rebellia Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 http://wiadomosci.onet.pl/1366601,242,kioskart.html co sądzicie? ;) Quote
TangoBlue Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 No wlasnie. Moja Sindusia jakies 15 minut temu machala przez sen ogonem. Ciekawa jestem, co takiego jej sie przysnilo :) Quote
Marta i Wika Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 rebellia napisał(a):http://wiadomosci.onet.pl/1366601,242,kioskart.html co sądzicie? ;) Fajne. Rufus - pies moich rodziców, prawie-collie, straszny szczekacz, przez sen zawsze poszczekuje. Wika mało szczeka na jawie, więc i przez sen też nigdy nie zaobserwowałam żeby szczekała... Ale za to często biega :-) Quote
Atena Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 Moja Roxy czasem npiszczy przes sen, przewiera łapami lub chrumka Quote
Niufomanka:) Posted October 21, 2006 Posted October 21, 2006 To oczywiste, że nie tylko ludzie mają sny, bo nie jesteśmy jedynymi istotami wartymi snów:p Swoja drogą ciekawe co sni się psiakom w schroniskach:( Quote
Olynda Posted October 22, 2006 Posted October 22, 2006 czasem jak siedzimy z mamą i oglądamy TV to słychac ja tasha szczeka przez sen, merda ogonkiem, macha łapką :diabloti: i tak sobie myslimy co jej sie sni Quote
agara Posted October 22, 2006 Posted October 22, 2006 Maltusia tak parska (domyślam się, że to szczekanie:D) a także sapie <wystawia język> no i bieeeega:D Quote
Rybc!a Posted October 22, 2006 Posted October 22, 2006 Chyba był już temat o snach zwierząt? Swoją drogą, bardzo ciekawy artykuł! :cool2:No i te zdjęcia- boskie! A co myślicie o takiej wypowiedzi? : To mogli wymyślić jedynie ateiści! A może oni już są zezwierzęceni. A, przecież od dawna już wiadomo, że zwierzęta nie mogą śnić, gdyż nie mają duszy. To człowiek może i jedynie człowiek może odbierać dobrodziejstwa snu, czyli podświadomej rozmowy z Bogiem, bo tylko człowiek ma duszę. Jak mawiał Jan Paweł II "człowiek to brzmi dumnie". Widać, że zamiast rozwijać swe duchowieństwo naukowcy na siłę starają sięupodobnić do zwierząt, czym odchodzą od Boga. Quote
Atena Posted October 22, 2006 Posted October 22, 2006 Do tego wątku doczytałam komentarz: "No cóż od razu widać że nie jesteś Katoliczką a ... 21.10.2006 14:09 ... prawdopodobnie i Chrześcijanką, bo według nauki Kościoła zwierzęta mają dusze. " Więc jak jest? Bo ja nic o tym nie słyszałam i sama sie nad tym zastanawiam. Przecież jak zwierzeta nie maja duszy to ni moga pójść do nieba, a raz była mowa, ze jednak po śmierci trafiają do nieba. Quote
Marta i Wika Posted October 22, 2006 Posted October 22, 2006 Atena napisał(a):Bo ja nic o tym nie słyszałam i sama sie nad tym zastanawiam. Przecież jak zwierzeta nie maja duszy to ni moga pójść do nieba, a raz była mowa, ze jednak po śmierci trafiają do nieba. Z tego co wiem, to według aktualnej nauki KK zwierzęta nie mają duszy. Quote
TangoBlue Posted October 22, 2006 Posted October 22, 2006 Z calym szacunkiem dla calego gatunku ludzkiego, ale im wiecej obserwuje zachowanie zwierzat, tym wiecej widze podobienstw do nas, ludzi. Dlatego nigdy nie zrozumiem stanowczego stwierdzenia - ``Nie lubie kotow``, albo ``Nie lubie psow``, poniewaz one maja tak samo rozne charaktery jak ludzie, jedne sa latwiejsze w obcowaniu, inne trudniejsze. Mam 3 psy, z ktorych kazdy jest zupelnie inny. Spookie - maly tchorz i panikarz, stwarza problemy tam, gdzie ich nie ma, przez co wymaga o wiele wiecej opieki niz inne moje zwierzeta, bardzo emocjonalna i wrazliwa z niego istotka. Sinda - pies usmiechniety, znajduje rozwiazania, cieszy sie zyciem, ta sobie w zyciu poradzi w kazdej sytuacji. Bef - niezalezny, jak mu sie cos nie podoba to nie i juz, ale nie wdaje sie w dyskusje z panikarzem Spookiem, patrzy na niego z wyzszoscia i ustepuje wedlug zasady: Madry ustepuje. Nie wiem, czy to mozna nazwac dusza, ale nie uwazam siebie za osobe stojaca wyzej niz one. Szczerze mowiac, zazdroszcze czasami Sindusi, bo ta zawsze jest taka dostojna, spokojna, opanowana, i przy tym cieszy sie z kazdego, nawet najmniejszego szczegolu, zycie ogolnie ja cieszy. Quote
Atena Posted October 22, 2006 Posted October 22, 2006 TangoBlue napisał(a):Mam 3 psy, z ktorych kazdy jest zupelnie inny. Spookie - maly tchorz i panikarz, stwarza problemy tam, gdzie ich nie ma, przez co wymaga o wiele wiecej opieki niz inne moje zwierzeta, bardzo emocjonalna i wrazliwa z niego istotka. Sinda - pies usmiechniety, znajduje rozwiazania, cieszy sie zyciem, ta sobie w zyciu poradzi w kazdej sytuacji. Bef - niezalezny, jak mu sie cos nie podoba to nie i juz, ale nie wdaje sie w dyskusje z panikarzem Spookiem, patrzy na niego z wyzszoscia i ustepuje wedlug zasady: Madry ustepuje. . Jakbym czytała mniej więcej o swoich psach Quote
Marta i Wika Posted October 22, 2006 Posted October 22, 2006 TangoBlue napisał(a): Nie wiem, czy to mozna nazwac dusza, ale nie uwazam siebie za osobe stojaca wyzej niz one. Ja też nie :-) Nie wiem, czym jest dusza i kto ją posiada (nie da się tego udowodnić ani sprawdzić), ale nie widzę powodu, dla którego jedne istoty miałyby być wyższe, a inne niższe. Ale przecież kobietom czy ludziom o innym kolorze skóry też kiedyś duszy odmawiano, uznając ich za istoty niższe (bo z tym to się niestety wiąże). A teraz jednak - raz wolniej, raz szybciej - idziemy w kierunku równości. Ale to już chyba bardzo off topic :-) Zresztą sen nie ma moim zdaniem nic wspólnego z duszą. Sen to fakt naukowy, dusza to kwestia wiary. O, Wika właśnie śni o czymś - może o spacerku? Quote
Samturia Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 ehh moja Łapa przez sen warczy, szczeka i się straaaasznie wieeerci czasami nawet tak się pcha przez sen że nie mam gdzie spać :):D Quote
Dark Lord Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 A moja Norka przez sen poszczekuje,przebiera łapami jakby biegła,powarkuje,pomrukuje,sapie no cuda,ciekawe co jej się śni:evil_lol: :lol: :cool3: :razz: ;) ,a co do duszy,nawet kamień i drzewo ma duszę bo to część przyrody,niezwykłej i pięknej,a kościół może sobie twierdzić ,że żiemia jest płaska w żadne jego teorie nigdy nie uwierzę,obserwuję przyrodę,i wiem co mówię.:mad: Quote
Rybc!a Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 Wczoraj jak oglądałam coś w TV, a Zuzka przy mnie spała ( jak zawsze) jakoś tak dziwnie warczała, że jej się całe wargi trzęsły. Nie potrafię wam tego wytłumaczyć, ale się tak z niej śmiałam, że nie mogłam wytrzymać. Quote
Samturia Posted October 24, 2006 Posted October 24, 2006 Dark Lord napisał(a):a co do duszy,nawet kamień i drzewo ma duszę bo to część przyrody,niezwykłej i pięknej,a kościół może sobie twierdzić ,że żiemia jest płaska w żadne jego teorie nigdy nie uwierzę,obserwuję przyrodę,i wiem co mówię.:mad: PRAWDA! popieram, jesteś mądra że sprzeciwiasz się temu, co mówi kościół :);) Quote
Behemot Posted October 25, 2006 Posted October 25, 2006 Dark Lord napisał(a):a co do duszy,nawet kamień i drzewo ma duszę bo to część przyrody Yyyy... przecież dusza jest nieśmiertelna.... Twierdzisz, że drzewo po wykarczowaniu żyje nadal w świecie duchowym? ;) Quote
Behemot Posted October 25, 2006 Posted October 25, 2006 Dark Lord napisał(a):A żyje i już:eviltong: Jesteś neopoganką, a może..... Indianką? ;) Quote
Dark Lord Posted October 25, 2006 Posted October 25, 2006 Jestem radykalnym ekologiem-ekstremistą:eviltong: :evil_lol: :diabloti: Quote
Behemot Posted October 25, 2006 Posted October 25, 2006 Dark Lord napisał(a):Jestem radykalnym ekologiem-ekstremistą:eviltong: :evil_lol: :diabloti: Przypinasz się łańcuchami do drzew przeznaczonych do wycięcia? :cool3: Quote
Recommended Posts