Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
Z końcem kwietnia zaadoptowaliśmy suczkę w typie Husky ze schroniska. Wiek? Tak na oko być może około roku, może trochę po... suczka jest po zabiegu sterylizacji i niestety zauważyliśmy, że nie trzyma moczu, ani kupki....

Zastanawialiśmy się początkowo, czy być może jest to wina przebywania w schronisku, być może wina antybiotyków, stresu spowodowanego nowy miejscem, itd.. ale wydaje się, że chyba nie... chyba nie jest po prostu nauczona.

W domu jest drugi pies (kastrowany). Hary miał problemy z trzymaniem moczu tylko kilka dni po tym, jak został zaadoptowany. Teraz wytrzymuje całe dnie, oraz całe noce. Psy mają do dyspozycji ogród i są na dworze do późnych godziny wieczornych. Rano, wstajemy o 6, od razu są wypuszczane do ogrodu...

Niestety, przez ostatnie półtora tygodnia był z jeden dzień i jedna noc, gdy suczka nie narobiła w domu... Na szczęscie upatrzyła sobie w kuchni jedno miejsce i tylko tam znajdujemy niespodzianki.... ale to nie rozwiązuje problemu.

Z innych obserwacji zauważyłem, że gdy wyprowadzamy ją na spacer na smyczy, to nie ma oporów z robieniem siusiu, ani kupki... w ogrodzie również ma już swój zaznaczony teren dla "niespodzianek".

Co może być zatem przyczyną, że sika i robi paczki w domu podczas naszej nieobecności?

Co powinniśmy zrobić, żeby to przystopować? Przeczytałem tutaj mnóstwo odpowiedzi na podobne posty, ale niestety nie dopasowałem nic, coby było choć trochę podobne do naszego problemu...

Suczka jest bardzo łagodna, energiczna, nie psuje wyposażenia, nie drapie drzwi... na ruch ręką wskazujący miejsce do spania grzecznie kładzie się z głową na podusi....
Co zatem jest nie tak?

Proszę o jakieś podpowiedzi z pomocą.

pozdrawiam,
Rafał.

Posted

Rafał zaadaptowałeś suńkę ze schroniska ,co prawda nie była tam długo ,ale jednak ,przedtem sie błąkała nie wiadomo gdzie i ile ,następnie ktoś ją znalazł dał dom a później trafiła do schronu,kolejny krok to adopcja i znów nowy dom -nie uważasz ,że to sporo jak na jednego młodego psa? U psów ze schroniska ,mogą pojawiac się takie zachowania ,mogą też byc to objawy stresu ,nowej sytuacji,by może ona nie byla nauczona czystości ,bo mogła przedtem mieszkac w kojcu ,albo w budzie ,na ogrodzie,przecież nie wszyscy trzymają psy w domach. Ona teraz zostaje sama w domu ,może nie potrafi wytrzymac tak dlugo ,a nawet może nie wiedziec,że robi coś nie tak
No i jest kwestia zabiegu (sterylka),samo posikiwanie ,nietrzymanie moczu -może byc wynikiem takiego zabiegu i albo samo szybko przechodzi ,albo niestety pozostaje ,ale jest na to leczenie farmakologiczne wspomagajace ,natomiast czemu zostawia paczki to nie wiem
O takich zachowaniach i zmianach ich na pozytywne ,powinnni się wypowiedziec behawioryści ,ja postaram się cos jescze podpowiedziec w razie czego....jeśli jest to kwestia zdrowotna to wiadomo do weta ,ale nie jest jasno opisane czy ona normalnie sika w domu ,czy posikuje co jakiś czas?

Posted

Stres + pies prawdopodobnie nie nauczony zachowywania czystości.
Pokazujesz suni o co Ci chodzi? Nie znalazłam nic o tym, że nagradzasz za załatwianie się na dworze.
Ucz sunię tak jakby była szczeniakiem - wychodzicie często i za każde załatwienie się nagroda + pochwała.
Poza tym ile ma spacerów dziennie poza ogród?

Posted

Witam,
dzięki za podpowiedzi. Wczoraj i dziś rano było bez niespodzianek, ale to chyba dlatego, że zaczęliśmy dawkować jej jedzenie i pilnować, aby nie podżerała z miski Harego. Psy dostają suchą karmę Brita - Hary (2 kubki po 250 ml), Ginger 1-1,5 kubka... dodatkowo dochodzą do tego jakieś pojedyncze chrupki "chapi" w nagrodę lub inne "spady" :))) oczywiście w granicach rozsądku.

Sprecyzuję tylko, że z dawkowaniem jedzenia chodziło mi o to, że psy mają jeść tyle karmy ile jest przewidziane dla ich wagi, a także o uregulowanie procesu trawiennego u Ginger i to, aby psy jadły o tej samej porze. Hary zazwyczaj je w okolicach popołudniowych lub wczesnowieczornych. Chcemy, aby Ginger przyzwyczaiła się do tego samego harmonogramu.

Wieczorny spacer skończył się kupka i sikami więc Ginger właściwie wie, co ma robić... , a podawaniu smakołyków w nagrodę nie pomyślałem...

Na na spacerach generalnie gadam do niej jak nienormalny jak zrobi siku, czy paczkę :). Ktoś, kto by mnie podsłuchał powiedziałby, że kwalifikuję się do zakładu dla nienormalnych :)))

Zobaczymy jak będzie dziś. ;)

Pozdrawiam,
Rafał.