Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

trzeba ją szkolić :evil_lol:

Caillou na razie z zainteresowaniem nasłuchuje petard -ale nikt blisko nigdzie nie walił
Ciekawe jak będzie w sylwestra -chociaż Caillou raczej stara się dostać do źródła hałasu i obadać, a nie uciekać
Moje stare koty nie boją się wystrzałów -pogapią się przez okna na fajerwerki i tyle, ale mam teraz dwa nowe -mam nadzieję, że też się nie wystraszą

Posted

Psy na pewno słyszą różnicę w melodyce i brzmieniu głosu kiedy ktoś mówi w innym,
niż słyszany zwykle, języku.
One nie rozumieją wszystkich słów, ale intonację, akcent, melodykę - na pewno :-)
Tak myślę...

Uściski dla Was wszystkich w tym ostatnim dniu starego roku.
Oby nowy był lepszy, albo choć niegorszy.

Posted

Caillou to jest oczywiście mieszaniec zmieszany -i całe szczęście, ale ... najbardziej jest w typie łajki zachodniosyberyjskiej; więc czasem czytam sobie o łajkach gdy zastanawiam się jak z Caillou postępować.
Pewnie dlatego nie boi się huku - bo gdzieś tam w przodkach ma psy myśliwskie -chętnie by poleciała tam gdzie strzelają i sprawdziła co tam się dzieje.

tutaj jest fajny opis łajki :painting: http://rasy-psow.com/content/view/127/57/ -na szczęście (moje) Caillou jest mieszańcem :diabloti:

Łajka jest psem bardzo trudnym do wychowania, a ponadto warto, aby była w rękach myśliwego, który będzie wraz ze swoim psem polował. To pies niezależny, samodzielny, nieprzejawiający chęci do pełnego podporządkowania się. To rasa psów polecana tylko dla doświadczonych psiarzy.

Łajka jest wierna i przyjacielska wobec swego przewodnika. To typowy pies jednego pana, który akceptuje, co prawda innych członków rodziny, ale stawia się z nimi na równi w hierarchii. Dzieci nie będą partnerem do zabawy dla łajki. To pełen pasji łowca, a nie psia niania. Nie zrobi co prawda krzywdy dziecku należącego do rodziny, ale będzie je zaledwie tolerował. Należy podkreślić, że to ciężko pracujący pies myśliwski i z pewnością nie jest jego przeznaczeniem bycie psem rodzinnym.

Posted

A pamietasz jak pisałas wczesniej, ze Cailou niechętnie słucha i lubi twojego męża.? Wszystko sie zgadza, to pies jednego pana czyli Twój Patmol. Czyli Caillou ma pewne geny po ojcu Aronie - mieszancu łajki zachodniosyberyjskiej .

Posted

pewnie tak :diabloti: i wyszła fajna mieszanka :evil_lol: -łajka domowa

Caillou bardzo lubi mojego męża, ale uważała, że on za bardzo jej się rządzi
ale udało mi się jej wytłumaczyć, że tak ma być i to jest w porządku
i pogodziła się z tym, że Młody jest przed nią w hierarchii
ale koty już pilnuje, żeby były za nią-szczególnie Patmola, jak chce się pierwszy przywitac :diabloti:

Młoda jest odrobinę zazdrosna, że Caillou jest MOJa
i chodzi i marudzi, że tez by chciała mieć SWOJEGO psa - wszystko pięknie:diabloti: tylko przecież nikt jej nie zagwarantuje, ze ten Jej pies nie będzie chciał wybrać:evil_lol: mnie -przynajmniej na razie dopóki razem mieszkamy

Posted

A gdzie jest Młoda w hierarchii?
Bo Ją jakoś pominęłaś? ;-)
Nie mów, że za kotami...;-)

U mnie hierarchii nie ma.:p
Wszyscy się czują i chcą być najważniejsi.:eviltong:
Reksio - kiedy stuka łapką po stole podczas jedzenia i mówi Hej, jestem tu i czekam na coś dobrego.
I Miska, kiedy mąż na chwilę wstanie z kanapy, a ona hyc - wskakuje szybko na zagrzane miejsce i zwija się w kłębek i zamyka oczy i udaje, że cały czas tutaj leżała ;-)
I Damian, kiedy się w łóżku rozpycha i marudzi, że psy za dużo miejsca zajmują ( a potem wzdycha i robi im odrobinkę więcej miejsca).
No i ja, kiedy jem lody i się zamykam w łazience, bo nie chę psów częstować, a nie mam serca odmówić tym proszącym oczkom ;-)

Posted

bo wy jesteście nowoczesna rodzina :evil_lol:
a my jesteśmy rodzina patriarchalna:diabloti: ale Caillou nie chce tego uznać :mad:
w hierarchii Caillou jestem najpierw Ja, potem długo nic,potem Młoda
a Caillou usiłuje się upchać zaraz za Młodą :diabloti:
tylko ja i Młoda wychodzimy z nią pojedyńczo na spacery
to znaczy Młody i TŻ wychodzą tylko jako osoby towarzyszące

