Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='LALUNA']Jasiu jakie patologie? Przeciez to jest kopiowanie dla estetyki. A pisemko anonim którym sie tak bardzo zachwycałes dopuszcza w Polsce traktowanie psa jako zwierze gospodarcze i zastosowanie technologi produkcji. CZyli wyrywanie kłów, podcinanie strun głosowych, kopiowanie ogonów i uszu i trzymania na uwiezi. Toz dopiero patologia.
Zastosowanie art. 2 ust. 1 i 2 ustawy o ochronie zwierząt, nie tylko temu „anonimowemu i nieśmiałemu” panu z Ministerstwa sprawia ogromny problem.
Prowadzi go wręcz na manowce :cool3:. I to jakie?
Będzie bolało :mad:.

Wybitny prawnik, a zarazem autor komentarza do dwóch ustaw tj. ustawy o ochronie zwierząt i o doświadczeniach na zwierzętach, prof. Wojciech Radecki, pisze tak, cytuję:
ZWIERZĘTA DOMOWE. Według definicji legalnej zamieszczonej w art. 4 pkt 17 ustawy o ochronie zwierząt przez zwierzęta domowe rozumie się zwierzęta tradycyjnie przebywające wraz z człowiekiem w jego domu lub innym odpowiednim pomieszczeniu, utrzymywane przez człowieka w charakterze jego towarzysza.
Ustawodawca ma tu na myśli głównie psy i koty, ale także np. papugi czy kanarki oraz ryby akwariowe. Wprawdzie ustawodawca odwołuje się tu do tradycji, ale można zapewne przyjąć, że zwierzętami domowymi w tym rozumieniu będą również te, które ostatnio, pod wpływem pewnej mody są przez człowieka w tym celu utrzymywane, jak np. świnki morskie czy chomiki.
Nie są zwierzętami domowymi w tym rozumieniu zwierzęta drapieżne i jadowite, groźne dla życia ludzi bądź zwierząt, nawet jeżeli pod wpływem tym razem wynaturzonej mody są utrzymywane w domowym terrarium. Jest to bowiem wykroczenie z art. 131 pkt 4 w związku z art. 73 ustawy o ochronie przyrody i odnoszenie do takich zwierząt wymagań określonych w rozdziale 2 ustawy o ochronie zwierząt byłoby po prostu niepoważne.”
Koniec.

LALUNA, co do tego, że pies z definicji ustawy nie jest zwierzęciem gospodarskim, możemy być spokojne :multi:.
Pisałam już, że ta odpowiedź, anonimowa, sama się obala.
To poważny wyłom w tej opinii.
Miałam tego nie pisać, ale co mi tam! Znowu powiecie, ze mamy tajemnice :lol:.

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Vectra napisał(a):
Twoje posty akurat czytam bardzo uważnie i poza udowadnianiem mi swoim racji nie odpowiedziałaś nic konkretnego. nie przepraszam , że wet który skopiuje psa zostanie pozbawiony możliwości wykonywania zawodu.

Kto mu zabroni znaczy ? i w jaki sposób ? jak mu udowodnisz ?
.

Przeciez tam było pare innych rzeczy :cool3: Jezeli zacznie sie z wielu stron to powoli zmieni sie. Mozemy jeszcze zrobic pare innych rzeczy. I takie działania juz zaczynaja być widoczne.
Ale oczywscie mozemy tez nic nie robić i biadolic ze sie nic nie da zmienic.
Tylko ze wtedy faktycznie nic sie nie zrobi.
Kiedys by nawet nikt nie założył sprawy za smierc Ozziego, a teraz znalezli sie ludzie którzy zechcieli walczyc.
I jezeli bedzie wiele takich osob to zacznie sie zmieniac na lepsze.

Posted

MARS napisał(a):
Albo interpelację jakąś :cool3:

Interpelacja jaka była taka była, ale 100% spełniła swoje zadanie.

Mamy odpowiedź, przyjmijmy że Ministerialną.
I TO JEST SAMOBÓJ :p.

Posted

"[quote name='Vectra']Wiesz co , ja już napisałam kilka postów wyżej , czekam na konkrety , bo zabawa , w czyj diabeł starszy , już się z lekka przejadła."

czemu sie tak bulwersujesz? Sama zaczelas dawac przyklady.

"Teraz czekam na odpowiedź - jak zostaną wprowadzone w życie paragrafy który są już napisane , mamy ustawę ... "

wlasnie napisalam, ale mnie wylogowalo wiec zaczne od poczatku.
Totalny zakaz wystawiania psow kopiowanych, zakaz uczestniczenia w zawodach, probach pracy i uczestnictwa w testach hodowlanych. Oraz , troche drastyczne, ale skuteczne, nie przymowanie psow kopiowanych na treninigi posluszenstwa. Poza tym nie przyjmowanie kopiowanych miotow przez ZK.
Karanie vetow i hodowcow nie stosujacych sie do ustawy a przedewszstkim uswiadomienie spolecznosci a szczegolnie organow sadowych ze zwierze tez czuje bol, strach i stres. Nie wiem... to ciezka sparwa w kraju gdzie zwierze traktuje sie jak rzecz:shake: Ale gdzies trzeba zaczac zamiast ciagle tlumaczyc i porownywac i przekonywac ktore zlo jest lepsze od drugiego....

Posted

aisia napisał(a):

wlasnie napisalam, ale mnie wylogowalo wiec zaczne od poczatku.
Totalny zakaz wystawiania psow kopiowanych, zakaz uczestniczenia w zawodach, probach pracy i uczestnictwa w testach hodowlanych. Oraz , troche drastyczne, ale skuteczne, nie przymowanie psow kopiowanych na treninigi posluszenstwa. Poza tym nie przyjmowanie kopiowanych miotow przez ZK.
Karanie vetow i hodowcow nie stosujacych sie do ustawy a przedewszstkim uswiadomienie spolecznosci a szczegolnie organow sadowych ze zwierze tez czuje bol, strach i stres. Nie wiem... to ciezka sparwa w karaju gdzie zwierze traktuje sie jak rzecz:shake: Ale gdzies tzreba zaczac zamaist ciagle tlumaczyc i porownywac i przekonywac ktore zlo jest lepsze od drugiego....

To własciwie to samo i z wieksozscia sie zgadzam.
Oczywiscie nikt z dnia na dzień nie bedzie zakazywac wystawiania psów czym sie tak podnieciła Lutomskak, bo byłaby to troche rujnujaca polityka dla Organizacji Kynologicznej. Napewno musi byc okres przejsciowy aby hodowcy mogli sie przygotowac do tego bezbolesnie i kolejne psy nie kopiowac. I wtedy dojdzie sie i do tego punktu ze bedzie zakaz wystawiania, moze juz w 2011 roku. W końcu to nie tak daleko.

Posted

Vectra napisał(a):

ale faktycznie najłatwiej karać najmniej winnych ... tak jak SM gania babcie z leciwymi pieskami lub dorabiającymi do marnej renty handlując koperkiem niż zabrać się za bandziorów którzy np urządzają sobie krwawe sporty pod blokiem.

To tylko oznacza, ze SM głupia nie jest.
Ma się narażać?
Babcię taki SM dopędzi i powali z łatwością, a bandzior może mu oddać :lol:.

Posted

LALUNA napisał(a):
Oczywiscie nikt z dnia na dzień nie bedzie zakazywac wystawiania psów czym sie tak podnieciła Lutomskak, bo byłaby to troche rujnujaca polityka dla Organizacji Kynologicznej. Napewno musi byc okres przejsciowy aby hodowcy mogli sie przygotowac do tego bezbolesnie i kolejne psy nie kopiowac. I wtedy dojdzie sie i do tego punktu ze bedzie zakaz wystawiania, moze juz w 2011 roku. W końcu to nie tak daleko.

Kurcze Laluna do 2011?! zwolennicy kopiowania powinny Cie na rekach nosic !! ;) Ja bym dala wiadosmosc ze od stycznia 2009 roku wszystkie kopiowane psy urodzone po 1995 roku maja zkaza wystawiania, uczestniczenia w probach pracy itd. ;)) Tak jak zrobili w Niemczech, Danii a teraz w Szwecji ;)

Posted

[quote name='aisia']...
Totalny zakaz wystawiania psow kopiowanych,
zakaz uczestniczenia w zawodach, probach pracy i uczestnictwa w testach hodowlanych. Oraz , troche drastyczne, ale skuteczne, nie przymowanie psow kopiowanych na treninigi posluszenstwa. Poza tym nie przyjmowanie kopiowanych miotow przez ZK.

Karanie vetow i hodowcow nie stosujacych sie do ustawy a przede wszstkim uswiadomienie spolecznosci a szczegolnie organow sadowych ze zwierze tez czuje bol, strach i stres. ....
Podpisuje się!

Posted

[quote name='LALUNA']Napewno musi byc okres przejsciowy aby hodowcy mogli sie przygotowac do tego bezbolesnie i kolejne psy nie kopiowac. I wtedy dojdzie sie i do tego punktu ze bedzie zakaz wystawiania, moze juz w 2011 roku. W końcu to nie tak daleko.
Jaki okres przejściowy?
To znaczy, że wiedząc, że kopiowanie to łamanie ustawy, prawa, w okresie przejściowym zalegalizujemy to????
Teraz jest nielegalne, a dochodząc do stanu docelowego zalegalizujemy na kilka lat?????????

O matko kochana!
Żadnych okresów przejściowych :mad:!
Wylot od dzisiaj!

CZASU NA DOSTOSOWANIE BYŁO AŻ NADTO.
10 lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

aisia napisał(a):
Kurcze Laluna do 2011?! zwolennicy kopiowania powinny Cie na rekach nosic !! ;) Ja bym dala wiadosmosc ze od stycznia 2009 roku wszystkie psy urodzone po 1995 roku maja zkaza wystawiania, uczestniczenia w probach pracy itd. ;)) Tak jak zrobili w Niemczech, Danii a teraz w Szwecji ;)

Albo zakaz wystawiania kopiowanych, urodzonych po 1 stycznia 2008?;)

Posted

To własciwie to samo i z wieksozscia sie zgadzam.

[quote name='niceravik']Jaki okres przejściowy?
To znaczy, że wiedząc, że kopiowanie to łamanie ustawy, prawa, w okresie przejściowym zalegalizujemy to????
Teraz jest nielegalne, a dochodząc do stanu docelowego zalegalizujemy na kilka lat?????????

O matko kochana!
Wylot od dzisiaj!

:grin::grin::grin:-to najpiekniejszy post od bez mala stu stron!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

po prostu-cudny!

Posted

[quote name='niceravik']Jaki okres przejściowy?

O matko kochana!
Wylot od dzisiaj!

Wystarczy ze od zaraz nie beda tatuowac kopiowanych miotów ;)
Wystarczy policzyc. W 2011 zostana same dinozaury niedobitki w znaczeniu ilosciowym.

A karac jak najbardziej szczególnie wetów krzy by nie przestrzegali ustawy.
Czysta matematyka. Lutomskak znowu zbyt szybko odpaliła petarde radosci.
Własciwie to mi wyszło ze gdyby wszedł całkowity zakaz w 2011 to i tak juz teraz kto chce myslec o wystawianiu musi zrezygnowac z kopiowania. Bo co komu po psie w wieku 3-4 lat który musi juz zakończyc kariere wystawowa w tym młodym, najlepszym wieku

Posted

[quote name='niceravik']LALUNA, co do tego, że pies z definicji ustawy nie jest zwierzęciem gospodarskim, możemy być spokojne :multi:.
Pisałam już, że ta odpowiedź, anonimowa, sama się obala.
To poważny wyłom w tej opinii.
Miałam tego nie pisać, ale co mi tam! Znowu powiecie, ze mamy tajemnice :lol:.
Ojojoj, toż Pan Minister jasno stwierdza, że psów dotyczą zapisy rozdziału 2 "zwierzęta domowe", ale jednocześnie zauważa, że zapisy art. 27 odnoszące się do zabiegów na zwierzętach dotyczą wszystkich zwierząt, które obejmuje ustawa, w tym i zwierząt domowych i gospodarskich, więc w zakresie tych zabiegów nie można wprowadzać rozróżnień co do obu tych grup.

Posted

LALUNA napisał(a):
"...Rasa psa to pitbull , ten co podobno bólu nie odczuwa.."
Vectra miechanizmy powstawania bólu sa takie same u kazdego psa

Pitolisz znowu kolejne głupoty.

Posted

LALUNA napisał(a):
Zreszta przytoczona tu Twoja wersja zakładania na udo jakos tak bardzo wiarygodnie brzmi. A do czego to ma słuzyc? Aby pies podnosił łape? Takiej figury nie ma w IPO, ale juz raz tez słyszałam opowiesci ze w stanach to ucza tańczyc psa na rozzazonej blasze. Takie opowiesci biore przez palce.

Laluno, specjalistko. Kolczatka założona na udo, brzuch, bądź pachwiny jest używana do korygowania chodzenia przy nodze, zwłaszcza przy skrętach.

Posted

[quote name='TuathaDea']Laluno, specjalistko. Kolczatka założona na udo, brzuch, bądź pachwiny jest używana do korygowania chodzenia przy nodze, zwłaszcza przy skrętach.
Naprawde:crazyeye: toz to noge mozna im oderwać a nie nauczyc chodzic. Ale z ta kolczatka na brzuchu to sciemniasz, no chyba ze słabizna jest w tym samym miejscu :roll: No popatrz to teraz wysżło kto sie obraca w takim światku. A Lutomskak mnie podejrzewała.:shake:
U mnie w Klubie jest zakaz kolczatek i oe to ja takich rzeczy mam prawo nie wiedziec

Ojojoj, toż Pan Minister jasno stwierdza,

A który to Pan Minister był? Bo obecny chyba nie miał czasu na podpisywanie, wybory byly i wszyscy na walzikach czekali.

Posted

Jasiek napisał(a):
Pitolisz znowu kolejne głupoty.

Jasiu, juz nie mam serca znowu Ci udowadniac ze nie masz racji. Spytaj sie o to Marsa, na priv i zaoszczedzisz sobie wstydu.

Posted

LALUNA napisał(a):
No popatrz to teraz wysżło kto sie obraca w takim światku. A Lutomskak mnie podejrzewała.:shake:

E tam, od razu obraca się. Interesuję się trochę, co ludzie piszą i co pokazują. Nie pamiętam tylko czy takie filmiki oglądałem tu na dogo, czy na psach sportowych, ale możesz sobie poszukać.

Posted

LALUNA napisał(a):
A który to Pan Minister był? Bo obecny chyba nie miał czasu na podpisywanie, wybory byly i wszyscy na walzikach czekali.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, specjalistko.

Posted

[quote name='TuathaDea']E tam, od razu obraca się. Interesuję się trochę, co ludzie piszą i co pokazują. Nie pamiętam tylko czy takie filmiki oglądałem tu na dogo, czy na psach sportowych, ale możesz sobie poszukać.

E to musiała byc złowroga propaganda, ja tam na udzie ani na brzuchu nie widziałam i jakos sobie nie wyobrazam aby to pomagało w chodzeniu przy nodze. Ale sie spytam Berka, moze ona cos wie na ten temat.
Ale i tak Manhard z Niemiec pokazywał bardzo fajna metode na smakołyk.
Znowu pewnie właczyłes nie te strone co trzeba. :lol:

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

To jest tylko stanowisko, a ja sie pytam o nazwisko. Nie wiesz :cool3:
No ale sie nie dziwie, kto by sobie zasmiecał tym głowe, skoro i tak za pare dni trzeba bedzie pamietac inne nazwiska i nowe rozporzadzenia. I nie sadze aby nowy cokolwiek podpisał co sam nie wymysli

Posted

LALUNA napisał(a):
To jest tylko stanowisko, a ja sie pytam o nazwisko.

Patrzcie no, specjalistka od "zwierzątek" (i nie tylko), a nie wie jak się właściwy minister nazywa :roll:

Posted

LALUNA napisał(a):
E to musiała byc złowroga propaganda, ja tam na udzie ani na brzuchu nie widziałam i jakos sobie nie wyobrazam aby to pomagało w chodzeniu przy nodze. Ale sie spytam Berka, moze ona cos wie na ten temat.

Moja "ulubienica" takie korekty poleca;) o ile dobrze pamiętam jakiś czas temu na PS o tym trochę pisała ale chyba mod w miarę szybko się tym zajął:evil_lol:

Posted

niceravik napisał(a):
To tylko oznacza, ze SM głupia nie jest.
Ma się narażać?
Babcię taki SM dopędzi i powali z łatwością, a bandzior może mu oddać :lol:.

tak jak każdy organ ścigania w naszym kraju :evil_lol:

tak serio to przekomarzanie się w tym wątku z tego co ja kojarzę trwa od wiosny tego roku i co do tej pory się zmieniło :razz: poza tym że Laluna na siłe próbuje zmieniać każdego poglądy :lol:

A jeszcze odnoścnie OE , Laluna miałaś to cudo w ręku :cool3: bo wbrew powszechnej opinii to nie razi prądem , że pies pada nieprzytomny :cool1:
A co powiem na temat stop szczeka kontra wycinania strun głosowych ?

Jeszcze się odniosę do wypowiedzi bodajże Zosi , masz racje nie można porównywać kopiowania do robienia smalcu z psów , bo pies na smalec dostaje raz łopatą w łeb i już mu wszystko jedno .. pies kopiowany musi z tym żyć :lol: