puli Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 ..to powiedzmy, że wolę psa kopiowanego ze względu na sukcesy wystawowe. Czy taki argument was zadowala, żeby mnie zwyzywać od najgorszych :evil_lol: Eee, tam od razu zwyzywać. Chciałbyś:eviltong:. Jak masz pięknego psa, to chciałbyś zeby Intera zrobił prawda? Wiadomo,ze nie pojedziesz tam gdzie zakaz wystawiania i championatu tez tam nie zrobisz. Więc kopiowany ma mniejsze szanse na karierę. Czarne Gwiazdy napisał(a):....no ale pies NDO nie dostaje oceny, nie dostaje tytuły, nie wygrywa, tak? Więc wiele się od dyskwalfikacji nie różni, tak? Mówimy wciąz o rasie, której wzorzec przewiduje ucho naturalne. Ogon tez. Co powiedziałbyś na wystawie,gdyby wygral dog z obcietym ogonem i ze sladami korekcji oczu? Regulamin mówi wyraźnie jakie psy są NDO. Więc brak ucha traktuje się jako wadę lub jak ucho całe ze wszystkimi możliwymi wadami... Na szczęście nie wszyscy tak robią i na szczęście ucho to mała część psa... Teraz sie czepiasz. Jeżeli wzorzec puli mówi jak maja byc noszone uszy (kłapciate!) a ja przycinam uszy zeby mialy lepsze proporcje/dlugośc/wygląd, to co powinien zrobic sedzia??? Przeciez bylaby to ewidentna próba oszustwa przy pomocy chirurgii. Quote
Szamanka Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Żeby była jasność: Ravik dostała bana za konkretne swoje zachowanie zarówno w stosunku do użytkowników tego forum, osób spoza forum oraz moderatora tego forum. Użytkownicy nie dostają bana dlatego, że ktoś sobie tego życzy - tylko z konkretnych - poważnych powodów. pozdrawiam Szamanka Quote
niceravik Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 MartaReksKiwi napisał(a):Ravik- popatrz na ringi sznaucerów miniaturowych i wyniki- jest o czym mowic. Moje wątpliwości dotyczyły wykluczenia przymiotnika „kopiowany”, a nie usuwania psów z wystaw. Może teraz napisałam jaśniej. Quote
Czarne Gwiazdy Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Tak ja tak uważam., ale jak dotąd nie padł w tym topiku żaden argument za cięciem poza "widzimisię". Jeżeli ty uważasz , że cięcie ogona lub ucha ma czemuś służyć to napisz. O tym właśnie tu dyskutujemy.Oj padało wiele argumentów, ale ja się nie będę sprzeczał, bo ravik z laluną wszytstkie według nich obaliły, więc co ja się tu będę wtrącał.... Eee, tam od razu zwyzywać.niektórzy pokazali co potrafią :evil_lol: Jak masz pięknego psa, to chciałbyś zeby Intera zrobił prawda? Wiadomo,ze nie pojedziesz tam gdzie zakaz wystawiania i championatu tez tam nie zrobisz. Więc kopiowany ma mniejsze szanse na karierę.Może nie mniejsze, bo jest jeszcze wiele krajów, w których można wystawiać kopiowane, więc wiesz. M.in nie jeździ się do czech i niemiec. Tak to wiesz... Mówimy wciąz o rasie, której wzorzec przewiduje ucho naturalne. Ogon tez. Co powiedziałbyś na wystawie,gdyby wygral dog z obcietym ogonem i ze sladami korekcji oczu?Korekcja oczu i kopiowanie wydają mi się dwiema różnymi rzeczami, których nie da się porównać. Quote
Berek Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 "Wasz głowny argument to bol, argument zwolennikow ciecia to brak bolu. " Od razu wyznam iż nie wystepuję w liczbie mnogiej, rodzeństwa nie posiadam a tym bardziej klona, do partii komunistycznej też nie przynależę więc mogę mowić w swoim imieniu.... :lol: Cięcie uszu - to ból, jaki pies czuje po operacji - ale tu rozumiem że nie ma o czym mowić, bowiem profesor Pimko oświadczył że że nie boli ;) więc nie boli i już. Ale narażenie psa na narkozę z tak błahego powodu - nie dla ratowania zdrowia i życia? Tylko dlatego że się mi coś tam bardziej podoba...? Oj... Cięcie ogonka - jak wyżej, profesor Pimko szaleje z hukiem, więc też pozostawiając ów argument dodam inny - narażenie psa na brak zrozumienia w kontaktach z innymi przedstawicielami gatunku plus niepokojące mnie bardzo problemy z obciętą końcówką w późniejszym wieku (dajmy na to - to moja osobista idiosynkrazja, mój pies ma niestety obcięty ogon i cierpi z tego-ż powodu). Nie obrażając też szlachetnego zawodu, wszelkie ingerencje weterynaryjne choćby je przeprowadzał gość o brylantowych rękach i stuletnim doświadczeniu mogą - zwyczajnie - się nie udać... i po paru obejrzanych psach ze sknoconymi tego typu "upiększającymi" (a tfy) zabiegami przeprowadzonymi, a jakże, przez Uznane Sławy stwierdzam, że rachunek prawdopodobieństwa rachunkiem prawdopodobieństwa - a 100% pewności że nie sknocą mogę mieć tylko... nie oddając zwierzątka ktore naprawdę lubię w ręce chirurga. :lol: Jakby miało cierpieć tylko dlatego że jakieś moje mało ważne w ogólnym rozrachunku widzimisię skłoniło mnie do takiego kroku to o rany, dziekuję bardzo. :shake: BTW ktoś tutaj wytrząsał się przed chwilką że jeśłi pies ma dostać niższą ocenę tylko dlatego że jest lub nie jest kopiowany to znaczy, że sędzia do d...*y - i się z tym oczywiście nalezy zgodzić, ale zaraz dalej czytam u zdecydowanego zwolennika kopiowania że MUSI kopiowac bo inaczej pies nie odniesie sukcesów na wystawach, więc jakiś zgrzyt poznawczy mi się pojawił. :evil_lol: Quote
LALUNA Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 o bana dla ravik poprosilam w zwiazku z faktem ze obrazila doktora borkowskiego-,ktory o psach,kynologii,bolu,hodowli -wie tyle -ile wy wszystkie razem wziete w polowie nie macie pojecia...... Więc powinnaś wiedzieć że szacunek wymaga, aby nazwisko pisać z duzej litery, chyba ze chcesz okazać swój lekceważący stosunek. I tym samym teraz sama obrażasz Pana Borkowskiego. nadinterpretacja i nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu Wiesz, chyba troche za mało znasz historii, powiedz to ludziom którym bliscy gineli w Oświęcimu lub go przeżyli. To porówanie lekcewazy to co wiązało się z faszyzmem czyli cierpienie i śmierć. Nie lekcewaz historii, bo wielu Polaków którzy przeżyli faszyzm moze mieć Ci za złe te słowa gdy tak je z lekkoscia wypowiadasz. A do tego czyj jest Ontario, wierzę w to co podaje właściciel w katalogu, a od dwóch lat 2005- 2006 podajesz w katalogach ze Ty jestes właścicielem no chyba ze go już sprzedałas. A wracajac do ciecia ogonów. Otóż Unia Europejska zakazuje cięcia ogonów zwierzętom gospodarskim. I według prawa unijnego weszła dyrektywa takze i do Polski, gdzie zakazano stosowac zabiegi obcinania ogona jako rutynowy, zerszta nie tylko ten zabieg. Jestem ciekawa, dlaczego psy mają być gorzej traktowane od zwierząt gospodarskich. Czyzby inaczej odczuwały ból? Marta doskonale zrozumiałam co napisałaś. Jednak o ile jest to dla Ciebie argumentacja typu "zrobie komuś na złosć" i obetne ogonki swoim szczeniakom, to wybacz. Bez względu czy są to tylko puste, bez pokrycia słowa to jedyne co mogę przy takim poscie to rzec skoro to Cię uszcześliwia. Jak to mówią są gusta i guściki. A przy okazji, fajnie że tytuł nam sie zmienił i teraz można juz mówić w temacie o uszach i ognach.;) Quote
puli Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Korekcja oczu i kopiowanie wydają mi się dwiema różnymi rzeczami, których nie da się porównać. Jezeli mówimy o psach u których wzorcowe uszy i ogony są naturalne to mozna porównac. Wszelka ingerencja jest traktowana jako próba ukrycia wady i o tym mówi regulamin wystaw. Moze twardy ale sprawiedliwy bo gdyby dopuscic wyjatki i np obnizac oceny zamiast wpisać NDO, to trudno byłoby w hodowli poprawiać eksterier. Nie wiadomo byłoby jakie uszy, oczy i ogony mialyby naprawde te poprawiane psy. Teraz robi sie rózne poprawki, i jest to tajemnica poliszynela, ale taki wystawca musi sie liczyc z konsekwencjami jezeli oszustwo zostanie odkryte. Quote
Czarne Gwiazdy Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Tak, ale we wzorcu nie jest napisane, że "ucho ma być bez korekty chirurgicznej" czy coś w ten deseń. Cięte ucho powinno być traktowane "tylko" jako odstępstwo od wzorca. Dopóki nie będzie zakazu wystawiania kopiowanych psów ofkors! Quote
TuathaDea Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Czarne Gwiazdy napisał(a):Tak, ale we wzorcu nie jest napisane, że "ucho ma być bez korekty chirurgicznej" czy coś w ten deseń. Cięte ucho powinno być traktowane "tylko" jako odstępstwo od wzorca. Dość! Sędziów przy ocenie obowiązują wytyczne FCI, które zakazują dyskryminacji ze względu na cięte/niecięte uszy i ogony niezależnie od zapisu wzorca. Quote
onek Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Puli ;) Regulamin wystawiania jeżeli chodzi o psy rasowe , których wzorce stanowią, że ogon ma być naturalny i ucho naturalne - idzie znacznie dalej . Mówi się w nim bowiem o tym, że : Ocena „DYSKWALIFIKUJĄCA” (DYSKW. ) powinna być przyznana psu, - który nie odpowiada typowi wymaganemu we wzorcu rasy. A zatem nie tylko NDO, ale dyskwalifikacja!!! Quote
TuathaDea Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 LALUNA napisał(a):Jestem ciekawa, dlaczego psy mają być gorzej traktowane od zwierząt gospodarskich. Czyzby inaczej odczuwały ból? Widzę, że z opinią profesora Frischa jednak się nie zapoznałaś. Quote
LALUNA Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Cięte ucho powinno być traktowane "tylko" jako odstępstwo od wzorca. Albo jako brak możliwości ocenienia Widzę, że z opinią profesora Frischa jednak się nie zapoznałaś. Widocznie nie są one dla Unii Europejskiej wystarczajaco wiarygodne. Pewnie mają własne , wieksze autorytety, skoro wszystkie kraje Unii Europejskiejm muszą sie podporządkować temu prawu. Quote
TuathaDea Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 onek napisał(a):Puli ;) Regulamin wystawiania jeżeli chodzi o psy rasowe , których wzorce stanowią, że ogon ma być naturalny i ucho naturalne - idzie znacznie dalej . Mówi się w nim bowiem o tym, że : Ocena „DYSKWALIFIKUJĄCA” (DYSKW. ) powinna być przyznana psu, - który nie odpowiada typowi wymaganemu we wzorcu rasy. A zatem nie tylko NDO, ale dyskwalifikacja!!! żałosne... Quote
TuathaDea Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 LALUNA napisał(a):Widocznie nie są one dla Unii Europejskiej wystarczajaco wiarygodne. Widocznie są, skoro UE zakazuje cięcia ogonów u zwierząt gospodarskich, a nie zakazuje u psów. Quote
onek Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 TuathaDea napisał(a):żałosne... Tylko jeszcze napisz dlaczego? Na każdego rzeczowego posta odpowiem. Do wytycznych sędziow FCI, na które się powołałeś daj przynajmniej linka. Chętnie się z nimi zapoznam. Link do regulaminu , który cytowałam jest tutaj: http://www.zkwp.pl/regulaminy/reg_wyst.html Napisz dlaczego wnioski , które wyciągnęłam są według Ciebie żałosne. Proszę także, byś w kolejnych postach mnie nie obrażał. To taka malutka prośba tylko jest. Quote
TuathaDea Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 onek napisał(a):Tylko jeszcze napisz dlaczego? Na każdego rzeczowego posta odpowiem. Do wytycznych sędziow FCI, na które się powołałeś daj przynajmniej linka. Chętnie się z nimi zapoznam. Link do regulaminu , który cytowałam jest tutaj: http://www.zkwp.pl/regulaminy/reg_wyst.html Napisz dlaczego wnioski , które wyciągnęłam są według Ciebie żałosne. Proszę także, byś w kolejnych postach mnie nie obrażał. To taka malutka prośba tylko jest. A wiesz co znaczy typ, i czy może się on zmienić przez kopiowanie uszu czy ogona? Ocenianie psów z kopiowanymi uszami i/lub ogonami http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=kom_fci Staram się nie obrażać nikogo, ale usilne próby naginania regulaminu wystaw (nie tylko przez Ciebie) w oderwaniu od jego sensu, a pod określony cel, są dla mnie jw. Quote
puli Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 TuathaDea napisał(a):Dość! Sędziów przy ocenie obowiązują wytyczne FCI, które zakazują dyskryminacji ze względu na cięte/niecięte uszy i ogony niezależnie od zapisu wzorca. :crazyeye::crazyeye: A ja myslałam ze sędziów obowiązuje wzorzec. Dochodzimy do takich absurdów jak kopiowanie wzorcowo kłapciatych uszu?? Zadałam proste pytanie: Jezeli przyjde na wystawe z puli który ma ciete uszy i/lub ogon to co powinien zrobic sedzia? Wg tego co piszesz powinien olac wzorzec i dac kalece medal?? pomijając wzystko inne, to jak ma ocenic proporcje, osadzenie, sposób noszenia idt?? TuathaDea napisał(a):żałosne... Powiedz to autorom regulaminu. NIE DO OCENY (NDO). To określenie jest przewidziane dla każdego psa, który: - nie porusza się prawidłowo, stale skacze na wystawcę lub próbuje uciec z ringu, co uniemożliwia ocenę mechaniki i typowości ruchu - nie pozwala dotknąć się sędziemu, uniemożliwiając ocenę zgryzu i uzębienia, szaty, budowy ciała, ogona lub jąder - wykazuje ślady przeprowadzonych operacji lub leczenia oraz zabiegów, które mogą być uznane za próbę oszustwa. To samo dotyczy sytuacji, gdy sędzia ma uzasadnione podejrzenia, że przeprowadzono operację, której celem było skorygowanie wad powiek, uszu lub ogona. Uzasadnienie adnotacji NIE DO OCENY powinno być wpisane w karcie oceny psa. Quote
bachar Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 16.12.2002Ocenianie psów z kopiowanymi uczami i/lub ogonami Komitet Generalny FCI postanowił przypomnieć, okólnikiem 85/2002 z dnia 16.12.2002 r., swoim krajom członkowskim i partnerom kontraktowym podjęte wcześniej decyzje dotyczące sędziowania psów z kopiowanymi uszami i ogonami. Ponieważ regulacje prawne w różnych krajach nie są jednolite, możliwe są trzy warianty: 1. Kraje, w których obowiązuje całkowity zakaz wystawiania psów z ciętymi uszami i ogonami: w tym przypadku obowiązuje zasada nadrzędności praw stanowionych przez najwyższą władzę państwową i co za tym idzie w krajach tych, na wystawach międzynarodowych nie ma możliwości wystawiania psów z ciętymi ogonami i/lub uszami. 2. Kraje, w których zakaz hodowli psów z ciętymi ogonami lub/i uszami obowiązuje razem z ograniczeniami praw do ich wystawiania: w tych krajach psy ras zwyczajowo poddawanych zabiegom cięcia uszu i/lub ogonów mogą być wystawiane pod warunkiem spełnienia wymogów określonych przepisami prawa danego kraju. Niezależnie od zapisu wzorca rasy dotyczącego ciętego lub nieciętego ogona lub/i uszu, na wystawach międzynarodowych sędziowie nie mogą dyskryminować psów ze względu na ich cięty lub niecięty ogon lub/i uszy. 3. Kraje, w których nie obowiązuje zakaz wystawiania i hodowania psów z ciętymi ogonami lub/i uszami: w krajach tych psy ras, którym zwyczajowo przycina się uszy lub/i ogony mogą być wystawiane bez żadnych ograniczeń bez względu na to, czy poddano je takiemu zabiegowi, czy nie. Niezależnie od zapisu wzorca rasy dotyczącego ciętego lub nieciętego ogona lub/i uszu, na wystawach międzynarodowych sędziowie sędziowie nie mogą dyskryminować psów ze względu na ich cięty lub niecięty ogon lub/i uszy. Quote
TuathaDea Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 puli napisał(a)::crazyeye::crazyeye: A ja myslałam ze sędziów obowiązuje wzorzec. Dochodzimy do takich absurdów jak kopiowanie wzorcowo kłapciatych uszu?? Zadałam proste pytanie: Jezeli przyjde na wystawe z puli który ma ciete uszy i/lub ogon to co powinien zrobic sedzia? Wg tego co piszesz powinien olac wzorzec i dac kalece medal?? pomijając wzystko inne, to jak ma ocenic proporcje, osadzenie, sposób noszenia idt?? Powiedz to autorom regulaminu. NIE DO OCENY (NDO). To określenie jest przewidziane dla każdego psa, który: - nie porusza się prawidłowo, stale skacze na wystawcę lub próbuje uciec z ringu, co uniemożliwia ocenę mechaniki i typowości ruchu - nie pozwala dotknąć się sędziemu, uniemożliwiając ocenę zgryzu i uzębienia, szaty, budowy ciała, ogona lub jąder - wykazuje ślady przeprowadzonych operacji lub leczenia oraz zabiegów, które mogą być uznane za próbę oszustwa. To samo dotyczy sytuacji, gdy sędzia ma uzasadnione podejrzenia, że przeprowadzono operację, której celem było skorygowanie wad powiek, uszu lub ogona. Uzasadnienie adnotacji NIE DO OCENY powinno być wpisane w karcie oceny psa. Odpowiedziałaś sobie sama. Jak sędzia ocenia psa, któremu zwyczajowo kopiuje sie uszy czy ogon, to nie ma problemu. Natomiast jeśli przyjdziesz "na wystawe z puli który ma ciete uszy i/lub ogon" to wtedy można uznać że pies "wykazuje ślady przeprowadzonych operacji lub leczenia oraz zabiegów, które mogą być uznane za próbę oszustwa" lub są "uzasadnione podejrzenia, że przeprowadzono operację, której celem było skorygowanie wad powiek, uszu lub ogona". Quote
onek Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Aja myślałam, że u nas jest zakaz ciecia uszu i ogonów- jest to prawo ustanowione przez najwyższą władze państwową. Co do wystawiania takich psów- to chyba naturalne, ze jak nie można ciąć to i wystawiać nie można. Jak bowiem ZKwP może ustanowić prawa sprzeczne z ustawą? Quote
TuathaDea Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 onek napisał(a):Aja myślałam, że u nas jest zakaz ciecia uszu i ogonów A ja myślałem, że nie ma. Quote
onek Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 TuathaDea napisał(a):A ja myślałem, że nie ma. To źle myślałeś:loveu: Polecam ustawę o ochronie zwierząt do poduszki. Jak widać z dyskusji powyżej potrafisz przywołać przepis i dobrze go rozumiesz. Po co sie upierać? Quote
TuathaDea Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 onek napisał(a):To źle myślałeś:loveu: Polecam ustawę o ochronie zwierząt do poduszki. Jak widać z dyskusji powyżej potrafisz przywołać przepis i dobrze go rozumiesz. Po co sie upierać? Dobrze myślałem, ustawę znam. Znam również kilka ustaw z krajów, w których rzeczywiście obowiązuje zakaz kopiowania. Polecam zabawę w "znajdź różnice". Quote
SuperGosia Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Ależ się temat rozkręcil :roll: Moje zdanie na temat kopiowania jest ladnych parę stron wstecz, a powtarzać się nie będę w tej kwestii. Ravik, przejrzyj numery MP z końca 2005 lub początku 2006 roku ":loveu: ". Poszukaj wywiadów ;) Zakaz wystawiania psów niekopiowanych niestety niczego by nie rozwiązal - na wystawach widzę coraz więcej uszatych lub/i ogoniastych terrierów typu bull, dobków, bokserów, etc. Natomiast codziennie na ulicy spotykam kopiowane bezpapierowce. Ludzie chcą mieć takie psy. I w tym problem :p Sam zakaz nie wystawiania psów kopiowanych niczego nie zalatwia. Ile mamy kopiowanych AST na wystawach, a ile podobnych bezpapierowców? Dopóki będzie popyt, będzie i kopiowanie. Tak jak na "rasowe bez rodowodu" :mad: Ad. MARS :evil_lol: Fajna historia z norą, lisem i jamnikiem, tylko że w innym kontrowersyjnym temacie twierdzileś, iż takie rzeczy praktycznie nie mają miejsca :eviltong: Quote
onek Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Kopiowanie w Polsce to już tylko zwyczaj. Moim zdaniem zły zwyczaj. Zróbmy wszystko by się wreszcie zakończył. TuathaDea - Ty też. Polecam ustawodawstwo , na które sie powołałeś. Może jakaś inicjatywa? Quote
Recommended Posts