Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jasiek napisał(a):
Ogon ogonowi nierowny.Czy Ty widzialas u psowatych nienaturalnie długi ogon który prawie ciągnie się po ziemi i zwierzę ma trudności z jego noszeniem? Tu nie chodzi czy natura stworzła wogole ogon i uszy ale jakie stworzyła.

Jasiek: co to znaczy nienaturalnie długi ogon? Czy jeżeli stanowi połowę długości całego ciała, tak jak u fenków to wg Ciebie jest już nienaturalnie? Cyba, że fenek , kojot z podobnie długim ogonem, wilk ( wszystko psowate) to są wybryki natury...
Co masz na myśli pisząc, że zwierzę ma trudności z noszeniem ogona? Rzeczywiście dyskusja z Tobą jest , jakby to napisać...trudna. Trudno dostosować się do Twojego poziomu.

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='lisica']

Jasiek
Zmień nick na Filip,tez ładnie:evil_lol:.Podpis aisia wyjaśnia dlaczego nie będę komentować,no może za pomocą tych takich fajnych emotów,jak mnie coś rozbawi:roflt:

A mnie bawią wasze (Twoje również) głupoty które tu wypisujecie:evil_lol::evil_lol::evil_lol: bo to trzeba mieć ptasi mózdzek żeby tworzyc takie brednie.Widocznie zawdzięczasz to naturze:lol::lol::lol::lol: I tak na koniec Drogie Panie ,bojowniczki o prawa zwierząt;możecie dalej walić w klawiaturę aż będzie dymić i tylko tyle wam pozostanie.

Posted

[quote name='MARS']Powiedz mi Laluna ile jamników i terierów widziałaś w pracy na naturalnej norze i ile razy, by twierdzic że to ja dorabiam teorie i że tak nie jest?

Mars tak twierdze poniewaz jakis czas temu na pytanie dlaczego jamnikom sie nie obcinało ogonów, powiedziałes ze NIE WIESZ bo jamniki pracujac tez sa narazone na okaleczenie. Teraz nagle okazuje sie ze jednak wiesz i tak duzo nie pracuja wiec moze mało są narazone.

Możesz wskaza mi post w którym tak pisałem? Bo z tego co ja pamietam to pisałem tak:
Cytat:
Napisał MARS
Na forum nie wypowiadam się jako lek wet tylko jako zwykły obywatel, posiadacz i hodowca psów. Jako wet nie tnę uszu ani ogona, ale nie z powodu że się boję jakiejś niedopracowanej ustawy tylko z takiego prozaicznego że się na tym nie znam i nie chciałbym zabiegu spieprzyć.

Mars chyba nie posądzasz mnie o preparowanie Twoich postów. :shake:
I tak mysle ze wypowiadajac się w tak ważnej rzeczy powinienes wiedziec czy to pisałes i kiedy.
Ale skoro nie pamiętasz, to zacytuje w całosci Twój post
[quote name='MARS']LALUNA dla Twoje wiadomosci... Ogonow ani uszu psom nie tne bo mi ustawa zabrania. To raz. a Co do wiekszosci odnosnie sterylizacji to raczej nie padl bo po tym moim wpisie jak na razie byly dwa glosy ktore sa przeciw sterylizowaniu wszystkiego co sie rusza a cztery ktore ze mna sie nie zgadzaly. Cztery to chyba wiecej niz dwa?

Posted

Mars:
post 369, Laluna zacytowała część, ale ja cały :cool3: z moim pogrubieniem...
[quote name='MARS']LALUNA dla Twoje wiadomosci... Ogonow ani uszu psom nie tne bo mi ustawa zabrania. To raz. a Co do wiekszosci odnosnie sterylizacji to raczej nie padl bo po tym moim wpisie jak na razie byly dwa glosy ktore sa przeciw sterylizowaniu wszystkiego co sie rusza a cztery ktore ze mna sie nie zgadzaly. Cztery to chyba wiecej niz dwa?

Ups , zdublowałyśmy się

Posted

lutomskak napisał(a):
Moderna-jestem przekonana-ze o czym ,jak o czym ,ale o kynologii wiesz na pewno duzo wiecej ode mnie....:loveu:

To wlasnie dlatego -proponuje Ci jeszcze raz obejrzec moze z bliska wystawowego basseta i zastanowic sie nad tym-jak bardzo czlowiek okaleczyl te rase powodujac u niej problemy z bieganiem,patrzeniem na swiat,i porozumiewaniem sie przy pomocy smetnie (lecz mimo wszystko pieknie) zwisajacych dwoch olbrzymich nalesnikow-zapewniam Cie-zadna chrzastka nie jest w stanie uniesc ich do gory :diabloti:-co zas do beagli.....-nie ma zadnego porownania-jesli chodzi o te kwestie-jesli masz jakies watpliwosci-poczytaj jeszcze i poogladaj zdjecia

O kynologii nie mam zielonego pojecia ;)

Natomiast kazdy pies ma nasade ucha (ktora moze poruszac swoje ucho), widzialam bassety z bliska, i sa rozne jednostki, jedne maja krotsze inne dluzsze uszy ..
jezeli chodzi o moja wypowiedz, opisywalam zachowanie beagla jako klapouchego.. wiec nie rozumiem aluzji do mnie?? (bo odnioslam sie do bassetow i spanieli jako przedstawicieli rowniez dlugich uszu?)

Moj pies bez ogona i uszu takich jak ma mialby utrudnione zadanie w komunikacji ..

Posted

[quote name='Jasiek']A mnie bawią wasze (Twoje również) głupoty które tu wypisujecie:evil_lol::evil_lol::evil_lol: bo to trzeba mieć ptasi mózdzek żeby tworzyc takie brednie.Widocznie zawdzięczasz to naturze:lol::lol::lol::lol: I tak na koniec Drogie Panie ,bojowniczki o prawa zwierząt;możecie dalej walić w klawiaturę aż będzie dymić i tylko tyle wam pozostanie.
:ices_bla::roflt::roflt::roflt:a nie mówiłam?Znaczy pisałam?Odsyłam do podpisu, aisia :cool3:

Posted

lisica napisał(a):
Mars
Jako weta,czy obowiązuje Cię przysięga Hipokratesa?(to tak z ciekawości pytam)

No widzisz Lisiczko zebyś wiedziala co to jest przysięga Hipokratesa i ze Polsce już od dawna obowiazuje tz.Przyrzeczenie Lekarskie to byś nie zadawala takich głupich pytań:lol::lol::lol::lol::lol:

Posted

Oki Laluna przyznaję Ci rację. Tak napisałem, (heh, pamięc mnie widac zawodzi)W takim razie teraz piszę że wtedy pisząc te słowa myliłem się że ustawa mi tego zabrania. Lektura wątków na dogomani pokazała mi że jednak tak nie jest na 100% bo ustawa jest nieprecyzyjna.

Posted

[quote name='Jasiek']No widzisz Lisiczko zebyś wiedziala co to jest przysięga Hipokratesa i ze Polsce już od dawna obowiazuje tz.Przyrzeczenie Lekarskie to byś nie zadawala takich głupich pytań:lol::lol::lol::lol::lol:
Wybacz mi o Panie,:modla:głupia baba jestem,ze wsi,a słyszałam że kto pyta nie błądzi,podobno a jakoś tak nie miałam pewności:oops:
MARS-a jak godzisz zawód z hobby?Jakieś to dla mnie jest ,rzekłabym,dziwne.Co prawda uwielbiam polowania ale te bezkrwawe.

Posted

MARS napisał(a):
Oki Laluna przyznaję Ci rację. Tak napisałem, (heh, pamięc mnie widac zawodzi)W takim razie teraz piszę że wtedy pisząc te słowa myliłem się że ustawa mi tego zabrania. Lektura wątków na dogomani pokazała mi że jednak tak nie jest na 100% bo ustawa jest nieprecyzyjna.

A ustawa jest precyzyjna- masz wątpliwości - zaopatrz się w komentarz do tej ustawy.
I na marginesie, czy Ty wiesz co to są zabiegi lekarsko-weterynaryjne?
Czy może je wykonywać ktoś, kto nie jest lek.wet?
Czy zabiegi chirurgiczne wykonywane w znieczuleniu ogólnym to też zabiegi lek- wet czy zootechniczne lub inne wynikające z technologii produkcji?
Pytam Ciebie bo jesteś lek-wet..

Posted

[quote name='LALUNA']
Ale skoro nie pamiętasz, to zacytuje w całosci Twój post
"ust. 2 tego (27) artykułu zezwala na wykonywanie na zwierzętach zabiegów lekarsko-weterynaryjnych i zootechnicznych lub innych zabiegów wynikających z technologii produkcji wyłącznie przez osoby posiadające kwalifikacje do ich wykonywania, nakładając na te osoby obowiązek zachowania koniecznej ostrożności oraz przeprowadzania tych zabiegów w sposób zapewniający ograniczenie cierpień i stresu zwierzęcia. Nie wprowadza on jednak zakazu wykonywania takich zabiegów"

Skoro MARS twierdzi, że nie potrafi tych zabiegów wykonywać, to jemu prawo tego rzeczywiście zabrania. :evil_lol: Tyle, że on ma na tyle odwagi, że potrafi przyznać, że brakuje mu do tego kompetencji, a nie zasłania się jak niektórzy rzekomą zbędnością takich zabiegów.

Posted

Lekarz weterynarii, w miarę możliwości, udziela doraźnie pomocy chorym wolno żyjącym i bezpańskim zwierzętom.

No właśnie tego nie rozumiem,bo ja bym pogodzić nie mogła,może zbyt wrażliwa jestem.Natomiast rasę którą hodujesz widziałabym raczej w psich sportach,bardzo temperamentne psiaki, bo polowania do sportu bym nie porównała.
Cóż jak to ujęłam w innym poście,jestem idealistką z tendencją do kaca moralnego,więc w głowie mi sie nie mieści jak można połączyć weterynarię z przynależnością do PZŁ
W każdy razie rozumiem podejście do kopiowania,zostało mi to wyjaśnione.

Co do ustawy to wydaje mi się że zwolennik kopiowania zobaczy niedopracowanie i skrzętnie z niego skorzysta, natomiast przeciwnik,nie będzie zastanawiał się czy aby ustawodawcy zostawili furtkę.

Posted

[quote name='TuathaDea']"ust. 2 tego (27) artykułu zezwala na wykonywanie na zwierzętach zabiegów lekarsko-weterynaryjnych i zootechnicznych lub innych zabiegów wynikających z technologii produkcji wyłącznie przez osoby posiadające kwalifikacje do ich wykonywania, nakładając na te osoby obowiązek zachowania koniecznej ostrożności oraz przeprowadzania tych zabiegów w sposób zapewniający ograniczenie cierpień i stresu zwierzęcia. Nie wprowadza on jednak zakazu wykonywania takich zabiegów"

Skoro MARS twierdzi, że nie potrafi tych zabiegów wykonywać, to jemu prawo tego rzeczywiście zabrania. :evil_lol: Tyle, że on ma na tyle odwagi, że potrafi przyznać, że brakuje mu do tego kompetencji, a nie zasłania się jak niektórzy rzekomą zbędnością takich zabiegów.

TuathaDea:
Proszę, nie krzycz do Nas. Duża czcionka , czerwony kolor, podkreślenie to krzyk w necie.
Tobie też polecam komentarz do ustawy o ochronie zwierząt. Przestaniesz cytować pismo ignoranta z MR, który o przepisach ustawy i ich interpretacji pojęcia nie miał jak to pisał. Może teraz doczyta, jak mu prześlesz egzemplarz i zażądasz przeprosin za wprowadzenie w błąd. Sławny już jesteś, bo na wielu forach cytują ten list do Ciebie. I dzięki temu sprawa stała sie głośna.

Posted

[quote name='MARS']A czy wiesz czym się różni technicznie kurtyzacja ogona u 2 dniowego szczeniaka i prosiaka? I czy do prosiaka ktoś woła weta?
MARS: Nie kombinuj, tylko proszę odpowiedz:lol: To metoda moich dzieci, odpowiadać pytaniem na pytanie.
Ale napiszę Ci czym się różni hodowla psów od chowu zwierząt gospodarskich - w Polsce hodujemy prosiaki na mięso i skóry - w odróżnieniu od psów.
Metody chowu świń i hodowli psów są z tego powodu inne. Przy m.in. świniach są stosowane zabiegi wynikające z technologi produkcji takie jak obcinanie ogonów( z tego co wiem tylko wówczas gdy dochodzi do tzw. kanibalizmu wśród świń) piłowanie kłów, kastracja knurów ( chyba z uwagi na zapach mięsa- a nie ograniczenia populacji).
Nie oceniam zasadności tych zabiegów ( mnie osobiście przerażają) , ale pisaliśmy o jasności ustawy w zakresie kopiowania uszu i ogonów u psów.

Sądząc po treści Twojego pytania ( zamiast odpowiedzi) chyba trafiłam? Panie dr? No nie daj sie prosić.
Wyjaśnij - co to zabiegi lek-wet? i kto je może wykonywać?
Ja bym mogła to zrobić podpierając się jak zwykle przepisami całego tzw prawa weterynaryjnego- ale kto to przeczyta?.
Ty lek.wet. wiesz najlepiej co to zabiegi lek-wet są:cool3:

Posted

[quote name='MARS']Widzę lisica żeś z Wrocławia. Tu mozesz poczytac jak godzi pracę z hobby jeden z bardziej uznanych Wrocławskich lek. wet. - prof. Józef Nicpoń
http://www.ar.wroc.pl/glos/98/konferencje.html
Znam Nicponia,wetem jest doskonałym,aczkolwiek wolę Popiela:loveu:.Jeśli chodzi o zainteresowania to zostałam zaskoczona,co nie zmienia mojego zdania że trąci mi to podwójną moralnością.A miałam iść w kierunku weterynarii,poszłam na ekonomię.Może i dobrze,mniej dylematów.

Posted

więc w głowie mi sie nie mieści jak można połączyć weterynarię z przynależnością do PZŁ

Pewnie najpierw strzela, a potem z tego postrzału leczy :lol: Jakos trzeba sobie zapewnic zajecie :cool1: :evil_lol:

Posted

Jasiek napisał(a):
Ogon ogonowi nierowny.Czy Ty widzialas u psowatych nienaturalnie długi ogon który prawie ciągnie się po ziemi i zwierzę ma trudności z jego noszeniem?

Jasiek mozesz mi pokazac ktore to rasy maja taki ogon :crazyeye: a szczegolnie te kopiowane ? Bo ja jak zyje to jeszcze nie widzialam u sznaucera, dobka, boksera, spaniela itp. takiego ogona.

Posted

[quote name='onek']MARS: Nie kombinuj, tylko proszę odpowiedz:lol: To metoda moich dzieci, odpowiadać pytaniem na pytanie.
Ale napiszę Ci czym się różni hodowla psów od chowu zwierząt gospodarskich - w Polsce hodujemy prosiaki na mięso i skóry - w odróżnieniu od psów.
Metody chowu świń i hodowli psów są z tego powodu inne. Przy m.in. świniach są stosowane zabiegi wynikające z technologi produkcji takie jak obcinanie ogonów( z tego co wiem tylko wówczas gdy dochodzi do tzw. kanibalizmu wśród świń) piłowanie kłów, kastracja knurów ( chyba z uwagi na zapach mięsa- a nie ograniczenia populacji).
Nie oceniam zasadności tych zabiegów ( mnie osobiście przerażają) , ale pisaliśmy o jasności ustawy w zakresie kopiowania uszu i ogonów u psów.

Sądząc po treści Twojego pytania ( zamiast odpowiedzi) chyba trafiłam? Panie dr? No nie daj sie prosić.
Wyjaśnij - co to zabiegi lek-wet? i kto je może wykonywać?
Ja bym mogła to zrobić podpierając się jak zwykle przepisami całego tzw prawa weterynaryjnego- ale kto to przeczyta?.
Ty lek.wet. wiesz najlepiej co to zabiegi lek-wet są:cool3:

witka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wszystko co robi lek-wet to zabieg
rodzajem zabiegu jest operacja czyli zabieg chirurgiczny
kto moze to robic ?
jak sama nazwawskazuje lek-wet

pozdro