Crazy@ Posted December 20, 2003 Posted December 20, 2003 Witam. Dzisiaj na spacerze widziałam i przez dłuższy czas opserwowałam panią z młądą amstafką (ok 4-5 m-cy), sunia była na lince o długości 5 m i co się oddaliła na jej długość silnym szarpnięciem ( czasami aż ją przewracało) była ściągana do nogi i chwalona. Spytałam tą panią dlaczego tak robi a ona na to "aby zwracała uwagę na moją osobę w każdych warunkach", a te warunki to pole pełne bawiących się psiaków. Mam pytanie czy tak powinna byś zastosowana linka? Quote
tibro Posted December 21, 2003 Posted December 21, 2003 Nie wydawała przy tym zadnych komend typu: do nogi, do mnie? Nie chce mi sie wierzyć szczerze mówiąc. My tez ćwiczyliśmy na lince ale zawsze przed szarpnięciem była wydana komenda, nie było reakcji to było szarpniecie. Pozdrawiamy Quote
Crazy@ Posted December 22, 2003 Author Posted December 22, 2003 Nie. Najpierw gwałtowne szarpnięcie, ściągnięcie linki i pochwała typu " super", i tak za każdym razem jak linka się napieła. Quote
tibro Posted December 22, 2003 Posted December 22, 2003 No i co to maznaczyc dla psa? Bo ja nie rozumiem....najpierw komenda, jak pies nie wykona, szarpniecie, jak wykona pochwalic. Napewno ta pani nauczy wiele swojego psa....okaze sie to wtedy, kiedy spusci psa z linki.....i juz go wiecej nie zobaczy! Pozdrawiamy Quote
Cally Posted December 23, 2003 Posted December 23, 2003 uczy go,żeby nie przekraczał pola 5 m wokół niej czy co :-? biedaczek :( Quote
Rotti Posted December 23, 2003 Posted December 23, 2003 Skąd się birą tacy ludzie ze swoimi metodami " szkoleniowymi " ? :evil: Quote
Crazy@ Posted December 26, 2003 Author Posted December 26, 2003 Niewwiem cxzego nauczy, ale napewno nie posłuszeństwa. Quote
Recommended Posts