Czorcik Posted November 1, 2011 Posted November 1, 2011 przepraszam za offa ale zajrzyjcie , pomóżcie chociaż podnosić i rozsyłać wątek, to pierwszy wątek Guliwera i mój : http://www.dogomania.pl/threads/2170...-niewidzialna-!!! Quote
sleepingbyday Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 bez promocji to pewnie sterylka 1500 ;-). Quote
inga.mm Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 Zapraszam wszystkich Malinkowców na ŚWIĄTECZNY BAZAREK na sierotki Ingi.mm (14.11.-21.00) Quote
Kinia1984 Posted November 2, 2011 Author Posted November 2, 2011 na moje konto wpłynęła deklaracja za listopad od bric-a-brac, dzieki:) Quote
sleepingbyday Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 A JA ZAPRASZAM NA BAZAREK DLA SZYLKRETOWYCH KOCIAKÓW, KTÓRYCH NIKT NIE CHCE... http://www.dogomania.pl/threads/217115-ELEGANCKIE-NIETYPOWE-CIEKAWE-dla-kociak%C3%B3w-do-9-listopada Quote
Kinia1984 Posted November 2, 2011 Author Posted November 2, 2011 bric-a-brac napisał(a):I za październik zaległa :oops: zgadza się zapisane:) widział kto jakiś bazarek z ogłoszeniami?? Quote
Brzózka Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 W niedzielę zauważyłam, że Malina niepewnie idzie korytarzem w bloku. Z początku myślałam, że powodem może być ból czy dyskomfort związany z operacja i raną. Wczoraj jednak tylne łapki jej się rozjechały i klapnęła tyłkiem o podłogę. Pierwsze co mi przyszło do głowy, to że pazurki są za długie. Zabrałam więc Malinę do mojego weta, bo nie mam tak dużych nożyczek do pazurów (kocie są za małe). U lekarza okazało się, że to nie pazurki tylko problem neurologiczny, prawdopodobnie spowodowany lekkim niedokrwieniem mózgu. Dostałyśmy leki, które mają nam pomóc. Po powrocie do domu naocznie przekonałam się, że pazurki jednak nie były problemem, bo Malina nadal bardzo ale to bardzo ostrożnie chodzi po "śliskich" nawierzchniach, takich jak podłoga na korytarzu bloku. A poza tym to rana pięknie się goi. Nie ma obrzęków, zaczerwienień ani wycieków/wysięków :) Quote
bric-a-brac Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 Nowy ogłoszeniowy Paji: http://www.dogomania.pl/threads/217121-lV-Bazarek-og%C5%82oszniowy-20-40-60-80-100-celem-wsparcia-Beziola-do-15listopada2011r. Allegro Malinie odnawiam, ale mało wejść jest... Obserwujących brak. Quote
Pies Wolny Posted November 2, 2011 Posted November 2, 2011 sleepingbyday napisał(a):bez promocji to pewnie sterylka 1500 ;-). :crazyeye: to może ja ten gabinet wysterylizuję - u mnie darmo :mad: No i jeszcze kolejnej choroby brakuje. Powodów niedokrwienia mózgu może być masa, a przyczyną takiego klapnięcia może też być ogólne niedokrwienie - niska saturacja z powodu nieprawidłowej pracy serca, niedoborów hormonów tarczycy i jeszcze parę innych. Czy wet zlecił jakieś dalsze badania czy tylko obserwację ? Są może wyniki morfologii i biochemii krwi - czy wet to widział ? A jaki kolor mają dziąsła - mocno różowe czy blade, możesz porównać u innego psola ? Quote
Kinia1984 Posted November 3, 2011 Author Posted November 3, 2011 Malina była badana neurologicznie przez Dr Czubek ona specjalizuje się w neurologii, narazie zalecila neotropil i obserwację. W wynikach krwi jest wszystko ok. Quote
Pies Wolny Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 Kinia1984 napisał(a):Malina była badana neurologicznie bez Dr Czubek ona specjalizuje się w neurologii, narazie zalecila neotropil i obserwację. W wynikach krwi jest wszystko ok. Nootropil, trochę delikatny lek, jakąś możliwą przyczynę określono ? zatorowość naczyń także może być powodem jaskry - cholera. Quote
Brzózka Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 Pies Wolny napisał(a):Nootropil, trochę delikatny lek, jakąś możliwą przyczynę określono ? zatorowość naczyń także może być powodem jaskry - cholera. Prawdopodobnie podczas operacji doszło do niewielkiego niedokrwienia. Ponieważ objawy nie są jakoś szczególnie mocne to nie było potrzeby, aby aplikować jakiś mocniejszy lek. Spokojnie, niunia jest pod kontrolą :) Quote
sleepingbyday Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 ale mi się gorąco zrobiło... licze na to, ze to niedokrwienie pooperacyjne (pamiętajmy, że malinka zmęczona niedawnym porodem jeszcze, a sterylka przeprowadzona została szybciej, niż zwykle po porodzie, ze względu na krwawienie z narządów rodnych i podejrzenie ropomacicza), a nie wrodzone. niby ok, niby na razie nie panikujmy, ale trochę się przestraszyłam. przygotowuję bazarek dla malinki. Quote
Pies Wolny Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 sleepingbyday napisał(a):ale mi się gorąco zrobiło... licze na to, ze to niedokrwienie pooperacyjne (pamiętajmy, że malinka zmęczona niedawnym porodem jeszcze, a sterylka przeprowadzona została szybciej, niż zwykle po porodzie, ze względu na krwawienie z narządów rodnych i podejrzenie ropomacicza), a nie wrodzone. niby ok, niby na razie nie panikujmy, ale trochę się przestraszyłam. przygotowuję bazarek dla malinki. Wszystko się zgadza. Mam jeszcze propozycję, Brzózka , spytaj , proszę dra co myśli o leku pt. Preductal - działa również na poprawienie dotlenienia organizmu, na poziomie komórkowym - trochę drogi. Stosowany głównie w kardiologii, ale nie tylko. Chodzi o to, że specyfika układu nerwowego jest taka, że jak coś naprawiać to im szybciej tym lepiej i intensywnie. Potem to jest tylko mowa o rehabilitacji, a komórki układu nerwowego się nie regenerują, inne zdrowe mogą przejmować nowe funkcje. Quote
Kinia1984 Posted November 3, 2011 Author Posted November 3, 2011 nie wiem czy przed podaniem jakiegokolwiek leku wet nie powinien skonsultować jego podawania z okulistą... Quote
Pies Wolny Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 Kinia1984 napisał(a):nie wiem czy przed podaniem jakiegokolwiek leku wet nie powinien skonsultować jego podawania z okulistą... Pewnie, tak, trzeba, ale te leki akurat nie mają o ile wiem przeciwwskazań okołojaskrowych. Jednak jaskra dokonała już swego, a niedotlenie czy mikro udary mózgu - to całkiem inna inszość. Na jaskrę jest metoda operacyjna - przetoka stała, jeśli trzeba, a na neurologie na bazie niedotlenienia - cienko, cieniej, cieniutko. Quote
malvaaa Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 Nieśmiało zaprosze na bazarki... 1. kolczykowo- bransoletkowy http://www.dogomania.pl/threads/2171...0#post17929120 2.apaszkowo- szalikowo- chustowy http://www.dogomania.pl/threads/2171...1#post17931591 trzymam kciuki za zdrówko Malinki Quote
AjdaTola Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 Uwaga!!!! W dniach 10-11.12.2011r. w Szczecinku (woj zachodniopomorskie) odbędą się warsztaty okulistyczne dla lekarzy weterynarii. Osobą prowadzącą będzie prof. Kiełbowicz. W związku z czym jest możliwość przeprowadzenia nieodpłatnych zabiegów okulistycznych. Poszukujemy psów ew. kotów wymagających specjalistycznej pomocy. Liczba zakwalifikowanych pacjentów jest ograniczona. Samej kwalifikacji do zabiegu będzie dokonywał prof. Kiełbowicz. Dlatego też jeśli ktoś z was jest właścicielem zwierzaka lub zna bidę z dogo wymagającą pomocy i chciałby z niej skorzystać proszę o kontakt pod adresem e-mail: pani.doktor.wet@wp.pl Ważne: - w e-mailu proszę przesyłać zdjęcia oczu (dobrej jakości) wraz z historią choroby i namiarami na opiekuna/właściciela - to jest wymogiem wstępnej kwalifikacji, - tak jak wspomniałam, jeśli pies zostanie zakwalifikowany do zabiegu, będzie on wykonany bezpłatnie bez żadnych dodatkowych kosztów, jedynym warunkiem jest dowiezienie pacjenta do Szczecinka i zgoda na wykonanie zabiegu - na zgłoszenia czekamy do poniedziałku - jeśli pacjent zostanie zakwalifikowany przez prof. Kiełbowicza, opiekun zostanie o tym powiadomiony Ja na dogo będę w niedzielę wieczorem, dlatego też podałam e-mail do kontaktu z organizatorem czyli lek.wet. Karoliną Brach - specjalistą chorób psów i kotów. Na podany adres proszę przesyłać konkrety, czyli zdjęcia i wspomniane historie choroby. Prosimy też o wyrozumiałości ze względu na iż pacjenci poszukiwani są również poza doga i nie każdy pies może zostać zakwalifikowany - choć chcieli byśmy pomóc wszystkim Quote
bric-a-brac Posted November 4, 2011 Posted November 4, 2011 [quote name='Kinia1984']na moje konto wpłynęła deklaracja za listopad od bric-a-brac, dzieki:) [quote name='bric-a-brac']I za październik zaległa :oops: Przez to, że wszędzie deklaruję po 10zł, a na Malinę tylko 5, sama się gubię. Wybaczcie zamęt, w tytule przelewu wpisałam prawidłowo, czyli listopad i grudzień. :oops: Quote
Kinia1984 Posted November 4, 2011 Author Posted November 4, 2011 no wlasnie tez mi cos nie gralo bo za październik juz mialam wpisaną:) zaraz poprawię doszla tez deklaracja od sleepingbyday za listopad 10 zł, dzieki:) Quote
Kinia1984 Posted November 4, 2011 Author Posted November 4, 2011 Rozmawiała z Dr łobaczewską i nootropil mozna podawać przy oczach Malinki, powiedziała że jaskra u Maliny jest juz przechorowana a oczy sie przebudowaly i generalnie żaden lek nie bedzie miał wpływu na jej oczy i cisnienie w nich. Quote
Lu_Gosiak Posted November 4, 2011 Posted November 4, 2011 zapraszam na ratowanie psa zagrozonego uśpieniem: http://www.dogomania.pl/threads/2171...siazki-ciuszki http://www.dogomania.pl/threads/2171...Bruna-do-15.11. Quote
Recommended Posts