Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nawet mowy nie było, zebym zostawiłam swoje psiaki z kimś... Z resztą jestem samotnikiem, na dodatek "OBCĄ". A wiec spędzałam lato w miescie. W zeszlym roku jednak coś we mnie pęklo...Znalazlam na stronie "Adriatic.cr" to co mnie najbardziej interesowalo-WYSPĘ BRAĆ. A tam mnóstwo propozycji na spedzenie urlopu i nie tylko razem z pupilami. Formalnosci - szczepienia musza byc zrobione co najmniej mesiąc przed wyjazdem- zdiagnozowanie przez wet. ze psy zdrowe dostalam od ręki ( 50 zl od jednego psa), Paszporty i swiadetstwa zdrowia - 25 zeta od lebka-:). Jechaliśmy samochodem, wiec psiaki (2) calkiem dobrze zniesli drogę. Jedyny incydent byl na granicy Slowacji, kiedy to strażnik wsadził glowe do wnęcza samochodu - nie oczekiwałam ze moje kochajace caly świat staffiki tak zareaguja... Rzuczyły się na intruza z dzikim warczaniem... co skutkowalo prośbą opuszczenia samochodu razem z psami, którym natychmiast kazano zalozyc kagańce (OBOWIAZKOWY ATRYBUT!!!). Wiec troche granicznik pomarudzil ( chyba rekompensował w ten sposób chwilę ctrachu)- dlugo wczytywal sie w papierki psow, nie mogł znalezc numerow czipow w świadetctwach.az wreście mu znudziło i puścił nas... Kaganiec byl tak ze OBOWIAZKIEM na promie Brać to urocza wyspa do której płynie się ze Splitu koło 40min... Wiec zołozyłam psiakom . Dopiero na promie zobaczyłam ze w zasadzie male rasy, tak zwane "rączkowce" nie maja kaganców ( wyprzedzę: wracając do Splitu juz nie zakladałam kaganców, mało tego, całe 40 minut pregadałam z sympatycznym Chorwatem - nalezał do zalogi promu- okazal sie "dogomaniakiem"). Chcę podkreslic, że przez dwa tygodnia a ni razu nie spotkałam sie z niemiłym traktowaniem mnie jako wlascicielki, a ni moich psów (stafficzki), a chcę zapewnić ze zabieralam je i na plaże i na zakupy. Wręcz odwrotnie spotkałam sie z zainteresowaniem i sympatycznymi usmiechami jak tybylców tak i turystów-:). Z resztą : co 4-5 osobnik był na plazy ze swoim pupilem. trzeba bylo tylko pilnować zeby psiaki nie przegrzali sie. Karmę zabralam ze soba w obawie ze nie znajde odpowiedniej na miejscu..W tym roku tak ze wybieramy sie na Brać, Dakota i Bulwa tak że jada na wakację.... w razie pytań :odpowiem na każde jesli bedę posiadać taką wiedzę. Pozdrawiam.

• 11 months later...