Itske Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Dzwoniłam do Figu, wysłałam sms-a, czekam :-) TZ powinien być w w-wa ok 21. Quote
lika1771 Posted May 23, 2011 Author Posted May 23, 2011 Itske napisał(a):Dzwoniłam do Figu, wysłałam sms-a, czekam :-) TZ powinien być w w-wa ok 21. No to super aby dotarł do 22, pomału sie wszystko układa:lol: Dziekuje Quote
Pinesk@ Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Lika patrzyłam w internecie na testy na cukrzycę- dostępne są tylko paski do glukometrów a potrzebny jest do tego jeszcze sam glukometr, razem koszt rzędu +/- 100zł... Są jeszcze paski do badania poziomu cukru w moczu. Gdzieś też wyczytałam, że takie pomiary powinno się robić przez kilka dni z rzędu. Zresztą jutro dam znać dokładniej co i jak, może uda się cukier zbadać w schronisku a może już miała badany cukier albo mnie panie w aptece uświadomią jak używać testów na cukrzycę. Dziękuję Lika za trzymanie akcji w ryzach ! ;) Quote
Itske Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Jaaga napisał(a):Badanie cukru u weta kosztuje ok. 5 zł. Jaga, a gdzie są weci za 5 zl? Zazdroszczę dziko :-). Może bedzie mi sie opłacalo zapakować całe towarzystwo i jechać do weta do Was? a tak powaznie, myśle, że schron powinien zadabac o takie badania Quote
Secia Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 ......a tak powaznie, myśle, że schron powinien zadabac o takie badania..... oj Itske bujasz w obłokach :-) Quote
Jaaga Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Tyle kosztuje glukoza z testu paskowego. Pobierasz kroplę krwi np. z ucha i po sprawie. Po 8 zł są normalne badania, np. mocznik. Ceny chyba wszędzie są podobne. Komplet badań z krwi kosztuje 80 zł. jak krew na cukier wychodzi nieciekawie, to bada się cukier w moczu. Mysle, że takie badanie moze zrobić lekarz schroniskowy, bo pewnie dysponuje sprzętem. Quote
Pinesk@ Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Wszystko się wyjaśni dzisiaj, około 12.30 będę w schronisku, około 15ej w domu także około tej godziny wejdę na wątek i przekażę co i jak. Quote
Itske Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Secia napisał(a):......a tak powaznie, myśle, że schron powinien zadabac o takie badania..... oj Itske bujasz w obłokach :-) a bujam , bujam :-) Quote
Pinesk@ Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Sonia nie miała robionych żadnych badań. Pani wet stwierdziła po dokładnych oględzinach ze to zmiany hormonalne. Sunia jest już po sterylizacji i faktycznie- zaczyna się poprawiać i zaczyna zarastać futerkiem. Siedzi w kojcu z innymi psami, nie zaraża niczym. Nie udało mi się kupić pasków na cukrzycę, w aptece nie mieli, mają mieć jutro :roll: Czyli ja rozumiem, że po pobraniu kropelki krwi na ten pasek można zbadać poziom cukru u każdego weta? Mogę tym się zając ale dopiero w czwartek.. Quote
Jaaga Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Lekarze mają glukometry. przychodzisz z psem, nakłuwają opuszkę lub brzeg ucha, nakłada się kroplę krwi na pasek i wynik gotowy. Trzeba tylko powiedziec, kiedy pies ostatnio jadł, bo to ma znaczenie dla wyniku. Zalezy mi, żeby Sonia została odrobaczona i zabezpieczona przeciwko pasozytom. Czy Sonia przyjedzie z jakąś karmą? Za opieke nad suczka nie chcę pieniędzy, ale prosiłabym, zeby miała zabezpieczone żywienie. Jeszcze mam pytanie, czy reaguje na imię, bo mamy kotkę Sonie i obie pomyslą, że są wołane. Moje koty przychodzą wołane po imieniu, nie raguja na żadne kicianie, a nasza Sonia jest prawie zawsze i wszędzie tam, gdzie my. Quote
lika1771 Posted May 24, 2011 Author Posted May 24, 2011 Jaaga kilka osob deklarowało pomoc(zaraz poszukam i wysle pw) podałbys swoje konto i zamowiła karme? Quote
Itske Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 hi hi, dzwoniła Figu i bardzo się dziwiła, że suczki nie ma u niej :-), cioteczki od początku piszę, że transport w przyszly poniedziałek - 30.05 1. Pineska - czy schron pożyczy transporter? (muszę miec w co sunie zapakować, "luzem" Tz nie weźmie, bo wiezie już dużą dominantkę), niby jakiś mam, ale nie wiem, czy nie będzie na nią za maly 2. Lepiej ja odrobaczyć zaraz - zeby ew byla po wywaleniu robali, no i przed wyjazdem odpchlić (ewentualnie :-) i zabezpieczyć p. pchłom - czy to realne? 3. Czy na badanie cukru, nie lepiej na głodniaka? 4. Jesli się wszystko dogra, to TZ powinien być w schronie po sunię ok 15.30 - 16 Quote
