Jasiek Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 LALUNA napisał(a):Jasiu a wiesz na czym polega narkoza a miejscowe znieczulenie? Głupie zadajesz pytania ale proszę oswieć mnie może czegoś nowego się dowiem. Quote
Jasiek Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 LALUNA napisał(a):O Jasku znalazłam. Elitesse to opowiadała. Myslisz ze głupoty gadała?:cool3: Zdanie wcięte z kontekstu.To sie nazywa MANIPULACJA. Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Elitesse napisał(a): to profesor naszej wroclawskiej AR z wieloletnim doswiadczeniem na ktorym ja polegam i ktoremu ufam, wetem nie jestem wiec tylko to mi pozostaje No to juz sobie sami to z Jaskiem wyjasnijcie bo on to chciał wiedziec nie ja. Jasiek napisał(a):Matko święta kto Ci takich głupot naopowiadał.Na jakiego żywca.Szczenięta są miejscowo znieczulane i to nie byle jakim środkiem znieczulajacym.Wet ktory to robi bez znieczulenia to nie wet to najzwyklejszy konował. Quote
Vectra Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 A ja jestem bo to nie kwestia tej jednej narkozy. a ilu ???? bo nie kapuje tego zdania. Ale jeszcze dodajmy drugą grupe która łatwo kontrolowac Organizacje Kynologiczne. Wystarczy ze nikt nie obierze kopiowanego miotu. a ile tych psów mamy w PL ??? Gdyby tam była jedna osoba, która by sie przeciwstawiła to by mis żył. a może by skończyła ta osoba jak miś ?? Pytanie dlaczego akurat weterynarz miałby przestrzegac skoro zwykły obywatel moze dostac jedynie jakas symboliczna kare grzywny. Bedzie przestrzegac, bo ma wiecej do stracenia, to nie tyklo 1000 zł ale w drastycznych przypadkach utrata zawody i źródła dochodu. Stawka dosc duza, znacznie wiecej niz warte to nedzne 1000 zł. Zwykłego obywatela trudniej przypilnowac, ale wetyerynarza który ma GIW nad soba, kontrole, presje srodowiska weteryjnego i konkurencje która chetnie go wykluczy za takie nielegalne zabiegi. Jesli nie bedzie weterynarzy który sie podejma kopiowania nie bedzie to tak masowe nie zapominaj o jednym mieszkamy w POLSCE nie w Szwecji na przykład Quote
Jasiek Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 LALUNA napisał(a): Pytanie dlaczego akurat weterynarz miałby przestrzegac skoro zwykły obywatel moze dostac jedynie jakas symboliczna kare grzywny. Bedzie przestrzegac, bo ma wiecej do stracenia, to nie tyklo 1000 zł ale w drastycznych przypadkach utrata zawody i źródła dochodu. Stawka dosc duza, znacznie wiecej niz warte to nedzne 1000 zł. Zwykłego obywatela trudniej przypilnowac, ale wetyerynarza który ma GIW nad soba, kontrole, presje srodowiska weteryjnego i konkurencje która chetnie go wykluczy za takie nielegalne zabiegi. Jesli nie bedzie weterynarzy który sie podejma kopiowania nie bedzie to tak masowe. Ale jeszcze dodajmy drugą grupe która łatwo kontrolowac Organizacje Kynologiczne. Wystarczy ze nikt nie obierze kopiowanego miotu. No i mamy druga grupe która nie moze miec gdzies ustawe, ale nie bedzie kopiowac bo szczeniaki nie dostana metryk. Po 15 latach znikaja psy kopiowane rodowodowe. Ale mamy jeszcze kolejna grupe psy rasowce z lewych hodowli. Skad sie te psy biora? Duży procent to psy po rodowodowych rodzicach. Ale przeciez oni kupia już psy niekopiowane i co pokaza mamusie z ogonem i beda wpierac laikom ze rasowy bo ma ogon obciety, skoro mamusia z ogonem? I tak powoli i ta grupa straci motywacje i mozliwosci aby psy kopiowac. Wystarczy ze dzieki tym zabiegom 3/6 nie bedzie kopiowac a 2/6 nie bedzie kopiowac z własnych przekonan to zobacz ile bedzie mniej reszta to juz faktycznie bedzie patologią, która bedzie i tak scigana z innego paragrafu. A co do misia, czesto własnie takie przestepstwa ida z poparcia ogółu. Gdyby tam była jedna osoba, która by sie przeciwstawiła to by mis żył. Zabrakło swiadomosci. Bo bez wzgledu jakieby prawo nie było, to nigdy nie bedzie tak ze ochroni Cie od przestepców. Tylko wspólne działanie i zrozumienie całego społeczeństwa moze sie przeciwstawic złu i nawet patologiom. I czesto jest tak ze nawet jedna osoba która w krytycznym momencie przeciwstawi sie złu moze uchronic Ciebie. Im wiecej bedzie tych ludzi tym mniej zła. DZIECKO IDZ SPAC BO BREDZISZ Quote
lutomskak Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 LALUNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! co najmniej do 2010 roku-nie bedzie zakazu wystawiania psow kopiowanych-przyjmij moja wypowiedz nie do wiadomosci-ale do swiadomosci mozesz uznac rowniez ,ze to co teraz tu napisalam-to nie poparta zadnymi podpisami i argumentami bzdura (gniot byloby krocej-ale chce sobie w klawiature postukac :) ) watpie-czy zmieni to cokolwiek sposobie prowadzenia twojej sektakularnej dla niektorych krucjaty-jednak zacznij oswajac sie z ta mysla juz dzis-moze latwiej bedzie ci to zniesc-jak okaze sie,ze potwierdza sie moje slowa-gdy uslyszysz je z ust wg ciebie "wiarygodnych" czytajac ten watek od kilku miesiecy-zastanawiam sie czasem -czy nie byloby lepiej gdybys osiadla w kraju-w ktorym prawo jest egzekwowane a zakaz kopiowania i wystawiania takich psow -od dawna nie ma juz znaczenia -poniewaz nikt tam tego nie robi......... tu przychodzi mi na mysl-ISLANDIA!!!!!-czemu ten kraj wlasnie?????? bo maja tam bardzo malo psow,sa 4 wystawy w roku,nikt ,albo prawie nikt nie sprowadza psow-a generalnie ludzie- zajmuja sie hodowla koni..... :) jak juz pisalam -w zwiazku z faktem-ze nikt nie zabrania mi w POLSCE wystawiac psa kopiowanego (i przez kilka najblizszych lat raczej nie zabroni :) )-nie widze najmniejszego powodu-by nie posiadac takich psow-teraz ,ani za lat pare....... wymoderowano Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 a ilu ???? bo nie kapuje tego zdania. http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=5954756&postcount=38 a ile tych psów mamy w PL ??? boriac pod uwage dwie kynologiczne organizacje i ilsoc ras gdzie mozna kopiowac uszy albo ogony to duzo a może by skończyła ta osoba jak miś ?? Bez przesady to byli kumple i jedna osoba wystarczyła aby powstrzymac, wystarczy zeby powiedziała nie. Quote
Jasiek Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Cytat: Napisał Jasiek Matko święta kto Ci takich głupot naopowiadał.Na jakiego żywca.Szczenięta są miejscowo znieczulane i to nie byle jakim środkiem znieczulajacym.Wet ktory to robi bez znieczulenia to nie wet to najzwyklejszy konował. Jasiek, teraz poważnie zapytam: kpisz z nas, czy rzeczywiście masz takie braki ...?????????? Ani jedno ani drugie.Głupoty ,brednie i banialuki piszecie tu na forum.Nie twierdzę że nie trafiają się przypadki kopiowania bez znieczulenia( przy uszach jest to niewykonalne) ale to są sporadyczne sytuacje.Opieracie swoje wywody na przykładzie kilku przypadków. Quote
lutomskak Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 :cool1: Nie ma i nie bedzie zakazu wystawiania psow kopiowanych w POLSCE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: [SIZE=1]ravik-jesli chcesz napisac,ze i tak czekasz do srody-to od razu chce CIE uprzedzic-ze Twoja cierpliwosc zostanie nagrodzona juz niebawem i ja w przeciwienstwie do ciebie postaram sie zaspokoic Twoja ciekawosc :loveu::loveu: pisze to-poniewaz Cie lubie i szanuje Twoja diabelska bystrosc umyslu ,polaczona z piekna POLSZCZYZNA (mam do tego ogromna slabosc....:p) Quote
Jasiek Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='LALUNA']http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=5954756&postcount=38 Kto jest autorem tego no powiedzmy referatu? Quote
Vectra Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Kiedy ucho jest już obcięte, przesunięte do innej pozycji, szczenię będzie musiało przechodzić kolejne miesiące przymusowego związania ucha taśmą. W niektórych przypadkach ucho może nigdy nie stać i pies będzie przechodzić kolejna korektę ucha pod kolejną narkozą w starszym wieku. Dla tych właścicieli psa, którzy nie powtórzą kopiowania taki pies będzie zawsze szpetny, o ile jedno ucho będzie miał stojące a drugie klapnięte. sorry , ale uśmiałam się do łez Quote
Jasiek Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Vectra napisał(a):sorry , ale uśmiałam się do łez Ja dostałem wytrzeszu oczu:crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 LALUNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! co najmniej do 2010 roku-nie bedzie zakazu wystawiania psow kopiowanych-przyjmij moja wypowiedz nie do wiadomosci-ale do swiadomosci mozesz uznac rowniez ,ze to co teraz tu napisalam-to nie poparta zadnymi podpisami i argumentami bzdura (gniot byloby krocej-ale chce sobie w klawiature postukac :smile: ) Lutomskak szkoda mi Ciebie tyle sie napisałas, tylko po co. No chyba ze chciałas sobie postukac w klawiaturke, ale tak głupio? Czy ja kiedykolwiek walczyłam o to aby nie można wystawiac w ZKwP? Cos sobie ubzdurałas i sama sie niepotrzebnie nakrecasz i zalewasz żółcia. Nawet w ostatnim poscie miałas to jasno wyklarowane http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=8249821&postcount=3446 Czy tam masz cos na temat wystawiania? A znasz moja wypowiedz odnoscie certyfikatów prób mysliwskich i kopiowania nie mówiac juz nawet o wystawianiu dożywotnim? Moze gdybys uwazniej poczytała to bys sie tym postem do mnie nie osmieszyła, szczególnie ze nie najlepiej w nim wypadałas. Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Vectra napisał(a):sorry , ale uśmiałam się do łez Vectra czym? Wiesz ze niektórym rasom bardzo trudno postawic ucho? Musze przez kolejne tygodnie miec klejone uszy, wkładne formy do uszu? I nie zawsze stana? I czesto maja powtarzana narkoze i korygowane ucho, albo klejone do końca życia. Jakos nie widze tu nic śmiesznego. I pewnie gdybys poszukała relacji tych ludzi, to nie sadze abys sie usmiała, no chyba ze masz inne poczucie humoru Quote
Vectra Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Laluna , czy Ty miałaś kiedyś w domu psa z obciętymi świeżo uszami ? opiekowałaś się takim psem ? Quote
Jasiek Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 LALUNA napisał(a):Vectra czym? Wiesz ze niektórym rasom bardzo trudno postawic ucho? Jasne szczególnie jak się kopiuje między 7 a 12 miesiacem życia:lol::lol::lol: Quote
LALUNA Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='Vectra']Laluna , czy Ty miałaś kiedyś w domu psa z obciętymi świeżo uszami ? opiekowałaś się takim psem ? Znajomy miał dwa briardy. Czy wiesz ile ucha sie zostawia briardom? Tu w tym linku masz zdjecie z dobkiem http://www.doggiesparadise.com/earcropping-dogs.shtml Czy poza amstafem znasz technike stawiania uszu innym rasom? To nie tajemnica, poszukaj sobie w necie. O tym wszedzie pisza i zwolennicy i przeciwnicy. Quote
lutomskak Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 [quote name='Vectra']Laluna , czy Ty miałaś kiedyś w domu psa z obciętymi świeżo uszami ? opiekowałaś się takim psem ? chyba oczadzialas dziewczyno!!!!!!!!!!:diabloti: nasza pani MODERATOR-najpierw naklania ,zeby nie ciac wystawowych,nie odbierac miotow kopiowanych,nie napedzac koniunktury-a zaraz potem-ze jej to wieje-czy sie wystawia kopiowane czy nie i ze mnie zolc zalewa......:evil_lol::evil_lol: pisze-ze sie tnie uszy w wieku od 7 do 12 miesiecy-a to juz samo wskazuje na fakt-ze takiego psa nie miala.......:eviltong: pisze-zeby mowic ludziom-ze to jest ble-ale ja nie znam jej stanowiska w jakiejs tam i w jakiejs tam kwestii....... sek w tym-ze ONA (nasza PANI MODERATOR) tylko pisze......\ nie widziala ciecia ogonow,nie widziala kopiowania uszu,nie miala takiego psa,nie jest wetem,nie stawiala ucha po cieciu,nie ma o tym zielonego pojecia ( o calej praktyce).......-ale.....pisze,pisze,pisze-piisze co wyczyta,wyszuka,co jej slina na jezyk przyniesie.... treści naruszające 2 i 8 pkt regulaminu zostały usunięte Quote
Vectra Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 LALUNA napisał(a):Vectra czym? Wiesz ze niektórym rasom bardzo trudno postawic ucho? Musze przez kolejne tygodnie miec klejone uszy, wkładne formy do uszu? I nie zawsze stana? I czesto maja powtarzana narkoze i korygowane ucho, albo klejone do końca życia. Jakos nie widze tu nic śmiesznego. I pewnie gdybys poszukała relacji tych ludzi, to nie sadze abys sie usmiała, no chyba ze masz inne poczucie humoru Wiesz za mało o mnie wiesz by cokolwiek pisać na temat mojej wiedzy i poczucia humoru.Jakoś większą tendencje to znielubienia swojego psa zauważyłam gdy ten niszczy , sika jest krnąbrny .. mało kiedy ktoś znęca się nad psem lub go wywala tylko dlatego że mu sie nie podoba.Ja piszę o świecie realnym. Ja właściciel psa ze spapranymi uszami który zjadł mi dwa wynajmowane mieszkania zniszczył kilka samochodów w tym dwa nie moje :diabloti: Quote
Jasiek Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Napisał LALUNA http://www.dogomania.pl/forum/showpo...6&postcount=38 Kto jest autorem tego no powiedzmy referatu? LALUNA czy to TY jesteś twórcą tych wypocin? Quote
Vectra Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 LALUNA napisał(a): Czy poza amstafem znasz technike stawiania uszu innym rasom? . Owszem znam :cool3: niejednokrotnie moje zwierza miały frajde bawić się z kopiowanym dobkiem i bokserkiem i mimo straszliwych opatrunków kopiowane pieski bawiły się jak oszalałe :diabloti: I jakoś nie zauważyłam by piesek w opatrunkach miał traumę czy czuł dyskomfort. LALUNA napisał(a):Znajomy miał dwa briardy. Czy wiesz ile ucha sie zostawia briardom? a ile ucha zostawia się u CAO :cool3: odpowiedź masz w moim bannerku :cool1: Quote
lutomskak Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Vectra napisał(a):Wiesz za mało o mnie wiesz by cokolwiek pisać na temat mojej wiedzy i poczucia humoru.:diabloti: wlasciwie-nic dodac ,nic ujac-taka prawda-ze nasza PANI MODERATOR-miast spokojnie pilnowac porzadku -rzeczowo dyskutujac o kopiowaniu ,lub niekopiowaniu-nabyla niesamowita umiejetnosc-potrafi z jubilerska precyzja okreslic typ charakterologiczny wszystkich wspolrozmowcow ( a szczegolnie tych"niewygodnych".....:evil_lol:),potrafi uderzyc w nasze wszystkie"czule punkty",powiedziec nam-kiedy jestesmy zalosni,wskazac moment "offowania w topicu"(nie widzac swojego),nawet-zarzucic nam brak poczucia humoru!!!!!!!!!!!:crazyeye:-tu -szczerze mowiac-poczulabym sie na TWOIM miejscu obrazona-poniewaz nie znajac Cie wcale-mysle sobie ,ze jestes babka z jajami......:diabloti:(wspominam poprzednie nasze spotkania w tym temacie i byly naprawde urocze) ale jak to sie mowi-ad rem..... kopiowanie to zabieg wykonywany ze wzgledow estetycznych (w wiekszosci przypadkow),i zdrowotnych -zarowno ogona ,jak i uszu nie moze byc on zabroniony prawem-bowiem jest on niezbedny w wielu przypadkach dla ratowania zdrowia zwierzecia (przyp-szukajcie w poprzednich postach-jesli nie znajdziecie-moderator na pewno pomoze.....-od tego rowniez jest.....) :loveu: :loveu: :loveu: Quote
Jasiek Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Tak to już jest że najwiecej do powiedzenia mają osoby zielone jak szczypiorek na wiosnę tz "znawcy i eksperci od spraw hodowlanych" Quote
Vectra Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Jasiek napisał(a):Tak to już jest że najwiecej do powiedzenia mają osoby zielone jak szczypiorek na wiosnę tz "znawcy i eksperci od spraw hodowlanych" na dowód tego co napisałeś mamy liste psów uznanych za niebezpieczne :diabloti: Quote
lutomskak Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 i rowniez na dowod tego mamy inne cytaty........ PRAKTYKI KOPIOWANIA USZU Kopiowanie ucha · Kopiowanie uszu przeprowadza się w ogólnej narkozie w wieku szczeniaka od 7- do12 miesięcy. albo Bolesne krwawiące krawędzie są zamykane opatrunkiem albo w ciągu tygodnia tysiące psów mają obcinane uszy. albo W Polsce jest kilku weterynarzy którzy mają uprawnienia i stosują obok tradycyjnego leczenia psów, akupunkturę. Przy jakich schorzeniach można stosować akupunkturę: Cytat: Choroby narządu ruchu (dyskopatie, zespół bolesnego barku, ostre i przewlekłe mięśniobóle) Choroby układu nerwowego (bóle głowy, różne nerwobóle a zwłaszcza zapalenie nerwu trójdzielnego czy kulszowego, porażenia i niedowłady do 1 roku po przebytym incyden-cie, porażenie nerwu twarzowego) Choroby wewnętrzne (zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, choroba nadciśnieniowa, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy) Choroby uszu, nosa i gardła ( ostra głuchota i niedosłuch,Choroba Meniera, przewlekłe zapalenie zatok obocznych nosa) Choroby oczu (przewlekłe zapalenie spojówek, zapalenie nerwu wzrokowego) Medycyna sportowa (trema przedstartowa, urazy sportowe) pytania do ostatniego-"albo"...... (jak stwierdzamy u psa bol glowy,niedosluch i co to sa zatoki oboczne nosa u psa???) Quote
Recommended Posts