stroosia83 Posted May 15, 2011 Posted May 15, 2011 Ostatnio zastanawiam się, czy nie zmienić mojemu psu karmy na rodzaj dla seniora - mój pies to pitbull, w wieku 7 lat w bardzo dobrej kondycji fizycznej, mający dużo ruchu, ale mimo to przez ostatni rok przytył 3kg (z 34kg na 37kg). Pies w dalszym ciągu jest szczupły, ale zmniejszyłam mu ilość podawanej karmy o 1/3 i mam wrażenie, że "niedojada". Dodam jeszcze, że nie toleruje on dużej ilości białka w karmie (uczulenie) i od roku jest na kuracji hormonalnej z powodu przerostu prostaty. Z tego co czytam, karmy dla seniorów mają mniej białka i są mniej kaloryczne od "adult" w związku z tym można ich dawać więcej?? Od jakiego wieku Wy wprowadzaliście karmy "senior" ?? Quote
Boogie Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Rozmawiałaś z wetem czy przypadkiem ta kuracja hormonalna nie wpływa na to że pies tyje? Karmę możesz zmienić na jakąś typu Light najpierw, najlepiej z dodatkiem karnityny, Senior też mu nie zaszkodzi, ale ja bym jeszcze poczekał. Quote
stroosia83 Posted May 17, 2011 Author Posted May 17, 2011 Weterynarz nawet mnie ostrzegał przed wprowadzeniem tych leków, że ich skutkiem ubocznym jest tycie. Dzisiaj kończy mi się karma i muszę wreszcie coś zamówić:roll: Quote
Boogie Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 Zamów jakąś karme light, one czasamii mają również obnizony poziom białka. Ja moge polecić HUSSE bo sam stosuje karmę tej firmy, PRIMA PLUS lub OPTIMAL LIGHT (mają karnityne i obniżony poziom białka, optimal Light najbardziej). Tak szybko zerknąłem co jeszcze ewentualnie, HILLS CANINE ADULT LIGHT ma niski poziom, PRO PLAN w wersji niskokalorycznej ma normalny poziom białka, BRIT też, ACANA w ogóle wysokobiałkowa. Quote
stroosia83 Posted May 17, 2011 Author Posted May 17, 2011 Dzięki za podpowiedzi :-) karmę już zamówiłam - BRIT LIGHT & SENIOR. Do tej pory, czyli przez ostatnie 7 lat mój pies jadł Boscha Premium Adult Maxi (wybór karmy przede wszystkim ze względu na niską zawartość białka 21%, cena też przystępna;)) no i jestem ciekawa jak to będzie z tym Britem, czy pies się przestawi i czy nie będzie rewolucji żołądkowych??? Zdecydowałam się na Brita, bo po przejrzeniu forum widzę, że ma dużo lepsze opinie niż Bosch i zawartość białka tylko 20% w tej wersji light Quote
bobroska. Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 stroosia83 napisał(a):czy pies się przestawi i czy nie będzie rewolucji żołądkowych??? Jeśli nie zostawiłaś sobie starej karmy na co najmniej tygodniowe wprowadzanie nowej to rewolucje na pewno będą. Quote
Boogie Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 A no ja patrzyłem na Brit Care, a on ma 25% białka. Wprowadzanie nowej karmy zawsze może skończyć sie jakąś reakcja organizmu, Babroska prawdę pisze, najlepiej stopniowo wprowadzać. Quote
stroosia83 Posted May 17, 2011 Author Posted May 17, 2011 Oj, a ja nie pomyślałam nawet o tym, że na początku trzeba by te karmy mieszać i nie mam już nic tej starej:oops: Pozostaje mi w takim razie kupić trochę na wagę w zoologu chociaż na kilka pierwszych dni. Brit, którego zamówiłam skład ma taki: Analiza składu: Białko - 20 % Tłuszcz - 8 % Wilgotność - 10 % Popiół - 8 % Błonnik - 3,5 % Wapń - 1,2 % Fosfor - 0,8 % Miedź - 15 mg Witamina A - 15 000 IU Witamina D3 - 1 500 IU Witamina E - 130 mg nie wiem, czy się nie pośpieszyłam z tym wyborem, bo może wybrałabym jednak coś z tą karnityną, ale sama wcześniej o tym nie pomyślałam a zamówienie poszło Quote
bobroska. Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 Policz sobie najlepiej tak, żeby Ci ta stara karma wystarczyła ta 5-7 dni zmieniania - 1. 10% starej, 90% nowej, 2. 25% starej, 75 nowej, 3. 50 starej, 50 nowej, 4. 75% starej, 25% nowej, 5. 90% starej, 10% nowej, Tak mniej więcej, wychodzi 5 dni, możesz zrobić szybciej albo wolniej, możesz zrobić tylko punkty 2, 3, 4 a potem już nową.. Mój pies np. potrzebuje co najmniej 10 dni powolnego dokładania karmy, żeby ją jako tako przyjąć, a potem jeszcze przez dłuższy czas ma inne koopy i przez 1-2 miesięcy gazy... Każdy pies reaguje inaczej, ale te 5-7 dni powinno mu wystarczyć. Możesz kupić karnitynę w proszku/płynie w zoologu jeśli Ci na niej zależy. Nie wiem, czy jest dostępna, chyba jest. Quote
Boogie Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 stroosia83, zobaczysz jak będzie na Bricie, najwyżej zje worek i kupisz inną jak nie będzie kompletnie żadnego efektu. Quote
stroosia83 Posted May 18, 2011 Author Posted May 18, 2011 przypuszczam, że z jedzeniem tej karmy nie powinno być problemu, bo ja i tak zawsze dodatkowo do chrupek dodaję gotowane mięsko, więc to sprawia, że pies je chętnie:razz: Wczoraj z mężem przyjrzeliśmy się Hektorowi dokładniej i zgodnie stwierdziliśmy, że musi schudnąć, bo robi się z niego "kluska":lol:, a kiedyś bardziej pasowało do niego określenie "żyłka" - czyli wszystkie mięśnie widoczne, bez grama tłuszczu, widoczne żeberka i duże wcięcie. Pora roku sprzyja odchudzaniu, bo wiosną i latem najwięcej czasu poświęcamy na ruch, a w szczególności na pływanie i tu właśnie myślę, że przydałaby się ta karnityna... no ale może i bez tego jakieś efekty będą Quote
Boogie Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Trzeba zobaczyć, mniej kalorii i więcej ruchu powinno sprawę załatwić, jesli nie będziecie dalej kombinować ;) Quote
stroosia83 Posted May 18, 2011 Author Posted May 18, 2011 No i przyszła przesyłka i .... moje pierwsze wrażenie na widok tej karmy nie jest najlepsze - strasznie małe i płaskie te granulki, jak dla yorka:roll: dałam psu z ręki dwie na spróbowanie i wypluł:shake: Quote
stroosia83 Posted May 18, 2011 Author Posted May 18, 2011 Porę karmienia ma ok 18tej, więc może zgłodnieje do tego czasu Quote
stroosia83 Posted May 19, 2011 Author Posted May 19, 2011 Pies mi wczoraj strasznie zastrajkował z tym jedzeniem:evil_lol: Odmierzyłam mu porcję: 1,5 miarki nowej karmy i 0,5 miarki starej i połówkę gotowanej piersi z kurczaka (wiem, że proporcje powinny być na odwrót, ale ja jestem niecierpliwa i ciekawska i chciałam sprawdzić, czy zje) - pies powąchał i odszedł i tak podchodził i odchodził kilka razy w ciągu dnia. Już myślałam, że nic z tego nie będzie, ale o 23:30 zabrał się za jedzenie i zjadł do ostatniej chrupki:lol: Quote
Boogie Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 Mały strajk zrobił :) Dobrze, że się w końcu przekonał. Quote
Recommended Posts