Karmi Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 maxxel napisał(a):[ Dowiesz sie wtedy,ze ten co ma kopiowanego psa spuszcza oklep :mad:sasiadowi za posrednictwem "Gruchy" eee... jakby Ci to powiedzieć. Troszeczkę upraszczasz i zbyt szybko wyciągasz wnioski. Jestem jednak pod wrażeniem znajomości ,,branżowego" słownictwa.:razz: Gdyby jednak głębiej się nad tym zastanowić co napisałeś to może masz odrobinę ( ale tylko odrobinę) racji. ABS, fura, komóra i na kolczatce ,,pies morderca" (oczywiście kopiowany) dobrze do siebie pasują.:diabloti: Lubisz wszystko brać do siebie (niepotrzebnie zresztą) więc wole od razu zastrzec, że Ty nie wpisujesz się w ten schemat. Jeśli masz takiego psa jak na zdjęciu obok to nic z tego nie będzie. ;):diabloti: Quote
maxxel Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 [quote name='Karmi']Maxxel może dziś lotniej myślisz. Jakiemu ,,komuś". Pisałam o sytuacji. Nieprzestrzeganie prawa istnieje. Gdyby było inaczej więzienia byłyby puste a panowie policjanci zajmowaliby się jedynie przeprowadzaniem staruszek przez jezdnię. Zrozumiałeś? :razz: Zrozum proszę bo już mi sie nie chce prościej Ci tego wykładać :cool3: Czy nie zauwazasz,ze popadasz w skrajnosci??Imputujesz mi jakies hipotetyczne sytuacje,tylko dla tego,ze mam i chce miec kopiowanego psa??Ze wszyscy glosiciele populistycznych teorii z Empatja na czele ,wiedza najlepiej co psu jest potrzebne,i jaka jest recepta na jego szczescie??W ktorym miejscu tego wszystkiego jest wlasciciel psa??.Ilu z krzykaczy tu obecnych posiada psy bedoce(sa nadal)kopiowane? Jakie sa Twoje odpowiedzi na wymienionych wczesniej min.Weisse`a czy Dr.Fritsh`a?Czy to kolejni ignoranci w sprawie? Quote
maxxel Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 [QUOTE] Dzieki za ta wnikliwa ocene psychologiczna..Moze wlasnie jestem ubrany w sarii.Musze Cie rozczarowac,pies w zalaczonym obrazku bardzo mi sie podoba moj sznaucer uszy ma nazwijmy klapniete( jest jeszcze troche czasu do podjecia decyzji o dalszym ich losie:diabloti:) Quote
onek Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 [quote name='TuathaDea'] Art. 31. Konstytucji RP Wolność człowieka podlega ochronie prawnej. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje. Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw. i Art. 42. Odpowiedzialności karnej podlega ten tylko, kto dopuścił się czynu zabronionego pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia. Zasada ta nie stoi na przeszkodzie ukaraniu za czyn, który w czasie jego popełnienia stanowił przestępstwo w myśl prawa międzynarodowego.natomiast zasada "To co nie jest dopuszczalne jest zakazane" dotyczy możliwości ingerencji organów władzy publiczno-prawnej w sferę wolności obywatelskich. TuathaDea:lol:, nie bądź wybiórczy. Jest jeszcze taki artykuł: Art. 83. Każdy ma obowiązek przestrzegania prawa Rzeczypospolitej Polskiej. Niezależnie od tego z jaką normą prawną masz do czynienia: nakazującą, zakazującą czy przyzwalającą ( i to tyle o normach) - prawa należy przestrzegać:roll: I nie piszę o "możliwości ingerencji organów władzy publiczno-prawnej w sferę wolności obywatelskich":diabloti: Quote
Jasiek Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 Karmi napisał(a): Wiele autorytetów prawa wypowiedziało się w tej kwestii. Ich zdaniem zakaz jest. Czekam, obiecałaś przypomnieć wypowiedzi autorytetów prawa:user: Quote
Karmi Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 [quote name='maxxel']Czy nie zauwazasz,ze popadasz w skrajnosci??Imputujesz mi jakies hipotetyczne sytuacje,tylko dla tego,ze mam i chce miec kopiowanego psa??Ze wszyscy glosiciele populistycznych teorii z Empatja na czele ,wiedza najlepiej co psu jest potrzebne,i jaka jest recepta na jego szczescie??W ktorym miejscu tego wszystkiego jest wlasciciel psa??.Ilu z krzykaczy tu obecnych posiada psy bedoce(sa nadal)kopiowane? Jakie sa Twoje odpowiedzi na wymienionych wczesniej min.Weisse`a czy Dr.Fritsh`a?Czy to kolejni ignoranci w sprawie? Nic Ci nie imputuje. Czy Ty cierpisz na manię prześladowczą? Stwierdziłeś, że jak będziesz chciał to i tak kupisz kopiowanego psa. Przyznałam Ci w tym rację bo.... eee dam spokój bo musiałabym zacząć od początku. :diabloti: Wesisa pominełam bo chyba tak trochę na siłę wtłoczyłeś go w rozmowę o kopiowaniu we Francji. Francuzi już zaakceptowali niekopiowanego beaucerona. Populacja po chwilowym spadku wróciła do normy. Nie krzyczą, że trzeba wrócić do kopiowania bo to zdrowo dla psa. Pogodzili się z faktem choć to ich rasa i to oni wypracowali sposób kopiowania ucha. Czyli jednak można?;) Podziwiam, że stało się to w tak krótkim czasie - 3 lata. Tak ja posiadam. A teraz wybacz Empatia-tii.Ta mała złośliwość jest za to, że czepiasz się organizacji, które robią wiele dobrego. A masz !:diabloti: [quote name='onek']TuathaDea:lol:, nie bądź wybiórczy. Jest jeszcze taki artykuł: Art. 83. Każdy ma obowiązek przestrzegania prawa Rzeczypospolitej Polskiej. ZK też ;) to tak ap kopiowania, ale też przynależności do innych stowrzyszeń. [quote name='Jasiek']Czekam, obiecałaś przypomnieć wypowiedzi autorytetów prawa:user: Jasiek teraz jestem strasznie zajęta tłumaczeniem maxxelowi, że nie jest ... wielbłądem ;) Oj, nie napisze niczego innego bo znowu mi sie dostanie od niego. Musisz więc a) odwrócić kilka ,,kartek" - wszystko już było na tym forum, b) wyciągnąć sobie komentarz do u.o.z. c) czekać cierpliwie dalej. Wybór należy do Ciebie :razz: Quote
maxxel Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 Wesisa pominełam bo chyba tak trochę na siłę wtłoczyłeś go w rozmowę o kopiowaniu we Francji. Francuzi już zaakceptowali niekopiowanego beaucerona. W Weisse`a nie wtlaczalem na sile.Podalem go jako pewien autorytet ktoreg glosu warto posluchac.. Malo do mnie przemawia,ze jakas nacja zaakceptowala pewien stan rzeczy .Historia pokazuje,ze czesto przyjmowali pewne fakty z pokora.. A teraz wybacz Empatia-tii.Ta mała złośliwość jest za to, że czepiasz się organizacji, które robią wiele dobrego. A masz !:diabloti: Mam swiadomosc,ze robie byki,ale na tyle jestem poprawnie wychowany,ze nie wytykam ich osobom ktore same maja z tym problemy.Mysle jednak,ze w tym wypadku Pan Walt Weisse nie mialby Ci za zle:lol: Quote
Jasiek Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 Karmi napisał(a): c) czekać cierpliwie dalej. Wybór należy do Ciebie :razz: Ok poczekam mnie się aż tak nie pali. Quote
