Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
nie znalazłam wątku o tej karmie więc zakładam nowy.
czy ktoś karmi tą konkretną karmi wrażliwego psa? trudno stwierdzić co dolega mojemu, weterynarz ostatnio się skłania ku zespołowi jelita drażliwego czy cuś takiego, co w przeciwieństwie do poprzedniej diagnozy zapalenia trzustki - mnie cieszy.
kupiłam mały worek i dokładam psu do starej karmy i póki co jest ok.
nie wiem tylko czy to jest dobry kierunek żywienia - o royalu są różne opinie, osobiście wolałabym bardziej mięsną karmę, ale kwiecisty opis jaka to ta karma dobra dla wrażliwych biegunkujących psów zrobił swoje i spróbuję.

Posted

Witam

Moja Sonia też ma wrażliwy przewód pokarmowy i często choruje. Używałam Royal Canin Sensible ale słyszałam różne opinie, że karma się trochę pogorszyła i spróbowałam Josery SensiPlus. Narazie jej smakuje i jest ok, ale dopiero zaczęłam używać. Znajomy dał mi próbkę. Coś mi się jednak wydaje, że babcia ją podkarmia jak jestem w pracy i stąd te problemy. Pozdrawiam

Posted

no właśnie z powodu krążącej opinii o spadku jakości karm RC mam wątpliwości, zamierzałam spróbować karm Happy Dog Supreme, jednak do Royala ciągnie mnie wysoka kaloryczność karmy - pies musi zjeść mniej a więc i jelita mają mniej roboty. no nic, może ktoś jeszcze coś dorzuci, póki co za mało i za krótko tę karmę daję by mieć własne zdanie o jej jakości i wpływie na psa :)

Posted

Ludzie są przyzwyczajeni do jednej marki i sama jestem tego przykładem. A o spadku jakości karm Royal Canin słyszę już od wielu ludzi. Przypadkowo trafiłam na Josere, ta karma jest tylko dostępna w sklepach internetowych. Sonia ją lubi, ale też muszę bardzo uważać na dietę, ze względu na problemy z przewodem pokarmowym. Przyznam się szczerze, że nie słyszałam o karmach Happy Dog. Są faktycznie takie dobre? Mój pies jest wybredny, więc trudno czasem jej dogodzić.

pauli_lodz Pięknego masz pieska, widzę, że lubi aportowanie:) Moja Sonia też taka szalona jest, mimo, że ma już ponad 10 lat.

Posted

[quote name='Asiaa1']Ludzie są przyzwyczajeni do jednej marki i sama jestem tego przykładem. A o spadku jakości karm Royal Canin słyszę już od wielu ludzi.
Co to znaczy "spadek jakości karm Royal Canin?"

[quote name='Asiaa1']Przypadkowo trafiłam na Josere, ta karma jest tylko dostępna w sklepach internetowych..
A to ciekawe....

Posted

Asiaa1 napisał(a):
Ludzie są przyzwyczajeni do jednej marki i sama jestem tego przykładem. A o spadku jakości karm Royal Canin słyszę już od wielu ludzi. Przypadkowo trafiłam na Josere, ta karma jest tylko dostępna w sklepach internetowych. Sonia ją lubi, ale też muszę bardzo uważać na dietę, ze względu na problemy z przewodem pokarmowym. Przyznam się szczerze, że nie słyszałam o karmach Happy Dog. Są faktycznie takie dobre? Mój pies jest wybredny, więc trudno czasem jej dogodzić.

pauli_lodz Pięknego masz pieska, widzę, że lubi aportowanie:) Moja Sonia też taka szalona jest, mimo, że ma już ponad 10 lat.

a dziękuje, facet ma istnego fioła piłkowego :D i to super sprawa bo jest jak psa wymordować :)
a co do happy doga to zajrzyj na stronę telekarmy - są 4 karmy z serii supreme - są niby dla wrażliwców, z alternatywnymi dla kurczaka źródłami białka - struś, łosoś, jagnięcina czy królik :) ale dla mnie 20 procent białka i 10 tłuszczu wydaje się maławo - w sensie, że pewnie większość energii pies ma czerpać z węglowodanów, a ja wolę białko bo na acanie zbudował pięknie masę.

George Carlin - spadek jakości RC - krążą pogłoski w internecie, tu na dgm też, po przejęciu royala przez jakieś tam koncerny niby jakość spadła i jadą na wyrobionej przed laty marce. ja się osobiście do tego nie mogę ustosunkować, bo nie karmiłam dłużej royalem, jedynie linia weterynaryjna posłużyła psu, gorzej z kieszenią ;)

Posted

Pauli - ja wiem jakie pogłoski krążą. Tylko, że zawsze ktoś coś zasłyszał i "niby" i "ponoć".
A później tworzą się takie rewelacje jak na przykład ta:

"Asiaa1" napisał(a):
Przypadkowo trafiłam na Josere, ta karma jest tylko dostępna w sklepach internetowych.

albo taka, że Acanę produkuje się w Czechach i Rosji. (to akurat moja ulubiona bajka)

Posted

jesli chodzi o Royal to chyba nie jest już żadną tajemnicą ze od dawna właścicielem jest Mars ( produkują też Pedegree )

skład Sensible jest taki:
ryż, sproszkowane mięso drobiowe, tłuszcz zwierzęcy, gluten kukurydziany, pulpa buraczana, wątróbka drobiowa, składniki mineralne, olej roślinny, olej rybny, fruktooligosacharydy, elementy śladowe, wyciąg z drożdży (źródło mannooligosacharydów), jajko w proszku.

zaznaczam składniki które wg. mnie nie są "sensible" ... plus BHA i BHT jako konserwanty

Posted

George Carlin- nie wiem gdzie mieszkasz, ale ja u siebie nie dostanę karmy Josera w sklepie zoologicznym, jeśli wiesz
coś więcej na ten temat to możesz mnie oświecić, bo mogę się mylić. Można zamówić przez internet lub u dystrybutora i
oto mi chodziło!

A co do Royala, to dziwi mnie sama polityka firmy. Karmy weterynaryjne są dostępne tylko u weterynarza, gdzie trzeba dużo
zapłacić, a nie każdego stać. Od właścicieli psów ( znajomych) wiem, że linia weterynaryjna a zwykła to zupełnie inna
bajka. To jednak żadna nowość, o tym większość z Nas wie. Skład się pogorszył odkąd karmy są mieszane w Polsce i
jakoś nie mogę znaleźć dokładnej zawartości mięsa procentowo. Dobrą, lecz kosztowną alternatywą są np.karmy Hills'a.
Przynajmniej można je dostać w sklepie. Czytam o karmach na forum, rozmawiam z ludźmi i słyszę o pogorszeniu się
Royala, ale i tak Nasz pies wybierze karmę, która najbardziej mu smakuje.

Posted

Karma może i zawiera tę nieszczęsną kukurydzę ale coś musi w niej być ,ze wieeelu psom służy.Przykład-mój psiur.Wypróbowaliśmy acanę,orijena,ppp,hillsa i royal słuzy najlepiej.Dlatego ja nim karmię.Co do tego gdzie jest produkowany etc.tak naprawde nie wiemy na 100% jak jest produkowana np. acana.Tyle co każdy słyszy/czyta w internecie-no to rzeczywiście super,hiper,najlepiej w poskokach do sklepu po acane ale nikt tak naprawde nie wie co się dzieje za oceanem.Może mięcho jest gorszej jakości niż rc?Więc takie pogłoski ,ze rc świństwo a acana/orijen super lepiej zostawić dla siebie.

Posted

no cóż, na opakowaniu znalazłam jedynie info że zawiera BHA, o BHT nic nie ma, szczerze mówiąc nie znam się na tych konserwantach i nie wiem który gorszy czy lepszy. ale każda karma jest czymś konserwowana i jakoś mi się wierzyć nie chce, by wory karmy z dwuletnim terminem przydatności były tylko witaminkami zabezpieczone.
ale nie o tym - Balbina - ja właśnie pytam o opinię osób karmiących jakiś czas tą karmą i czy psiakowi pomogła na problemy jelitowe, więc dzięki za dobre słowo :) bo to, że o Royalu się różnie mówi to już zdążyłam się naczytać w wielu miejscach :/
w badaniach u mojego psa wyszło, że w kale ma sporo niestrawionej skrobi, royal się chwali że w tej karmie sensible jedynym źródłem skrobii jest ryż, a na ryży zawsze psu wszystkie kłopoty przechodziły.
najchętniej bym karmiła psa wysokomięsnymi karmami, typu orijen czy TOTW, ale są chyba zbyt ciężkostrawne dla wrażliwych jelit. w ogóle to ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje o żywieniu psa z podejrzeniem zespołu jelita drażliwego, weterynarz ofkorz zaleca weterynaryjnego royala ;) bez innych szczegółowych wskazówek. pozostaje szukać :)

Posted

jesli chodzi o Royal to chyba nie jest już żadną tajemnicą ze od dawna właścicielem jest Mars ( produkują też Pedegree )
Kolejna bajka. Mars nie jest żadnym właścicielem tylko częściowym udziałowcem a to kolosalna różnica. Poza tym co z tego że Mars? Purina DC po przejęciu jej przez Nestle zmieniła skład z 4% mączki na 18%. Jest wiele firm produkujących zarówno karmy słabe jak i karmy klasy premium (np wcześiej wymieniona Josera). Wynika to zupełnie z czego innego niż utrzymanie stałej jakości produktów.

George Carlin- nie wiem gdzie mieszkasz, ale ja u siebie nie dostanę karmy Josera w sklepie zoologicznym, jeśli wiesz
coś więcej na ten temat to możesz mnie oświecić, bo mogę się mylić. Można zamówić przez internet lub u dystrybutora i
oto mi chodziło!
Mieszkam w tak zwanej Polsce B gdzie ponoć biegają niedźwiedzie polarne i psy dupami szczekają :-)
Joserę można kupić w 90% sklepów zoologicznych łącznie z moim, w którym mam 6 rodzajów josery i sprzedaję ją na wagę.
Cały asortyment Josery dostępny jest też praktycznie we wszystkich hurtowniach w regionie.

Widzę po podpisie, że mieszkasz w Poznaniu. Zadzwoniłem do pierwszego lepszego sklepu jaki wygooglowałem i zapytałem o Joserę. Oczywiście mają ją w sklepie. Dodzwoniłem się do "Sary" na Niegolewskich 14.

A co do Royala, to dziwi mnie sama polityka firmy. Karmy weterynaryjne są dostępne tylko u weterynarza, gdzie trzeba dużo
zapłacić, a nie każdego stać.
A mnie taka polityka firmy wcale nie dziwi. Wykorzystują po prostu naiwność ludzką i bardzo na tym zyskują. Mają świetne lobby u wetów którym płacą za promocję karmy i organizują bezpłatne szkolenia etc.
A że ludzie wolą kupić RC dla Yorka za 30 zł za kg zamiast Acanę SB za 17 to jest tylko i wyłącznie zasługa właśnie polityki firmy, od której wielu mogłoby się tylko uczyć. Poza tym karmy weterynaryjne sa dostępne tylko u wetów bo mogą być dostępne tylko u wetów. Ja nie mogę sprzedawać u siebie karm weterynaryjnych bo trzeba mieć na to specjalne pozwolenie i być weterynarzem lub mieć zatrudnionego sprzedawcę który jest wetem.

Jedno jest pewne. Royal nie jest karmą wartą swojej ceny. Niestety dla konsumentów/stety dla producenta - większość klientów leci na markę. Co nie znaczy też że RC nie jest karmą bardzo przyzwoitą. Wielu uznanych hodowców karmi psy Royalem ale mają duże zniżki na karmy. W takim przypadku staje się to rozwiązaniem optymalnym.

Posted

pauli-w takim razie jak pytasz o prblemy jelitowe-dla nas nie ma nic lepszego;) Zero biegunek,wymiotów,wzdęć-a też mam wrażliwca i to jakiego:eviltong:Próbowałam wszystkiego-i zawsze jak nowa dieta cud nie sprawdziła się i kończyła cotygodniowymi wizytami u weta-wracałam do rc i wszystko się poprawiło.Teraz zostaję definitywnie przy rc-pies ma juz zbyt podrażnione jelita żeby 'cudować':p
Co do rodzaju-u mnie sprawdza się każdy.Jak jest promocja to kupuję dla yorków,jak nie ma to kupuję dla małych ras.Kiedyś nawet jadł worek sensible i też podpasowało:lol:
pozdrawiam

Posted

Ja karmię moje psy tą karmą, ale do końca paczki, a potem zmieniam. Po dłuższym karmieniu moje psy jakby zmieniły zapach, ich skóra pachnie lekko karmą. Poza tym sama karma jakby zmieniła swoją jakość przez te 2 lata, jak ją kupowałam, teraz jest bardziej sucha, choć była oleista, ma jaśniejszy kolor i słabszy zapach. Postanowiłam przejść na joserę, jak porównałam listę składników, to josera jest mniej wzbogacana, raczej naturalne składniki, niż ulepszacze. Duzo dobrego o niej słyszałam i jest tańsza od RC

Posted

George charlin-wiem i co z tego?Jak mojemu psu służy to będzie jadł.Nie uogólniajcie,jednemu służy mięso,drugiemu kukurydza.:roll:
chefrenek-bo karmiłam i już nie karmię.Dlaczego?Bo mi niewygodnie i tyle.Dostaje rc,wszystko w porządku więc zmieniać nie będę.I wygodne,i psu służy i ostatnio smakuje,nie trzeba dodatkowych witamin,nie psuje się,nie trzeba gotować,nie ma obawy,że coś nieświeże:cool3:

Posted

Balbina, ja Ci nie zabraniam psa karmić RC tylko po prostu się zdziwiłem, że psa z problemami żołądkowymi (o których wcześniej pisałaś) karmisz karmą nafaszerowaną kukurydzą, która w przypadku takowych problemów jest wręcz niewskazana. Tyle.
A długo karmisz psa tym Royalem dla małych ras?

Posted

Balbina12 napisał(a):
George charlin-wiem i co z tego?Jak mojemu psu służy to będzie jadł.Nie uogólniajcie,jednemu służy mięso,drugiemu kukurydza.:roll:
chefrenek-bo karmiłam i już nie karmię.Dlaczego?Bo mi niewygodnie i tyle.Dostaje rc,wszystko w porządku więc zmieniać nie będę.I wygodne,i psu służy i ostatnio smakuje,nie trzeba dodatkowych witamin,nie psuje się,nie trzeba gotować,nie ma obawy,że coś nieświeże:cool3:

No i tu znów brak konsekwencji. Karmiąc gotowanym nawijałaś że sucha karma to g...o, napędzane sztucznymi konserwantami itd...po czym wybierasz royala. :roll::roll:

Posted

George Charlie - widzę, że masz więcej czasu do szukania i znasz się na tym, ja jestem "zwykłym" klientem z Polski A ( wow, jak to możliwe, że u Nas czegoś nie ma) i w największym sklepie w Poznaniu nie ma Josery, a także koło mnie nie mogłam jej dostać. Do Sary nie dzwoniłam, nie kojarzę tego sklepu. Zamówiłam więc u dystrybutora i dostałam na drugi dzień karmę i pies i właściciel zadowolony, a oto chodzi:) W hurtowniach zoologicznych w Poznaniu ( np Wet Farm) nie ma Josery, więc chyba jesteśmy zacofani.

Co do Royala to czują się bardzo pewnie na rynku, ale trudno się dziwić, karma dobrze się sprzedaje. Piszę z punktu widzenia klienta. Znam ludzi, którzy chcieli by dać swojemu choremu psu karmę weterynaryjną, ale nie mają tyle pieniędzy. Więc jakby była dostępna w sklepach to też by się sprzedawała. Klienci byliby zadowoleni i Royal Canin też by zyskał. Sama karmiłam tą karmą i nie było żadnych rewolucji. Chce teraz sprawdzić Josere

Posted

Asia spokojnie. Nie jesteście zacofani i wcale nie miałem tego na myśli. Lubię sobie żartować czasem z tych mitów o Podlasiu bo wydają mi się bardzo zabawne :-) Bardzo możliwe że miałem szczęście dodzwaniając się akurat do tamtego sklepu. Aczkolwiek wydaje mi się to bardzo dziwne bo karma mimo, że jest w Polszy dopiero od ok 3 lat to jest bardzo popularna. Może warto by zainwestować w dystrybucję w Wielkopolsce w takim razie :) Także bez urazy. Ja uwielbiam Poznań. Bywam tam często i uważam, że jest to jedno z najbardziej urokliwych miast w naszym kraju :-)

A propos' Josery, Royala i karm wet. Są kliniki, w których wypisuje się recepty np: na "zwykłe" Josery. Dlaczego tak się dzieje? Ano dlatego, że wcale nie odbiegają składem od niektórych linii wet. Cenowo za to odbiegają znacznie :)
I nie zgadzam się, że w przypadku dostępności royala linii wet w zwykłych sklepach royal by zyskał. Ceny byłyby tańsze bo karmy byłyby ogólnie dostępne. Teraz ceny są z przyslowiowej "dupy" co sprawia, że karma wydaje się być kosmicznie nieziemską a to działa na ludzką wyobraźnię.

ps: jeszcze chyba nikt nie napisał mojego nicka poprawnie w tym temacie :lol:

Posted

George Carlin napisał(a):

ps: jeszcze chyba nikt nie napisał mojego nicka poprawnie w tym temacie :lol:

ja napisałam poprawnie, ja ja ja! ;)

hm hm tak tu wychwalacie tę joserę że się też muszę przyjrzeć tym karmom może co z tego też wybiorę, tylko z tego co patrzę to w joserze też nie omijają kukurydzy w składzie :/

Posted

Ano nie unika się. Dlatego trzeba patrzeć co podawac jakiemu psu. Np w Sensiplus jest o wiele mniej kuku niż w Festivalu. Ale na pewno w żadnej Joserze linii Emotion kuku nie będzie na pierwszym miejscu w składzie....

Posted

George Carlin - faktycznie pomyliłam nicka, ale już się poprawiam:) Ja jestem impulsywną osobą ,stąd moja reakcja. Powiem szczerze, że bardzo lubię to forum,gdyż mogę się wiele dowiedzieć. O karmach firmy Josera, wcześniej nie słyszałam i zdziwiłam, się że w sklepie w którym kupuje ( a jest dobrze wyposażony) jej nie mają. I w hurtowni też nie. W Wielkopolsce można zamówić przez dystrybutora w Kórniku, a także w poznańskich sklepach internetowych. Widzę, że znasz się na karmach, a ja zamierzam napisać poradę dla ludzi o żywieniu psów karmą, więc każda uwaga się przyda.

Pozdrawiam:)

Posted

chefrenek-a co w tym dziwnego?Wieeele osób i tu z dogo,i z innych for i mi znanych osbiście najpierw eksperymentuje a może bardziej naturalne,zdrowsze po czym wracają do karmy.śledząc wątki o gotowanym sprzed kilku lat i postu osób ktore piszą do tego czasu większość z nich teraz karmi juz karmą.Wszystko jest kolorowe piersze 2-3 miesiące.Potem dochodzi się do wnionsku czy dana dieta psu/nam słuzy czy nie.Ja nic nie mam przeciwko osobom karmiącym naturalnie-gratuluję samozaparcia,cierpliwości i wierzę ,ze psiaki na starość pewnie będą miały organizmy mniej zapchane chemią ale...no własnie. Czasem mam takie dni ,ze jest totalny Meksyk,nie mam czasu ugotować sobie obiadu a co dopiero pamiętać o tym żeby psu zrobić jedzenie,odmrozić na czas etc.Gotowane jest pewnie i zdrowsze ale mniej wygodne.Wiem ,ze pisałam tak a nie inaczej.Nie musisz mnie o tym uświadamiać.I generalnie się z tym wszystkim zgadzam.Teraz karmię rc i też dostrzegom jego plusy m.in wszystkie witaminy już w karmie,wygoda.Gdzies już pisałam ,ze wydaje mi się ,ze karmiłam już wszystkim,według moich obliczeń pies inne(barf,gotowane)jedzenie jadł łącznie pół roku.Według moich obserwacji najlepiej i psu słuzyła i mnie była wygodna karma.Jeśli juz chodzi o firmę to porównywalnie spisywał się rc i hills z tym ,ze hills mniej samkował:lol:
Mam nadzieję ,ze się jasno wyraziłam.
pozdrawiam.:lol: