Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

rozumiem, że przesiewki to te białe włoski u czarnyszka - widziałam w galerii Twoją sunię - ogoloną maszynką - czy chcesz ją wystawiać, że martwisz się czy nie zostanie uznana za wadliwą? jeśli tak, to nie możesz jej tak golić maszynką tylko trzeba trymować - są już tematy o tym; a niektórzy dodatkowo siedzą i skubią białe włoski w wolnym czasie :lol: np. ja u mojej mini i przez to nie lubi siedzieć u mnie na kolanach bo zaraz mnie korci żeby poiskać :evil_lol:

Posted

malawaszka napisał(a):
rozumiem, że przesiewki to te białe włoski u czarnyszka - widziałam w galerii Twoją sunię - ogoloną maszynką - czy chcesz ją wystawiać, że martwisz się czy nie zostanie uznana za wadliwą? jeśli tak, to nie możesz jej tak golić maszynką tylko trzeba trymować - są już tematy o tym; a niektórzy dodatkowo siedzą i skubią białe włoski w wolnym czasie :lol: np. ja u mojej mini i przez to nie lubi siedzieć u mnie na kolanach bo zaraz mnie korci żeby poiskać :evil_lol:

Nie nie będe jej wystawiać tak pytam sie z ciekawości chciałbym wiedzieć czy jej znikną czy nie :)
Ale nawet jak nie zniktą to wyrywać ich nie będe :)

Posted

Mój ma półtora roku i nie znikają :(

A na wystawie to wada, mniejsza, większa, ale zawsze wada. Sznaucer olbrzym czarny, ma być czarny. Bez wyjątków ;)

Wiadomo, ze na parę włosków ktoś tam oko przymknie albo nie wypatrzy, ale jak z czarnucha robi się pieprzak to źle :lol:

• 3 weeks later...
Posted

ano pewnośc może nie, ale w większości przypadków znikają , jakieś tam pojedyncze sztuki zostaną napewno, no ale nie będzie to p&s
to opinie fryzjerów specjalizujących się w sznaucerach

Posted

eria napisał(a):
ile godzin to trwało ?? :cool2:

Wydaje mi się, że ten czas jest praktycznym sprawdzianem, czy pies ma z tymi białymi włosami problem, czy też jest to zjawisko w normie. Jeśli uda Ci się wyskubać białe włoski w sensownym czasie, to jest OK. Jeśli na samą myśl o ich wyskubywaniu ręce Ci opadają - to pies ma z nimi problem ;)

Posted

to jest nasza znajoma sznaucerka olbrzymia Figa. na tej fotce ma rok z kawałkiem, jest po pierwszym trymowaniu

zbliżenie

a to jest zdjęcie sprzed dwóch miesięcy, ma tu dwa lata, białe włoski zniknęły całkowicie ! bez żadnego wyskubywania pęcetą:cool1:

Posted

Jak pisałam o "teście", to myślałam o dorosłym psie, który ma już kilka trymowań za sobą. To tak, jak z białymi plamkami na piersi - u szczeniaka mogą być, ale po kilku trymowaniach nie powinny odrastać. Jeśli odrastają (jak u mojego potwora :mad: ) to jest to wada. No chyba, że odrastają w śladowych ilościach i nie jest problemem ich usunięcie.

Swoją drogą suczka była po raz pierwszy trymowana, jak miała rok z kawałkiem?

Posted

tak, bo to nie jest rodowodowa sunia, a jej pani nie ma jej od szczeniaka. i i tak cud że jest trymowana regularnie a nie strzyżona ;) ona w ogóle ma budowę rottweilera, jest taka ciężka, potężna,grubokoścista :evil_lol:

Posted

Znikną albo nie i nie ma wcale jakiejś magicznej granicy wieku. Mój pierwszy sznaucer miał krawacik, który zniknął szybko, chyba w ciągu pierwszego roku (nie pamiętam dokładnie, bo miałam wtedy jakieś 9 lat), potem rzeczywiście był czarny jak noc. Obecnie mam sześciolatka, u którego zaczęło się od białej plamy przesiewek na zadku, plama zaczęła 'wędrować', a w końcu pies zrobił się równomiernie przesiany i już. Nie wystawiamy go, więc nas to średnio obeszło, 'do twarzy' mu z tym;) Bardzo mało widziałam dotychczas sznaucerów idealnie czarnych (a w ogóle widziałam ich sporo), uważam, że póki pies jest dalej czarny z białymi włoskami (z rzadka), a nie na odwrót, to nie ma się czym przejmować. Ponad roczny czernysz też tak ma, może mu jeszcze przejdzie, ale wątpię (zresztą u czarnucha to nie jest wada). No, cóż, widocznie tak miało być- kota też mam przesianego;)

Posted

Spojrzałam na zdjęcie - nigdy, przenigdy Hera takich nie miała. Beta też nie ma . Prawdę mówiąc pierwszy raz widzę tak "białego" czarnego sznaucera, wcześniej czegoś takiego nie widziałam. Stąd może moja głupia uwaga o wyrywaniu włosków pensetą:cool1::cool1: