumiem. Kombinezon ortalionowy podszyty polarem - ok - jest bardzo dobry na zimne a do tego mokre dni. Ale zakladanie psu kombinezonu ortalionem do dolu, polarem do gory (bo tak rozumiem 2 w 1, chyba ze sie myle?) jaki to ma sens? Jesli pogoda pozwala, lepiej zalozyc psu sam polar, przynajmniej jest to oddychajaca tkanina i nie krepujaca tak jak ortalion. Do tego ortalion nieprzyjemnie szelesci. Quote
KAŚKA Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Jaszczurko, myślę że sensem większości ubranek nie jest jego funkcjonalność, ale to, żeby pańcia pieska mogła we wdzianko odziewać. Rano może ubrać pieska w tygryska, a po południu skafanderek przełożyć na drugą stronę. Może ktosik zauważy i pomyśli, że pieseczek jest zadbany i ma pełną szafę odzieży. Quote
jaszczurka Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Nie znam intencji Turdolka i tego, co dla niej wazne w psim wdzianku - dla mnie liczy sie funkcjonalnosc i zeby pies nie wygladal jak lalka ;) generalnie wyglad tego ubrania mi sie podoba bo nie jest przeslodzone i przeladowane ozdobami, fajny jest tez pomysl przypinek, zastepujacych obroze. Ale pomysl zakladania ubrania ortalionem do dolu jest IMO zly. Quote
TangoBlue Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Turdolek - Mnie sie podobaja, ale faktycznie, moje psy maja kurbaki z polarkiem od strony wewnetrznej, a ortalion jest na zewnatrz. Nie przeszkadza mi wzor w tygryska, tak samo jak nie przeszkadza mi to, ze Sinda ma granatowy kubrak na zime, caly granatowy, a na samej gorze jest haft z orlem. Gdyby kubrak byl caly granatowy, rowniez byloby ok. Teraz zaczely sie tu slynne wichury, i takie kubraki sa jak znalazl, w sam raz na pogode typowa dla wyspy posrodku Morza Polnocnego, wietrzna, deszczowa i bardzo nordycka ;) . Wczoraj wiatr wyrwal mi parasol z reki, nie bieglam nawet za nim bo i tak bym go nie dogonila :) Quote
agara Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 ładny...:) bardzo fajny, ale pieski nie lubią ciuchów:D hehe Quote
Marta Chmielewska Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Turdołek ma też inne ciekawe oferty na allegro :diabloti: http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=136444207 Quote
MAREA SHAPIRO Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 :angryy: :angryy: :angryy: a takiego do zmywania naczyn i sprzatania nie ma niestety/// Quote
Light of Shin-Ra Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Kochany Tordołku, żeby nie było , że na Ciebie napadam ale bardzo prosze przemyśl jeszcze raz swoją decyzje o rozmnażaniu pieska bez rodowodu. Tu na Dogo stale jest ten sam temat , jak rasowy to tylko i wyłącznie z papierami, jak nie rasowy to ze schroniska. Proszę poczytaj, przemyśl nasze argumenty i zarabiaj pieniążki na ubrankach bo te są naprawdę niezłe a nie na produkcji nierasowych (bo piesek bez rodowodu jest tak naprawdę nierasowy) yorków. Pozdrawiam i mam nadzieję, że przemyślisz to jeszcze raz. Quote
Rybc!a Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 No cóż, może lepiej żebym się nie wypowiedziała! :angryy: A co do kombinezonu- przepraszam, ale mnie się nie podoba. Psiak stoi w nim jak kukła.:angryy: Quote
TangoBlue Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Han Sharn napisał(a):Kochany Tordołku, żeby nie było , że na Ciebie napadam ale bardzo prosze przemyśl jeszcze raz swoją decyzje o rozmnażaniu pieska bez rodowodu. Tu na Dogo stale jest ten sam temat , jak rasowy to tylko i wyłącznie z papierami, jak nie rasowy to ze schroniska. Proszę poczytaj, przemyśl nasze argumenty i zarabiaj pieniążki na ubrankach bo te są naprawdę niezłe a nie na produkcji nierasowych (bo piesek bez rodowodu jest tak naprawdę nierasowy) yorków. Pozdrawiam i mam nadzieję, że przemyślisz to jeszcze raz. Podpisuje sie pod slowami mojego przedpiszcy. Turdolku, przemysl to jeszcze. Ja bym jeszcze podpowiedziala, zebys pomyslala o szyciu legowisk dla psiakow :). Tutaj gdzie mieszkam niektore kosztuja nawet i 500 zl. Niestety, sama nie mam talentu do szycia, chociaz czasem faktycznie, przydalaby sie taka umiejetnosc, bo ja nawet z zalataniem dziury mam problemy :evil_lol: Quote
Turdołek Posted October 27, 2006 Author Posted October 27, 2006 Po pierwsze stoi w nim jak kukła, bo było to jego pierwsze ubieranie kombinezonu. Generalnie zresztą nie lubi pozować do zdjęć. Po drugie ten ortalion jest dosyć dobry gatunkowo i nie szeleści. Ortalionem do dołu można zakładać w mroźne i wietrzne dni, bo tygryski są takie ładne... a poza tym modne... Dziękuję wszystkim za opinie. Za te nieprzychylne również. Turdołek. A rozmnażanie przemyślę... Quote
jaszczurka Posted October 27, 2006 Posted October 27, 2006 Psu nie zalezy, aby byc modnym. Chce, zeby mu bylo cieplo i wygodnie. Ortalion jest tkanina nie oddychajaca i krepuje ruchy. Dlatego na dni mrozne ale suche lepsze sa kombinezony polarowe, nawet niech beda podwojne, zeszlej zimy bylo -20 dla yorka czy tego typu psow to baaaardzo zimno. Na snieg uzywalam dla swojego silka podobnego kombinezony jak proponujesz moro na polarze to dobry patent nie przemaka i psu jest cieplo ale duzo swobodniej chodzi w polarowym dresie. Quote
Recommended Posts