Jump to content
Dogomania

Dortmund - Bundessieger-Zuchtschau & Jahrhundert-Siegerschau

Recommended Posts

Posted

STAFFIKI - stawki spisane z katalogu, wyniki z tablic ringowych.

WYSTAWA PIERWSZA - BUNDESSIEGER-ZUCHTSCHAU
- oceniał Peter Machetanz (D)

psy młodzież
4822 ZOOM IN PORT ERIN – SG 2
4823 PETER PAN DAFFODIL YELLOW - wszystko co dawali+BOB
4824 EROS OF GAMESTAFF – SG 3
psy posrednia
4825 STAFFJOY’S HOT PURSUIT – V1+CAC+Anw.Dt.Ch.VDH
4826 DARK SIDE TAK WIELE MILOSCI – V2+Res.CAC+Res.Anw.Dt.Ch.VDH
4827 DUKE OF HELLSTAFF – SG 4
4828 ON THE ROCKS DAFFODIL YELLOW – V3
psy champion
4829 STAFFJOY’S GUARDIAN SPIRIT Lux.Ch.– V2+Res.CAC+Res.Anw.Dt.Ch.VDH
4830 JEHTRO TULL DAFFODIL YELLOW Dt.Ch.VDH - V1+CAC+Anw.Dt.Ch.VDH+Res.CACIB
psy otwarta
4831 GADKEY’S SKY WALKER – V4
4832 GENTLE NATURE AMIGO – SG
4833 HOT STAFF’S JACK THE KNIFE – V3
4834 MC PERFORMANCE A COCO’S CHOICE - V1+CAC+Anw.Dt.Ch.VDH
4835 NOISEMAKER DAFFODIL YELLOW –V2+Res.CAC+Res.Anw.Dt.Ch.VDH

suki młodziez
4836 RINGERIKE TENACIOUS TEMPTATION – V2
4837 QUEBRA POTE DAFFODIL YELLOW - V1+Anw.Dt.Jug.Ch.VDH
4838 HOT STAFF’S NOUGHTY GIRL – SG 3
4839 FLEXIBEL STAFF LITTLE DREAM – SG
4840 A MIRACLE OF LIFE DE LA VAUXOISE – nb
4841 HOOKSTAFF ABIGAIL BO – SG 4
4842 ELEANOR-PRINCESS OF GAMESTAFF – SG
4843 CAYA STAWKA WIEKSZA NIZ ZYCIE – SG
suki posrednia
4844 BELLA BLACK SORTIS - V2+Res.CAC+Res.Anw.Dt.Ch.VDH
4845 HOT STAFF’S MISSY LIZZY – V3
4846 COUNTRYSTAFF’S ARDENCY – V4
4847 A NICE GIRL DE LA VAUXOISE – nb
4848 MEIN STAFFI ZIIEL - V1+CAC+Anw.Dt.Ch.VDH
suki champion
4849 MOULIN ROUGE DAFFODIL YELLOW - V1+CAC+Anw.Dt.Ch.VDH
suki otwarta (niestety bez wyników)
4850 RINGERIKE PURE PASSION
4851 HOT STAFF’S JAUNTY JANE
4852 VIRUS EVOLUTION OF PROCESS DE LA VAUXOISE
4853 ANGEL’S HEART DE LA VAUXOISE
4854 MISTY

WYSTAWA DRUGA - JAHRHUNDERT-SIEGERSCHAU - oceniał Alec Waters (GB)

psy młodzież
5592 ZOOM IN PORT ERIN – V2+Res.Anw.Dt.Jug.Ch.VDH
5593 PETER PAN DAFFODIL YELLOW – V1+Anw.Dt.Jug.Ch.VDH
5594 EROS OF GAMESTAFF – nb
psy posrednia
5595 STAFFJOY’S HOT PURSUIT – V1
5596 DARK SIDE TAK WIELE MILOSCI – V2
5597 DUKE OF HELLSTAFF – SG 4
5598 ON THE ROCKS DAFFODIL YELLOW – V3
psy champion
5599 JEHTRO TULL DAFFODIL YELLOW Dt.Ch.VDH - V1
psy otwarta
5600 GADKEY’S SKY WALKER – V4
5601 MAD MORTON DAFFODIL YELLOW – V3
5602 HOT STAFF’S JACK THE KNIFE – V2+Res.CAC+Res.Anw.Dt.Ch.VDH+Res.CACIB
5603 COWBOYS AND ANGELS DELAVEGA - V1+CAC+Anw.Dt.Ch.VDH+CACIB+BOB
suki weteran
5604 PRINCESS WHITE LION VOM WEISEN HAUS Int.Ch. – 1 PL
suki młodziez
5605 RINGERIKE TENACIOUS TEMPTATION – V1+Anw.Dt.Jug.Ch.VDH
5606 QUEBRA POTE DAFFODIL YELLOW – V2+Res.Anw.Dt.Jug.Ch.VDH
5607 HOT STAFF’S NOUGHTY GIRL – V3
5608 A MIRACLE OF LIFE DE LA VAUXOISE – nb
5609 HOOKSTAFF ABIGAIL BO – V4
5610 CAYA STAWKA WIEKSZA NIZ ZYCIE – V
suki posrednia
5611 BELLA BLACK SORTIS – V3
5612 HOT STAFF’S MISSY LIZZY – V2+Res.CAC+Res.Anw.Dt.Ch.VDH
5613 A NICE GIRL DE LA VAUXOISE – nb
5614 DUFFY OF HELLSTAFF - V1+CAC+Anw.Dt.Ch.VDH
suki champion
5615 MOULIN ROUGE DAFFODIL YELLOW - V1+CAC+Anw.Dt.Ch.VDH+CACIB
suki otwarta
5616 RINGERIKE PURE PASSION - V2+Res.CAC+Res.Anw.Dt.Ch.VDH
5617 HOT STAFF’S JAUNTY JANE - V1+CAC+Anw.Dt.Ch.VDH+Res.CACIB
5618 VIRUS EVOLUTION OF PROCESS DE LA VAUXOISE - nb
5619 ANGEL’S HEART DE LA VAUXOISE - nb
4854 MISTY – V3

Jak sędziowano.
Pan Peter Machetanz w taki raczej typowy sposób, do jakiego i my tu u nas w kraju jesteśmy przyzwyczajeni. Rozdawał też lekką ręką tytuły, ale i "bardzo dobre" oceny.
A pan Alec Waters odmiennie, oj, bardzo odmiennie. Podczas gdy sędziujący na innym ringu, też Anglik, Ronnie Irwing uporał się już z oceną 51 cairn i 12 norwich terrierów, nasz sędzia Alec Waters zabierał się do opisywania dwudziestego staffika...
Jak pracował nasz sędzia. Najpierw oglądał w stójce całą stawkę z frontu, obu boków i z tyłu a potem kolejno prosił do oceny indywidualnej. Chodziło się po trójkącie oraz po prostej od sędziego i do, potem ustawienie pieska do opisu... i tu zaczynają się schody... No niestety, moja sunia 15 minut w pozycji bez ruchu nie ustoi... Kręciła się więc trochę, ustawiałyśmy się w sumie w końcu dobrze ze sześć razy... a pan sędzia sapał... krzywił się... pod nosem mruczał...
Ogólnie rzecz biorąc oględziny każdego psa były bardzo szczegółowe i każdy dostał do arkusza bardzo długi opis – w sumie ocena 24-ch staffików trwała było nie było ponad 6 godzin...

Posted

Gratulacje dla polskiej reprezentacji!!! :terazpol:

Dziękuję zwłaszcza Payton, ż zdecydowała się zadebiutować z Cayą na tak prestiżowych wystawach - jubileuszowej klubówce i największej w Europie wystawie miedzynarodowej (ponad 12 tys. psów).
Zwłaszcza cieszy mnie piękny opis od pana Watersa.:multi:

Posted

Sortis dziekujemy serdecznie za pomoc. Bardzo nam bylo milo was poznac i mam nadzieje, ze jeszcze nie raz sie spotkamy.
Alu - dziekujemy,:loveu: ale wiez mi nie zdawalismy sobie sprawy "na jaka" wystawe sie pchamy. Wprawdzie na potwierdzeniu widzialam nr. 5tys,...., ale tak naprawde nie dotarlo to do mnie.:lol:
Ale mysle ze jak na debiut niezle poszlo ,jestesmy bardzo zadowoleni z ocen.
V (vorzüglich)czyli Doskonala od pana Alec Waters(GB).
Sortis ma racje ocena pana Watersa byla bardzo dokladna, i naprawde ciezko bylo utrzymac psa 15 min w pozycji wyst. W dodatku w hali byl przeciag i nieziemsko zimno.
A Champion nawalil na ringu:evil_lol::evil_lol:.

Posted

My juz ochlonelismy po wystawie :) baaardzo cieszymy sie z drugich lokat w szczegolnosci ze Cest byl najmlodzszy w swojej klasie i roznice wiekowe byly wrecz kolosalne :)

Na obu tych wystawach CAC liczony jest jako x2, a res.CAC jako normalny bez wzgledu czy pies z 1 lok ma Ch czy tez nie ;-) wiec po raz kolejny jestesmy tym razem dwa kroki blizej od Ch.Dt :cool3:
zdjec niestety nie mam :/

Bylo mi bardzo milo poznac Sortis i Payton i mam nadzieje ze nastepnym razem tes sie spotkamy :)

Posted

Bardzo miło bylo spotkać Payton-ów, (pozdrawiamy :bye:), a Caya ma, moim zdaniem, najlepszy charakter ze wszystkich SWNŻ :lol:.

Blaira, też było miło się spotkać :lol:,

Na obu tych wystawach CAC liczony jest jako x2, a res.CAC jako normalny

To chyba nie całkiem tak. CAC to wniosek na CHAMPIONA NIEMIEC FCI i on się liczył chyba normalnie, , podwójnie liczył się Anwartschaften auf den Titel DEUTSCHER CHAMPION VDH [SIZE=2]i tu odpowiednio [SIZE=1]Res. [SIZE=2]jako pełny.

Deutscher Champion VDH to ich niemiecki unikalny tytuł, tak samo jak przyznawany na majowej w Dortmundzie tytuł VDH Europasieger. To się tam u nich bardzo liczy, zauważ, że Jehtro wystawiany był właśnie jako Dt.Ch.VDH choć ma wiele innych jak dla nas większych, znaczniejszych tytułów. Dowodem na to jak bardzo to się w Niemczech liczy jest to, że tytuł VDH Europasieger uprawnia u nich do wystawiania w klasie champion, a nie uprawnia do tego tytuł FCI Zwycięzca Europy ani nawet FCI Zwycięzca Świata.

Naprawdę wielki sukces na obu wystawach odniósł EX SE NATUS SOPRANO JEDI[SIZE=2], który na Bundessieger [SIZE=3]wygrał rasę[SIZE=2], zaś na Jubileuszowej [SIZE=3][SIZE=2]wywalczył CACIB[SIZE=2]a.:klacz::bigcool::popcorn:

Posted

sortis napisał(a):
a Caya ma, moim zdaniem, najlepszy charakter ze wszystkich SWNŻ :lol:.

Miło mi to czytać. Choć jako szczenię nie zapowiadała się na taką. Kiedyś nawet wstawiałan na dogo film, jak to Caya maltretuje swego brata.

Stąd chyba wniosek, że to jaki charakter ma szczenię póżniej, zależy przede wszystkim od tego w jakiej rodzinie, w jakie atmosferze wzrasta.
A takiej rodziny jaką dała jej Payton życzyłabym każdemu.

Posted

Tak Caya wyrosła na kochaną milusińską dziewczynkę :loveu: i to już była taka kiedy ja ją ostatnio wiziałam !
ale z tego wynika, że ja mam jakieś ukryte cechy charakteru - typu szybki, uparty i zawsze gotowy do brojenia :cool1: :evil_lol: Tak przynajmniej ma Cartman :evil_lol: ale zawsze mogę zwalić na Loone albo na męża :mad: :p

Posted

Sortis,

to co napisalam jest poprawne...juz tlumacze(w katalogu nawet sa te info.)

Na takich wystawach przyznawane jest cac(vdh) i cac(klub)
VDH nalezy do FCI, wiec nie moga byc oddzielne Championaty.

Pewnie zwrocilas uwage ze na ringach bullowatych byly piekne puchary....one zasponsorowane sa przez Klub bullowatych "GBF" i wlasnie dlatego na takiej wystawie mozna dostac CAC VDH i CAC GBFu, jezeli ktos jest czlonkiem klubu

Poza tym tak jak pisalam wczesniej te CAC VDH (w katalogu jest napisane i wyjasnione jak przyznawane) CAC(VDH) liczony podwojnie, a res CAC(VDH) liczony jako jeden CAC(VDH)

Wiec w skrocie, rozpoczeliscie z Bella Ch.Dt(VDH), a my mamy kolejne wnioski rowniez na tego Ch. kraju

pozdrawiamy;)

Posted

Aaaa i zapomnialam dodac ze wygrywajac klase dostaje sie tytul Bundessieger VDH czy tez Europasieger VDH, ale to tak samo jak u nas sie zostaje Zw. Polski w Poznaniu ;)

Posted

blaira napisał(a):
... wygrywajac klase dostaje sie tytul Bundessieger VDH czy tez Europasieger VDH, ale to tak samo jak u nas sie zostaje Zw. Polski w Poznaniu ...

blaira, przesada, ani w Niemczech ani u nas w Poznaniu za wygranie klasy takich tytułów nie dają. Tytuł Zwycięzca Polski przyznawany jest najlepszemu psu i najlepszej suce, tylko dwa tytuły na rasę.
A jeśli chodzi o tytuły niemieckie to wytłumacz mi proszę czym się różni (w świetle tego co wcześniej napisałaś) Anw.Dt.Ch.VDH od CAC, bo to wg arkusza ocen dwa różne certyfikaty... Ten pierwszy istotnie wg zapisów w katalogu liczy się za dwa, o drugim w ogóle katalog nie mówi, tylko tyle co na stronie I.

Posted

Sortis, rzeczywiscie zle to napisalam z tymi Zw.Polski tak samo Bundesieger jest przyznawany dwa na rase :)

Co do arkuszy ocen to tzw Anw.Dt.Ch to jest wlasnie wniosek na Ch.Dt ale VDH, a ten zwykly cac co jets na akruszu, to jest przyznawany przez kluby jak juz wczesniej wspomnialam ;) dlatego to poprostu nazywa sie Cac a nie np Anw.GBF Ch. bo musieli by dla kazdej rasy oddzielnie (lub grupy) drukowac :)

Posted

blaira napisał(a):

Co do arkuszy ocen to tzw Anw.Dt.Ch to jest wlasnie wniosek na Ch.Dt ale VDH, a ten zwykly cac co jets na akruszu, to jest przyznawany przez kluby jak juz wczesniej wspomnialam ;) dlatego to poprostu nazywa sie Cac a nie np Anw.GBF Ch. bo musieli by dla kazdej rasy oddzielnie (lub grupy) drukowac :)

Zrozumiałam z tego, co powyżej napisałaś, że Twoim zdaniem Anw.Dt.Ch VDH to jest to samo co CAC w innych krajach zrzeszonych w FCI, natomiast przyznawany w Niemczech CAC nie jest tak naprawdę CAC-em tylko certyfikatem na lokalny niemiecki tytuł klubowego championa ... :shake::hmmmm: .... nie!:grab:.... nie jadę więcej do Niemiec ...

Posted

Dziekuje wam za mile slowa. Cayutek jest naprawde bardzo kochany, jest oczkiem w glowie calej rodziny i ulubiona gwiazda na osiedlu. Nieraz spotykamy kogos "nowego" i jak mowimy ze nazywa sie Caya to slyszymy-
a Caya, slyszalam ,kochana psina :crazyeye::crazyeye:.
Co do Dt. Ch, CAC, itp. nie zabieram glosu, bo przyznam sie jest to jeszcze dla mnie czarna magia musze troche poczytac. Nie wiem co jest co:razz:. Dopiero zaczynam. W razie biedy zawsze zracam sie do niezastapionej Ali:loveu::loveu:.
Alu dzieki, nie wiem co bym bez Ciebie zrobila:lol:.
Asztir mozesz z czystym sumieniem zwalic wszystko na Loonke, mysle ze to naprawde wplywa na zachowanie.

Posted

hihihi , ciezko mi to wytlumaczyc, ale to naprawde okazuje sie proste.
Anw.Dt.Ch(VDH) = CAC
Trzeba pamietac ze brzydko mowiac Niemcy maja fisia na tym zeby nazywac wszystkie rzeczy po niemiecku dlatego w niemczech to sie nie nazywa CAC :lol:
A tak jak juz pisalam wczesniej ten CAC co stoji na arkuszu to jest przyznawany CAC klubowy jezeli klub sponsoruje dana rase na danej wystawie ;)
Tu mozna sobie przeczytac, ale domyslam sie ze to jest jasne... http://www.spaniel.pl/images/kraje/niemcy.htm