Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ;) mam nadzieję,że podrzucicie mi trochę pomysłów na trasy spacerowe z pupilami :evil_lol: my z Neli chodzimy tylko na Bolko no ale ileż można :roll: więc chciałam zapytać czy istnieją w Opolu jakieś miejsca, gdzie pies może sobie swobodnie pobiegać i gdzie nie ma zbyt wielu ludzi ktorzy mogliby sie czepiac o psa bez smyczy :razz:

Posted

Na całej długości wałów widuję dużo osób z psami, ale jak odnośnie wyłapywania psów bez smyczy, to nie wiem, bo moja gadzina zawsze jest przypięta i niewielu mam też znajomych którzy mogliby coś powiedzieć na ten temat. Też dużo psów jest w parku na byłym ZWM-ie, tam gdzie górka śmierci :) a inne propozycje też chętnie przeczytam, bo ostatnio z psiną często wpadamy do miasta

• 1 year later...
Posted

Hej!
Przyłączam się do poprzedniego postu. Jeździmy nad Bolko albo nad Odrę, ale teraz- wakacje i upały, a to skutkuje wysypem ludzi nad wszystkimi jeziorami w Opolu. Do Odry boję się wpuścić Inguś, mimo tego, że pływa w szelkach i na smyczy, ale zawsze istnieje ryzyko, że się utopi albo zarazi jakimś świństwem (wszyscy wiemy jak "czysta" jest Odra). Znacie może jakieś "dzikie" stawy, jeziorka, tam, gdzie nie ma tłumów? Wiecie, chciałabym po prostu kawałek przestrzeni dla siebie i psa, no i żeby nikt się nie czepiał. Z małymi psiakami pewnie nie byłoby takiego problemu, ale z Amstaffem... :)

• 4 weeks later...
Posted

Na wszystkich kąpieliskach dla ludzi jest zakaz kąpania psów. W praktyce bardzo różnie to wągląda,ale to inna sprawa. Stawów w Opolu za bardzo nie ma,tutaj ze względu na podłoże jest urodzaj na kamionki :) Na Malinie są dwa kąpieliska obok siebie,jedno z plażą,drugie bardziej dzikie,więc na tym drugim można próbować,ale to dość daleko jest. Dla zmotoryzowanych jest np. małe jezioro turawskie,ma w zasadzie rozmiar bajorka,średnie też jest dość małe,ale jak tam z legalnością kąpania psów to nie wiem. Duże jest dość brudne,a w lecie ma często sinice.
A kamionki typu Silesia,czy na Groszowicach,to chyba tylko wieczorem,gdy ratownicy się już zmyją.

A swoją drogą,to jedyne miejsce gdzie złapałam jakąś skórną egzemę to basen na Placu Róż,gdzie przychodzą tylko ludzie,ale za to w jakim zagęszczeniu... Dlatego naturalne kąpieliska,z psami czy bez,uważam za dużo bardziej zdrowe.

• 1 month later...
Posted

Dziewczyny,
ja z moimi psami chodzę w pola na Nowej Wsi Królewskiej - między NWK a Grudzicami jest bardzo fajny kawałek do spacerów z dość dużą, czystą i pustą kamionką (opodal jest mała spalarnia z elektrowni, łatwo trafić po kominie). Moje psy co prawda nie pływają (mieszańce dog de bordeaux i podhalana, więc się nie dziwię), ale polecam jak najbardziej. Można dojechać samochodem po samą kamionkę, ale drogę trzeba znać - w razie czego polecam się na przewodnika:multi: