olalolaa Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Mi wpadło do głowy Świder/Świderek :D i np. Atut, Abero, Liber/Ledo.. Mam suczkę Lovi i mi sie nasunęło Lovel haha Quote
Owieczka Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 rita60 napisał(a):Na fotach widac roznice w wielkosci i budowy ciała:razz: Jacek i Placek /może lepiej nie:evil_lol:/ Bolek i Lolek Atos i Aramis Agat i Opal Chyba nie służy mi upał:p Mi się podoba Agat i Opal :) Quote
Owieczka Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 To ja teraz fotorelacje wstawię na pocieszenie oczu jakie to chłopaki sa super :) Moze łatwiej imiona będzie im dobrać :) To ten drobniejszy ale odważniejszy :) A tu ten większy i bardzij płochliwy Boimy się trochę aparatu, chociaz nowa ciocia nas ciekawi :) Niepewność... Na odległosć wyciągnietej smyczy i opuszczony ogonek. Przy Izie juz czuja się pewniej :) Ogonek w górze i blisko nogi :) To ten potężniejszy. Quote
Owieczka Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Chłopaki płoszą sie przy róznych dźwiękach np trzaskająca gałąź czy trzepotanie skrzydeł ptaka zrywającego się do lotu... Nagłe ruchy, szybkie gesty itd. jednak mimo że sie spłoszą i sa gotowe do ucieczki zostaja blisko człowieka, zaraz dochodza do siebie i grzecznie krocza za przewodnikiem. Ewidentnie mają człowieka za przewodnika i go naśladują więc nie jest źle :) Poprosiłam Izę żeby brała ich na spacer i trening do sadu oddzielnie bo jeden patrzy na drugiego. Wystarczy że jeden dygnie to zaraz i drugi gotowy na przykulonych łapkach chociaz nie wie czemu ten pierwszy się spłoszył. Z dnia na dzień jest coraz lepiej ale poczatki są zawsze trudne. Dobrze by było gdyby psiaki trafiły do spokojnych i zrównoważonych rodzin. Niekoniecznie razem. Oni obaj nauczyli się razem swoich zachowań, jeden od drugiego i wydaje im się to naturale. O wiele szybciej dojda do normalności wchodząc w inne , spokojne i zrównoważone stado np ludzkie lub psio-ludzkie :) Czy to nie piękne mordki :) Ten drobniejszy szybciej się otwiera, po krótkiem spacerku już reagował na moje zaczepki :) Widac ich niepewnosć do otoczenia. Cały czas albo za nogami albo obok. Jedynie ten drobniejszy po dłuższej chwili podniósł ogonek i raźnie maszerował przede mną :) Za każdym razem chłopaki robia uniki jak cos ich spłoszy. Ale coraz więcej poznają otaczającego ich świata i widac że im sie podoba :) Niedługo się przekonają że nie ma się czego bać :) jednak zanim wyjda na drogę gdzie sa inni ludzie, samochody, ruch i gwar to troche potrwa. Nie chcemy zeby się cofnęły w swoich postępach :) Chłopaki sa jak pluszowe miśki i jak bym mogła to bym ich wyściskała ;D jednak zanim to zrobie muszą zaufać... Quote
terierfanka Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Boziu, cudaczki :loveu: Agat i Opal mi się też podoba, tak szlachetnie :) Quote
Owieczka Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Chłopaki ogólnie bardzo siebie pilnują ( z jednej strony nie dobrze, dlatego potrzeba ćwiczeń osobno jest tak ważna) reagują na gwizdy, cmokanie i inne dźwieki wydawane przez człowieka :) Nadal boja się ludzkiej ręki ale nie rezygnuja z dotyku :) Widac ze sprawia im to przyjemność choć jeszcze trochę niepewnie do tego podchodzą. Podczas pieszczot i gadania Izy ten drobniejszy się zrelaksował :) Quote
rita60 Posted June 6, 2011 Author Posted June 6, 2011 Piekna foto relacja,dzieki owieczko:multi:chłopaki cudne,jak to airedale terriery:razz:mają "bużki" do zacałowania. Quote
an-na Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Wpłynęły wpłaty: Kardusia 50zł- jednorazowo Katarzyna Janina S. 50 zł- ? - Ritko jako to wpłata? Dziękujemy :loveu: Ja nazywałam psiaki Tom i Jerry ale jeżeli Wam się nie podoba to możemy zmienić. W sumie te kamienie szlachetne bardzo dumnie brzmią :) Quote
