Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam problem z moją sunią. Mała ma 4,5 miesiąca i kiedyś nie miała problemu z przyjściem na komende. Nawet jak biegła do innego psa wystarczylo ja zawolac a zatrzymywala sie i wracala. Ale od jakichs 2 tygodni zaczęło się to psuć. Zawsze pilnuje malej mimo wszytsko i jak ja spuszczam ze smyczy to pilnuje czy jakis pies idzie i jakby co to zapinam ja na smycz. No i dzisiaj nie zauwazylam i mala jak sie zerwala do psa tak jej sie odwolac nie dalo. Strasznie mi wstyd bylo za nia i ile sie naprzepraszalam to moje :shake: No i mam do Was pytanie. Mam w domu linke treningową 10 metrową i nie wiem jak jej używać :roll: Jak ją wogole nosic bo cały czas strasznie sie placze i guzki sie robia? No i mała traktuje linke jak najlepsza zabawę, zaczyna skakać, gryźć, turlać się z linką itd. No i jak ja mam ja posluszeństwa w taki sposób nauczyć? :lol:

Posted

zacznij najpierw ćwiczyć w domu, albo na ogrodzonym terenie gdzie nie ma żadnego rozproszenia. Łatwiej będzie szkolić sunię jak wcześniej pobiega, będzie wtedy spokojniejsza. Kiedy jest na lince spróbuj odwrócić uwagę suni od gryzienia linki. Weź zabawki, niech się bawi z tobą, a nie szarpie linką. Za każde przyjście na zawołanie nagradzaj obficie. Pies musi zrozumieć co się bardziej opłaca

Posted

merrickmayfair napisał(a):
Witam. Mam problem z moją sunią. Mała ma 4,5 miesiąca i kiedyś nie miała problemu z przyjściem na komende. Nawet jak biegła do innego psa wystarczylo ja zawolac a zatrzymywala sie i wracala. Ale od jakichs 2 tygodni zaczęło się to psuć. Zawsze pilnuje malej mimo wszytsko i jak ja spuszczam ze smyczy to pilnuje czy jakis pies idzie i jakby co to zapinam ja na smycz. No i dzisiaj nie zauwazylam i mala jak sie zerwala do psa tak jej sie odwolac nie dalo. Strasznie mi wstyd bylo za nia i ile sie naprzepraszalam to moje :shake: No i mam do Was pytanie. Mam w domu linke treningową 10 metrową i nie wiem jak jej używać :roll: Jak ją wogole nosic bo cały czas strasznie sie placze i guzki sie robia? No i mała traktuje linke jak najlepsza zabawę, zaczyna skakać, gryźć, turlać się z linką itd. No i jak ja mam ja posluszeństwa w taki sposób nauczyć? :lol:

Nie podejmę się udzielania rad n/t nauki przywołania, ale w sprawie linki - owszem, bo z obydwoma psami stosowałam i nawet do dziś w niektórych przypadkach (np spacer w lesie).
Otóż u mnie linka po prostu ciągnęła się za psem, jak potrzeba było interwencji, to ją przydeptywałam. Oczywiście była czasem utytłana i mokra i jak trzeba było zwinąć, to nie było miło, no ale trudno.

Posted

murakami napisał(a):
Nie podejmę się udzielania rad n/t nauki przywołania, ale w sprawie linki - owszem, bo z obydwoma psami stosowałam i nawet do dziś w niektórych przypadkach (np spacer w lesie).
Otóż u mnie linka po prostu ciągnęła się za psem, jak potrzeba było interwencji, to ją przydeptywałam. Oczywiście była czasem utytłana i mokra i jak trzeba było zwinąć, to nie było miło, no ale trudno.

Ja robiłam tak samo i nadal robię tak samo, jest coraz lepiej, Nuka jest już prawie w 100% odwoływalna :multi: Pamiętaj tylko, że jak psa na spacerze wołasz to nie zapinaj jej od razu na smycz i nie idź do domu bo pies skojarzy przyjście do ciebie jako koniec spaceru i zabawy na dworze ;-)

Posted

a co powiesz na 20 m linke ? nie jest to konieczne , mozesz tez zachecac mała smakołykami , oddalaniem sie , musisz tez okazac sie dla psa lepszym towarzystwem od innych psów itd, ale linka np mogłaby Ci troszke tez pomóc -pies by latał pobawił sie z innym psem , lecz Ty dajac wołajac psa i gdy ten nie słucha bo bawi sie najlepsze -poprostu lekko pociagasz za linke , natomiast zaraz potem luzujesz , gdy pies sie spojrzy w twoja strone , to te zachowanie nagrodzisz i wołasz wesoło do siebie....u wiekszosci psów po wielu takich próbach to skutkuje , dobre jest to ze na lince masz kontrole nad psem ,nic mu sie nie stanie jak lata , nie doleci do dzieci ,nie zabierze im nic z reki itp

Posted

vege* napisał(a):
Ja robiłam tak samo i nadal robię tak samo, jest coraz lepiej, Nuka jest już prawie w 100% odwoływalna :multi: Pamiętaj tylko, że jak psa na spacerze wołasz to nie zapinaj jej od razu na smycz i nie idź do domu bo pies skojarzy przyjście do ciebie jako koniec spaceru i zabawy na dworze ;-)

Robiłam tak, że samo zapięcie na smycz robiłam bez przywołania, po prostu podchodziłam i zapinałam bez słowa i szliśmy dalej. Poza tym takie zapinanie na smycz i puszczanie wolno robiłam kilka razy podczas spaceru,właśnie po to, żeby nie kojarzył zapięcia na smycz z końcem spaceru/zabawy. Przywołanie zaś na komendę to zawsze coś miłego dla psa było: smaczek, głaski, zabawka no i przywitanie z mojej strony jakbyśmy się nie widzieli tydzień. Tak robiłam z Bono jak był szczeniakiem, tak teraz robię z Zuzią. Jeszcze jedno: szczeniak ma różne fazy i często jest tak, że wydaje nam się, że zapomniał coś, co już umiał. Trzeba wtedy skupić się na danej rzeczy i nad nią pracować. Skuteczne przywołanie w rozproszeniu w postaci obecności innych psów, to wyższa szkoła jazdy, nie jest to proste zadanie dla ciekawego świata szczeniorka. Fajna jest książka Jacka Gałuszki ``Aria do mnie!``, cienka broszurka z konkretnymi pomysłami jak pracować nad przywołaniem w różnych sytuacjach.

Posted

Nuka biega sobie normalnie z linką, jak ją wołam do siebie to kucam, rozkładam ręce jak do przytulenia i wesołym głosem ją wołam, wtedy Nuka już zawsze przybiega i albo ją przytulam, albo daję smaczka, albo patyczek rzucam, jak już zrobię, którąś z tych rzeczy to pozwalam Nuce dalej pobiegać ;)

Posted

Dzieki za rady :) z mała jest ogólnie tak,że jest w 100% odwoływalna jeśli nie ma w poblizu innych psów. Ludzie mogą sobie biegac, jeździć na rowerze, chodzić a mała zawsze przybiegnie. Ale jak pojawi sie pies to wszystko pada. No i oczywiście używam smaczków, klikera, zabawy jako nagrody itp itd