malawaszka Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 ja robiłam mojej Pepie badania na Zespół Cushinga - z tym posikiwaniem, wyłysieniami, smrodem - celowałabym bardziej w to badanie niż w badanie tarczycy bo tarczyca przy ZC też działa niedobrze, wszystkie organy wysiadają bo to jest nadmierna produkcja kortyzolu czyli sterydu - robiłam je u Stefanka w Chorzowie i to był test hamowania małymi dawkami dexamethasonu - badanie trwa cały dzień w zasadzie bo rano się podaje ten dexamtth. i potem 3 razy pobierana jest krew do badania poziomu kortyzolu; może jeszcze poszukać gdzie zrobią test stymulacji ACTH - u zdaje się jest jednorazowe pobranie krwi - ja jutro będę w Katowicach ale nie bardzo będę miała jak jechać do Tychów bo przyjeżdża nowy sznupek do mnie z Suwałk jeszcze się zastanawiam czy w Dąbrowie w CZMZ nie robią badań bo oni mają dość dobre nastawienie na diagnostykę Quote
Jaaga Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 Malawaszko, dziękuję. Trzebaby więc znaleźć kogoś kto spedziłby dzień w lecznicy, czy można tam zostawić samą sunię na cały dzień? Cioteczki, poszukajcie w internecie, gdzie w okolicy można zrobić ten test stymulacji ACTH? Nie dam rady. Malawaszko, jak Sonię ostrzygę, dałabys ją do siebie na stronę jako mix sznupka? Próbowałam dodzwonić się do lecznic w Sosnowcu i w Tychach, niestety nikt nie odbiera. Quote
malawaszka Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 no pewnie, że dam na stronę - tak się zastanawiałam czy to nie będzie mix sznupka i czekałam na Twoją opinię na www lecznicy w Dąbrowie jest że badają pod kątem ZC i tarczycy też - tam też mają szpitalik i można psiaka zostawić na dzień tylko to kosztuje - ceny mają tam takie dość, ale badania wykonują na poziomie, ja tam robiłam Brokatowi badania na trzustkę - wysyłają jak trzeba do niemieckiego IDEXX więc pewnie ten test ACTH też by zrobili Quote
Jaaga Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 Chodzi Ci o klinikę u Molickiego? jesli tak, to tez tam czasem leczyłam i szpitalikowalam psy. Byłam zadowolona. Czyli najważniejsze, to zbierac teraz pieniądze na te wszystkie badania. Quote
malawaszka Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 nie - nie u Molickiego - jest nowa w Dąbrowie - założona przez byłego pracownika Molickich - Klorygę - o niebo lepsza od Molickich bo podejście do psów jest super indywidualne, nie siedzi się godzinami w poczekalni tylko się umawia na konkretną wizytę, no i zaplecze diagnostyczne jest lepsze - młodzi weci z pasją można by powiedzieć, bo się stale dokształcają, są nowocześni http://www.czmz.eu/ Quote
Jaaga Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 Dąbrowy nie znam zupełnie, znałam tylko trasę do tamtej kliniki. Czy ktoś dałby radę Sonie dowieźć? Quote
malawaszka Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 to i tak pewnie dopiero na przyszły tydzień by było - trzeba zadzwonić i się umówić, dziewczyny poszukajcie kogoś zmotoryzowanego z Katowic albo z Dąbrowy kto by podjechał po Sonię i zabrał do weta - ja będę miała z tym problem teraz, bo z mojej wsi to cały dzień mi zejdzie, a teraz nie będę miała tyle czasu Quote
yolanovi Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 dziewczyny ja dysponuje autem i mogłabym może pomóc z transportem, kwestia jest tylko taka, że ja pracuję od 7.00 do 15.00 i nie wiem czy w związku z tym uda się to jakoś połapać. tak czy inaczej zdecydujcie najpierw jakie badania i testy trzeba zrobic małej. nie ukrywam, ze dla mnie znacznie bliżej jest do kilinki Fabisz&Stefanek w Chorzowie - może tam dałoby się zdiagnozować dziewczynę? Quote
lika1771 Posted June 3, 2011 Author Posted June 3, 2011 Jaaga dzwoniłam do Jolanovi czy mogłaby zawiesc sunie do weta i powiedziała ze raczej tak,wiec trzeba zadzwonic i umowic sie z tym wetem i jak dzisiaj przyjedzie Jolanovi z sunia to z nia pogadaj. Pisałysmy jednoczesnie dzieki Quote
lika1771 Posted June 3, 2011 Author Posted June 3, 2011 Dzieki juz nie szukamy transportu.W nastepnym tygodniu Figu bierze sunie do weta i beda ja diagnozowac Quote
malawaszka Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 figu :loveu: super! teraz potrzebne pieniądze na badania - sznupki też się dorzucą jak rozliczymy bazarki! Quote
lika1771 Posted June 3, 2011 Author Posted June 3, 2011 [quote name='malawaszka']figu :loveu: super! teraz potrzebne pieniądze na badania - sznupki też się dorzucą jak rozliczymy bazarki! Bardzo dziekuje sznupka. Juz troche idziemy do przodu oby to nie było jakies zarazliwe swinstwo bo NIEZYJE........... Quote
lika1771 Posted June 3, 2011 Author Posted June 3, 2011 yolanovi napisał(a):kto nie zyje?:crazyeye: Ja Figu ma 7 psow,a sunia była w domu z nimi............. Quote
Anula Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 OSTRZEŻENIE z FB. "Ostrzeżenie ze schroniska w Gaju, że jeździ po schroniskach facet z zamiarem adopcji szczeniąt. Psy podobno jadą do Niemiec jako przynęta dla amstafów szkolonych do walk !!! Ten facet to Lukasz C. lub zona Ewa z Krzywinia kolo Gostynia. Może kontaktować się ze schroniskami w całej Polsce.... uprzedź znajome schroniska !" Quote
Onaa Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 Na fb jedna osoba pytała jak można suni pomóc, czy jest jakieś konto do wpłat. Prosze o odpowiedź. Quote
lika1771 Posted June 4, 2011 Author Posted June 4, 2011 Jaaga zamowiłam u Isadory allegro cegiełkowe i mam prosbe potrzebne sa fotki najlepiej jak by Ci sie udało zrobic te wyłysienia,strupy i ogolnie fotki ktore wzbudza litosc. Potrzebne sa jeszcze namiary to podam do Ciebie no i konto nie wiem czy podawac swoje czy lepiej Twoje jak myslisz. Bardzo prosze fotki na dzisiaj,bo weekend cioteczka ma wiecej czasu i szybciej zrobi. Moze ktoras z cioteczek napisze jakis fajny nie zadługi tekst do allegro? Prosze Quote
Jaaga Posted June 4, 2011 Posted June 4, 2011 Pisałam już wcześniej, że mam kiepski aparat i dlatego prosiłam o zdjęcia po zabraniu ze schroniska. Z bliska raczej nic mi nie wyjdzie. Myślałam, że Jasza zrobi, jak przyjedzie obfocić Dunię. Spróbuje, ale nie obiecuję. Jak coś to trzeba będzie poczekać. Podaj swoje konto, bo się pogubię potem we wszystkich wpłatach. Sonia jest miłym, spokojnym psem. Najbardziej polubiła klatke, do której daje ja na noc. Ze spaceru ciągnie prosto do niej i ładuje się na poduchę. Przesypia całą noc. Pewnie ta klatka daje jej poczucie bezpieczeństwa. Najgorzej jest z chodzeniem na smyczy. Zapiera się jak osioł i musze ja nosić na rękach. Dziś spacerowałyśmy razem z Dunią i teraz tez są razem. Jest wesoła, lubi dzieci. Quote
Jaaga Posted June 4, 2011 Posted June 4, 2011 Nie, pewnie wiek lekarz określił po stanie zebów, a nikt jej nie czyścił z kamienia i powypadały. Pisałam, ze ma idealnie czarne źrenice, czego nie widziałam u psa w jej wieku, jest całkowicie sprawna, ma doskonały słuch, ogólnie jest bystra, wesoła i sprawna. Quote
Jaaga Posted June 4, 2011 Posted June 4, 2011 Pewnie w tygodniu, bo w okolicy pracuje, ale spróbuję coś dzis zrobić. Quote
lika1771 Posted June 4, 2011 Author Posted June 4, 2011 Jaaga napisał(a):Pewnie w tygodniu, bo w okolicy pracuje, ale spróbuję coś dzis zrobić. Sprobuj sunia troche zdjec ma zeby chociaz z dwa zdjecia sie udało zrobic ...... Quote
Litterka Posted June 4, 2011 Posted June 4, 2011 Pinesk@, ile Ci jestem winna za obróżkę przeciwpchelną dla Soni? Quote
Recommended Posts