Owieczka Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 an-na napisał(a):Wpłynęły wpłaty: Kardusia 50zł- jednorazowo Katarzyna Janina S. 50 zł- ? - Ritko jako to wpłata? Dziękujemy :loveu: Ja nazywałam psiaki Tom i Jerry ale jeżeli Wam się nie podoba to możemy zmienić. W sumie te kamienie szlachetne bardzo dumnie brzmią :) Chyba Agat i Opal do nich pasuje, bo to szlachetna krew przecież :cool3: i szlachetny wyglad :loveu: Quote
rita60 Posted June 7, 2011 Author Posted June 7, 2011 Owieczka napisał(a):Chyba Agat i Opal do nich pasuje, bo to szlachetna krew przecież :cool3: i szlachetny wyglad :loveu: Masz racje cioteczko,szlachectwo aż bije z tych cudnych pycholi:loveu: Quote
Igam Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 super imiona :) Agat - dla odważniejszego Opal - dla tego większego (tak łagodniej brzmi ;) ) Quote
wire fox Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 Odrobiłam wczorajsze zaległości - piękne fotki, propozycje imion też.Agat i Opal bardzo mi się podobają. A może Atos i Portos na cześć nierozłącznych Muszkieterów :). Quote
rita60 Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 an-na napisał(a):Wpłynęły wpłaty: Kardusia 50zł- jednorazowo Katarzyna Janina S. 50 zł- ? - Ritko jako to wpłata? Dziękujemy :loveu: Ja nazywałam psiaki Tom i Jerry ale jeżeli Wam się nie podoba to możemy zmienić. W sumie te kamienie szlachetne bardzo dumnie brzmią :) Ta deklaracja jest stała od czerwca:lol: Quote
terierfanka Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 przyszłam się pogapić na pycholki cudne :loveu: Quote
Onaa Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 Czy na wydarzeniu na fb zmienić zdjęcia na te nowe ładne czy zostawić to stare ? A psiaki superowe :). Erdelki są psiakami jednego pana, do którego bardzo się przywiązują, a skoro nie miały swojego człowieka, tylko siebie to dlatego pewnie są takie związane ze sobą. A czy bierzecie je osobno na spacerki ? Quote
Owieczka Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 Dogo07 napisał(a):Czy na wydarzeniu na fb zmienić zdjęcia na te nowe ładne czy zostawić to stare ? A psiaki superowe :). Erdelki są psiakami jednego pana, do którego bardzo się przywiązują, a skoro nie miały swojego człowieka, tylko siebie to dlatego pewnie są takie związane ze sobą. A czy bierzecie je osobno na spacerki ? Psiaki były brane na spacery razem żeby się zapoznały z otoczeniam i opiekunami. Dzisiaj będą rozdzialone i osobno bedą chodzić na spacery i pracować. Sama jestem ciekawa ich reakcji :) Wczoraj chłopaki wyweszyli zająca :D Iza nie wiedziała o co chodzi bo nie było go widać w wysokiej trawie. Chłopaki jak na każdego psa myśliwego przystało wzorowo odnaleźli szaraka i jak się tuż przed nimi spłoszył i wyskoczył to się ochoczo za nim rwali :D Ich zachowanie bardzo sie zminiło jak wyczuli zapach :) rita60 napisał(a):Dogo zmien na nowe..... Poczekajcie bo mam jeszcze trochę nowych , ładnych foteczek :P Dzisiaj wstawię :) Quote
Onaa Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 He he, skąd ja to znam :). Mój miejski erdelek jak kiedyś byliśmy na wakacjach i wyczuł kurę na podwórku u gospodarza, to myślałam że nam ręce powyrywa tak się rwał i gonił ptaka , dobrze że był na smyczy bo inaczej to mielibyśmy niechybnie rosół z kury na obiad :). Quote
Owieczka Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 no to kolejne focie naszych pięknych przystojniaków :) Quote
Owieczka Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 I jeszcze troche... Ale ja juz się gubię który jest który :) Na zywo łatwiej jest ich rozróżnić :eviltong: Quote
Recommended Posts