Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wątek zakładam na prośbę FOZ Ulga w Cierpieniu.
Berni to trzyletni śliczny piesek w typie bernardyna. Przez długi czas błąkał się po gminie w okolicach Radomska, gdzie był przez ludzi przepędzany,
drażniony, kopany, bity. We wskazanym przez wójta miejscu przebywał pies nie otrzymywał pożywienia cały czas pobudzony , głodny , spragniony wody.
Jego zachowanie ujawniało objaw strachu, niepewności, przerażenia,stresu.
Śliczne zwierzątko udało się jednak odłowić po podaniu "Sedalinu " w kiełbasce oraz za pomocą dmuchwaki z lekiem usypiającym.

BERNI obecnie przebywa w hotelu dla Zwierząt w Radomsku dr. Marka Dobrowolskiego,
gdzie odzyskuje wiarę w człowieka.
Dnia 06.05.2011r został zaszczepiony, zostanie również wykastrowany.

Koszty są jednak na tyle duże, że Fundacja FOZ Ulga w Cierpieniu sama nie da sobie rady
z utrzymaniem- ty, bardziej ,ze już ma swoim utrzymaniu 11 radomszczańskich psów.
Liczymy na Wasze pomysły i rady gdzie ewentualnie umieścić Berniego
oraz na pomoc finansową.

FOZ "ULGA W CIERPIENIU" FUNDACJA OPIEKI NAD ZWIERZĘTAMI SKRZYWDZONYMI PRZEZ LUDZI
42-600 Tarnowskie Góry ul. Częstochowska 58
tel. kom 0604253456

NR konta : 24 8463 0005 2001 0001 2045 0001
Bank Spółdzielczy

Z dopiskiem: BERNI RADOMSKO

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chcę umieścić Berniego na stronie adopcyjnej bernardynów na FB, ale potrzebuję jeszcze kilku informacji:
stan zdrowia, stosunek do ludzi (obcych, dzieci), stosunek do innych zwierząt (psy, koty) i informacje jak reaguje na smycz, spacer...

Posted

Berni został zaszczepiony dnia 6 maja 2011r - w dniu odłowienia / w trakcie działania środków uspokajających/
Trudno ocenić jego stosunek do życia w rodzinie oraz do innych zwierząt , gdy przebywa w warunkach hotelowych.Codziennie rozmawiam telefonicznie z doktorem i wiem ,że stress ustępuje. Nie ustępuje na tyle ,żeby można było bezpiecznie przewieźć go osobowym samochodem w inne miejsce.Na czas podróży będzie musiał otrzymać środek uspokajający.
Przed trzema laty udało mi się wyadoptować w okolice Żywca Bacę - białego , młodego podhalana po przejściach. Odszedł przed dwoma tygodniami. Nowa rodzina opłakuje stratę i nie podejmie się już adopcji psa po przejściach. Nieustannie musieli go leczyć itd A tak liczyłam ,że może Berniego przyjmą.Z drugiej strony patrząc ,jeżeli od kilku dni SAMI SĄ po zabiegach operacyjnych - trudno ,żeby siłowali się z kolejnym olbrzymem. Fizycznie nie dają rady.
-----------------
Dlatego bardzo proszę o wszelki rodzaj pomocy - hotel, finanse, ogłoszenia adopcyjne!!!

Posted

FOZ "ULGA W CIERPIENIU" FUNDACJA OPIEKI NAD ZWIERZĘTAMI SKRZYWDZONYMI PRZEZ LUDZI
42-600 Tarnowskie Góry ul. Częstochowska 58
tel. kom 0604253456

NR konta : 24 8463 0005 2001 0001 2045 0001
Bank Spółdzielczy

Z dopiskiem: BERNI RADOMSKO

Posted

Wczoraj w sobotę - jechaliśmy trasą 908 / cel: Częstochowa- Radomsko/ i niestety musieliśmy zawrócić : wyskoczyły z lasu i szarżowały środkiem drogi wśród pędzących samochodów dwa piękne długowłose owczarki - samiec i suka. Młode urodą podobne do postaci z bajki "KRÓL LEW"
Co mieliśmy robić? Hamulec do dechy tak jak i inni kierowcy...STOP / POBOCZA BRAK -WIĘC NA DRODZE/ PRZYWOŁYWANIE , OBŁASKAWIANIE I DO SAMOCHODU...
Tatuaży nie mają... Szukamy właściciela ... Boga proszę ,żeby znalazł się rychło - bo gazeta ma miejsce do druku dopiero na wydanie z dnia 31 maja.
Tym sposobem upchałam je u siebie i nie mogłam już dalej jechać.
Czy ktoś pomoże je poogłaszać na podstawie fotek? Proszę o kontakt na meila : fundacja @ulgawcierpieniu.pl

Pomóżcie - sami nie damy rady.

Posted

ANETTA - dziękuję za wspaniałe allegro dla Berniego. Drugie ogłoszenie jakoś mi się nie otwiera.
Bardzo trudno jest wyadoptować należycie psy mieszańce dużych ras. Serce pęka....dlatego , jeszcze raz proszę o wszelaki rodzaj pomocy. Wpłaty możliwe do rozliczenia podatkowego muszą zawierać ustawową treść:" DAROWIZNA NA CELE STATUTOWE FUNDACJI - DLA BERNIEGO Z RADOMSKA"
Dziękujemy w imieniu psiaka!!!

Posted

[quote name='ulgawcierpieniu']ANETTA - dziękuję za wspaniałe allegro dla Berniego. Drugie ogłoszenie jakoś mi się nie otwiera.
Bardzo trudno jest wyadoptować należycie psy mieszańce dużych ras. Serce pęka....dlatego , jeszcze raz proszę o wszelaki rodzaj pomocy. Wpłaty możliwe do rozliczenia podatkowego muszą zawierać ustawową treść:" DAROWIZNA NA CELE STATUTOWE FUNDACJI - DLA BERNIEGO Z RADOMSKA"
Dziękujemy w imieniu psiaka!!![/QUOTE

i odliczajcie od podatku !!!

Posted

Anett wysłałam maila z kilkoma fotkami. Jestem padnięta. Szukałam właścicieli rasowego młodego bokserka - okazało się ,że to "moja" ślicznota wyadoptowana w dobre ręce. Cwaniak tak zalicza ucieczki ,że głowa mała. On po prostu uwielbia zainteresowanie ludzi nim, współczucie, pieszczoty , karmienie w lokalach / nawet tam go zapraszają/, zabawy z dziećmi - a nadto bieg przed siebie , byle dalej. Ma szczęście bo jest rasowy - z kundelkiem nie było by już takiej zabawy. W tym co robi jest szczęśliwy - zimą nie miał takich "ucieczkowych"szans , bo żył w domu.Latem ogromna posesja jest mu mała i kombinuje.
-----------------------------------
Owczarki są naprawdę śliczne. Rozwiesiłam plakaty wraz ze zdjęciami w Miasteczku Sląskim oraz Żyglinie. Zrobiłam to po informacji ,że " CHYBA" SĄ Z TAMTĄD.

Posted

Dzisiaj do adopcji poszła radomszczańska TEQUILA. Rodzina przyjechała z Wodzisławia Śląskiego. Z jednej strony radość - z drugiej PAT : telefon o treści "musimy oddać Piksela" Już drugi miesiąc Piksel jest w nowej / drugiej z kolei/ rodzinie i od tygodnia demoluje dom! Mix wilczura z husky - absolutnie nie chce pozostawać sam nawet na 15 minut! Niszczy dom " po cichu"....muszę opłacić behawiorystę ,żeby otrzeć łzy małżeństwu na dorobku życiowym. Małżeństwo szaleńczo kocha psa i serce im pęka na myśl o zwrocie...Mnie pęka , bo nadal nie mam miejsca dlA CUDNEGO BERNIEGO. Samce muszę rodzielać , bo się nie zgadzają...ogłoszenia adopcyjne na Cito...miejsc brak więc niechaj rodzinki się zgłaszają.
----------------------------------------
Wczoraj prosiłam doktora o kastrację Berniego. Obiecał ,że prośbę zrealizuje...chyba pokombinuję jakiś pobyt u mnie...koszty rosną - tylko czym płacić?

Posted

Cudne owczarki z drogi 908 zostały zwrócone właścicielom!!! Okazało się ,ze w sobotę rano ich Pan pozwolił im na kąpiel w zalewie " na cegielni". Prawdopodobnie psy zauważył leśną zwierzynę i do głosu doszedł ZEW NATURY....pogoń za zającem lub sarenką. Tym sposobem zgubiły się , zatraciły orientację ....zmęczone próbowały "wyboru samochodu " swojego Pana....i dlatego "przebierały w pędzących autach".

Rodzina była niezmiernie wdzięczna - psy oszalały na widok swoich właścicieli.