Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Obeusz się zepsuł.
Ostatnio mieliśmy bad krwi, które wyszły całkiem dobrze. Nerki super, wątroba mimo leków tylko lekka poprawa.Umówiliśmy też usg, na którym nie widać żadnej poprawy. Jest tak jak było. Dr Marciński mówił do Obiego Dziadziuś. Jednoznacznie stwierdził, że zmiany w narządach ma typowo jakby jednak miał te 11 - 12 lat. I znalazł jeszcze kamienie, ale na szczęście największy ma 1 mm.
Obi ma znowu leczone uszy, typowo na drożdżaki, tak jak na początku.
Niestety ogólnie Obeusz się posypał. Jak to określono: ma demencję starczą. Zaczął załatwiać się w domu. Tak po prostu. Stoi przede mną i nagle sam zdziwiony zaczyna robić kupę. Zdarza się też , że nie wytrzymuje i w momencie wychodzenia na spacer, zamykania drzwi zaczyna sikać.
Także zrobił się dziadziuś.

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bardzo mi przykro z powodu pogorszenia się stanu zdrowia psa. Jednak cieszę się, że jest on w dobrych rękach i ma u Państwa dobrą opiekę :)

• 1 month later...
Posted

Obiś święta spędził u moich rodziców (razem z Pumą), my wyjeżdzaliśmy. Niestety chłopak się nie popisał i więcej go nie chcą :D
Cały czas załatwiał im się w domu, na klatce, w windzie. A jak zdąrzyli wyjść, to na chodniku :)
W domu zjadał i ściągal wszystko. Włącznie ze śmieciami, papierkami, a nawet dziecku zjadł plastelinę. Oczywiscie przez to miał biegunkę, co jeszcze bardziej pogorszylo sytuację. Chodził tam trochę po schodach i było widać znaczne pogorszenie w stawach.
Jak wrociliśmy do domu, to u nas wszystko wróciło do normy. I dalej żyjemy sobie grzecznie. Ale nie mam gdzie go zostawić następnym razem.

• 3 weeks later...
Posted

Obi w zeszłym tyg zaczął więcej sikać - nie wytrzymywał do spacerów. Poszliśmy na badania. Krew jest ok, ale za to mocz nie. Jest stan zapalny i kryształy. Także znowu dostaje antybiotyk. I z karmy na nerki, przeszliśmy na stawy, a teraz na kryształy.
Jeszcze zrobiłam wymaz z ucha - bo dalej ma z nimi problemy. Na razie wyrosły same drozdzaki. Jak nic wiecej nie bedzie to dostanie jakiś nowy lek (niedawno pokazał się na rynku). Wszystko inne już miał... Jeszcze ew leki doustne p/grzybicze.
Ogólnie Obiś się zestarzał. Zdarza mu się zrobić kupę pod siebie. Teraz dodatkowo ma dwie opiekunki :) Które wychodzą na spacer jak mnie nie ma.
Mrozy też dają się we znaki. Jak zacznie kulec z powodu soli na którąś z łapek - reszta nie wytrzymuje i się przewraca.
Taki stary schorowany dziadzio...

Posted

O kurcze, to nieciekawie. Te uszy to może alergia? Bardzo często się to zdarza u naszych dalmatów. Moja i wiele innych to mają.
Przypomnij ile Obiś ma lat? Na to wszystko na pewno ma wpływ to co przeszedł biedaczek :(

Posted

Odstawiliśmy mięso wołowe i się polepszyło. Teraz tylko czyszczę regularnie płynem.
Na wiosnę może znowu się pogorszyć bo na trawę też ma uczulenie, wtedy pewnie będą leki.

Posted

Kochani przepraszam że tutaj, ale nie znalazłam żadnego wątku ogólnego Warszawy - potrzebuje kogoś do przeprowadzenia wizyty przed adopcyjnej dla szczeniaczka z Częstochowy - pani mieszka na Zielonym Żoliborzu. Proszę o kontakt tutaj albo pod nr. 502780120 jeśli ktoś mógłby pomóc!