Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

"Archipelag Gułag" Sołżenicyna, ale to szerzej, bo od 1918 do lat pięćdziesiątych.
To jeżeli chodzi o łagry.

Z okresu międzywojnia przypomina mi się "Granica" ale to chyba lektura - przynajmniej była, więc pewnie zna.

O Piłsudskim książek jest cała masa.
Plus biografia Stalina, Hitlera, Mussoliniego.
Jak są dobrze napisane, to oprócz wątków charakterologicznych jest też dobrze pokazane tło historyczne.

Edited by Jasza
Posted

oprócz książek Kopera polecam beletrystykę, czyli czytadła: " Zaklęte rewiry" Worcella i "Pamiętnik pani Hanki" Dołęgi-Mostowicza. To lepiej pozwoli zrozumieć klimat 20. i przyjemnie się czyta.

Posted

jesień po prostu

jakoś tak smutno, mglisto, błotniście i zimno
jedynie Caillou -trzyma formę -mimo błota szeleczki czyściutkie i sierść czyściutka

zawsze to robi na mnie wrażenie

• 3 weeks later...
Posted (edited)

u nas cały czas zielono :diabloti:
zdjecia są z niedzieli (z 1.12.) -ale wciąż jest tak zielono, tylko dzisiaj wieje wiatr

Edited by Patmol
Posted

Ciągle jest niestety ciemno i spacery są po ciemku.
Caillou niezadowolona, bo jej nie spuszczam w polach -bo po prostu nie chodzę w pola. Nic nie widać.

W parku tez jej nie spuszczam -bo wiewiórki. Caillou potrafiłaby upolować wiewiórkę.
No i w parku czasem się biją, a czasem wygłupiają -a że ja nie wiem kiedy się biją , a kiedy wygłupiają -wiec wolę mieć Caillou pod kontrolą.
Ona jak ktoś większy bije mniejszego, albo udaje, że bije -to od razu by poszła interweniować.

Zamówiłam sobie pas, taki do przypięcia smyczy -bo mi bardzo na spacerach rąk brakuje. Dostałam juz informację, że jest na poczcie. Bardzo jestem tego ciekawa -jak mi sie będzie z tym pasem chodzić
Jak się nauczę z Caillou, to zacznę znowu brać Sweetie na swoje spacery -bo teraz nie jestem w stanie brać na raz dwóch psów. Musze mieć jedna wolną rękę żeby Młodego złapać jak na ulicę schodzi -a zdarza mu się czasem.

A tak Caillou do pasa przypnę i jedna ręka wolna. :diabloti:

Zamówiłam tez szelki i obrożę dla Sweete -bo te jej się rozpadły. Caillou to jest dama -jej szelki są dobre, aż mi się znudzą w końcu.
A Sweetie :angryy: tarza się i robi dziwne rzeczy z szelkami.

Sweetie

Posted

Nic tam nie ma w sumie groźnego. Po prostu nieduży pies szuka Domu -może jest troche agresywny, ale -i to jest wielki atut -jest ładny.

Sweetie ma pewnie wiele zalet -ale damą na pewno nie jest. Ja tez nie.
Ale moja Caillou -zdecydowanie tak. Dba, żeby się nie ubrudzić i nie zmoczyć, bardzo dba o futro. Zawsze się stara połozyć z głową na poduszce. Przypomina mi, że trzeba ją wyczesać. Przynosi mandarynki - żeby jej obrać ze skórki. A jak jabłka nosi w zębach -jak prawdziwa dama.

Posted

Patmol, no nie wiem czy d a m y noszą jabłka w zębach :diabloti::diabloti:

Wiem, wiem o co Ci chodzi.
Teoretycznie.
Bo i mi daleko do bycia damą i moje tobołki raczej..chmm..też nie mają eleganckich obyczajów.;-)

Posted

to tak jak Sweetie też -hm- nie ma eleganckich zwyczajów
potrafi twarz wylizać i kładzie się w błocie bez chwili namysłu i pcha się na krzesło za człowieka i w ogóle

a Caillou
ostatnio było błoto, a my na spacerze
Młody miał ciastka - i powiedział do Caillou "siad" a Caillou nie usiadła, zrobiła jakąś dziwną minę, ale dalej stała
no to ja powiedziałam "siad" no bo w końcu co -chce ciastko czy nie?

i Caillou udała, że usiadła, ale nie usiadła
przykurczyła nogi, ale pupa w górze
myślę sobie:
-co jest?, a, no tak -jest błoto
Caillou na błocie nie usiądzie przecież

Młody kazał jej dać łapę i dostała ciastko

a jabłka zabiera z talerza w kuchni i niesie sobie na legowisko w sposób niesłychanie elegancki

• 2 weeks later...