Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Patmol']myślicie że antykoncepcja już jej potrzebna?
ja ją chce wysterylizować po pierwszej cieczce

Caillou jeszcze jako Kaja u Pipi (ma ok. 2m-cy)\
Myślę że Poker z tą antykoncepcją to napisała myśląc o Rudej. Otóz nie da się do karmy podawać tabletek, bo trzeba by to robic codziennie i regularnie, a Ruda pojawia sie raz na jakiś czas i znika później na parę dni a latem to nawet parę tygodni potrafi się nie pojawiać. Zastrzyk tez nie wchodzi w gre bo jest dzika i nie podejdzie .

Posted

Niestety 3 akcje złapania suk zakończone fiaskiem. Nic nam nie sprzyja. Teren ogromny, otwarty i zawsze jakis człowiek lub jakieś zdarzenie pokrzyzuje nam plany. Dziś Rudkę wypłoszył parkujący samochód. A już dostała relanium i miała spać. A jak już suka sie spłoszy to zwiewa szybko i znika jak kamfora. Chyba mój honor, którym ręczyłam pare tygodni temu legnie jednak w gruzach.

Posted

[quote name='Patmol']a namierzyłyście Rudą?
Nie, Rudej nie widzialysmy.Ludzie ją widuja z cycuchami do ziemi i buniaaga ja widziala, ale dzien wczesniej. Wczoraj bunia podala jej relanium, bo byla tam wczesniej jako pierwsza. Kiedy podjechalam z doris66, to sunia lezala sobie obok samochodu jakiegos a buniaaga i anecik60 staly sobie tuz calkiem obok i ona nie uciekala. Czekalysmy az przysnie, ale nadjechal jakis inny samochod i facet doslowbie zaczal parkowac na suni. Ona wstala i poszla i poszla i poszla. . . . .my za nią. Poszla drogą na dzialki z zupelnie innej strony niz byla. Pobiegla bunia, ale dzialki sa ogrodzone, co jakis kawalek sa bramki, ale zamkniete, a ona przeszla pod spodem. Potem bieganie po alejkach, zagladanie do roznych starych domeczkow, rozmowy z ludźmi. . . .i nic, nie ma. Oszalec mozna. Doris to narobi sobie tym szukaniem. . . .tydzien po operacji, a łazi. Oj doris, nie gniewaj sie, ze napisalam, ale martwie sie i uwazam ze jeszcze nie powinnas. Swoja droga, to dziwne, ze w 21 wieku nie ma leku, ktory pozwolilby obezwladnic dzikusa natychmiast. Mysle, ze nie uda sie nam zlapac tych suk, nie uda się.
Przepraszam, ze tu tyle napisalam, ale pomieszaly mi sie watki.
Caillou odwiedzam, jest przesliczna i koleszke ma cudnego, taki podobny nawet z pysia. Patmol, mysle, ze ja juz mozna kastrowac. Ona ma juz pol roku i ja wozilam na zabiegi takie suczki i wszystko jest ok. Sa zdrowe, maja sie dobrze. Ponoc nie ma takiej potrzeby zeby miala choc jedna cieczkę. Nie wiem ile w tym prawdy ale czytalam, ze tak jest lepiej.
http://www.obrona-zwierzat.pl/sterylizacje.html. Jak dobry wet, to na prawde nie jest to nic strasznego. Zresztą masz koty, na pewno juz przezywalas takie zabiegi. Caillou, trzymaj sie niunia. Jestes sliczna i masz szczescie, bo masz wspanialy dom, wspanialą rodzinę. A mowi sie: "nie radziś karasiwa, tolka szczaśliwa", a ona ma to i to.

Posted

DZiś Rudą namierzyłyśmy. I co się okazałąo że teren który obstawiałyśmy jako teren wyszczenienia suni jest "czysty". Niepotrzebnie wszystko przekiwałyśmy. Suka ma dzieciaki z innej strony działek albo nawet poza działkami.Być może na tym trenie gospodarstwa ogrodniczego - Pipi wie którego. Ona po prostu kluczyła żeby nas zmylic. Jesteśmy coraz bliżej, jeszcze parę dni i ją dorwiemy. DZiś zakonczyłyśmy poszukiwania bo noc nas zastałą i pan jakiś nas śmiertelnie wystraszył na tych działakch. Dziśiaj zostawiłyśmy jej troszkę jedzenia na parkingu i widziałyśmy jak zjadła, napiła się tez wody. A teraz na noc, na parkingu dostałą dużą porcje żarcia, i pewnie po nie przyjdzie, chyba ze jakąs inna bieda się posili. Musi mieć liczny miot bo cycuchy wszystkie nawet te koło przednich łapek powyciągane . Ale razcej puste niż pełne. Postanowiąłm jej jedzenie nosic na ten parking, nawet jak jej nie znajdziemy, bo śni mi sie po nocach jak jest głodna. Jest tez mega nieufna, najmniejszy ruch i zwiewa w krzaki. Boziu kochana pomóz nam ją złapać.

Posted

trzymam kciuki za złapanie Rudej
np i za odnalezienie szczeniaków też, bo przecież jej samej nie możecie zabrać bez szczeniaków

Pipi -veterynarz, u której ciachałam swoje koty mówiła, żeby sukę sterylizować po pierwszej cieczce - i dlatego chce tak zrobić
pozdrawiam

Posted

Wtrące swoje 3 grosze- ja też czytałam i pytałam się kilku weterynarzy, wszyscy zgodnie mówią, że po pierwszej cieczce, bo Zachód niestety przedobrzył ze zbyt wczesną sterylizacją i z wiekiem pojawiaja się poważne problemy zdrowotne u za wcześnie wysterylizowanych suk. To nie jest wbrew pozorom prosty zabieg, naprawde solidnie ingeruje w organizm zwierzecia.

Posted

Wybor nalezy do opiekuna. Ja ciachalam mlode przed cieczka, bo taka byla potrzeba. Oczywiscie zawsze bedzie za i przeciw, a jak jest na prawde, to w "praniu" sie okaze. U mnie na razie jest ok.
Patmol, wiem, ze zrobisz dla suni jak najlepiej. Absolutnie sie nie wtracam, tylko podpowiedzialam co wiedzialam:eviltong::diabloti:;):loveu:
. . .gdybys nawet nie wysterylizowala, to wiem, ze na pewno jej nie dopuscisz do psa i niechcianych dzieci nie bedzie.

Posted

Rudka ma jakieś ponad 2 lata. Przyszła na świat wiosną , bo latem 2 lata temu była jeszcze szczeniakiem i żyła z Rudą na polach. Byłą też jej siostra ale zginęła na szosie potracona przez samochód.

Posted

Właśnie taka miała być -do kolanka i jakby jeszcze troszkę urosła (no, bo ma dopiero 6 m-cy) to też będzie dobrej wielkości - ani nie za mała ani nie za duża.

Muszę ją pochwalić bardzo bardzo Jechaliśmy z nią pociągiem - miało być dwie godziny, a wyszło 5 godzin
(3 godziny pociąg stał na moście i nie można było wysiąść - człowiek się rzucił skutecznie pod nasz pociąg )

Caillou leżała grzecznie i się przyglądała światu. Nie szczekała i nie skakała.
Ale jak już wysiedliśmy w końcu na peronie to prawie fruwała z radości, że już.
W drodze powrotnej - już było po dłuuugim spacerze -zasnęła przy moich nogach i większość podroży przespała.