emilia2280 Posted June 22, 2011 Posted June 22, 2011 i co z tym TOZem? dzialajá czy tylko myslá? Quote
marra Posted June 23, 2011 Author Posted June 23, 2011 emilia2280 napisał(a):i co z tym TOZem? dzialajá czy tylko myslá? Chyba narazie myślą, za pierwszym razem odezwali się do mnie po kilku dniach. Dopiero w niedziele dostali pełne informacje, dajmy im jeszcze 2-3 dni bo domyślam się że jest więcej psów w większej potrzebie :( Quote
Gosiara Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 Zabrzański TOZ na pewno nie pozostawi tego tak jak jest,wiem co mówię... Quote
__Lara Posted June 24, 2011 Posted June 24, 2011 Też tak myślę :) Dobrze, że dzisiaj chłodniej :roll: Quote
marra Posted June 24, 2011 Author Posted June 24, 2011 __Lara napisał(a):Też tak myślę :) Dobrze, że dzisiaj chłodniej :roll: No nie wiem, chwilami mocno przypiekło...ja już się solidnie spaliłam, myslałam dziś o tych maluszkach jak sobie radzą :( oglądałam uwagę :( Quote
Gosiara Posted June 24, 2011 Posted June 24, 2011 Ja Uwagi już nie oglądam,nie na moje zszargane nerwy... Quote
marra Posted June 25, 2011 Author Posted June 25, 2011 Gosiara napisał(a):Ja Uwagi już nie oglądam,nie na moje zszargane nerwy... MOże i lepiej...ja się zryczałam jak zwykle:( Quote
phase Posted June 25, 2011 Posted June 25, 2011 Ja też nie oglądałam, ale jak już piszesz marra to chce się płakać... Quote
marra Posted June 25, 2011 Author Posted June 25, 2011 phase napisał(a):Ja też nie oglądałam, ale jak już piszesz marra to chce się płakać... BYło o pobitym amstafie, koleś dostał 20 zł od babki za zabicie go...tłukł go siekierą kilka razy ale pies się wyślizgnął i uciekł. MIał pełno ran, oczy wybauszone i przekrwione, brak słów. Wypowiadał się przed kamerą (ujawnił twarz) facet który przyprowadził tego psiaka na lincz i patrzył jak go biją, zero skruchy, żalu nic :( Quote
phase Posted June 25, 2011 Posted June 25, 2011 Jednak obejrzałam... http://uwaga.tvn.pl/49516,wideo,269210,zaplanowali_jego_smierc,zaplanowali_jego_smierc,reportaz.html Amstaff... Moje marzenie... :(:( [SIZE=2]Kurde no nie mogę, jak tak można!!!!!!!!!! Quote
marra Posted June 27, 2011 Author Posted June 27, 2011 phase napisał(a):Jednak obejrzałam... http://uwaga.tvn.pl/49516,wideo,269210,zaplanowali_jego_smierc,zaplanowali_jego_smierc,reportaz.html Amstaff... Moje marzenie... :(:( [SIZE=2]Kurde no nie mogę, jak tak można!!!!!!!!!! Nie wiem jak tak można...i stać i się przyglądać tak poprostu....Widziałaś tego buraka co się wypowiadał ?? Napisałam meila do TOZu z pytaniem czy zostały już podjęte jakieś kroki. Quote
phase Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 Widziałam, pokazał twarz. Mówił wszystko od A do Z, jak to było. I to jeszcze taki facet, niby młodzież zła a sam on jaki przykład daje... Quote
marra Posted June 27, 2011 Author Posted June 27, 2011 phase napisał(a):Widziałam, pokazał twarz. Mówił wszystko od A do Z, jak to było. I to jeszcze taki facet, niby młodzież zła a sam on jaki przykład daje... I to bez cienia skruchy i emocji ... Quote
Gosiara Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 "Gdyby zwierzęta miały swoją religię,człowiek byłby szatanem" Quote
