Jump to content
Dogomania

Niewidoma Malina ma guza nerki- potrzebna na cito kosztowna operacja!!!!

Recommended Posts

Posted

nie wiem, dowiem się, gdzie dokładnie.  za każdym razem jest gdzie indziej, ostatnio byłam na poleczki.

no i czekamy na info, czy malinka nie jest za trudna, bo to szkolenie dla początkujących.

tak myślałam, ale nie byłam pewna co do nazwiska ;-).  może na wszelki wypadek wyedytuj, licho nie śpi.

• 2 weeks later...
Posted

Ok. Malina miała dzisiaj zabieg. Pozbyła się 4 zębów. Zdjęcie rtg nie wykazało dysplazji, ale nawet podczas narkozy nie mogli jej wyprostować prawej tylnej łapy. Ewidentnie coś ją tam bolało. :)

Posted

to się świetnie składa :smile:. weź może na wszelki jej dokumentację okulistyczną.

nie pamiętam,czy pisałam, ale ze względu na liczebność grupy właściciel ma być proszony o poczekanie poza salą.

czy byłas u ortopedy, czy sie wybierasz? tam na miejscu powinien być juliusz lipiński, to jest ortopeda, może z nim zagadać jakąś konsultację, z ew. pytaniem o rozłożenie płatności, jak wydatek okaże się duży? masz opis rtg? rozumiem, ze żadne inne schorzenie nie wyszło? może to faktycznie mięśnie i potrzeba jej rehabilitacji? po przeszkoleniu przez rehabilitanta można samemu częśc pracy wykonywac masażami. dobrze byłoby pogadać na miejscu o mozliwościach i kosztach - będa przynajmniej znane -  obejrzyj stronę lecznicy animal center, oni tam mają rehabilitantów i duża częśc usług ma związek z rehabilitacjami.

niedługo rozpiszę nowy bazarek dla malinki, a ty może jednak pogrzeb w domu? człowiek tyle tego zbiera, jakies książki, których nie musi mieć, jakieś biżutki czy coś. zobacz, jak rózne rzeczy ludzie wstawiają na bazarki - każdy grosz się przydaje! nawet dwa fanty na krzyż to już część wydatków do pokrycia.

Posted

Ola, może być problem z zostawieniem Maliny. Przy mnie jest spokojniejsza i współpracuje. Jak byłyśmy na USG (to szkolenie pod Warszawą) to lekarze docenili fakt, że z nią byłam. Fakt, że nie widzi powoduje, że wpada w panikę kiedy ktoś chce jej coś zrobić a mnie nie ma przy niej.

Kolejna rzecz. Jest rtg ale bez opisu. Nie była jeszcze konsultowana. Na 22 lutego mamy wizytę na kursie dla rehabilitantów i tam Malina ma być przebadana :) Być może wsadzą ją do bieżni wodnej aby sprawdzić, czy problem tkwi w mięśniach czy gdzie indziej. Na chwilę obecną są luźne dwie teorie - albo problem tkwi w kręgosłupie na odcinku lędźwiowym albo jest jakieś zapalenie nerwów. Zobaczymy.

Niepokojący jest też rozmaz jej krwi.

Na razie po kolei - oczy, konsultacja ortopeda/rehabilitant, no i krew.

• 1 month later...
Posted

Malina jest po konsultacji neurologicznej. Co nam wyszło :

- brak czucia w lewym nozdrzu,

- gorsze czucie w prawym uchu (brak stanów zapalnych)

- problem z kręgosłupem na odcinku lędźwiowo- krzyżowym (być może dyskopatia)

- brak czucia skórnego z lewej strony na odcinku lędźwiowo-krzyżowym)

- sztywniejsze tylne łapy, lekka kulawizna

- głowa skręcona na prawo,

- mega spięte mięśnie.

Jak to lekarz powiedział, być może problem z górnym motoneuronem (chyba dobrze zapamiętałam). Malina może mieć jakieś blizny na mózgu czy coś w tym stylu, które utrudniają lekko jej życie.

Generalnie tragedii nie ma, ale jest wskazanie, aby zrobić dobry rtg kręgosłupa, aby upewnić się, co tam się dzieje, aby ewentualnie zapobiec problemom w przyszłości.

Z moich obserwacji - obecnie nie da się Maliny zmusić do nawet truchtu. Kiedyś potrafiła pobiec, nawet szybko, obecnie to nie wchodzi w grę. Widocznie ten kręgosłup jej doskwiera.

:)

Posted

wydaje mi sie, ze warto byłoby wdrozyc rehabilitację. żeby się całkiem nie zatrzymała kiedyś . jeszcze ma przed soba lata zycia, to nie jest stary pies, a zmiana jest radykalnie na gorsze. tu niestety trzeba będzie pomyslec o tym.