Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 448
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

rita60 napisał(a):
Na fotach widac roznice w wielkosci i budowy ciała:razz:
Jacek i Placek /może lepiej nie:evil_lol:/
Bolek i Lolek
Atos i Aramis
Agat i Opal

Chyba nie służy mi upał:p

Mi się podoba Agat i Opal :)

Posted

To ja teraz fotorelacje wstawię na pocieszenie oczu jakie to chłopaki sa super :) Moze łatwiej imiona będzie im dobrać :)

To ten drobniejszy ale odważniejszy :)

A tu ten większy i bardzij płochliwy

Boimy się trochę aparatu, chociaz nowa ciocia nas ciekawi :)

Niepewność... Na odległosć wyciągnietej smyczy i opuszczony ogonek.

Przy Izie juz czuja się pewniej :) Ogonek w górze i blisko nogi :) To ten potężniejszy.

Posted

Chłopaki płoszą sie przy róznych dźwiękach np trzaskająca gałąź czy trzepotanie skrzydeł ptaka zrywającego się do lotu... Nagłe ruchy, szybkie gesty itd. jednak mimo że sie spłoszą i sa gotowe do ucieczki zostaja blisko człowieka, zaraz dochodza do siebie i grzecznie krocza za przewodnikiem. Ewidentnie mają człowieka za przewodnika i go naśladują więc nie jest źle :) Poprosiłam Izę żeby brała ich na spacer i trening do sadu oddzielnie bo jeden patrzy na drugiego. Wystarczy że jeden dygnie to zaraz i drugi gotowy na przykulonych łapkach chociaz nie wie czemu ten pierwszy się spłoszył. Z dnia na dzień jest coraz lepiej ale poczatki są zawsze trudne. Dobrze by było gdyby psiaki trafiły do spokojnych i zrównoważonych rodzin. Niekoniecznie razem. Oni obaj nauczyli się razem swoich zachowań, jeden od drugiego i wydaje im się to naturale. O wiele szybciej dojda do normalności wchodząc w inne , spokojne i zrównoważone stado np ludzkie lub psio-ludzkie :)

Czy to nie piękne mordki :)

Ten drobniejszy szybciej się otwiera, po krótkiem spacerku już reagował na moje zaczepki :)

Widac ich niepewnosć do otoczenia. Cały czas albo za nogami albo obok. Jedynie ten drobniejszy po dłuższej chwili podniósł ogonek i raźnie maszerował przede mną :)

Za każdym razem chłopaki robia uniki jak cos ich spłoszy. Ale coraz więcej poznają otaczającego ich świata i widac że im sie podoba :) Niedługo się przekonają że nie ma się czego bać :) jednak zanim wyjda na drogę gdzie sa inni ludzie, samochody, ruch i gwar to troche potrwa. Nie chcemy zeby się cofnęły w swoich postępach :)

Chłopaki sa jak pluszowe miśki i jak bym mogła to bym ich wyściskała ;D jednak zanim to zrobie muszą zaufać...

Posted

Chłopaki ogólnie bardzo siebie pilnują ( z jednej strony nie dobrze, dlatego potrzeba ćwiczeń osobno jest tak ważna)

reagują na gwizdy, cmokanie i inne dźwieki wydawane przez człowieka :)

Nadal boja się ludzkiej ręki ale nie rezygnuja z dotyku :) Widac ze sprawia im to przyjemność choć jeszcze trochę niepewnie do tego podchodzą.

Podczas pieszczot i gadania Izy ten drobniejszy się zrelaksował :)

Posted

Wpłynęły wpłaty:
Kardusia 50zł- jednorazowo
Katarzyna Janina S. 50 zł- ? - Ritko jako to wpłata?

Dziękujemy :loveu:

Ja nazywałam psiaki Tom i Jerry ale jeżeli Wam się nie podoba to możemy zmienić. W sumie te kamienie szlachetne bardzo dumnie brzmią :)

Posted

an-na napisał(a):
Wpłynęły wpłaty:

Ja nazywałam psiaki Tom i Jerry ale jeżeli Wam się nie podoba to możemy zmienić. W sumie te kamienie szlachetne bardzo dumnie brzmią :)

Chyba Agat i Opal do nich pasuje, bo to szlachetna krew przecież :cool3: i szlachetny wyglad :loveu:

Posted

Owieczka napisał(a):
Chyba Agat i Opal do nich pasuje, bo to szlachetna krew przecież :cool3: i szlachetny wyglad :loveu:

Masz racje cioteczko,szlachectwo aż bije z tych cudnych pycholi:loveu:

Posted

Odrobiłam wczorajsze zaległości - piękne fotki, propozycje imion też.Agat i Opal bardzo mi się podobają.
A może Atos i Portos na cześć nierozłącznych Muszkieterów :).

Posted

an-na napisał(a):
Wpłynęły wpłaty:

Ta deklaracja jest stała od czerwca:lol:

Posted

Czy na wydarzeniu na fb zmienić zdjęcia na te nowe ładne czy zostawić to stare ?
A psiaki superowe :).
Erdelki są psiakami jednego pana, do którego bardzo się przywiązują, a skoro nie miały swojego człowieka, tylko siebie to dlatego pewnie są takie związane ze sobą.
A czy bierzecie je osobno na spacerki ?

Posted

Dogo07 napisał(a):
Czy na wydarzeniu na fb zmienić zdjęcia na te nowe ładne czy zostawić to stare ?
A psiaki superowe :).
Erdelki są psiakami jednego pana, do którego bardzo się przywiązują, a skoro nie miały swojego człowieka, tylko siebie to dlatego pewnie są takie związane ze sobą.
A czy bierzecie je osobno na spacerki ?

Psiaki były brane na spacery razem żeby się zapoznały z otoczeniam i opiekunami. Dzisiaj będą rozdzialone i osobno bedą chodzić na spacery i pracować.
Sama jestem ciekawa ich reakcji :)
Wczoraj chłopaki wyweszyli zająca :D Iza nie wiedziała o co chodzi bo nie było go widać w wysokiej trawie. Chłopaki jak na każdego psa myśliwego przystało wzorowo odnaleźli szaraka i jak się tuż przed nimi spłoszył i wyskoczył to się ochoczo za nim rwali :D Ich zachowanie bardzo sie zminiło jak wyczuli zapach :)

rita60 napisał(a):
Dogo zmien na nowe.....

Poczekajcie bo mam jeszcze trochę nowych , ładnych foteczek :P Dzisiaj wstawię :)

Posted

He he, skąd ja to znam :).
Mój miejski erdelek jak kiedyś byliśmy na wakacjach i wyczuł kurę na podwórku u gospodarza, to myślałam że nam ręce powyrywa tak się rwał i gonił ptaka , dobrze że był na smyczy bo inaczej to mielibyśmy niechybnie rosół z kury na obiad :).