Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam
pytanie kieruje glownie do hodowcow . czy wy swoje sunie - emerytki sterylizujecie ?
jesli w stadzie jest pies a sunia nie jest juz kryta ze wzgledu na wiek to sterylizujecie zeby nie miec problemow czy w tym wieku lepiej suni nie meczyc i dobrze pilnowac ?

Posted

Ponieważ nie mam problemu z upilowaniem suczek, to nie zakładam,że po skończeniu 8 lat przez suczkę od razu sterylizuję - choć tak się zdrowotnie złożyło, że z konieczności dwie najstarsze (12 i 9 lat) były operowane jesienią.

Posted

U mnie tez sie nie zdarzylo ze nei upilnowalam ale ze wzgledu ze mieszkam na wsi i kiedy jest cieczka pod nasza brama koczuje przez kilka dni nawet po 10 bezpanskich psow co jest bardzo uciazliwe . I tak sie zastanawiam zeby jak moja najstrasza sunia skonczy 8 lat to ja sterylizować .

Posted

Jest też kwestia ropomacicza, raka sutka, etc. - u starszej suni spore ryzyko. Tak więc w momencie, kiedy sunia już nie będzie rodzić, moim zdaniem warto ją wysterylizować. 7 czy 8 lat to jeszcze nie taki podeszły wiek, żeby narkoza była dużym zagrożeniem, szczególnie u małych i średnich ras, a można sobie oszczędzić dramatu w przyszłości, kiedy dużo starsza sunia miałaby być operowana z konieczności.

Posted

Warto sterylizować, moja sunia w wieku 16 lat miała ropomacicze i nie mogła być operowana ze wzgledu na wiek i schorzenia.Na szczeście farmakologia pomogła i nie ma nawrotu.Żałuje że wcześniej jej nie wysterylizowałam to dobry pomysł
Warto o tym pomyśleć jesli juz nie będzie miała małych

Posted

tez tak myslalam ze warto ale duzo osob mowilo ze szkoda suni kroic . zawsze bylam za sterylka psow ktore nie sa przeznaczone do hodowli . moja najstarsza sunia ma w tym roku 5 urodziny miałam jej nie kryc ale znalazłam swietnego interchampiona i mysle ze jeszcze z jeden miot sunia moze miec jest w dobrej formie :)

Posted

u nas jedna suczka była wysterylizowana w wieku 8lat, teraz ma prawie 10 i jest zdrowa, poza tym że bardzo przytyła po sterylizacji.
druga sunia 12letnia nie była sterylizowana, po prostu jej pilnujemy. odchowała kilka miotów, teraz jest zdrowa, ropomacicza nigdy nie miała i nie ma.
i 3 nasza staruszka-niestety juz jej z nami nie ma, odeszła w zeszłe lato. miała 17lat, nie była sterylizowana, nie miała tez nigdy szczeniąt-była to sunia wielorasowa:)