Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś z Szanownych Państwa ma lub widział psa, który ogląda telewizję? Mam na myśli sytuacje, gdy pies reaguje wyraźnie na treść tego, co dzieje się w filmie, programie. Na przykład wyraźnie ożywia się na widok scen z udziałem zwierząt, obserwuje, podchodzi do odbiornika, szczeka itp.
Proszę o podanie rasy i wieku psów - telewidzów oraz podanie czy takie zachowania były trwałe, czy też z czasem zanikły. Jakiego rodzaju sceny przyciągały uwagę psów? jak to się zaczęło i jak rozwijało?

Posted

moje obydwa przepadają za programami przyrodniczymi, najlepiej żeby były na nich konie:) ulubiony jak dotąd film to "W pustyni i w puszczy" stara wersja :lol: piesek bardzo lubi tez Urszulę Dudziak:) i jakakolwiek muzykę elektroniczną- bardzo się ożywia:)

Posted

frania uwielbia kreskówki. lubi tez reklamy, szczególnie jedną - chyba orange - ze śmiesznymi stworkami. ale generalnie potrafi ją zaciekawic każdy film, program. badzo tez lubi muzykę:)

ale tak jak na filmiku zareagowała tylko raz, właśnie jak oglądała bolta:)

Posted

Psy generalnie lubią wysokie tony, one je pobudzają, i zachęcają do aktywności, niskie tony zwłaszcza wydawane przez opiekuna sugerują dystans. A ja mam pieska Puppiego rok i siedem miesięcy przygarnięty ze wsi od ludzi który z chcieli oddać w dobre ręce, mieszaniec goldena i jak podejrzewam ma coś z collie ( instynkt zaganiania, wyje jak słyszy karetkę itp) i suńcię Świnkę, rok i 3 miesiące adoptowaną z proanimals zupełnego mieszańca ( chyba pies z nietoperzem :evil_lol: ) o oryginalnej urodzie z wątku [FONT=arial] http://www.dogomania.pl/threads/182730-Szczeniaki-z-LISIEJ-NORY!-5sz.-EX-DZIKUS%C3%93W-MA-DOMY!!!-Mama-nadal-w-lesie-%28
mam je w profilu na zdjęciu ale nie umiem wrzucić sobie w awatara:(
[/FONT]

Posted

Maszo, dzięki. Ponieważ psy reagujące na obraz TV są jak mi się wydaje są bardzo rzadkie, a ty masz 2 naraz zastanawiam się, czy to nie jest tak, że jeden podłącza się pod drugiego, mimo, że to, co na ekranie nie jest dla niego zrozumiałe. Jak piszesz, psy silnie reagują na dźwięk - pytanie czy twoim zdaniem ich reakcje na TV są raczej na dźwięk czy też są wynikiem tego, że pies odczytuje obraz?

Posted

Czytałam gdzieś kiedyś, niestety całkiem wypadło mi z głowy gdzie, że psy nieczęsto interesują się telewizorem, ponieważ prędkość z jaką muszą być odtwarzane poszczególne klatki żeby zlać się w jeden obraz jest wyższa dla psów niż dla ludzi (pies widzi szybko przeskakujące obrazki, a człowiek już ogląda jeden ruchomy obraz). Część filmów ma zbyt wolno przeskakujące klatki, żeby zlały się dla psa w ciągły ruch.

Moja psina rzadko ogląda telewizję. Najczęściej kiedy widzi/słyszy psa lub kota. Właściwie to ożywia ją na ekranie to samo co ciekawi ją na co dzień, czyli psy i koty. Rozmawiający, biegający, skaczący, uciekający, krzyczący itd. ludzie interesują ją tak samo na ekranie jak na żywo, czyli nie bardzo, więc może dlatego nie ogląda tyle telewizji.

Posted

Moje psiny często z zaciekawieniem oglądają telewizje. Na pewno reagują na obraz a nie tylko na dźwięk.
Znajomy bokser mega zakręcony na punkcie wszelkich piłek, podczas transmisji meczu piłki nożnej jest zamykany w innym pokoju bo szczeka i drapie w telewizor na widok piłeczki:)

Posted

Burko, co do suczki to chyba raczej dźwięk. Natomiast piesek pamiętam raz usiadł mi na kolanach i leciał program o polowaniu drapieżnego ptaka na mniejsze, i niesamowite było to że chyba z 2 minuty wodził za tym dużym ptakiem wzrokiem po telewizorze, dokładnie tak jak tamten leciał. Więc obraz też, ale może nie każdy jego rodzaj. Kasi i Leni, bomba z tym bokserem:)

Posted

Moje psy oglądają TV. :) Tema - rottweiler, 1,5 roku. Mysza - labrador, 4 lata. :) Zwracają uwage jak oglądam Animal Planet. Jak tygrys biega, psy w telewizji itp. :) To zachowanie nie dawno się pojawiło.

