Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chcialabym aby w tym topiku zostały wymienione karmy , które w swoim skladzie mają konserwanty BHA i BHT.

Ja narazie wiem , że mają je karmy :
-Royal Canin
-Canun

Posted

A Nutram? Rozumiem, że te konserwanty są szkodliwe? A jeśli jakaś karma jej nie ma, to czym jest konserwowana?
Bo żeby nie było tak jak z niektórymi sokami, które się reklamują, że nie mają dodawanego cukru, ale mają słodzik, który jest ponoć gorszy.

Posted

... konserwowane są najczęściej witaminą E , która jest przede wszystkim naturalnym antyoksydantem w porównaniu do BHA i innych mogących się znaleźć się w karmach naszych psów.
Moim zdaniem najlepszy sposób , wymaga jednak suplementacji innych witamin, ale to na inny wątek.

Dość łatwo rozpoznać karmy, które są naturalnie konserwowane - długość terminu przydatności

• 2 weeks later...
Posted

Witam wszystkich.
Z konserwantami BHA i BHT nie jest chyba tak łatwo. O ile się orientuję prawo europejskie nie nakazuje wprost nazywać po imieniu substancje, które są używane jako konserwanty. Część producentów stosuje więc nazwę "środki konserwujące dopuszczone do stosowania w UE". Dzięki takiemu zapisowi można więc uniknąć konieczności przyznania się do stosowania substancji, które są dopuszczone, ale stosowanie których jest mocno wątpliwe etycznie.
Oczywiście - jeśli producent zadeklaruje, że stosuje wyłącznie konserwanty naturalne, to tak musi być....

Oczywiście - karmy Koeber's i karmy Forza10 są pozbawione jakichkolwiek sztucznych substancji konserwujących. Wszystkie karmy tych producentów są konserwowane naturalnymi wyciągami witaminy E (frakcje tokoferoli) oraz wyciągiem z rozmarynu.

Pozdrawiam ciepło - Leszek

Posted

zdrowakarma_pl napisał(a):
Witam wszystkich.
Z konserwantami BHA i BHT nie jest chyba tak łatwo. O ile się orientuję prawo europejskie nie nakazuje wprost nazywać po imieniu substancje, które są używane jako konserwanty. Część producentów stosuje więc nazwę "środki konserwujące dopuszczone do stosowania w UE". Dzięki takiemu zapisowi można więc uniknąć konieczności przyznania się do stosowania substancji

faktycznie , spotkałem się z takim napisem na worku

• 2 months later...
Posted

Balbina12 napisał(a):
a hills ma? Jestem w kropce bo nie wiem co wybrać-royal z BHA/BHT i pierwszymi w składzie zbożami czy hillsa który na przed ostatnim miejscu w składzie ma sól:shake:

A hills nie jest robiony z mączek mięsnych? Jeśli tak, to jest możliwe, że na to samo wychodzi. BHA/BHT są chyba najpopularniejszymi konserwantami używanymi w produkcji mączek mięsnych. Producent karmy kupuje je jako półprodukt i z tego co wiem, nie ma obowiązku spowiadać się na etykiecie produktu końcowego ze składników użytych do produkcji zakupionego przez niego półproduktu.

Posted

Kiedyś, pytając o BHA i BHT przedstawiciela Josery, otrzymałem taką oto wiadomość:
"Bardzo bym prosił o pełne nazwy związków o które Pan pyta, gdyż podane skróty nie występuja w języku niemieckim gdzie produkowana jest karma!"
Więc może tak w skrócie :)

[FONT=Georgia]BHA (inaczej E320) to kwas beta-hydroksylowy - związek chemiczny stosowany bardzo często jako konserwant i przeciwutleniacz, który może wywierać toksyczny wpływ na nerki czy wywoływać np. wysypkę, a nawet duszności.

[/FONT]
[FONT=Georgia]BHT (inaczej E321) to butylowany hydroksytoluen - związek chemiczny zapobiegający psuciu się wielu produktów żywnościowych. Jego toksyczny wpływ na nerki może być większy niż BHA.

Pewnie wszystkie karmy z serii Economy posiadają BHA lub BHT, choćby ze względu na swój skład surowcowy i niską cenę.
Oto przykład - odpowiedź z Krakwetu - karma miała trafić dla uratowanego psiaka, ale wybór padł na inną ze względu na konserwanty właśnie:
[/FONT]
Karma Josera Economy jest konserwowana za pomocą BHT (taka informacja widnieje na worku).

A więc - trzeba bardzo uważnie czytać info na opakowaniach !