Temida Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 Wątek zakładam na prośbę FOZ Ulga w Cierpieniu. Berni to trzyletni śliczny piesek w typie bernardyna. Przez długi czas błąkał się po gminie w okolicach Radomska, gdzie był przez ludzi przepędzany, drażniony, kopany, bity. We wskazanym przez wójta miejscu przebywał pies nie otrzymywał pożywienia cały czas pobudzony , głodny , spragniony wody. Jego zachowanie ujawniało objaw strachu, niepewności, przerażenia,stresu. Śliczne zwierzątko udało się jednak odłowić po podaniu "Sedalinu " w kiełbasce oraz za pomocą dmuchwaki z lekiem usypiającym. BERNI obecnie przebywa w hotelu dla Zwierząt w Radomsku dr. Marka Dobrowolskiego, gdzie odzyskuje wiarę w człowieka. Dnia 06.05.2011r został zaszczepiony, zostanie również wykastrowany. Koszty są jednak na tyle duże, że Fundacja FOZ Ulga w Cierpieniu sama nie da sobie rady z utrzymaniem- ty, bardziej ,ze już ma swoim utrzymaniu 11 radomszczańskich psów. Liczymy na Wasze pomysły i rady gdzie ewentualnie umieścić Berniego oraz na pomoc finansową. FOZ "ULGA W CIERPIENIU" FUNDACJA OPIEKI NAD ZWIERZĘTAMI SKRZYWDZONYMI PRZEZ LUDZI 42-600 Tarnowskie Góry ul. Częstochowska 58 tel. kom 0604253456 NR konta : 24 8463 0005 2001 0001 2045 0001 Bank Spółdzielczy Z dopiskiem: BERNI RADOMSKO Quote
zuzlikowa Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Chcę umieścić Berniego na stronie adopcyjnej bernardynów na FB, ale potrzebuję jeszcze kilku informacji: stan zdrowia, stosunek do ludzi (obcych, dzieci), stosunek do innych zwierząt (psy, koty) i informacje jak reaguje na smycz, spacer... Quote
Temida Posted May 18, 2011 Author Posted May 18, 2011 Już piszę do dr. Dobrowolskiego u którego jest BERNI. Quote
ANETTTA Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 juz bezpieczny teraz zostaje utrzymanie kastracja szczepienia czy ktos chciąłby cos zasponsorowac podarowac !!!!! http://allegro.pl/show_item.php?item=1614345910 Quote
Aimez_moi Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 Cudny jest......tylko bardzo smutny i zmeczony..... Quote
ulgawcierpieniu Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 Berni został zaszczepiony dnia 6 maja 2011r - w dniu odłowienia / w trakcie działania środków uspokajających/ Trudno ocenić jego stosunek do życia w rodzinie oraz do innych zwierząt , gdy przebywa w warunkach hotelowych.Codziennie rozmawiam telefonicznie z doktorem i wiem ,że stress ustępuje. Nie ustępuje na tyle ,żeby można było bezpiecznie przewieźć go osobowym samochodem w inne miejsce.Na czas podróży będzie musiał otrzymać środek uspokajający. Przed trzema laty udało mi się wyadoptować w okolice Żywca Bacę - białego , młodego podhalana po przejściach. Odszedł przed dwoma tygodniami. Nowa rodzina opłakuje stratę i nie podejmie się już adopcji psa po przejściach. Nieustannie musieli go leczyć itd A tak liczyłam ,że może Berniego przyjmą.Z drugiej strony patrząc ,jeżeli od kilku dni SAMI SĄ po zabiegach operacyjnych - trudno ,żeby siłowali się z kolejnym olbrzymem. Fizycznie nie dają rady. ----------------- Dlatego bardzo proszę o wszelki rodzaj pomocy - hotel, finanse, ogłoszenia adopcyjne!!! Quote
Temida Posted May 20, 2011 Author Posted May 20, 2011 Widziałam dzisiaj Berniego, dał się pogłaskać, jest na pewno psem dla aktywnych, biegał z innymi psami. Quote
Aimez_moi Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 Bardzo prosze zamowcie dla Niego ogloszenia.....ja zaplace.. Quote
ANETTTA Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 FOZ "ULGA W CIERPIENIU" FUNDACJA OPIEKI NAD ZWIERZĘTAMI SKRZYWDZONYMI PRZEZ LUDZI 42-600 Tarnowskie Góry ul. Częstochowska 58 tel. kom 0604253456 NR konta : 24 8463 0005 2001 0001 2045 0001 Bank Spółdzielczy Z dopiskiem: BERNI RADOMSKO Quote
ANETTTA Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 http://allegro.pl/show_item.php?item=1627906795 http://nk.pl/#profile/35442498/gallery Quote
ulgawcierpieniu Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 Wczoraj w sobotę - jechaliśmy trasą 908 / cel: Częstochowa- Radomsko/ i niestety musieliśmy zawrócić : wyskoczyły z lasu i szarżowały środkiem drogi wśród pędzących samochodów dwa piękne długowłose owczarki - samiec i suka. Młode urodą podobne do postaci z bajki "KRÓL LEW" Co mieliśmy robić? Hamulec do dechy tak jak i inni kierowcy...STOP / POBOCZA BRAK -WIĘC NA DRODZE/ PRZYWOŁYWANIE , OBŁASKAWIANIE I DO SAMOCHODU... Tatuaży nie mają... Szukamy właściciela ... Boga proszę ,żeby znalazł się rychło - bo gazeta ma miejsce do druku dopiero na wydanie z dnia 31 maja. Tym sposobem upchałam je u siebie i nie mogłam już dalej jechać. Czy ktoś pomoże je poogłaszać na podstawie fotek? Proszę o kontakt na meila : fundacja @ulgawcierpieniu.pl Pomóżcie - sami nie damy rady. Quote
ulgawcierpieniu Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 ANETTA - dziękuję za wspaniałe allegro dla Berniego. Drugie ogłoszenie jakoś mi się nie otwiera. Bardzo trudno jest wyadoptować należycie psy mieszańce dużych ras. Serce pęka....dlatego , jeszcze raz proszę o wszelaki rodzaj pomocy. Wpłaty możliwe do rozliczenia podatkowego muszą zawierać ustawową treść:" DAROWIZNA NA CELE STATUTOWE FUNDACJI - DLA BERNIEGO Z RADOMSKA" Dziękujemy w imieniu psiaka!!! Quote
ANETTTA Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 [quote name='ulgawcierpieniu']ANETTA - dziękuję za wspaniałe allegro dla Berniego. Drugie ogłoszenie jakoś mi się nie otwiera. Bardzo trudno jest wyadoptować należycie psy mieszańce dużych ras. Serce pęka....dlatego , jeszcze raz proszę o wszelaki rodzaj pomocy. Wpłaty możliwe do rozliczenia podatkowego muszą zawierać ustawową treść:" DAROWIZNA NA CELE STATUTOWE FUNDACJI - DLA BERNIEGO Z RADOMSKA" Dziękujemy w imieniu psiaka!!![/QUOTE i odliczajcie od podatku !!! Quote
ulgawcierpieniu Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 Anett wysłałam maila z kilkoma fotkami. Jestem padnięta. Szukałam właścicieli rasowego młodego bokserka - okazało się ,że to "moja" ślicznota wyadoptowana w dobre ręce. Cwaniak tak zalicza ucieczki ,że głowa mała. On po prostu uwielbia zainteresowanie ludzi nim, współczucie, pieszczoty , karmienie w lokalach / nawet tam go zapraszają/, zabawy z dziećmi - a nadto bieg przed siebie , byle dalej. Ma szczęście bo jest rasowy - z kundelkiem nie było by już takiej zabawy. W tym co robi jest szczęśliwy - zimą nie miał takich "ucieczkowych"szans , bo żył w domu.Latem ogromna posesja jest mu mała i kombinuje. ----------------------------------- Owczarki są naprawdę śliczne. Rozwiesiłam plakaty wraz ze zdjęciami w Miasteczku Sląskim oraz Żyglinie. Zrobiłam to po informacji ,że " CHYBA" SĄ Z TAMTĄD. Quote
ulgawcierpieniu Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Dzisiaj do adopcji poszła radomszczańska TEQUILA. Rodzina przyjechała z Wodzisławia Śląskiego. Z jednej strony radość - z drugiej PAT : telefon o treści "musimy oddać Piksela" Już drugi miesiąc Piksel jest w nowej / drugiej z kolei/ rodzinie i od tygodnia demoluje dom! Mix wilczura z husky - absolutnie nie chce pozostawać sam nawet na 15 minut! Niszczy dom " po cichu"....muszę opłacić behawiorystę ,żeby otrzeć łzy małżeństwu na dorobku życiowym. Małżeństwo szaleńczo kocha psa i serce im pęka na myśl o zwrocie...Mnie pęka , bo nadal nie mam miejsca dlA CUDNEGO BERNIEGO. Samce muszę rodzielać , bo się nie zgadzają...ogłoszenia adopcyjne na Cito...miejsc brak więc niechaj rodzinki się zgłaszają. ---------------------------------------- Wczoraj prosiłam doktora o kastrację Berniego. Obiecał ,że prośbę zrealizuje...chyba pokombinuję jakiś pobyt u mnie...koszty rosną - tylko czym płacić? Quote
ulgawcierpieniu Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Cudne owczarki z drogi 908 zostały zwrócone właścicielom!!! Okazało się ,ze w sobotę rano ich Pan pozwolił im na kąpiel w zalewie " na cegielni". Prawdopodobnie psy zauważył leśną zwierzynę i do głosu doszedł ZEW NATURY....pogoń za zającem lub sarenką. Tym sposobem zgubiły się , zatraciły orientację ....zmęczone próbowały "wyboru samochodu " swojego Pana....i dlatego "przebierały w pędzących autach". Rodzina była niezmiernie wdzięczna - psy oszalały na widok swoich właścicieli. Quote
ulgawcierpieniu Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Amando - dziękuję za wspaniałe fotki Berniego- musimy mu pomóc!!! Boga proszę o dobry domek dla niego! Quote
Recommended Posts