marra Posted June 28, 2011 Author Posted June 28, 2011 __Lara napisał(a):Coś ruszyło się w sprawie psiaków? Ruszyło i nie ruszyło...zresztą sami przeczytajcie: "Witam, Interwencja odbyła się w czwartek - był na niej nasz inspektor TOZ o/Zabrze - rozmawiał z właścicielami, psiaki widział i niestety nie bardzo jest czego się przyczepić z punktu prawnego, jedynie z moralnego, ale z tym już nic nie jesteśmy w stanie zrobić... Nie zmienimy mentalności ludzi, dla których nie jest to niczym dziwnym, chociaż nawet Ci ludzie nie sprawiali większych problemów. W chwili wizyty psiaki miały czystą wodę i jedzenie, budy nie są w stanie tragicznym, a łańcuchy też według ustawy nie są za krótkie - właściciele zostali pouczeni, że zapięcie do łańcucha jest za duże i za ciężkie dla tak małego pieska. Psy nie są na tym polu przez cały rok - podobno będą tam do żniw, ludzie mają trzy pieski - i są tam na tym polu na zmianę. Psy są ufne wobec właścicieli, więc nie ma oznak znęcania się czy złego traktowania, nie są wychudzone czy zaniedbane. Pole należy do tych ludzi i nikt nie jest w stanie zabronić im trzymania na nim psów. Prawo nie zabrania też trzymania psów na łańcuchach... Nie wiem czy można jeszcze coś z tym zrobić, ale nie wydaje mi się - jedyne co to kwestia zmienienia tego ciężkiego zapięcia i nadzieja, że ludzie zrozumieją, że ktoś ma na nich oko i są instytucje zainteresowane zwierzakami. Ja sobie nie wyobrażam mieć psa i trzymać go w takich warunkach, dla nas pies to członek rodziny i przyjaciel, ale dla wielu osób pies będzie zawsze stróżem i buda z łańcuchem będzie czymś oczywistym dla nich. M.W. " Pozdrawiam. Quote
Lili8522 Posted June 28, 2011 Posted June 28, 2011 O rany... Nie wiem co mam o tym myśleć, tak jak sądziłyśmy psy są tam dawane na 'zmianę' jedyne pocieszenie w tej sprawie, że będą tam jak jest napisane do żniw i miejmy nadzieję że tak będzie, bo przecież przy obfitej zimie one tam nie mają szans a wątpie czy komus będzie chciało się odśnieżać takie pole. Ehh miałam nadzieję że je stamtąd zabierzemy a tu... ehhh :-( Quote
__Lara Posted June 28, 2011 Posted June 28, 2011 Czyli tak jak można było się domyślić :( A czy można trzymać psa na łańcuchu w upał, bez zadaszenia? Rzeczywiście, dobrze, że tam do żniw będą siedzieć. Z drugiej strony dobrze, że teraz mają świadomość, że ktoś "patrzy im na ręce". Quote
Gosiara Posted June 28, 2011 Posted June 28, 2011 Do żniw czyli do sierpnia kiedy są największe upały.............żal.pl Quote
phase Posted June 28, 2011 Posted June 28, 2011 No właśnie... upały (bynajmniej tu, u mnie są powoli). Eh... Quote
marra Posted June 28, 2011 Author Posted June 28, 2011 __Lara napisał(a):Czyli tak jak można było się domyślić :( A czy można trzymać psa na łańcuchu w upał, bez zadaszenia? Rzeczywiście, dobrze, że tam do żniw będą siedzieć. Z drugiej strony dobrze, że teraz mają świadomość, że ktoś "patrzy im na ręce". Zadaszenie jest, jest buda do której można się schować w razie upałów...nic nie poradzimy że na jednej z bud jest blacha. Faktem jest że maluchy w te najgorsze upały będą siedzieć i się smażyć. Toroszkę żałuję, trzebabyło wdrożyć plan A i byłoby po kłopocie :( smutne, temat chyba do zamknięcia ? Quote
Gosiara Posted June 28, 2011 Posted June 28, 2011 Może zmień tytuł...Niestety nic nie poradzisz na polskie"prawo"a raczej jego brak... Quote
marra Posted June 29, 2011 Author Posted June 29, 2011 Gosiara napisał(a):Może zmień tytuł...Niestety nic nie poradzisz na polskie"prawo"a raczej jego brak... A na jaki ?? Quote
Gosiara Posted June 29, 2011 Posted June 29, 2011 Obojętnie na dt psa wziąść nie możesz bo to kogoś własność jakby nie było... Quote
Recommended Posts