Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 6-cio miesięczną goldenkę, która uwielbia skakać na ludzi i nie patrzy, czy ktoś idzie w sukni sylwestrowej, czy akurat do kościoła:shake: . Ważne, żeby na każdym przechodzący przez furtkę zostawić ślady łap. Proszę, powiedzcie jak radziliście sobie z takim problemem, bo to staje się uciążliwe!!!:placz:

Posted

Trzymając ją na smyczy odwracaj uwage od przechodniów i za każde prawidłowe zachowanie nagradzaj. Przechodzące osoby powinny się z nią przywitać, pogłaskac i nagradzać za kazde prawidłowe zachowanie. Gdy podczas zbliżania się człowieka suka che skoczyć, to odwróć się i idz z nią w inną strone.
Suka musi zrozumieć, ze tylko właściwe zachowanie się opłaca.

Posted

Dzięki! Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to bardzo was proszę, poradźcie coś! Niektórzy mówią żeby przydeptać jej tylne łapki:crazyeye: , ale ja nie chcę jej sprawiać bólu! W życiu!:-( Jeszcze raz dziękuję tym, którzy odpowiedzieli na moje pytanie...:loveu:Aha. I jeszcze jedno. Co zrobić żeby nie skakała po stole i blatach kuchennych? Oprócz sosu Tabasco (dwa razy spróbowała, a teraz wystarczy, że powącha:) , nic na nią nie działa (cytryna, chili, pieprz), ale ja mam dość latania z buteleczką, kiedy ona wyskakuje, bo jest tak przebiegła, że gdy ją postraszę i wyjdę z kuchni, ona już hop z powrotem. Musiałabym cały czas stać przy niej...

• 2 weeks later...
Guest Mrzewinska
Posted

Nie trzeba straszyc, trzeba nauczyc ze nagroda jest tylko za warowanie pod stolem lub obok stolu.... Setki razy podprowadzac do stolu, na ktorym sa atrakcyjne smakolyki, setki razy dawac haslo waruj, i wyegzekwowac wykonanie, setki razy wykonanie nagradzac.....

Zofia