TuathaDea Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 [quote name='Karmi']Francuzi już zaakceptowali niekopiowanego beaucerona. Populacja po chwilowym spadku wróciła do normy. Nie krzyczą, że trzeba wrócić do kopiowania bo to zdrowo dla psa. Pogodzili się z faktem choć to ich rasa i to oni wypracowali sposób kopiowania ucha. Czyli jednak można?;) Podziwiam, że stało się to w tak krótkim czasie - 3 lata. O tych chodzi: http://adsh.virtuaboard.com/ Wiem, na razie ich mało, tak jak początkowo mało było przeciwników kopiowania :evil_lol: - jak poczekamy to zobaczymy Quote
niceravik Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 [quote name='onek']TuathaDea:lol:, nie bądź wybiórczy. Jest jeszcze taki artykuł: Art. 83. Każdy ma obowiązek przestrzegania prawa Rzeczypospolitej Polskiej. ":diabloti: A jeżeli nie daje rady przestrzegać... [quote name='TuathaDea']Z odpowiedzi Pana Sekretarza Stanu (zastępującego Ministra): "Obcinanie uszu i ogonów psom pochodzącym z hodowli psów rasowych jest innym zabiegiem wynikającym z technologii produkcji" "ust. 2 tego (27) artykułu zezwala na wykonywanie na zwierzętach zabiegów lekarsko-weterynaryjnych i zootechnicznych lub innych zabiegów wynikających z technologii produkcji wyłącznie przez osoby posiadające kwalifikacje do ich wykonywania, nakładając na te osoby obowiązek zachowania koniecznej ostrożności oraz przeprowadzania tych zabiegów w sposób zapewniający ograniczenie cierpień i stresu zwierzęcia. Nie wprowadza on jednak zakazu wykonywania takich zabiegów" ... to kombinuje i wyszukuje sobie flexa - idola :lol:. Prawda TuathaDea :p? Quote
xxxx52 Posted January 3, 2008 Posted January 3, 2008 "Technologia Produkcji"chyba snie ,czy zle widze :shake::angryy::angryy: co za m...........!!to napisal ,nie wiem czy sie smiac czy plakac,ale mysle ze temu nieukowi kamienia lupanego naleza sie:mad::mad::mad: czy kazdy nakaz sie przestrzega -to jedno jezeli nakazy i zakazy ustalaja urzednicy za biurkiem ,to nic dziwnego ,ze polskie zwierzeta MUSZA CIERPIEC przez ich glupote bezmyslnosc i ograniczenie!!!sama im bym cos poobcinala to wtedy by zrozumieli i wprowadzili zmiany Moze natomiast ci urzednicy przebudza sie z ciaglego letargu i pomysla o zminach na rzecz polepszenia losu psow i kotow w Polsce,ale mysle ze ten letarg jest dlugoletni,i oprocz biurka ,stolku,wyplaty auta itd nic nie widza!1 Quote
niceravik Posted January 3, 2008 Posted January 3, 2008 [quote name='xxxx52']"Technologia Produkcji"chyba snie ,czy zle widze :shake::angryy::angryy: co za m...........!!to napisal ,nie wiem czy sie smiac czy plakac,ale mysle ze temu nieukowi kamienia lupanego naleza sie:mad::mad::mad: czy kazdy nakaz sie przestrzega -to jedno jezeli nakazy i zakazy ustalaja urzednicy za biurkiem ,to nic dziwnego ,ze polskie zwierzeta MUSZA CIERPIEC przez ich glupote bezmyslnosc i ograniczenie!!!sama im bym cos poobcinala to wtedy by zrozumieli i wprowadzili zmiany Moze natomiast ci urzednicy przebudza sie z ciaglego letargu i pomysla o zminach na rzecz polepszenia losu psow i kotow w Polsce,ale mysle ze ten letarg jest dlugoletni,i oprocz biurka ,stolku,wyplaty auta itd nic nie widza!1 [FONT=Verdana]Jeden urzędnik w ramach „Technologii Produkcji” akceptuje obcinanie psom ogonów i uszu, a za chwilę drugi, idąc na całość ogłosi publicznie, że „Produkcja Smalcu z Psów”, też wynika z technologii produkcji i w pewnych rejonach naszego pięknego kraju - jest dozwolona.[/FONT] [FONT=Verdana]Wiesz, urzędnik może być durny ale jego apologeta, który przytoczył tutaj tę wypowiedź, to bardzo bystry facet, który w innych kwestiach prezentuje nadzwyczajnie racjonalny sposób myślenia![/FONT] [FONT=Verdana]Jak to możliwe? Tego nie kumam.[/FONT] [FONT=Verdana]Czyżby własny „pryzmat” oglądu kynologicznej rzeczywistości rozszczepiał mu ją z felerem :shake:? [/FONT] Quote
Azawakh Posted January 3, 2008 Posted January 3, 2008 No cóż urzędnicze i zagmatwane gadanie to czysty kwacz jak mawiają Niemcy. A tu mamy do czynienia właśnie z takim kwaczem czyli "pieprzeniem trzy po trzy" i to nie tylko w tej kwestii bo urzędnicy serca nie mają nawet dla zwierząt albo inaczej, oni serca nie mają do ludzi a co dopiero do zwierząt. Quote
TuathaDea Posted January 3, 2008 Posted January 3, 2008 [quote name='Azawakh']A tu mamy do czynienia właśnie z takim kwaczem czyli "pieprzeniem trzy po trzy" Nie oburzaj się. Lektura tego wątku pokazuje, że to tu właśnie można do woli "kwaczyć" - byle wierszem, bo to ponoć kurturarnie i yntelygentnie :razz: [FONT=Verdana]„Poecie wolno szkód przyczynić, [/FONT] [FONT=Verdana]Wolno się załgać i ześwinić,[/FONT] [FONT=Verdana]Merdać ogonem i uciekać,[/FONT] [FONT=Verdana]Pod stół wleźć i hau-hau odszczekać,[/FONT] [FONT=Verdana]Wolno ze słowa zrobić łajno —[/FONT] [FONT=Verdana]Jak tylko wierszem, to już fajno![/FONT] [FONT=Verdana]Wolno mu zdradzać — jak do rymu,[/FONT] [FONT=Verdana]To nie weźmiemy za złe my mu,[/FONT] [FONT=Verdana]To już nie błąd, to już zaleta,[/FONT] [FONT=Verdana]Bo pan poeta! Pan poeta!..."[/FONT] Marian Hemar - "Do poety reżimu" Quote
xxxx52 Posted January 3, 2008 Posted January 3, 2008 ach to nieslychane ,czyzby pan sekretarz ,zastepca ministra byl rowniez poeta:crazyeye:czy to nie za duzo jak na "kwadratowa "glowe ministra;)na pewno to przesila umysl ,dlatego jest tak jak jest w polskim ustawodawstwie:shake: Quote
niceravik Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 [quote name='TuathaDea']Nie oburzaj się. Lektura tego wątku pokazuje, że to tu właśnie można do woli "kwaczyć" - byle wierszem, bo to ponoć kurturarnie i yntelygentnie :razz: [FONT=Verdana]„Poecie wolno szkód przyczynić, [/FONT] [FONT=Verdana]Wolno się załgać i ześwinić,[/FONT] [FONT=Verdana]Merdać ogonem i uciekać,[/FONT] [FONT=Verdana]Pod stół wleźć i hau-hau odszczekać,[/FONT] [FONT=Verdana]Wolno ze słowa zrobić łajno —[/FONT] [FONT=Verdana]Jak tylko wierszem, to już fajno![/FONT] [FONT=Verdana]Wolno mu zdradzać — jak do rymu,[/FONT] [FONT=Verdana]To nie weźmiemy za złe my mu,[/FONT] [FONT=Verdana]To już nie błąd, to już zaleta,[/FONT] [FONT=Verdana]Bo pan poeta! Pan poeta!..."[/FONT] Marian Hemar - "Do poety reżimu" [FONT=Verdana]Krytykujesz „kwacz” z lubością „kwacząc”? Pyszne![/FONT] [FONT=Verdana]Ironia wzięta niby z Gogola? Mało odkrywcze. Tak jak teoria względności Hemara.[/FONT] [FONT=Verdana]Gdy się sprawę ocenia[/FONT] [FONT=Verdana]Z różnych punktów widzenia --[/FONT] [FONT=Verdana]Ciekawa rzecz, jak się skala[/FONT] [FONT=Verdana]Pewnych wartości zmienia.[/FONT] [FONT=Verdana]Wada staje się cnotą,[/FONT] [FONT=Verdana]A zaletą -- głupota.[/FONT] [FONT=Verdana]...[/FONT] [FONT=Verdana]Nasza zasada: siebie[/FONT] [FONT=Verdana]Ze wszystkiego rozgrzeszać,[/FONT] [FONT=Verdana]Ale na przeciwniku[/FONT] [FONT=Verdana]Psy -- o to samo -- wieszać.[/FONT] [FONT=Verdana]/Tenże sam Marian Hemar: Teoria względności/[/FONT] Quote
lutomskak Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 pytanko do przeciwnikow........ urodzily sie szczeniaki ........duzej rasy jeden pies ma szczatkowy ogon i do tego jeszcze dwa ostatnie kregi sa zrosniete......-ogon jest krzywy..... jak myslicie-czy wiedzac ,ze w przyszlosci ten ogon bedzie duuuuuzy-szczeniak znajdzie nabywce szybciej,pozniej ,czy tez wcale.....:mad: no i drugie pytanie -co z takim zrobic-jesli nikt go nie kupi a hodowca ma juz tyle psow ,ze tego jednego zostawic sobie nie moze.......:diabloti: Quote
maxxel Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 [quote name='lutomskak']pytanko do przeciwnikow........ urodzily sie szczeniaki ........duzej rasy jeden pies ma szczatkowy ogon i do tego jeszcze dwa ostatnie kregi sa zrosniete......-ogon jest krzywy..... jak myslicie-czy wiedzac ,ze w przyszlosci ten ogon bedzie duuuuuzy-szczeniak znajdzie nabywce szybciej,pozniej ,czy tez wcale.....:mad: no i drugie pytanie -co z takim zrobic-jesli nikt go nie kupi a hodowca ma juz tyle psow ,ze tego jednego zostawic sobie nie moze.......:diabloti: ..odpowiedz dostaniesz wierszem :lol: Quote
xxxx52 Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 jezeli hodowca ma tyle psow to po jakie licho ciagle rozmnaza te biedaki:mad::mad::mad::mad:co to za produkcja masowa :angryy::angryy::angryy:co ma obcinanie ogonkow do tego?czy to chodzi tylko o kase?TO chodzi tylko o kase ,gdyz z ogonkiem go nie sprzeda :mad:Co za srednowieczne rozumowanie .Gdzie wtym wszystkim jest dobro zwierzecia,jego bol i cierpienia??:placz:Ale do kogo te slowa :shake: Quote
maxxel Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 [quote name='xxxx52']jezeli hodowca ma tyle psow to po jakie licho ciagle rozmnaza te biedaki:mad::mad::mad::mad: Wielu hodowcow ma kilka psow,co nie oznacza,ze robi produkcje.Oczywiscie trzeba wystartowac ze skrajnoscia..typowe!!! co to za produkcja masowa :angryy::angryy::angryy:co ma obcinanie ogonkow do tego?czy to chodzi tylko o kase?TO chodzi tylko o kase ,gdyz z ogonkiem go nie sprzeda :mad:Co za srednowieczne rozumowanie .Gdzie wtym wszystkim jest dobro zwierzecia,jego bol i cierpienia??:placz:Ale do kogo te slowa :shake: Tu sie pogubilem.Masz jakis wiersz na poredziu?? Quote
maxxel Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 [quote name='lutomskak']pytanko do przeciwnikow........ Moze ja odpowiem prozaicznie;)poki ONI nie zaczna.. urodzily sie szczeniaki ........duzej rasy jeden pies ma szczatkowy ogon i do tego jeszcze dwa ostatnie kregi sa zrosniete......-ogon jest krzywy..... Jezeli hodowca trafi na laika moze mu wmowic,ze wszystko jest ok,sumienie uspokojone bo pies caly a,ze bedzie wygladal karykaturalnie to juz sprawa tamtego co psa kupil... no i drugie pytanie -co z takim zrobic-jesli nikt go nie kupi a hodowca ma juz tyle psow ,ze tego jednego zostawic sobie nie moze.......:diabloti: oddac za darmo jakiemus niezdecydowanemu gosciowi(kiedys ewentualnie moze mu sie pies odwidziec i zasili szeregi jakiegos schronu..) Sumienie j/w Quote
xxxx52 Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 Wiesz gdzie sie pojawiam w Polsce to hodowle ,w kazdej wiosce na dzialkach domach stodolach ,otworze gazety- sprzedam szczeniaki.co zobacze to tylko prosze o pomoc lnspektorow o zabranie psow To co obecnie dzieje sie z psami w Polsce prosi sie o pomste !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wybaczcie ,ale przerasta mnie ta tragedia i moje wyobrazaenia o milosci Polakow do zwierzat:mad::mad::mad:kiedys zarabiali na sprzedazy walut,aut,a teraz psow:angryy:Stad moje wnioski i opinie o hodowcach .Zdaje sobie sprawe ze sa i dobrzy hodowcy majacy psy jednej rasy ,w domu juz od wielu lat i sa wierni jednej rasy.Przed takim chyle czolo ,ale nie przed handlarzami rozmnazajacymi tylko modne rasy i majacy wiele ras.jest to tylko produkcja i traktowanie zwierzecia komercjalnie! Quote
maxxel Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 [quote name='xxxx52']Wiesz gdzie sie pojawiam w Polsce to hodowle ,w kazdej wiosce na dzialkach domach stodolach ,otworze gazety- sprzedam szczeniaki.co zobacze to tylko prosze o pomoc lnspektorow o zabranie psow To co obecnie dzieje sie z psami w Polsce prosi sie o pomste !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wybaczcie ,ale przerasta mnie ta tragedia i moje wyobrazaenia o milosci Polakow do zwierzat:mad::mad::mad:kiedys zarabiali na sprzedazy walut,aut,a teraz psow:angryy:Stad moje wnioski i opinie o hodowcach .Zdaje sobie sprawe ze sa i dobrzy hodowcy majacy psy jednej rasy ,w domu juz od wielu lat i sa wierni jednej rasy.Przed takim chyle czolo ,ale nie przed handlarzami rozmnazajacymi tylko modne rasy i majacy wiele ras.jest to tylko produkcja i traktowanie zwierzecia komercjalnie! Sam widzisz skala problemu jest nieporownywalna ze skopiowanym rasowym psem..Moze wlasnie na tym powinny sie skupic wszelkiego rodzaju organizacje opiewajace milosc do zwierzat..Propagowanie psow z rodowodem.Swiadomosc kynologiczna Polakow jest bardzo mizerna.Dla wielu abstrakcja jest to o czym my tu paplamy... Quote
MEGNUM Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 lutomskak pisała o piesku urodzonym w hodowli. Nie było słowa o pseudohodowli ani masowej produkcji. Nie zmieniajmy tematu bo ma tytuł "Kopiowanie(ogony i uszy)" a nie "Masowa produkcja psów" Quote
LALUNA Posted January 4, 2008 Posted January 4, 2008 lutomskak napisał(a):pytanko do przeciwnikow........ urodzily sie szczeniaki ........duzej rasy jeden pies ma szczatkowy ogon i do tego jeszcze dwa ostatnie kregi sa zrosniete......-ogon jest krzywy..... jak myslicie-czy wiedzac ,ze w przyszlosci ten ogon bedzie duuuuuzy-szczeniak znajdzie nabywce szybciej,pozniej ,czy tez wcale.....:mad: no i drugie pytanie -co z takim zrobic-jesli nikt go nie kupi a hodowca ma juz tyle psow ,ze tego jednego zostawic sobie nie moze.......:diabloti: Moze powinien sie zastanowic czy warto rozmnazac suke przekazujaca wady hodowlane. A na drugie pytanie. Niech go sprzeda taniej jako szczeniaka z wada hodolwana, napewno ktos kupi. Wszystko to kwestia ceny. A hodowca zawsze powinien brac pod uwage ze moze nie miec zbytu na szczeniaki, albo jakies urodza sie z wadami. To jest wkalulowane w hodowle tylko trzeba jeszcze uczciwie postepowac nie tuszujac wad ale w razie czego sprzedawac taniej, oddac za darmo, albo zostawic sobie skoro sie nie znalazło domku Quote
Recommended Posts