Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jeżeli chodzi o tego migacza doczepianego do obroży to ja to widziałam na psie sąsiada
psa nie widac, ale światełko migające samo lata po łące :-)
tylko ciekawe jakie to duże jest, po pies sasiada niewiele większy od jamnika, to było to widać z każdej strony

Posted

Sweetie to jest pies dla bardzo, bardzo aktywnych.
Dla wyjątkowo aktywnych -po prostu.

W niedziele lał deszcz. Mieliśmy jechać na wycieczkę, ale zrezygnowaliśmy.
Caillou popatrzyła przez okno i zwinęła się w kłębek na legowisku.
TŻ poszedł z Młodą do kina.
A Sweetie?
no, Sweetie chciała koniecznie iść na spacer, na bieeeeeeganie.

Marudziła tak, ze aż Caillou jej zwracała uwagę, żeby się uspokoiła.
Właziła na parapet, gapiła sie przez okno i wzdychała -jakby nie wiem co się działo tam ciekawego.
Właziła na stół i przynosiła mi po koli wszystkie rzeczy ze stołu -po jednej.
Prawie zaczęła latać pod sufitem, bo spaceru nie było.

więc jak TŻ wrócił z kina -to poszliśmy na dwie godziny w deszcz
Sweetie cała szczęśliwa biegała w deszczu i kładła się w kałużach, żeby zapolować na Caillou
jak wróciliśmy -juz nie było wzdychania i marudzenia
no -Sweetie zadowolona, bo wybiegana

Posted

Reks taki kiedyś był? niewybiegany?
na spacerze Caillou robi jedno kółko
a Sweetie w tym czasie pięć kółek wokół Caillou
i jeszcze zdąży się wykapać w rzece w międzyczasie

Posted

Nie wiem Patmol. Jak do nas trafiła jej życie się zmieniło w ciągu praktycznie jednego dnia o180 stopni.
I od tamtej chwili zaczęła żyć inaczej,uczyć się nowych rzeczy...to się stało samo..chyba.
Na początku chciałam żeby była ile tylko można na dworze. W mieszkaniu oddychała ciężko, nie wiedziałam czy jej za ciepło, bo miała inne, "dzikie" futro i była przyzwyczajona do życia na dworze. A być może to był stres, lęk. Wychodziłam z nią ciągle i bez względu na pogodę. Chodziliśmy ( Reksio oczywiście z nami) po polach, czy deszcz,czy zimno, bo wydawało mi się,że Misia tego potrzebuje, że nie mogę dzikiego pieska zamknąć w czterech ścianach i zafundować mu takie "miejskie" życie. Że jestem jej to winna,skoro ją wybrałam, złapałam, zabrałam...Żyłam ciągle taką presją, że Misia musi być codziennie wiele godzin wybiegana.
Zabij - nie wiem czy to moje przekonanie, czy jej rzeczywiste potrzeby.
Potem się to powolutku z biegiem czasu wyrównywało, ale do tej pory jak dwa dni z rzędu nie możemy iść na długi spacer, to mam wyrzuty sumienia i mnie nosi. Kupuję wtedy śmierdziele, bawimy się twisterem, chcę im ( jej) to jakoś wynagrodzić.

Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi.

Posted

wydaje mi się, że wiem

Caillou jest takim dzikim psem - z pola, nawet urodziła się w polach zimą
ale Sweetie to pies domowy, dla niej nawet nie tyle liczy się przestrzeń,przyroda, góry -jak z nami to mogą być i góry
dla Sweetie liczy się możliwość bieeeeeeeegniecia -ile sił przed siebie, ale na rozsądna odlegośc od człowieka
zakręt (sama pamięta, nie trzeba jej wołać)
i znowu ile sił -ma niesamowite przyspieszenie
i tak te 200 razy

i jak sie jej tego biegania nie zapewni -to zaczyna biegać i skakać po mieszkaniu
i mnie by to nawet nie przeszkadzało
ale ona biega jak huragan

może ja jej powinnam taką taśmę do biegania w mieszkaniu kupić?-i ją przywiązywać do tej tasmy, jak nie można z nią wyjść

np teraz będziemy Młodego wieść do babci na ferie/ ponad 220 km w jedną stronę
no i rano przed wyjazdem nie zdążymy jej zabrać na spacer -wrócimy późno
30 minut na takiej taśmie -i może by pomogło

Posted

Taka bieżnia? Widziałam kiedyś filmiki z psem na takiej taśmie.

A czemu nie zdążycie jej zabrać?Będzie cały dzień bez wychodzenia?

Posted

nie pojechaliśmy jeszcze
ferie za dwa tygodnie

chcemy wyjechać ok 5 rano, zajechać i tam chwile pobyć (obiecałam, że trochę porozmawiamy i zjemy obiad) i wrócić najlepiej zanim będzie ciemno
czyli by trzeba było iść przed wyjazdem rano na dwie godziny ze Sweetie -tak żeby wrócić na 4.30 do domu ; przebrać się i do samochodu

na siku to można z nią wyjść -ale na bieeeganie to nijak

Posted

Sweetie jest jak dziecko z adhd
nie wybiegana -szaleje w domu

jak mój syn w schronisku górskim-gdy pogoda jest taka, że naprawdę nie da się wyjść (np. jesteśmy w tym pod Śnieżką i jest taki wiatr na zewnątrz, że go przewraca i oczywiście dodatkowo ulewny deszcz i mgła)
nieistotne, że dzień wcześniej zrobił 30 km po górach - stara się być spokojnym ale nie może
no chyba, że ma książkę -ale musi być naprawdę gruba żeby starczyła na cały dzień

Sweetie niestety nieczytająca
weźmiemy ją ze sobą do samochodu -może na miejscu gdzieś da się ją spuścić

• 4 weeks later...
Posted

dzisiaj siedziałam z psami pod sklepem
i czekałam na TŻ

psy tez siedziały i czekały

podeszła pani, całkiem normalnie wyglądająca
i całkiem nieśmiało, poważnie zapytała

Pani
- bardzo przepraszam, czy to
są psy?

ja
- no tak, a co to mogą byc za zwierzęta?

Pani
-przepraszam, ja tak aż podeszłam zapytać - byłam przekonana, że ten ciemny to hiena

Juz tyle osób mnie pytało o Sweetie
czy to hiena?

że jeszcze trochę i sama zwątpię

a o Caillou ludzie pytają czy to nie jest jakaś mieszanka lisa z wilkiem
bo dziwnie skacze, ma dziwny ogon i wogóle

Posted

bardzo
szczególnie z hieną

jak mój TŻ tez idzie na rano do pracy (tak jak ja)-to wstaje przed 5 rano -bo hiena musi być na spacerze przed naszym wyjściem i chociaz te 30 minut pogalopować

a żeby mogła zagalopować -to trzeba iść w łąki i pola jakieś 30 minut/ mieszkamy w samym centrum

Posted

[quote name='Patmol']naślą na mnie jakieś organizacje zwierzęce

uwaga, uwaga
w legnickim parku grasuje hiena

:D :D :D

końcówka ferii, wiec w końcu ruszamy się trochę: jedziemy na wycieczkę do miejsca mojego dzieciństwa: Szczawna Zdroju.