Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy sa w Polsce hodowle w ktorych sa Goldeny Retrivery złote?
Np cos takiego jak to:

Moja kolezanka chcialaby kupic goldena z dobrej hodowli (po badaniach), ktory bylby wlasnie w typie amerykanskim... Szuka w Polsce teraz, bo jesli tu nie ma takich goldenkow to kupi go bedac w USA w listopadzie-to ma dziewczyna szczescie ;)
PS:Przepraszam za moze moje glupie pytanie ale na goldenkach sie nie znam...

Posted

Ja, Ola od Figo (Amokk), Dorota od Pepity, Hes - mamy złote psy :lol: :cool3:
Troche ich jest! ;)
Jak coś to zapraszam na kontakt na gadu-gadu/mail/PW - służe pomocą :)

Posted

Dorota_Fiszer napisał(a):
Ale Pepita to taki niedorobiony troche z tym kolorem ;-) Mamy teraz jednego baaardzo ciemnego synka ;-)

Oj, Ty to jesteś wredna właścicielka (:diabloti: ) Pepite niedorobionym zawsze nazywasz noo ;) On jest ZŁOTY i koniec :cool3:

Posted

Gazuś napisał(a):
Ja, Ola od Figo (Amokk), Dorota od Pepity, Hes - mamy złote psy :lol: :cool3:
Troche ich jest! ;)
Jak coś to zapraszam na kontakt na gadu-gadu/mail/PW - służe pomocą :)

A Figo coraz wiekszym rudzielcem sie staje.. :) tzn zlociencem.. ale do typu amerykanskiego to mu jeszcze daleko... ciekawe jakie dzieci mu sie urodza :)

Posted

amokk napisał(a):
A Figo coraz wiekszym rudzielcem sie staje.. :) tzn zlociencem.. ale do typu amerykanskiego to mu jeszcze daleko... ciekawe jakie dzieci mu sie urodza :)

Ty mi nic nie mów!
Kiedyś Figo był ciemniejszy od Doca, teraz przy Docu to już kremówka (:cool3: ) tak mi pies ściemniał ;) A mi jak na złość zaczęły się coraz bardziej te jasne podobać :)

Posted

Gazuś napisał(a):
Ty mi nic nie mów!
Kiedyś Figo był ciemniejszy od Doca, teraz przy Docu to już kremówka (:cool3: ) tak mi pies ściemniał ;) A mi jak na złość zaczęły się coraz bardziej te jasne podobać :)

A ja jednak obstaje przy zlotych..
zloto musi byc zlotem :)
no chyba ze biale zloto ro rozumiem....

ktory to tak Cie przestawil na jasne ?:)

Posted

amokk napisał(a):
A ja jednak obstaje przy zlotych..
zloto musi byc zlotem :)
no chyba ze biale zloto ro rozumiem....

ktory to tak Cie przestawil na jasne ?:)

Hmm, ja preferuję platynę :cool3: :lol:
Na jasny? Ogólnie, podobają mi się jasne - ale nie białe - psy :)
No, oczywiście Doc też, ale np. kiedyś marzyłam o psiaku ciemno-rudym, teraz planowany wybranek będzie w migdałowo-kremowym odcieniu :)

Posted

Gazuś, ja byłam w ciężkim szoku jak przeczytałam o platynowym przodku w rodowodzie. :lol: Ale okazało się że to jakiś "odcień" kremu, taki brudny krem. ;)

No tak, mamy ciemną suczkę, ale ona nie jest taka perfidnie ciemna, prawie brązowa. :) Ciemna, ale w miarę stonowana "pastelowa", hehe.

Ja nie radzę pieska z USA, jeśli koleżanka ma zamiar go wystawiać. :) Chyba że znajdzie jakąś hodowlę, gdzie będą pieski bardziej użytkowe, niż wystawowe, bo goldeny z USA to istne laleczki na wystawy. :lol: A w Polsce mozna jak najbardziej spotkać takie ciemne goldenki, zresztą teraz dużo luzi pyta o takie pieski, tak jakby moda z biszkoptów przeszła na ciemnozłote. :lol:

Posted

Hes - nie mi chopdzi o taką kremowo-złotą platynę, napewno nie taką "jasną kawkę" ;)

Goldeny z USA? W statyce mi się nie podobają - ale ruch, chęć pokazywania się (oczywiście wielki ukłon w strone handlerow) te chodzące ogony i wpatrzenie w wystawcę - kwintesencja goldena :) I przyznam też, że kilka psów z (niewyraźnych coprawda) filmików z westminstera mi się nawet podobalo :lol:

Posted

chicken napisał(a):
Czy sa w Polsce hodowle w ktorych sa Goldeny Retrivery złote?
Moja kolezanka chcialaby kupic goldena z dobrej hodowli (po badaniach), ktory bylby wlasnie w typie amerykanskim... Szuka w Polsce teraz, bo jesli tu nie ma takich goldenkow to kupi go bedac w USA w listopadzie-to ma dziewczyna szczescie ;)
PS:Przepraszam za moze moje glupie pytanie ale na goldenkach sie nie znam...

Zdecydowanie złoty jest Next Robin z Leśnych Ostępów, możesz go poogladać u Magdy na www.goldenfoto.com.pl lub na stronie Robina. Kolor byłby chyba takie jakiego szuka koleżanka. Zresztą wiele psów wz tej hodowli jest w cimnym, złotym umaszczeniu. Nie wiem jak tam sytuacja z ta hodowlą, coś mi się obiło o uszy, że właścicelka wyjechała na dłużej z kraju. Ale ... zawsze możesz popytać.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

z innaj beczki: szczeniaki rodza sie bardzo jasna, z czasem ciemnieja. w jaki sposob masc "rozlewa sie" na psie? bo u mojej figusi pojawiaja sie dziwne kleby siersci na klebie, kregoslupie. a do tego tylek zaczyna miec w kolorze uszu. jak to jest?

Posted

Mówi się, że pies bedzie maści takiej, jakiego koloru ma uszy w wieku szczenięcym. Chociaż iz tym różnie.
Sa goldeny z jasnym podszerstkiem, ciemną "narzutką" a są i takie, które mają podszerstek rudy :lol:

Posted

Gazuś napisał(a):

Sa goldeny z jasnym podszerstkiem, ciemną "narzutką" a są i takie, które mają podszerstek rudy :lol:

Faktycznie, widzi się bardzo różne warianty ;) . Tolek jest ciemniejszy odgórnie :evil_lol: , podszerstek, pióra na ogonie i pod brzuchem ma jasne, a na klacie złote :crazyeye: . I tak mamy nieźle, zabawnie wygladają zdecydowanie złote psy z bardzo jasnym podszerstkiem, kiedy właściciel wpadnie na pomysł podgolenia go tuż przed wystawą :evil_lol: !

Posted

Gazuś napisał(a):
Goldeny z USA? W statyce mi się nie podobają - ale ruch, chęć pokazywania się (oczywiście wielki ukłon w strone handlerow) te chodzące ogony i wpatrzenie w wystawcę - kwintesencja goldena :) I przyznam też, że kilka psów z (niewyraźnych coprawda) filmików z westminstera mi się nawet podobalo :lol:

I tu sie nie zgodze.Po obejrzeniu nagran z sedziowania goldenow na Westminster odnosze wrazenie,ze zadne z tam wystawianych nie ruszal sie prawdidlowo - dla mnie to byly juz karykatury rasy :-(
A wpatrzenie w wystawce to tylko kwestia pracy z wlasnym psem ;-)

Posted

Tolutkowa napisał(a):
Zresztą wiele psów wz tej hodowli jest w cimnym, złotym umaszczeniu. Nie wiem jak tam sytuacja z ta hodowlą, coś mi się obiło o uszy, że właścicelka wyjechała na dłużej z kraju. Ale ... zawsze możesz popytać.

Ale badan to te psy nie maja.I owszem,wlascicielka jest w Anglii.

Posted

Mnie sie jednak ruch sporej wiekszości psów podobał. Nie widziałam z bliska i 'na wyzo' - ale niektóre psy biegały niesamowicie lekko i zgrabnie.

Zdziwiło mnie troche, że były tam też psy jaśniejsze, niż takie "ciemno amerykańskie". Pies który wygrał mi sie nie podobał.

Heh, ale powiem szczerze, że gdybym zobacyzła większość goldenów z westminstera na ulicy to bym nie poznała rasy :lol: