Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Natalia1990 napisał(a):
Ale po Adim widać, że Nas zaakceptował. Najpierw braliśmy smakołyki stanęliśmy na przeciw siebie z moim M. w odległości 3 metrów i ze smyczą go do siebie wołaliśmy jak przyszedł dostał smakołyk;-) Tak z 4 razy jak zobaczyliśmy, że za każdym razem przychodzi to postanowiliśmy, że na chwilkę go spuścimy. 5 minut pobiegał ciągle zaglądał czy jesteśmy na horyzoncie zawołaliśmy go i przyszedł bez żadnego problemu;-) Więc stwierdziliśmy, że nie ma się czego obawiać;-) Adi chodzi za mną krok w krok praktycznie ciągle przy nodze nawet w domu;-)

no skoro tak uważasz .....mam nadzieję , ze pies ma adresówkę z nr telefonu , strzeżonego ...strzeże ;) ...lepiej żeby nie musiała byc użyta , aleniech wisi na obroży :)

• Replies 410
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Super że się tak rozumiecie :) ale muszę dodać coś do tego, co napisała Alicja. Pamiętaj o tym, że on nie lubi innych samców- nie wiem, a raczej myślę że nie, tzn że nie będziesz mogła go odwołać jak jakiś go zaczepi. Po prostu musicie uważać, inny pies=Adi na smyczy. I z adesówką dobry pomysł, chociaż jak go znam to nie zagubi się-za bardzo jest wpatrzony w Was. I ma chipa, a tam są dane stare.
Tak w ogóle uważam, że szybko się "dogadaliście"- ja wiem że to wielki pieszczoch- specjalnie u mnie był pozbawiany przywileju długich pieszczot żebyśmy za bardzo się nie polubili.:D Tak czytam i w szoku jestem- on naprawdę Was tak szybko zaakceptował- no i wlazł do łóżka:diabloti:. Uważaj- bo ogólnie staffiki lubią spać w łóżkach:evil_lol: on do tej pory nie spał, więc nie wiem jak tutaj -może chciał się przytulić.
Nie dziękuj mi że oddałam Ci Adiego- to wbrew pozorom (bo nie pisałam tu o każdym telefonie itd) był przemyślany wybór... Najpierw chciałam żeby poszedł do hodowli, ale on tęsknił za rodziną- także to Adi wygrał los na loterii. :)

edit: wiesz że nie wiedziałam że on lubi wodę? Jego mama-Arielka- nawet łapy nie zamoczy...

Posted

Dokładnie sprawdziliśmy teren czy nie ma innych psów;-) Dzisiaj Adi poznał się z moim młodszym rodzeństwem 6 i 4 lata, super!! Na początku trochę się go bały, ale jak zauważyły, że Adi jest wielkim pieszczochem to im przeszło i stwierdzili, że chcą żeby Adi z nimi został:D Ja jestem w szoku, że Adi tak Nas polubił i to od "pierwszego wejrzenia". A do łóżka jak już mojego M. w nim nie ma to niech wskakuje ja się chętnie poprzytulam hehe;D Teraz wiem, że nie mogliśmy lepiej trafić!

Posted

Może ja napisze ci o co mi chodzi oprócz wzajemnego zrozumienia się i odwoływalności :)
Nawiewanko psów zdarzyć się może każdemu ...i to psu mieszkającemu nawet w domku kilka lat ... ale póki psiak nie poznał jeszcze dobrze okolicy to naprawde polecam linkę , długą smycz... jakby się chłopak zgubił to narazie nie byłby w stanie do domu trafić , mieszkając dłużej pozna drogę do domu . To tylko tak abyś nie odebrała tego jako atak :).

Posted

Alicja napisał(a):
Może ja napisze ci o co mi chodzi oprócz wzajemnego zrozumienia się i odwoływalności :)
Nawiewanko psów zdarzyć się może każdemu ...i to psu mieszkającemu nawet w domku kilka lat ... ale póki psiak nie poznał jeszcze dobrze okolicy to naprawde polecam linkę , długą smycz... jakby się chłopak zgubił to narazie nie byłby w stanie do domu trafić , mieszkając dłużej pozna drogę do domu . To tylko tak abyś nie odebrała tego jako atak :).

Nie odebrałam jako atak tylko jako radę;-) Zresztą nawet proszę o rady, bo przecież to mój pierwszy piesek tej rasy i wiadomo, że każdy jest bardziej doświadczony ode mnie;-) Przeczytanie poradnika to nie wszystko, bo najważniejsza jest praktyka;-) Tak więc jeśli macie jakieś podpowiedzi dla mnie to ja bardzo chętnie je przeczytam;-)

Posted

Ja też polecałabym linkę- chociaż przez jakiś czas, aż pozna teren. Ja go nie mogłam puszczać bo bałam się że pies mi jakiś wyskoczy- tylko na lince chodził.
Adi ma chip, ale trzeba zadzwonić i dane zmienić... Jest na byłą opiekunkę. Już wysłałam Natalii namiary gdzie powinna zadzwonić w tym celu.

Posted

Dzięki za rady... na pewno z nich skorzystam... linkę już mam( taką co kiedyś wciągaliśmy łóżko przez balkon na niej) powinna być dobra. A w tą adresówkę z informacją o chipie też się zaopatrzę w najbliższym czasie;-)

Posted

Vectra napisał(a):
i nabyć adresówkę z informacją , że pies posiada chip
u mnie szczeniaki nie były tatuowane , tylko dostały chip i każdy ma obowiązek , nosić na obroży , takie coś
http://www.sklep.safe-animal.eu/product.php?p=16&id=39

Adi jeszcze z tej "partii" gdzie robili tatuaże (urodził się 01.05.2010.) ;) . Nie mniej taka informacja w adresówce na pewno się przyda...

http://i53.tinypic.com/2irq8pi.jpg Boziu jakie to zdjęcie jest cudne!:loveu: Domowa idylla, sielanka i już nie wiem jak to określić...:) Tosia jest śliczną dziewczynką:loveu:- i podobna do Mamy....;) A Adi w 7-mym niebie... Wiesz Natalka, on lepiej trafić nie mógł- po prostu chyba przeznaczenie tutaj zadziałało...:)

Posted

Dzięki za te wszystkie pochwały Arielko;-) Też mi się wydaje, że to przeznaczenie, bo dzięki Adiemu my jesteśmy w pełni szczęśliwą rodziną! Wniósł na do naszego życia naprawdę wiele radości! A i już całkiem dobrze wychodzi nam pokazywanie zębów a ćwiczyliśmy dzisiaj może max 20 minut! Jestem pod wrażeniem tego jaki on jest pojętny!!

Posted

No to gratuluję- bo zębów nie chciał pokazywać. Widzę, że ostro się przygotowujecie do wystawy ;) Tam w teczce masz adresy Oddziałów ZK w Polsce- dowiedz się, (chociaż do września jeszcze sporo czasu), do kiedy przyjmowane są zgłoszenia.

Posted

Ruda76- czy mogłabyś mi coś więcej powiedzieć na temat swojego kolegi Pawła?

Prosiłam dzisiaj żeby mi się przedstawił- bo oferuje pomoc Natalii- powiedział tylko że ma na imię Paweł, chociaż ja się przedstawiłam imieniem i nazwiskiem. Nie lubię niejasnych sytuacji, tym bardziej jak kogoś nie znam...

Posted

Ja jeszcze napiszę , że cieszę się że Adi znalazł swoje miejsce na ziemi , Ty Arielko , odzyskasz spokój

korzystając z okazji , pozdrawiam wojsko donosicieli :evil_lol: mała uwaga , czytać ze zrozumieniem i podawać właściwe info.
buziaki dla Was

Posted

Vectra- Twoja uwaga "trochę" mnie tu zastanawia :D

Ale dziękuję że życzysz powodzenia Adiemu- ja również uważam, że Adi ma super dom i lepszego znależć nie mógł...:)

Posted

uwaga nie dotyczy Ciebie :)

a każdemu psu , zawsze życzę jak najlepiej , bo ja bardzo lubię szczęśliwe psy :) mam takiego bzika ;) że walę jak widzę uchybienia :diabloti:

widzisz , mówiłam Ci , że to takie psy , co się szybko aklimatyzują :) jeśli mają fajne warunki i kochających ludzi koło siebie.
Jak coś, niech nowi opiekunowie piszą , pytają , zawsze coś zaradzimy , poradzimy ...

Mam nadzieje , że dieta odchudzająca nadal trwa ? to długotrwały proces , jeśli ma być trwały i efektywny ... fajnie że ma więcej ruchu i spacery - tutaj to dbam o jego zdrowie :D
Mój Rekin , też się odchudza , bo lekko po cieczce się zaokrągliła ... żeby tak Franek chciał się zaokrąglać , to by było bajkowo :evil_lol: Rekin i Adi , są bardzo spokrewnieni :) :cooldevi:

Posted

Tak, to wiem, że chętnie pomożecie.;) Adi nie ma już problemów z wagą. Dziękuję za troskę - nie tylko Twoją- ale i całej reszty zainteresowanych. Melduję, że Adi ma się dobrze:)
Dodam jeszcze, że teraz najważniejsze jest żeby zaaklimatyzował się na stałe w nowym domku- w czym pomoc osób trzecich nie będzie potrzebna...
Proszę też o "niesianie" fermentu- jest to skierowane do kilku osób- pies znalazł dom taki, jaki chciałam aby miał- z rodziną- i bądźcie skłonni to uszanować.

Posted

znaczy z wagą to jest tak , że jak się ją osiągnie , to ważne by tak lawirować , by ją utrzymać ... zresztą waga , nie jest odnośnikiem do wyglądu psa ... każdy jest inny , ma inną kość , inną masę - tu trzeba , że tak powiem - na oko , masa mięśniowa , jest cięższa niż tkanka tłuszczowa .... staffik ma mieć budowę - atletyczną , czyli sportową ... pięknie wyrzeźbione mięśnie ..nie zawsze się daje , nie u każdego psa tak samo .. bo na to ma wpływ wiele czynników - również genetyka (zaraz znów będzie "uprzejmie donoszę" ) :evil_lol: Adi jest młody , więc on nadal będzie mężniał - tak mniej więcej do 2-3 roku życia ... jego budowa też będzie się zmieniała ... ale ważne jest by go nie otłuszczać , bo ani urody ani zdrowia mu to nie doda . Odchudzać też trzeba z głową , po mału i systematycznie , by pies nie tracił tego czego nie powinien .. czyli mięśni i organów wewnętrznych , bo tłuszczu to organizm bez walki nie oddaje.

Wiesz , ja myślę , z własnego doświadczenia , że Adiego waga , sylwetka , to tak za kilka miesięcy systematyki będzie super :)
w miesiąc się nie da ;) szczególnie jeśli pies długi czas , był nadto pulchny ...

Posted

Jak tylko dodzwonię się do związku kynologicznego we Wrocławiu (od wczoraj nikt nie odbiera) to umówię się aby obejrzeli Adiego;-) Niech go obejrzą i sami stwierdzą czy coś jest nie tak;-) W tym momencie Adi waży 20,5 kg, ale pani weterynarz która bierze udział w wystawach bulltowatych (tak to się pisze?) mówiła, że wygląda bardzo dobrze, że nie ma prawie w ogóle tłuszczu, ale by mimo to pilnować żeby miał jak najwięcej ruchu;-) Więc Adi codziennie biega minimum 2 godziny tyle, że w domu to dopóki nie zachęcę go do zabawy to psa nie ma:D Taki zmęczony biedak:D

Posted

To dobrze- na maila prześlę Ci zdjęcia jak Adi wyglądał w zimie- kiedy miał po prostu tłuszczyk tu i tam... Teraz oprócz klatki piersiowej, gdzie jeszcze trochę mu zostało, jest szczupły- tzn jak na niego- on ma już taką budowę. A przecież na wystawie nie mierzą i nie ważą psów- liczy się ogólne wrażenie. Ruch mu się przyda- nabierze mięśni...:)
Ok, pędzę do pracy...

Posted

Cóż- może gdybyśmy jako ludzie umieli normalnie się porozumiewać nie dochodziłoby do sytuacji, gdy w przypadku gdy ktoś podaje mi swoje dane, sprawdzam je w ZK. Tak więc Natalia, taki człowiek rzeczywiście mieszka u Was we Wrocławiu i ma staffika z hodowli Buldożer- tyle się dowiedziałam.
W dalszym ciągu nie rozumiem siania fermentu wypowiedziami nt donosicielstwa itd- Vectra, czy mogłabyś jakoś jaśniej się wypowiedzieć? Nikt nie lubi niejasnych sytuacji- a takimi wypowiedziami nie wiem co chcesz osiągnąć- ani tym bardziej- co ma do tego pies Adi, którego oddałam Natalii. Jako moderator masz oczywiście większe prawa niż reszta nas- jednak dalej nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Brzmi to tak, jakbyś dawała do zrozumienia, że jakiś spisek się zawiązał...

Posted

[quote name='Natalia1990']Jak tylko dodzwonię się do związku kynologicznego we Wrocławiu (od wczoraj nikt nie odbiera) to umówię się aby obejrzeli Adiego;-) Niech go obejrzą i sami stwierdzą czy coś jest nie tak;-) W tym momencie Adi waży 20,5 kg, ale pani weterynarz która bierze udział w wystawach bulltowatych (tak to się pisze?) mówiła, że wygląda bardzo dobrze, że nie ma prawie w ogóle tłuszczu[/QUOTE]
Natalia, zapytaj się o zebranie sekcji III-ciej (chyba że u Was inaczej to wygląda)- w każdym razie psiaka na pewno Ci któś obejrzy- i nie przejmuj się każdym komentarzem na Dogo...- nie wszyscy są do końca obiektywni ;)
Adi ma mocną budowę, z tendencją do tycia- taki trochę limfatyczny typ- na szczęście trochę, nie bardzo. Przy takiej budowie nie warto zbyt odchudzać psa, bo będzie wyglądał nienaturalnie- szeroka klata, duży- chodzi o to, żeby był foremny i nabrał mięśnia :) Odchudzany już był- co spowodowało że w ciągu 2-3 m-cy schudł 1,5kg. Moim zdaniem teraz waga jest dobra- chociaż nie książkowa- ale w końcu jest też i odrobinkę więkzy niż podje wzorzec (tzn tak mi się wydaje, bo ostatnio go nie mierzyłam). Z resztą- o wadach swojego psa nie pisz publicznie- ;)- niektórzy na podstawie naszego pisania wyrabiają sobie opinię- a po co im to ułatwiać?
Niestety nie wszyscy deklarujący pomoc, robią to bezinteresownie i szczerze ;) stąd moja nieufność...

Aha, do ZK we Wrocławiu nie tak trudno się dodzwonić- mnie dzisiaj się udało za pierwszym razem, od wtorku do piątku czynne od 15 do 20-stej, tylko w poniedziałki pomiędzy 11-14. Na tej kartce z nr-ami tel masz też godziny w jakich możesz dzwonić...