Młody jest za młody na samotny spacer z psem, a TŻ poczatkowo wychodził, ale oboje wracali niezadowoleni - i teraz oboje (i pies i TŻ) wymyślają sto powodów żeby samotnie razem nie wychodzić:evil_lol:

Caillou zasadniczo nie sępiła przy jedzeniu, ale odkąd kot Garfield , którego mamy od września wyszedł z depresji i sępi przestraszliwie-to i Caillou czasem nie może się powstrzymać

Garfield od jakiegoś miesiąca, dwóch przychodzi -zawsze jak się cos je
najbardziej lubi takie rzeczy jak ten kot Garfield z kreskówki - frytki, pizzę, fasolę, bułkę z dżemem
Podchodzi do krzesła, staje na tylnich łapach i głaszcze przednimi po ręce
i wygłasza przemowę
jak nie skutkuje - głaszcze łapą, ale juz z pazurami
jak nie ma efektu -potrafi uszczypnąć zębami w rękę
Ja mu nie daję, ale Młodemu czasami coś spadnie :evil_lol: Garfie robi przy tym miny jak kot ze Shreka

Posted

Garfield jest grubas ;-) ale słodki.
Ja zresztą lubię grubasy - Miśka odkąd utyła, zrobiła się tak pocieszna, że jak ją widzę, nawet podczas np. odkurzania, to przystaję na chwilę i muszę ją ucałować.:p

Posted

ciekawe czy Caillou przytyje jak dorośnie -teraz ma ok 10,5 miesiąca
najbardziej lubi gotowane jedzenie, tak jak Garfie -mięsko, ryz i warzywa (z przewaga mięska)
oboje brzydzą się chrupkami :evil_lol: i oboje uwielbiają ludzkie jedzenie - potrafia walczyc o ziarenko czerwonej fasoli :mad:

ale o ile Caillou mogłabym przegłodzić
i pewnie po dniu niejedzenia -zjadałaby chrupki (w górach zawsze je -no bo nie ma gotowania)
to jednak Garfiego nie mogę przegłodzić, bo to kot, no i w dodatku jak go wzięłam ze schronisku wcale nie chciał jeść i był karmiony na siłę -wiec nie ryzykuje
jak Garfi nie chce chrupek (a przeważnie nie chce :diabloti:) to dostaje coś innego

Posted

Ja jestem chuda, mimo, że jem bardzo dużo.
I nie potrafię dbać o linię - bo nie muszę.
Dlatego o linię Misi też nie potrafię zadbać niestety...

Caillou ma figurę na medal :-)

Posted

witamy

teraz jest błoto, szczególnie tam gdzie chodzimy na spacery -na łąkach
a mój piesek jest jasny -taki piaskowy na grzbiecie i prawie biały na brzuchu i nogach
i jak idziemy na spacery w pola, to Caillou biega, najczęściej z innymi psami, które tam spotkamy, po tym błocie, kopie doły i szaleje
i
jak wracamy do domu
to ona dalej jest czysta, biało-piaskowa (no, odrobinę ma łapy brudne od spodu)
a
ja jestem cała brudna :angryy:-
mam buty brudne od błota (bo jestem cięższa i się zapadam, a Caillou jest lekka i ma długie łapy)
i mam brudną kurtkę i spodnie, bo psy, które bawią się z Caillou najczęściej przybiegają się przywitać i skaczą na mnie:angryy: a mają brudne łapy

i jak wracamy razem przez rynek miejski to Caillou jaśniutka, czyściutka, lekko idzie
bo ona ma taki niesamowicie lekki chód jak młody konik
a za nią ja :diabloti: brudna i zabłocona

Posted

Musi to fajnie wygladac . . .pani uczorcona, a pies czysty. Mozna zastanowic sie, kto kogo wyprowadzil na spacer:diabloti::lol::loveu:

Posted

nie mam białej ciepłej kurtki :oops:

ale wyobrażasz sobie grubą babę (biały pogrubia:diabloti:) w brudnej od błota i psich łap białej kurtce ?:evil_lol:

Posted

dostałam zdjęcia z DS mojej Papillon (to już prawie rok jak panna mieszka we Wrocławiu) i się muszę podzielić moja radością z Wami :diabloti:

( Papillon do mnie na DT przyprowadziła/przyniosła moja córka - bo kotka plątała się po ruchliwej ulicy między samochodami)

na zdjeciach z drugą, młodsza kotką patrzcie jak się kochają 8)
(Papillon , to ta ładniejsza :diabloti:z takim złotym połyskiem)

Posted

Boże, jak ja marzyłam zawsze, żeby moje psy się tak przytulały!
(I nadal marzę) - zdjęcia piękne! Cud-miód.

Patmol - biały nie pogrubia, no coś Ty!
Biały jest twarzowy! ( Biały w łapki - niekoniecznie :diabloti: )