an-na Posted June 16, 2011 Posted June 16, 2011 Owieczka napisał(a):Powiem tak.... Z tego co mi Iza opowiadała to facet mi się nie podoba ale moge się mylić. Po pierwsze napalił się na psy i to OBA nie mając za wiele pojęcia o rasie ani o ich problemach :shake: w ogóle nie chciał słuchać Izy , tylko chciaił juz po nich przyjeżdżać natychmiast. Odpowiedzilny człowiek to najpierw chce się czegos dowiedziec o danym psiaku i jego charakterze a nie juz zabierac jak nawet psów na oczy nie widział. Chłopcy wymagają pracy i było by dobrze gdyby poszli do domów oddzielnie. Teraz pracują z Izą każdy osobno i nawet zostali rozdzieleni po to żeby nauczyć się normalnie funkcjonować. Dom z ogrodem ( ale nie kojec i buda ) były by dla każdego z nich idealnym rozwiązaniem gdzie mięli by ciągły kontakt z człowiekiem. Ten większy i bardziej płochliwy po rozdzieleniu stał sie bardziej otwarty na człowieka, robi małe kroczki ale do przodu. Zaczynają podchodzić do ręki na spacerach żeby zjeśc smakołyk. Nie boją się juz panicznie dotyku ręki Izy. Po weekendzie powiem cos więcej i mam nadzieje zrobie pare fotek :) To prawda facet i nie tylko on bo jego żona również bardzo napalili się bardzo na psiaki. Rozmawiałam wczoraj z nim długo przez telefon i go trochę ostudziłam. Wytłumaczyłam mu,że pośpiech to jest wskazany ale w łapaniu pcheł i bez wizyty przed adopcyjnej nie ma po co przyjeżdżać do Izy. Zdaje się, że zrozumiał. Ogólnie sprawa wygląda tak : To jest starsze małżeństwo mieszkające w domu z ogrodzoną posesją o wielkości 5000m2. Oboje są na emeryturze więc czasu mają dużo.Na erdelach chyba w miarę muszą się znać bo posiadali do niedawna dwa: suczkę i psa. Suczka niedawno odeszła w wieku 14lat, pies cały czas jest z nimi ma 12lat. Oba zawsze mieszkały w domu. Posiadają kurki i kozy co mnie trochę zaniepokoiło bo niekoniecznie erdel może je kochać, ale facet mnie zapewnił, że będzie nad tym pracował, żeby była zgoda i harmonia a jeżeli się nie da to je odizoluje. Aha i w rozmowie ze mną mowa była już o jednym psiaku. Może Izy nie słuchał bo za mocno był podekscytowany, zresztą ja trochę jakby wymusiłam na nim żeby skoncentrował się nad tym co do niego mówię :) Ogólnie wrażenia pozytywne oprócz tego pośpiechu :) Teresz10 dobrze by było gdybyś nie pojechała sama, MaDi co Ty na to?:razz: Quote
Olga7 Posted June 16, 2011 Posted June 16, 2011 Zawsze dwie cioteczki wiecej zauważą ,wypytają ,zajrzą wszędzie,sprawdzą inwentarz domowy ,przeswietlą dom i domowników,ogolnie we dwie na taką wizytę lepiej jechać.Tym bardziej ,że posesja duuża i miejsca dużo do oglądania.:razz:;) No i pies duży do adopcji ,czy nawet dwa .Ten duży pośpiech trochę dziwi ,ale może to tak z charakteru pana wynika.Oby to dobrze wróżylo na przyszlość erdelkom/erdelkowi. Panstwo winni jednak poznać wczesniej/i uczyć się nadal potem/ walory rasy erdelków ,by nie bylo potem róznych niespodzianek. Quote
agata51 Posted June 17, 2011 Posted June 17, 2011 [quote name='olga7']Zawsze dwie cioteczki wiecej zauważą ,wypytają ,zajrzą wszędzie,sprawdzą inwentarz domowy ,przeswietlą dom i domowników,ogolnie we dwie na taką wizytę lepiej jechać.Tym bardziej ,że posesja duuża i miejsca dużo do oglądania.:razz:;) No i pies duży do adopcji ,czy nawet dwa .Ten duży pośpiech trochę dziwi ,ale może to tak z charakteru pana wynika.Oby to dobrze wróżylo na przyszlość erdelkom/erdelkowi. Panstwo winni jednak poznać wczesniej/i uczyć się nadal potem/ walory rasy erdelków ,by nie bylo potem róznych niespodzianek. Święte słowa! Oj, gdybym ja wiedziała wcześniej coś o jagdterierach... Ale warto było. Quote
rita60 Posted June 17, 2011 Author Posted June 17, 2011 an-na napisał(a):Wpłaty, które wpłynęły na konto: Jednorazowe: Kother 40 zł Magnitudo 200 zł Kameralna 10 zł Majuska 50 zł Bambi 50 zł Minio 50zł Stałe: Ramir 30 zł Marta J 30 zł Roland_de 20 zł Igam 20 zł Wire Fox 30 zł Majuska 20 zł Andzia 100 zł An-na 50 zł Jacek W 20 zł - 5 m-c Dorota M 50 zł ---------------------------------- Wydatki 500zł za hotelik- czerwiec -------------------------- Wpłaty czerwiec stałe: Igam 20 zł Katarzyna Janina S 50ZŁ Marta J 30ZŁ Andzia 100zł Karina H 30zł Zair 40zł Majuska 20zł Katekermit 20zł An-na 50zł Jednorazowe: Kardusia 50zł Majuska 20zł BARDZO DZIĘKUJEMY:loveu: Cioteczko zdublowałas majuske jej deklaracja to 50,- jednorazowo i po 20,- m-c:cool3: Quote
Owieczka Posted June 17, 2011 Posted June 17, 2011 an-na napisał(a):To prawda facet i nie tylko on bo jego żona również bardzo napalili się bardzo na psiaki. Rozmawiałam wczoraj z nim długo przez telefon i go trochę ostudziłam. Wytłumaczyłam mu,że pośpiech to jest wskazany ale w łapaniu pcheł i bez wizyty przed adopcyjnej nie ma po co przyjeżdżać do Izy. Zdaje się, że zrozumiał. Ogólnie sprawa wygląda tak : To jest starsze małżeństwo mieszkające w domu z ogrodzoną posesją o wielkości 5000m2. Oboje są na emeryturze więc czasu mają dużo.Na erdelach chyba w miarę muszą się znać bo posiadali do niedawna dwa: suczkę i psa. Suczka niedawno odeszła w wieku 14lat, pies cały czas jest z nimi ma 12lat. Oba zawsze mieszkały w domu. Posiadają kurki i kozy co mnie trochę zaniepokoiło bo niekoniecznie erdel może je kochać, ale facet mnie zapewnił, że będzie nad tym pracował, żeby była zgoda i harmonia a jeżeli się nie da to je odizoluje. Aha i w rozmowie ze mną mowa była już o jednym psiaku. Może Izy nie słuchał bo za mocno był podekscytowany, zresztą ja trochę jakby wymusiłam na nim żeby skoncentrował się nad tym co do niego mówię :) Ogólnie wrażenia pozytywne oprócz tego pośpiechu :) Teresz10 dobrze by było gdybyś nie pojechała sama, MaDi co Ty na to?:razz: Tak mi się wydawało ale ja wole na zimne dmuchac tym bardziej, że to Iza z nim gadała nie ja. Cieszę sie że jeszt szansa i będe trzymać kciuki żeby wszystko przebiegło pomyślnie. Cioteczki od wizyty p.a do dzieła !! :D Quote
an-na Posted June 17, 2011 Posted June 17, 2011 rita60 napisał(a):Cioteczko zdublowałas majuske jej deklaracja to 50,- jednorazowo i po 20,- m-c:cool3: Nie cioteczko, nie zdublowałam. W czerwcu od majuski wpłynęło 20zł deklaracji stałej plus 20zł jednorazowej :) Quote
Olga7 Posted June 17, 2011 Posted June 17, 2011 agata51 napisał(a):Święte słowa! Oj, gdybym ja wiedziała wcześniej coś o jagdterierach... Ale warto było. Ech ,Agato ,na temat jagdteriera to dużo by Ci chyba mogla powiedzieć E-S ,która wybawila takie cudo ze schronu a teraz ile im szczęscia i rozrywki wszędzie zapewnia..:razz:.Znasz chyba wątek Bugiego ? .Oni też chyba nie żalują swej decyzji ..;)Tylko nie wiem , ktora z was prędzej takie mile,mądre psy jak jagdteriery posiadala . Quote
beka Posted June 17, 2011 Posted June 17, 2011 Jest pan chetny na terieriera. dzwonił o foksa, ktory ma już dom . Nie wiem wysyłac chłopaków czy nie? Quote
rita60 Posted June 17, 2011 Author Posted June 17, 2011 an-na napisał(a):Nie cioteczko, nie zdublowałam. W czerwcu od majuski wpłynęło 20zł deklaracji stałej plus 20zł jednorazowej :) Ano tak,przecież pisała,ze to za ładne oczy:razz:no cóż starość nie radość:oops: Quote
MaDi Posted June 17, 2011 Posted June 17, 2011 Teresz coś mi wspominała,że jutro jedziemy na wizytę więc pewnie chodzi o chłopaków. Pan chce w końcu oba czy jednego? Mam zwrócić na coś szczególną uwagę? Quote
an-na Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 Przyszła wpłata od Agaty51 40zł. Dziękujemy :) Agatko to jest za dwa miesiące? Quote
an-na Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 Aha i zapomniałam dodać, że już po wizycie :). Przebiegła pomyślnie i w następny poniedziałek jeden erdelek pojedzie do domku :multi: Rodzina ciepła i z dużym serduchem do zwierząt. Wszyscy żyją ze sobą w absolutnej harmonii. Jedyne czego można się obawiać to to, że erelek nie będzie chciał być częścią tej harmonii:) Jednak ja jestem dobrej myśli po relacji teresz10. Sądzę, że ciepło i spokój tych państwa i otoczenia udzieli się psiakowi. Musimy trzymać za nich kciuki. Quote
MaDi Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 Dodam tylko,że Teresz po drodze wyrzuciła mnie w polu abym obfociła psiaki z pobliskiego schroniska;) Quote
an-na Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 Na pewno ten, który jest mniej lękliwy. Muszę jeszcze z Izą na ten temat porozmawiać :) Quote
an-na Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 MaDi napisał(a):Dodam tylko,że Teresz po drodze wyrzuciła mnie w polu abym obfociła psiaki z pobliskiego schroniska;) Dałaś się ? :D Quote
rita60 Posted June 18, 2011 Author Posted June 18, 2011 Ciesze sie,ze jeden erdelek znalazł domek:multi:teraz jeszcze fajny domek dla drugiego. Quote
wire fox Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 Wspaniała wiadomość. Śledzę wątek cały czas :)! Quote
majuska Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 I ja się ogromnie cieszę:multi: Ano tak,przecież pisała,ze to za ładne oczyno cóż starość nie radość Słyszałam dziś Ritek fajne hasło w tym temacie: SKS ....(Starość K...a Starość ) Ja już też tak mam :) Quote
rita60 Posted June 18, 2011 Author Posted June 18, 2011 majuska napisał(a):I ja się ogromnie cieszę:multi: Słyszałam dziś Ritek fajne hasło w tym temacie: SKS ....(Starość K...a Starość ) Ja już też tak mam :) TIA,TY:evil_lol: Troche prywaty,zerknijcie cioteczki w podpis !!!!!!!!! Quote
MaDi Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 an-na napisał(a):Dałaś się ? :D Obiecała,że wróci więc nie protestowałam;) Quote
teresz10 Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 No właśnie - dotarłam dopiero na wątek i rzeczywiscie pojechałam z rozpędu bez Madi ... bedę - będziemy pilotować i wspomagac adoptujących - to im obiecałam , myślę ze jest ważne ze są miłośnikami rasy , maja dużo czasu i wielkie serce. Warto wiec spróbować ... czytałam wątek i też uwazam ze powinien pojechac ten bardziej oswojony, bo jak ja to nazwałam istnieje juz rozbudowany ekosystem kozo-kurzo-kocio-psi ... w domu pies ma kilka legowisk: w kuchni, na tarasie w słonku, pod schodami w cieniu - ma dostęp do mini stawiku aby sie schłodzić i działkę 25x200m ogrodzoną w całości...do biegania. I 4 rece do głaskania. Byle dał się pogłaskać ... Quote
niedzwiedzica Posted June 19, 2011 Posted June 19, 2011 olga7 napisał(a): Panstwo winni jednak poznać wczesniej/i uczyć się nadal potem/ walory rasy erdelków ,by nie bylo potem róznych niespodzianek. A czy posiadanie wcześniej 2 airedali, jak wyczytałam we wcześniejszym poście, psa i suki nie świadczy o tym,ze wspomniani Państwo znają walory "rasy erdelków" ? Bo wg mnie tak i podejrzewam również,że znają zarówno wszystkie zalety jak i wady airedali... Quote
Recommended Posts