Goldunia Posted October 20, 2006 Posted October 20, 2006 Mam 6-cio miesięczną goldenkę, która uwielbia skakać na ludzi i nie patrzy, czy ktoś idzie w sukni sylwestrowej, czy akurat do kościoła:shake: . Ważne, żeby na każdym przechodzący przez furtkę zostawić ślady łap. Proszę, powiedzcie jak radziliście sobie z takim problemem, bo to staje się uciążliwe!!!:placz: Quote
Klaudia :-) Posted October 20, 2006 Posted October 20, 2006 Można nauczyć suke siad i za każdym razem jak szykuje się do skoku wydać polecenie,nagrodzić. Quote
Kati Posted October 24, 2006 Posted October 24, 2006 Trzymając ją na smyczy odwracaj uwage od przechodniów i za każde prawidłowe zachowanie nagradzaj. Przechodzące osoby powinny się z nią przywitać, pogłaskac i nagradzać za kazde prawidłowe zachowanie. Gdy podczas zbliżania się człowieka suka che skoczyć, to odwróć się i idz z nią w inną strone. Suka musi zrozumieć, ze tylko właściwe zachowanie się opłaca. Quote
Goldunia Posted October 26, 2006 Author Posted October 26, 2006 Dzięki! Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to bardzo was proszę, poradźcie coś! Niektórzy mówią żeby przydeptać jej tylne łapki:crazyeye: , ale ja nie chcę jej sprawiać bólu! W życiu!:-( Jeszcze raz dziękuję tym, którzy odpowiedzieli na moje pytanie...:loveu:Aha. I jeszcze jedno. Co zrobić żeby nie skakała po stole i blatach kuchennych? Oprócz sosu Tabasco (dwa razy spróbowała, a teraz wystarczy, że powącha:) , nic na nią nie działa (cytryna, chili, pieprz), ale ja mam dość latania z buteleczką, kiedy ona wyskakuje, bo jest tak przebiegła, że gdy ją postraszę i wyjdę z kuchni, ona już hop z powrotem. Musiałabym cały czas stać przy niej... Quote
Bewarka Posted November 4, 2006 Posted November 4, 2006 [LEFT]Taj samo jak ze skakaniem na ludzi, trzeba odwrócic jej uwage smakołykiem i pochwałą [/LEFT] Quote
Guest Mrzewinska Posted November 4, 2006 Posted November 4, 2006 Nie trzeba straszyc, trzeba nauczyc ze nagroda jest tylko za warowanie pod stolem lub obok stolu.... Setki razy podprowadzac do stolu, na ktorym sa atrakcyjne smakolyki, setki razy dawac haslo waruj, i wyegzekwowac wykonanie, setki razy wykonanie nagradzac..... Zofia Quote
Recommended Posts