Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Flaire elemementy obedience trenuję sama, bo nie słyszałam, zeby ktoś zorganizował kurs (wszyscy raczej nie mniej fajne PT :D ). Na razie i tak się cieszę, że w Polsce niedawno obedience zostało "zalegalizowane"

a czy Misia zdała już PTT?

Posted

Cześć Robercie

to "jeszcze" 8) nie Bzika. Mam małą PON-kę, wg koligacji rodzinnych ciotkę Bzika (córa Bzika babci, a siostry Werbla, też "z Kuny"), debiutuje na letniej warszawskiej, zapraszam do kibicowania :D

Posted
Na razie i tak się cieszę, że w Polsce niedawno obedience zostało "zalegalizowane"
No, zalegalizowane to jeszce nie jest... A co do cieszenia się... Ja w obedience pokładałam ogromne nadzieje (sport dla psów każdej rasy, nie trzeba gryźć, itp.), ale w zeszłym tygodniu byłam w Związku na spotkaniu na temat obedience i byłam chyba raczej zawiedziona...

A skąd masz regulamin obedience? I czy masz regulaminy tych wszystkich pośrednich klas, czy tylko międzynarodowej?

czy Misia zdała już PTT?
Nie, nie podchodziłyśmy do egzaminu, bo moim zdaniem Misia nie była gotowa. To okrutnie trudny regulamin...
Posted

O tych zawodach to owszem, słyszałam. Ale na naszym spotkaniu tydzień temu z Panią Kuncewicz dowiedzieliśmy się, że regulamin jest jeszcze dosyć płynny. Jakieś poprawki były nawet wprowadzone w czasie tego spotkania... Oczywiście chodzi tu o klasy pośrednie - klasa międzynarodowa natomiast wymaga oficjalnego przetłumaczenia zanim może być zatwierdzona, co tydzień temu również jeszcze nie było gotowe.

Posted

Może odpowiem tylko tak. Owszem klasa międzynarodowa jeszcze nie jest zrobiona. Więcej nie mogę skomentować, bo nie jestem do tego upoważniona. Możemy jedynie na ten temat porozmawiać na priv.

Przy okazji zapytam tylko, czy Maria wspominała coś o Alteri ?

Posted

Troche mi wstyd, ale w koncu kto pyta nie bladzi. Czy moglibyscie mi objasnic co dokladnie oznacza "obedience"?Domyslam sie, ze to jakas forma posluszenstwa, ale wlasnie JAKA?Mam mloda sunie, ktora chcialabym szkolic w roznych kierunkach, do PT juz sie przygotowujemy.Daszenka (moja mala) to kundelek, a ponoc kundle nie maja prawa startowac na zawodach organizowanych przez Zwiazek, czy wiec prawda jest, ze zostaje nam tylko sprawdzac sie na spacerkach? :cry:

Pozdrawiam

Posted

kingulec

Z tego co mi wiadomo, w zawodach obedience w Polsce psy startujące nie będą musiały posiadać rodowodu. Ale to akurat może się zmienić.

Reszta później. Teraz spadam.

Posted

Kingulec, mieszńce nie są dopuszczane do mistrzostw Polski IPO, ale jeśli chodzi o zawody PT, to regulaminy nie są chyba tak restrykcyjne.

1. Nasza pani instruktor zaproponowała kiedyś mojemu Leonowi start w takich zawodach :oops:

2. Kiedyś w rozmowie z kimś słyszałam o "małym kundelku, który na zawodach PT dźwigał wielki aport".

Może więc nie jest tak źle? Przecież szkolenie PT- czy PT-2 nie daje psu żadnych certyfikatów użytkowości, więc ograniczanie uczestników tylko do rasowców nie ma sensu. Tak sobie myślę :D

Posted

Mokka, to moze slyszalas o moim kundelku, kiedys startowalismy na jakis zawodach bodajze na Spojni,dawno temu, nie bylo wtedy tylu aportow do wyboru co teraz, wiec mielismy najmniejszy z wielkich :( wielkich sukcesow nie odnieslismy ale wyroznienie dla najstarszego psa zawodow dostalismy :D

Ale pytanie nadal pozostaje: co to jest "obedience"?

pozdrawiam

Posted

Mokka, z tego co ja zrozumiałam, to z Leonem w Mistrzostwach Polski startować nie możesz, natomiast możesz walczyć w zawodach o Puchar Polski, Nie wiem dokładnie, na czym polega różnica I nie zgadzało mi się to z czymś, co słyszałąm wcześniej, ale tak zrozumiałam.

A co do obedience, to jest to psi sport posłuszeństwa, który w tej chwili jest w Polsce wprowadzany. Najwyższa klasa jest oficjalną klasą FCI; jej regulamin możesz dostać po francusku lub po angielsku od FCI. Nieoficjalne tłumaczenie na Polski znajduje się na stronach internetowych krakowskiej szkoły Ovari. Natomiast regulaminy niższych klas są odpowiedzialnością związków kynologicznych poszczególnych krajów. Polskie regulaminy są oparte na francuskich i są w trakcie zatwierdzania. W Warszawie żadnych oficjalnych szkoleń jeszcze nie ma, ale kilka osób trenuje na własną rękę.

Posted

Flaire, ja też tak zrozumiałam, ale dokładnie mnie to nie interesowało, bo się na razie nie wybieram. Może to są te same zawody i prowadzone są dwie klasyfikacje, albo zupełnie różne zawody? Marcin też mówił, że Leon może starować poza konkurencją. Jeśli będziemy chcieli zaliczać ostani egzamin, to i tak będziemy musieli gdzieś wystartować :oops: (Mam nadzieję, że na jakimś zadupiu, gdzie nas nikt nie będzie oglądał).

• 3 months later...
  • 2 months later...
Posted

ZaHoryzontem ty to jesteś wyjątkowo ambitny, ja z moim Guciem tak nie ćwicze bo przede wszystkim nie ma do tego warunków w okolicy, a ja niestety nie mam samochodu.:(

P.S. ten schemat mógłbyś na polski przetłumaczyć :wink:

• 5 years later...