Jump to content
Dogomania

Niewidoma Malina ma guza nerki- potrzebna na cito kosztowna operacja!!!!

Recommended Posts

Posted

Malina ma ropomocz (jakoś tak to się nazywa) :(
Od poniedziałku podawałam jej urinal ale zauważyłam krew w moczu. Wczoraj pogalopowałyśmy wieczorem z moczem do laboratorium, a dzisiaj do weta. Od dzisiaj antybiotyk, no-spa i metakam ... :(

• 4 weeks later...
Posted

Malina już po usg na warsztatach dla wetów. Młoda zniosła dzielnie godzinne leżenie na grzbiecie. Na szczęście udało mi się wywalczyć bycie z nią. dzięki temu była bardzo spokojna. Jeden z lekarzy aż zapytał, czy młoda dostała coś na uspokojenie :) A ona w pewnym momencie, przytulona pyszczkiem do mej piersi, zaczęła sobie pochrapywać :D
Usg potwierdziło, że z trzustką, wątróbką i śledzioną jest dobrze. Potwierdziło też niestety, że nadal mamy problem z pęcherzem. Coś tam się przykleiło do ścianki. Podpytałam i może to być efekt ostatnio przebytego ropomoczu. Po ostatnich badaniach moczu wyszły kryształki więc teraz zapodajemy leki z żurawinką i pastę zakwaszającą mocz. Do tego Malina dostaje preparat mineralno-witaminowy, z dużą ilością cynku, bo sierść gubi masakrycznie.

Baaaaardzo dziękujemy Indze i Vito za podwózkę do Sękocina i miłe towarzystwo :) Gdyby nie Inga, nie miałybyśmy możliwości zrobić badania.

• 1 month later...
Posted (edited)

o, dobrze że piszesz, bo miałam pisac i wypadło mi z głowy. jak zwierzaki, zdrowe?

jak finanse maliny?

edit: przeczytałam twój wpis z akcji, bardzo dobry! nie wyobrażam sobie, zeby takie cos nie zachęciło do adopcji.

no i przy okazji przypomniałam sobie pierwszy tymczas maliny i - wrrr!

Edited by sleepingbyday
Posted

nie przypominajcie mi tego tymczasu...zyskałam siwe włosy dzięki tamtej sytuacji. Brzózka ostatnio poprosiła o wspracie na karmę Hill's r/d 220 zł no i przelałam sbd Twoje deklaracje na konto fundacji ludzie z fb dorzucili i się nazbierało :)

Posted

Mła niedobra ?!?! :roll:
Niestety z potfoorami u mnie nie za dobrze. U Maxa walczymy od 2 ms z zatokami (chyba to zatoki). Musimy zrobić tomograf ale ... na razie nie mamy pieniędzy :( U Milusi szaleje wątróbka i jelitka :( Raz jest dobrze, za chwilę źle. Młoda jest teraz na sterydach, tak jak Smolik. U niej tez przydałby się tomograf, bo usg nie jest wystarczająco dokładne. Z jelitkami to może być nawet nowotwór :( U Smolistego i Malinowej na razie ucichło i nie chcę się zbytnio cieszyć aby nie zapeszyć .... To na tyle ...

Posted

lazaret prowadzisz. ale w sumie na własne zyczenie - ten tekst na blogu z historia adocpji - adopcji medycznie trudnych, a co najmniej ryzykownych.

nie wiem, czy zbierzemy na dwa tomografy... ale na bank będziemy wspierac dom malinki.

Posted

SBD, zwierzaki adoptowałam generalnie zdrowe. Smolik był na leczeniu i nikt nie przypuszczał, że się rozkołysze. Faktem jest, że mieliśmy prawie 3 lata przerwy z chorowaniem. Milusia była adoptowana jako zdrowy kot, tylko brakowało jej oka. Zdrowie straciła przez nieodpowiedzialną (jak się okazało) osobę, której powierzyłam swoje zwierzaki pod opiekę. A Max ... Max przyjechał ze schronu, który twierdził że kot jest zdrowy :(
Prawdą jest, że mogłabym wziąć małego kociaka z hodowli a i tak nie wyeliminowałabym ryzyka chorób :(

Posted

co racja, to racja.
moja zoska też zdrowa, a po ok 2-3 miesiącach u mnie dostała posikiwania posterylkowego. a cięta była nie przed adopcją, tylko dużo wcześniej.

mamy taka teorię, że zwierzęce organizmy nastawione na przetrwanie w schronach, poza schronem "luzują" i wychodza różne dolegliwości.

taka tam mało naukowa teoryjka, ale nasza, łanami pszenicy pachnąca ;-)

Posted

SBD ja się z tą teorią zgadzam w 100% , nie raz tego doświadczyłam. Pies biega 10 lat po ulicy trafia do domu i po roku umiera na jakieś choróbsko...albo właśnie w schronie 4 lata idzie do domu i wyłazi np cushing albo niewydolność nerek...

Posted

W kapsułach efekty widzi się już po pierwszym razie, a po 10 jest już bardzo fajnie :diabloti: Są to jednak wysiłkowe ćwiczenia (w 30 min spokojnie spalamy duuuużo kalorii) :)