QUANTANAMERA Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 Mam pytanko w jakom wieku powinny zniknąć przesiewki? Ile mniewięcej ich jest?? Ile pies dorosły może mieć przesiewek żeby nie został uznany za psa z wadą ? Dziękuje za odpowiedzi:lol: Quote
malawaszka Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 rozumiem, że przesiewki to te białe włoski u czarnyszka - widziałam w galerii Twoją sunię - ogoloną maszynką - czy chcesz ją wystawiać, że martwisz się czy nie zostanie uznana za wadliwą? jeśli tak, to nie możesz jej tak golić maszynką tylko trzeba trymować - są już tematy o tym; a niektórzy dodatkowo siedzą i skubią białe włoski w wolnym czasie :lol: np. ja u mojej mini i przez to nie lubi siedzieć u mnie na kolanach bo zaraz mnie korci żeby poiskać :evil_lol: Quote
QUANTANAMERA Posted October 19, 2006 Author Posted October 19, 2006 malawaszka napisał(a):rozumiem, że przesiewki to te białe włoski u czarnyszka - widziałam w galerii Twoją sunię - ogoloną maszynką - czy chcesz ją wystawiać, że martwisz się czy nie zostanie uznana za wadliwą? jeśli tak, to nie możesz jej tak golić maszynką tylko trzeba trymować - są już tematy o tym; a niektórzy dodatkowo siedzą i skubią białe włoski w wolnym czasie :lol: np. ja u mojej mini i przez to nie lubi siedzieć u mnie na kolanach bo zaraz mnie korci żeby poiskać :evil_lol: Nie nie będe jej wystawiać tak pytam sie z ciekawości chciałbym wiedzieć czy jej znikną czy nie :) Ale nawet jak nie zniktą to wyrywać ich nie będe :) Quote
Czarne Gwiazdy Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 Mój ma półtora roku i nie znikają :( A na wystawie to wada, mniejsza, większa, ale zawsze wada. Sznaucer olbrzym czarny, ma być czarny. Bez wyjątków ;) Wiadomo, ze na parę włosków ktoś tam oko przymknie albo nie wypatrzy, ale jak z czarnucha robi się pieprzak to źle :lol: Quote
malawaszka Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 mnie sięwydaje, że nie ma czarnuchów bez tych białych włosków; ostatnio "siedzę" w CTRach i one też mają :placz: a z daleka są tak bosko czarne:loveu: Quote
eria Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 ano pewnośc może nie, ale w większości przypadków znikają , jakieś tam pojedyncze sztuki zostaną napewno, no ale nie będzie to p&s to opinie fryzjerów specjalizujących się w sznaucerach Quote
mila_2 Posted November 10, 2006 Posted November 10, 2006 poprzednia suka wg. słów mego TZ'ta przed wystawami była pozbawiana tych włosków pensetką;) Quote
mila_2 Posted November 10, 2006 Posted November 10, 2006 Hera miała niewiele jasnych włosków:D:D więc nei był to problem:) Quote
dorotak Posted November 10, 2006 Posted November 10, 2006 eria napisał(a):ile godzin to trwało ?? :cool2: Wydaje mi się, że ten czas jest praktycznym sprawdzianem, czy pies ma z tymi białymi włosami problem, czy też jest to zjawisko w normie. Jeśli uda Ci się wyskubać białe włoski w sensownym czasie, to jest OK. Jeśli na samą myśl o ich wyskubywaniu ręce Ci opadają - to pies ma z nimi problem ;) Quote
eria Posted November 10, 2006 Posted November 10, 2006 to jest nasza znajoma sznaucerka olbrzymia Figa. na tej fotce ma rok z kawałkiem, jest po pierwszym trymowaniu zbliżenie a to jest zdjęcie sprzed dwóch miesięcy, ma tu dwa lata, białe włoski zniknęły całkowicie ! bez żadnego wyskubywania pęcetą:cool1: Quote
dorotak Posted November 10, 2006 Posted November 10, 2006 Jak pisałam o "teście", to myślałam o dorosłym psie, który ma już kilka trymowań za sobą. To tak, jak z białymi plamkami na piersi - u szczeniaka mogą być, ale po kilku trymowaniach nie powinny odrastać. Jeśli odrastają (jak u mojego potwora :mad: ) to jest to wada. No chyba, że odrastają w śladowych ilościach i nie jest problemem ich usunięcie. Swoją drogą suczka była po raz pierwszy trymowana, jak miała rok z kawałkiem? Quote
eria Posted November 10, 2006 Posted November 10, 2006 tak, bo to nie jest rodowodowa sunia, a jej pani nie ma jej od szczeniaka. i i tak cud że jest trymowana regularnie a nie strzyżona ;) ona w ogóle ma budowę rottweilera, jest taka ciężka, potężna,grubokoścista :evil_lol: Quote
Leila Posted November 11, 2006 Posted November 11, 2006 Znikną albo nie i nie ma wcale jakiejś magicznej granicy wieku. Mój pierwszy sznaucer miał krawacik, który zniknął szybko, chyba w ciągu pierwszego roku (nie pamiętam dokładnie, bo miałam wtedy jakieś 9 lat), potem rzeczywiście był czarny jak noc. Obecnie mam sześciolatka, u którego zaczęło się od białej plamy przesiewek na zadku, plama zaczęła 'wędrować', a w końcu pies zrobił się równomiernie przesiany i już. Nie wystawiamy go, więc nas to średnio obeszło, 'do twarzy' mu z tym;) Bardzo mało widziałam dotychczas sznaucerów idealnie czarnych (a w ogóle widziałam ich sporo), uważam, że póki pies jest dalej czarny z białymi włoskami (z rzadka), a nie na odwrót, to nie ma się czym przejmować. Ponad roczny czernysz też tak ma, może mu jeszcze przejdzie, ale wątpię (zresztą u czarnucha to nie jest wada). No, cóż, widocznie tak miało być- kota też mam przesianego;) Quote
mila_2 Posted November 12, 2006 Posted November 12, 2006 Spojrzałam na zdjęcie - nigdy, przenigdy Hera takich nie miała. Beta też nie ma . Prawdę mówiąc pierwszy raz widzę tak "białego" czarnego sznaucera, wcześniej czegoś takiego nie widziałam. Stąd może moja głupia uwaga o wyrywaniu włosków pensetą:cool1::cool1: Quote
Recommended Posts