Pinesk@ Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Jaaga napisał(a):(...) Jeszcze mam pytanie, czy reaguje na imię, bo mamy kotkę Sonie i obie pomyslą, że są wołane. Moje koty przychodzą wołane po imieniu, nie raguja na żadne kicianie, a nasza Sonia jest prawie zawsze i wszędzie tam, gdzie my. Sońka nie reaguje na imię, można śmiało zmieniac. Itske napisał(a):hi hi, dzwoniła Figu i bardzo się dziwiła, że suczki nie ma u niej :-), cioteczki od początku piszę, że transport w przyszly poniedziałek - 30.05 1. Pineska - czy schron pożyczy transporter? (muszę miec w co sunie zapakować, "luzem" Tz nie weźmie, bo wiezie już dużą dominantkę), niby jakiś mam, ale nie wiem, czy nie będzie na nią za maly Pożyczą, trzeba tylko ustalic wczesniej ;) Itske napisał(a):2. Lepiej ja odrobaczyć zaraz - zeby ew byla po wywaleniu robali, no i przed wyjazdem odpchlić (ewentualnie :-) i zabezpieczyć p. pchłom - czy to realne? odrobaczona jest ;) Itske napisał(a):3. Czy na badanie cukru, nie lepiej na głodniaka? też mi się tak wydaje Itske napisał(a):4. Jesli się wszystko dogra, to TZ powinien być w schronie po sunię ok 15.30 - 16 Nie ma problemu, w razie czego dzwońcie bezposrednio do schroniska :) Quote
mysza 1 Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Przyszłam do kruszynki, cieszę się, że jedzie niedługo do Jaagi :) Quote
Itske Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Pineska - podeślij mi numer do schronu, bo gdzieś go zeżarłam :-) jak ma wyglądać wyciągniecie małej? Tz ma ją wyadoptować na siebie? Będzie stawiał opór :-) Quote
Jaaga Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Dziewczyny, odrobaczcie ją przed drogą. Pies odrobaczony wczesniej w schronisku i tak moze mieć robaki, bo cały cykl rozwojowy nicieni trwa 3 tyg. Nie stać mnie na odrobaczanie całego stada po przyjeździe każdego nowego psa. Niedawno starachowickie szczeniaki przyjechały przeokropnie zagliżdżone, a były wczesniej odrobaczone. Prosze również o zabezpieczenie przeciwko pchłom i kleszczom, bo jest u nas wysyp kleszczy. Quote
Akrum Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Bardzo się cieszę, że Sonia już niedługo schron opuści :) Ciotki, a za ile Figu będzie transportować małą?? Bo to nie jest transport "przy okazji", czy jest?? Quote
Jaaga Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 lika1771 napisał(a):Jaaga kilka osob deklarowało pomoc(zaraz poszukam i wysle pw) podałbys swoje konto i zamowiła karme? Zapomniałam odpisać. Jesli możesz, to zamów jakąs karmę dla małych ras na mój adres, podam na PW, dobrze? Moje karmię RC, więc moze jakaś tańszą? Rc kosztuje mnie 17 kg 200 zł. Nie chcę zbierac pieniędzy na moje konto, bo już i tak ludzie wpłacają na pozostałe psy, a ja potem muszę to wszystko rozliczać. Quote
lika1771 Posted May 25, 2011 Author Posted May 25, 2011 Akrum napisał(a):Bardzo się cieszę, że Sonia już niedługo schron opuści :) Ciotki, a za ile Figu będzie transportować małą?? Bo to nie jest transport "przy okazji", czy jest?? Z tego co wiem to za darmo:lol: Potrzebujemy pieniazkow na karme dla Soni Kto pomoze sunieczce? Quote
Pinesk@ Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 [quote name='Itske']Pineska - podeślij mi numer do schronu, bo gdzieś go zeżarłam :-) 0 58 531 96 56 [quote name='Itske']jak ma wyglądać wyciągniecie małej? Tz ma ją wyadoptować na siebie? Będzie stawiał opór :-) Dostanie umowę pewnie (2 egzemplarze umowy tymczasu) i trzeba ją będzie przekazac aż do osoby biorącej małą na DT czyli do Jaagi. Jaaga podpisuje i odsyła pocztą na adres schronu. Wszystko najlepiej ustalić bezpośrednio ze schroniskiem. [quote name='Jaaga']Dziewczyny, odrobaczcie ją przed drogą. Pies odrobaczony wczesniej w schronisku i tak moze mieć robaki, bo cały cykl rozwojowy nicieni trwa 3 tyg. Nie stać mnie na odrobaczanie całego stada po przyjeździe każdego nowego psa. Niedawno starachowickie szczeniaki przyjechały przeokropnie zagliżdżone, a były wczesniej odrobaczone. Prosze również o zabezpieczenie przeciwko pchłom i kleszczom, bo jest u nas wysyp kleszczy. Poproszę o odrobaczenie w schronisku chyba, że Itske przedzwoni w sprawie zabrania małej i od razu o odrobaczeniu wspomni. Nie ma żadnego zabezpieczenia przeciwko pchłom i kleszczom.. Kto może podarowac małej prezent w postaci obróżki na kleszcze, ewentualnie płyn na te ustrojstwo? Quote
Litterka Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Ja mogę. Kup, co Ci się wyda najlepsze i wrzuć skan paragonu. :) Quote
lika1771 Posted May 25, 2011 Author Posted May 25, 2011 Litterka napisał(a):Ja mogę. Kup, co Ci się wyda najlepsze i wrzuć skan paragonu. :) Dziekuje Litterko bardzo Zbieramy grosiki na karme dla suni kto pomoze? Quote
Secia Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Lilko dołożę się do karmy dla suni. Mogę przesłać 30.00 Jak już będzie w DT i będą fotki Quote
Recommended Posts