Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 216
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Urocza, urocza... Było ziarnko prawdy w historii tych ludzi, którzy oddali ją ostatnio... U nas weszła do stada jako pełnoprawny członek, po kilku zaciętych pojedynkach z Sonią, przyjęła jej dominację, wobec nas totalna radość, ale dziś był taki atak agresji wobec jednego pana, jakiego jeszcze w życiu nie widziałam... No i paniczny strach. Boi się podniesionych głosów, gwałtownych ruchów, paska od spodni, przejeżdżających autobusów... Uwielbia za to podkradać buty i wszystko, co zostanie w zasięgu pyska;) Właśnie Mąż zadał pytanie, czy Bahia z nami zostaje... No pewnie, że zostaje:) Zrobimy wszystko, żeby jej charakterek wyprostować:)

Posted

Ogon zawinięty pod brzuchem, uszy po sobie, sierść na całej długości grzbietu w pionie, wszystkie zęby na wierzchu, z gardła wydobywał się taki straszny gulgot, rzucała się i atakowała (była na smyczy), a do tego cała dygotała... Próbuje atakować od tyłu, więc żeby ją odgonić wystarczy gwałtownie podnieść ręce, zaraz się zwija i ucieka, ale nie o to chodzi. Wydaje nam się, że musiała być bardzo bita bez powodów i to głównie przez mężczyznę. Do tego paniczny strach przed autami, autobusami, nawet światłem latarki... No i to młoda siksa jest:) Najchętniej by się bawiła i bawiła. Niestety, do zabawy zalicza też uciekanie z butami, ubraniami, zabawkami, jedzeniem:) Tyle z dotychczasowych obserwacji... Z lękami powinniśmy sobie poradzić jako stado, z szaleństw i niszczycielstwa wyrośnie:) Natomiast jeśli jest ktoś, albo jeśli kogoś takiego znacie, kto mógłby podsunąć nam pomysł na "walkę" z agresją, bylibyśmy bardzo wdzięczni...

Posted

Czyli brak socjalizacji i do tego ktoś ją bił :( Ta walka to też lęk, na to wygląda, przydałby się jakiś facet, który pokaże jej, ja nie biję, ja dobry jestem!
Zawsze o pomoc można zwrócić się do behawiorysty ;)

Ja ze swoją wilczurą też miałam problemy z agresją, ale do psów( polowała na nie, szczególnie na małe, 2 razy pogryzła się z jedną suką, naszą drugą sukę prawie zagryzła:shake:) Również się bała, tupnięcie, krzyk, podniesione ręce, a pies był już w budzie...:shake: Po czasie wszystko przeszło, poczuła się u nas pewnie, na psy przestała reagować, z niektórymi się nawet bawiła. A to wszystko przez brak socjalizacji.....

Cieszę się, że Bahia trafiła do Was, to taka fajna psinka:multi:

Posted

Aguniu jeśli chcesz mogę podsunąć Ci kilka pomysłów na odwrażliwianie psiaka, który tak panicznie boi się ludzi.
Najważniejsze, żeby nie robić niczego na siłę - warto ją zabierać na takie spacery, żeby mogła sobie oglądać ludzi z pewnej "bezpiecznej odległości" - nagradzajcie ją za spokój, może zblizać się do ludzi z biegiem czasu, ale zawsze na taki dystans jaki będzie jej odpowiadał - nagradzajcie i jeszcze raz nagradzajcie :) Idealnie było by zaangażować w to ludzi (znajomych), każda obca osoba dla Bahi powinna być uzbrojona w smaczki, takie jak najwspanialsze i najpyszniejsze ;) jeśli Bahia kocha zabawki to taka "obca" osoba może mieć przy sobie superową zabawkę ;) Absolutnie obcy nie ma do niej podchodzić blisko i nie narzucać się, wszystko na pewną bezpieczna odległość - z czasem możecie zmniejszać dystans. Każdy pies potrzebuje indywidualnego podejścia - czasem mniej, a czasem więcej czasu.
Unikajcie sytuacji spotkań Bahii w oko w oko z obcymi, na spacerze jeśli to możliwe omijacie ludzi łukiem (w ten sposób podchodzą do siebie psy - czują się zagrożone kiedy ktoś idzie z naprzeciwko prosto na nie), jeśli Bahia ładnie ich minie w ten sposób tez powinna zostać nagrodzona przez Was :)
Pamiętajcie, że psy bardzo odczuwają nasze emocje, dlatego starajcie się na takie sytuacje (jak atak) reagować jak najmniej emocjonalnie )bez krzyczenia, odciągania, gestykulacji), zejdźcie sobie gdzieś na boczek, uspokójcie ją spokojnymi ruchami ręki po klatce piersiowej, brzuszku, jeśli dojdzie do siebie i uspokoi się nagródźcie ją smakołykiem, że jakoś jednak dała radę :)