Posted

No właśnie, w jakiejś potwornie uczonej księdze o psychologii psów była mowa o tym, że obraz w TV jest w zasadzie nieczytelny dla psów, tymczasem doświadczenia właścicieli psów (moje też) wskazują, że to nie jest prawda. A w każdym razie, że niektóre psy są w stanie ogarnąć interesujące je zjawiska pokazane na ekranie i nie chodzi bynajmniej o dźwięk i ogólne wrażenie ruchu. Frania i bokser są tego doskonałym przykładem. Ciekawe, że już druga osoba stwierdza, że ma obecnie 2 takie psy naraz. Czy one uczą się od siebie nawzajem? Czekam na dalsze informacje.

Posted

moze byc, ze psy sie od siebie ucza. wprawdzie lola nie oglada tv, ale nauczyla sie kiedys od suczki, która opiekowalismy sie w wakacje, spania na oparciu kanapy. potem lola nauczyla tego franie, jak do nas trafiła i mam mega splaszczona kanapę zawsze;) frania generalnie wielu rzeczy nauczyła sie od loli. niekoniecznie dobrych;)

Posted

Uczą się przez obserwację chyba. Od siebie wzajemnie ale u moich psów zwłaszcza u suczki zauważyłam , że ona kopiuje nasze zachowanie, np śpi z łebkiem na poduszce, wpycha się pod kołdrę lub kocyk, siada na krześle......Piesek nauczył się od niej, że czesanie jest fajne i stało się to dosłownie w ciągu 2 dni, odkąd do nas przyszła, wcześniej uciekał na widok szczotki, więc to jest ewidentnie pod jej wpływem, a Świnka nauczyła się od Puppiego przeciągać gryzakami z człowiekiem, bo wcześniej tylko z psami umiała się bawić, i to tez pod wpływem obserwacji jak sądzę.

Posted

No właśnie, w jakiejś potwornie uczonej księdze o psychologii psów była mowa o tym, że obraz w TV jest w zasadzie nieczytelny dla psów, tymczasem doświadczenia właścicieli psów (moje też) wskazują, że to nie jest prawda.

Nie wszystkie filmy są odtwarzane z tą samą prędkością, to zależy jak szybko przeskakują klatki. W pewnym momencie i ludziom, i psom wydaje się, że widzą pojedynczy ruchomy obraz.

• 4 weeks later...
Posted

Mozecie wierzyc lub nie moja sucz rottka oglada wszystko jak leci:evil_lol: moje poprzednie rottki ogladaly wybiorczo.Kotki pieski i konie.Jak sie mowilo Dora gdzie sa koniki to podchodzila do tv nawet jak nie byl wlaczony.ale ta to jest telemaniak.Nie wiem co ona widzi i jak i czy to napewno jej nie zaszkodzi:shake:

Posted

UlaFeta
To ciekawe, bo jeden z dwóch znanych mi psów naprawdę oglądających tv to był właśnie rottweiler. Interesowały go filmy z prób obrończych. Co jeszcze - nie wiem.Twoja informacja o kilku tv- rottach połączona z jednym z wcześniejszych wpisów o psie tej rasy znającym się na obrazkach ... Ciekawe naprawdę.

• 2 weeks later...
Posted

Pies moich rodziców nie tylko śledzi obrazy w tv, ale gdy widzi/słyszy psy/koty podbiega do telewizora i noskiem dotyka ekranu...
Wygląda to na prawdę uroczo.

Posted

Moje psy raczej nie oglądają (czasem któraś reaguje na głosy zwierząt) ale za to kocica uwielbia programy o ptakach. Jak miałam starszy model telewizora - wskakiwała na górę i usiłowała upolować łapą. Na płaskim się tak nie da, więc siedzi w typowej, przyczajonej pozie, gapi się i klapie zębami dokładnie tak samo, jak w przypadku ptaków, które widzi przez okno.

Posted

paniMysza napisał(a):
a czy wasi telemaniacy interesują się swoim odbiciem w lustrze? moja franka bardzo - nienawidzi go;)

Biedna Frania nie podoba się sama sobie;)
Moje widzą swoje odbicie ale nie wiedzą że to one same:) W dużym lustrze podziwiają, wąchają. W małym podstawionym pod paszczę wąchają i zaglądają za lusterko z głupią miną że ten piesek gdzieś się przecież schować musiał:evil_lol: