Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=Comic Sans MS] Znaleźliśmy go rankiem pod stajnią, kiedy to prawdopodobnie odpoczywał po długiej męczącej wędrówce. Psiak raczej się nie zgubił, najprawdopodobniej jest kolejnym wyrzuconym przy trasie 79/73 konkretnie Słupia k.Pacanowa. Nie okazuje on tęsknoty, jest łagodny w stosunku co do ludzi, nie ma chipa.[/FONT]

N
[FONT=Comic Sans MS]a dzień dzisiejszy tj. 05.09 Maks nadal szuka swojego jedynego Pana. O psiaku wiemy o wiele więcej

Chart mieszaniec-pies 2 lata spokojny,zrównoważony,ułożony uwielbia towarzystwo ludzi.Przepada za jazda samochodem,nauczony ładnie chodzić na smyczy,w stosunku do domowników oddany,czujny stróż.
Uwielbia długie spacery,pieszczoty,chce być tym jedynym oddanym.

Poszukujemy odpowiedzialnych ludzi,którzy zechcieliby przygarnąć psa.
Pies jest zaszczepiony posiada książeczkę zdrowia.Przed adopcją zostanie wykastrowany.
Warunkiem adopcji psa jest uzyskanie pozwolenia na posiadanie charta i ich mieszańców.

Aktualne zdjęcia psa.

[/FONT][FONT=Arial]Pies jest pod opieką fundacji Mon Ami

kontakt w sprawie adopcji tel. 502-920-594 e-mail:
[/FONT][FONT=Arial]e-mail: [/FONT][FONT=Arial]fundacjamonami@gmail.com[/FONT]

Posted

słodki miksik. Jak do innych zwierzat? jakiej jest wlk? gdzie obecnie spi?

Mozemy go wrzucic na nasza str,
na kogo podac namiary?
niestety narazie cisza wsród chetnych... ale bedziemy o nim pamietac i oglaszac. Ma jakes imie?

Posted

Psiak nie ma imienia ,ma 65 cm w kłębie,został odrobaczony,odpchlony i odkleszczony, jest w dobrej kondycji zdążył pogonić stadko kuropatw na szczęście nic im nie zrobił , boimy się o kury sąsiadów.W stosunku do ludzi przyjazny sam dochodzi i mili się ,sprawia wrażenie spokojnego i zrównoważonego. Po zdarzeniu z kuropatwami przenieśliśmy go do domu ,w tej chwili jest w osobnym pokoju. Więcej informacji pod nr 502920594 lub e mail patrycja.iracka@gmail.com

Posted

W stosunku co do zwierząt to wczoraj pogonił kota ,jeśli chodzi o psy nie przejawia zbytniej przyjaźni , a na szczeniaki patrzy jakby chciał powiedzieć dajcie mi święty spokój.Myślę ze powinien trafić do domu bez zwierząt.

Posted

Dziękuje ,wszystko w porządku .Psiak jak się okazuje przepada za towarzystwem ludzi i raczej nie chce sam zostawać, uwielbia głaskanie .Dzisiaj było starcie z wilczyca ,ale chyba na zasadzie chwalenia się kto ma większe zęby, bo staruszka się wycofała.Pomimo rozklejonych ogłoszeń i informacji w necie nikt go nie szuka .

Posted

Wlazłam tutaj przypadkiem, dziś ws. naszych niekatualnych już charcioli dzwoniła pani z nr 501 950 145. Nie mogłam jej lustrować, bo zaskoczyła mnie w pracy, wyraźnie szuka psa, bo po chwili zadzwoniła do mnie raz jeszcze i upierała się, że dzwoni pod inny nr, a tu znowu ja ;) Może warto zadzwonić, jak taka sytuacja ?

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Sytuacja jest patowa ,chart w areszcie domowym.Chętna osoba do adopcji-zrezygnowała.Do tego jeszcze życzliwi sąsiedzi poinformowali kolko łowieckie o jego pobycie.Zgodnie z prawem,na posiadanie charta lub mieszańca charta potrzebne jest pozwolenie ,w innym przypadku możemy być oskarżeni o kłusownictwo.W świetle paragrafów Maks to chodzącą broń.W poniedziałek zmuszeni jesteśmy złożyć do starosty wniosek o pozwolenie,zobaczymy jaka będzie odpowiedz.Nie posiadamy ogrodzonej działki ,mieszkamy na typowej wsi.Stad tez akcja na Facebooku ,zbiórka na budowę kojca i wybiegu dla Maksa.

Posted

a kto okreslił jego chartowatosc? to jest mieszaniec! w jakij konkretnie on jest miejscowosci? Czy ktos z koła juz sie do Was zgłaszał? interwencje i odbiór psa za brak pozwolenia odbywają sie po orzeczeniu sadu raczej - tymbardziej ze jest to pies pod opieką fundacji i bezdomny! no po raz kolejny nie moge dzis z tym cholernym prawem! niech sie czepiaja tych ktorzy w ziemiankach 3maja głodujące charty! polska paranoja!

Posted

Margaret, proszę napisz na aisai.w@gmail.com dokładnie - kto i co od Was chce, kto grozi odebraniem charta itp. Wszystko to o czym pisała Ambra. Postaramy się znaleźć sposób na pomoc.
aisai
p.s. pliz, zrób to dzisiaj - jutro dzień roboczy, będzie można z kimś pogadać, w weekend nie będzie jak.

Posted

Margaret, rozporządzenie nie mówi o tym, że musi być wybieg ogrodzony. Mówi że charta się trzyma na wybiegu ogrodzonym (albo?) w pomieszczeniu.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2010/0909.htm

§ 2. 1. Charty rasowe oraz ich mieszańce hoduje się i utrzymuje bez uwięzi:
1) w obszarze ogrodzonym;
2) w pomieszczeniach.
2. Chartom rasowym oraz ich mieszańcom zapewnia się w pomieszczeniach dostęp do światła naturalnego.

Posted

Maks jest u nas od miesiąca,na początku poszukiwaliśmy jego właściciela bez rezultatu,szukamy więc DS. Teraz już wiemy ze Maks najprawdopodobnie wykorzystywany był do kłusownictwa.Jego życie zaczyna się ok.2-3 w nocy.W ciągu dnia siedzi w oknie, bądź śpi ,w nocy domaga się wyjścia, jest nie do opanowania.Wykazuje duży instynkt łowiecki,ma bardzo dobry węch,w terenie niejednokrotnie trudno go utrzymać na smyczy. Przypadkowo dowiedziałam się ,ze sąsiedzi dzwonili już do łowczego(nawet znam nazwisko donosiciela) ,przypuszczam ze osoby te poinformowały tez wójta i sołtysa.Osobiście usłyszeliśmy ,ze jeśli ktoś go zobaczy na polu może zadzwonić na policje. Ludzie boja się o kury ,koty ,,,dbają'' tez o myśliwych,którzy co roku przyjeżdżają tu na łowy. Pomimo ,ze Maks przebywa na terenie fundacji (nie jesteśmy schroniskiem),postanowiliśmy w poniedziałek złożyć wniosek do starostwa o zgodę na jego posiadanie.(doradzili nam tak hodowcy) Problem jest jednak w tym ,ze Maks potrzebuje wolności , biegania , to żywy energiczny pies. Kilkakrotnie na początku zwiał np.przez okno-teraz zwiększyliśmy czujność, chodzi tylko na smyczy. Ze względu na brak ogrodzenia ,wytyczyliśmy kawałek działki ,gdzie na ogrodzonym terenie będzie mógł przebywać nikomu nie zagrażając. Posiadając pozwolenie ,,życzliwi "sąsiedzi mogą sobie donosić, gdziekolwiek....

• 1 month later...
Posted

Maks jest nadal jeszcze u nas.Przez ten czas zmienił się ,już wie że noc jest od spania ,a nie od ,,spacerowania". Jeśli chodzi o pozwolenie sprawa w toku nie wiadomo jak się skończy.Odwiedził nas Pan ze starostwa ,narobił zdjęć Maksowi,otoczenia ogrodu,domu stwierdził że kojec sam nie wystarcza ,ani zapewnienie że pies przebywa w domu pod kontrola.Dostaliśmy czas na wybudowanie wybiegu wówczas jeszcze raz nas Pan odwiedzi i zapadnie dopiero decyzja Poza tym wystosują jeszcze pismo do koła łowieckiego i policji o opinie. Po wizycie poczuliśmy się jak przestępcy. Miejsce w ,którym jesteśmy ,zwłaszcza nasza działka była ze względu na 20- paroletnie nie zamieszkanie miejscem odstrzału .zresztą do tej pory organizuje się tu wypady na zające . W trakcie dowiedzieliśmy się ,ze w powiecie Buskim są wydane tylko DWA pozwolenia i to na rasowe,a najgorsze wg Pana są takie mieszance jak Maks.Zwróciłam się z zapytaniem co będzie jak nie dostaniemy pozwolenia,nie otrzymałam odpowiedzi...... Maks tylko ze względu na to że jest miksem charta został już wykluczony,nie ważne że jest pod kontrola ,nieważne, że nie biega po lakach jak psy sąsiadów płoszące zające,kuropatwy,bażanty niszczące ich nory,gniazda .Nie to wszystko jest nie ważne.!!!!! Nie wiem jak jest z tymi pozwoleniami,gdzie indziej jak przebiega procedura faktem jest ,aby każdy posiadacz mixa charta wiedział ,ze od niego również jest wymagane pozwolenie.Osoby ,które adoptują takie psy powinny być informowane,że w przypadku braku pozwolenia grożą im konsekwencje prawne.

Posted

My już na etapie weryfikacji potencjalnego domu informujemy,że na charty,jak i ich mieszańce wymagane jest specjalne pozwolenie.
Był projekt,który mówił,że chcąc mieć charta trzeba mieć jednocześnie własny ogrodzony wybieg dla niego,ale NIE PRZESZEDŁ!!
Zważywszy,że masa chertów mieszka w mieści i to w mieszkaniu,charciarze zrobili bunt.Były pisane pisma i ....wygraliśmy!!
Trzeba miec zezwolenie,ael własny wybieg nie jest obowiązkowy.
Ja np mieszkam w Poznaniu,do tego w bloku,mam zezwolenie na swoje panny
A jak mnie raz Straż Miejska "naskoczyła" to intereowało ich tylko,czy moje afganki zachipowane są, o te pozwolenie nawet się nie zapytali
Max jest ciągle ogłaszany do adopcji na naszej stronie "Charty w potrzebie"
Może jakiś nowy opis psa i zdjęcia porzucicie? ;)

Posted

Nasz teren jest nieogrodzony ,mieszkamy na uboczu wsi pośród drzew,krzewów,Tłumaczenie, ze pies przebywa w domu lub kojcu jest niewystarczające dla nich,bowiem jak napisano w piśmie z dn.20.07, które otrzymaliśmy pies nie ma zapewnionego swobodnego ruchu .(Wynika z tego ze nie wolno nam go spuszczać ze smyczy poza podwórkiem) Kochani za nami wizyty policji,straży łowieckiej opinie pozytywne,kolko łowieckie wyraziło się negatywnie nie życzą sobie charta na tym terenie.Czekamy jednak na decyzje ze starostwa na dzień dzisiejszy ze względu na urlopy wszystko się przedłożyło.W tym tygodniu wszystko powinno się wyjaśnić.

• 1 month later...