Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 10.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Jak nauczyłas bystrą aportować?Bo ten mój młot Kaja jest maksymalnie napalona na piłke ,ale nie przynosi tzn przynosci ,ale rzuca pare metrów przedemną i tarza się w aporcie.

Posted

jaki swirek:evil_lol:
zabawowy aport: nakrecanie na walek (uczylam na takim walku, podobnym do tego na fotkach), przeciaganie sie z psem, puszczenie, chwalenie jak trzyma, klepanie i czochanie po klacie, cofanie sie - pies dogania niosac aport, znow szarpanko i wmiana na smakola (ostatni punkt najciezszy)
tu wyrabialam odruch donoszenia i niepuszczania, nie wydzieralam walka, dawalam sie psu nacieszyc zdobycza (ale bez przesady, zeby czul niedosyt)

jezeli plula to ja zlewalam (albo mowilam zle) i nie bawilam sie, poki nie przyniosla aportu.

formalny: klikerem, ale dlugo szlo, wiec zmodyfikowalam troche (miedzy lupem a klikerem, zaznaczanie slowem, pogon w nagrode) i jest w miare fajnie.
a oddawanie w siadzie: komenda "do mnie", rece na brzuchu, prawa noga troche z przodu i juz:eviltong:
tylko trzeba uwazac,zeb w psie nie zabic spontana tym formalnym- ja tak flaty troche spapralam...

Posted

KaRa_TC, dzieki:loveu: csowala znow do aparatu... flaty sie juz dawno przyzwyczaily;)
Cerber, a maja kondyche, maja, nie narzekam;)
wielu ludzi skarzy sie, ze ich psy nie aportuja.. a to pewnie zwykle zaniedbanie w szczeniectwie
pozdrawiam aportujacych:eviltong:

Posted

Co do tego placu zabaw to moja Kaja uwielbia piaskownice :cool3: Jak do niej wpadnie to jej normalnie odwala, lata dookoła, kopie, skacze jednym słowem szaleństwo :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Czeeeeść wig... :)

wiq napisał(a):

wielu ludzi skarzy sie, ze ich psy nie aportuja.. a to pewnie zwykle zaniedbanie w szczeniectwie
pozdrawiam aportujacych:eviltong:

być moze masz rację, ale ja Ci powiem, że np. Cerber to w sumie sam wykazywał chęci aportowania, a to tego względu, ze: kiedyś chciałam sprawdzić czy biegałby za kamykiem, tak na próbę, miał chyba wtedy ze 4 miesiące czy coś no i podniosłam kamyk, a ten jak zaczął skkać i się oblizywać... więc rzuciłam ten kamyk, niedaleko, bo to dla czszczeniaka no a ten poleciał i przyleciał z kamykiem, tylko już nie pamietam czy mi go oddał, wiem, ze ze 3,4 razy powtórzyłam zabieg i Cer już kmyczek na słowo ,,puść kamyk'' go rzuca na ziemię, lub kiedy podkładam rękę pod jego pysk to sam puszcza, bez polecenia...

Posted

Jak wygląda wymiana sierści na zimową - czy polega na wymianie podszerstka czy też zmieni się trochę włos okrywowy? Narazie są tylko kłaczki i podczas czesania podszerstek.
Pozdrawiam Ewa

Posted

Aale masz super i dzielne dziewczyny!!!
Moja Chocunia mężowi piłeczkę oddaje do ręki a mnie tylko wypluwa i czeka aż kopnę - kocha piłkę nożną...Kundelkowi formalny aport nie jest potzrzebny ale wolałabym żeby umiała "przynieś", "oddaj", "szukaj"...