sylwia i boksery Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Cytat: Napisał szymi usunięto [quote name='Elitesse'] myslisz ze to cos pomoze ? :roll: niesadze :shake::diabloti: Dziwię się,że jako Moderator nie zareagowałaś na podobne grubiaństwo-szok :crazyeye: Quote
szymi Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Dziwię się,że jako Moderator nie zareagowałaś na podobne grubiaństwo-szok :crazyeye: spoko a moze tez chcesz dolaczyc do grona wymoderowano Quote
Berek Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Ohoho. Zombie wylazło spod deski.... Ten użytkownik już się niegdyś popisywał na Dogo, o ile pamiętam.... :mad: Quote
szymi Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 wylazlo i dziekuje opatrznosci za wolnosc slowa Quote
lutomskak Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [quote name='szymi']post usunięty przez moderatora niestety szymi-niektorzy w tym watku probuja nam powiedziec-ze pies to nie zwierze hodowlane-tylko nasz przyjaciel-najlepszy i w ogole super ,ktoremu nic nie wolno uciac (nawet wrastajacych wilczych pazorow-bo sa rasy ,ktore tak maja we wzorcu)-i ten wlasnie przyjaciel ma olbrzymia radoche-kiedy przygotowujac go do zawodow (to pozeciez lezy w psiej naturze-zawody)-powtarza komende waruj na stole ,wysyla psa po przedmioty na srodku stadionu,kaze mu przechodzic po pochylniach,robic slalomy-zapewne robia to tylko raz i jak pies umie juz caly "parkur",a zacina sie na tym wlasnie slalomie to nie stosuja setek powtorzen i trickow-zeby sie w koncu publice i sedziemu spodobalo-o nie!oni sa naturalni!a pies to przyjaciel....bla,bla,bla oni sa lespi-bo nie kopiuja.........-coz z tego-skoro jak juz napisal kilka miesiecy temu nasz slynny juz rasista-trzymacie psy godzinami w zamknieciach-podczas ,gdy pracujecie-trwa to latami po kilka godzin dziennie..........-to tez jest okrucienstwo i barbarzynstwo-wiec w sumie........:loveu::loveu: NATURALNIE WAS POZDRAWIAM_wszystkich hipokrytow Quote
Guest Mrzewinska Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Lutomskak, dla zdrowego psychicznie psa brak mozliwosci pracy, zajecia sie, wspolpracy z wlascicielem bylby czyms najgorszym. Nie ma mozliwosci kazdemu psu zapewnic stada owiec do pilnowania, polowania na dzika zwierzyne ani temu podobnych rozrywek. Zawody, ktore tak Ci sie nie podobaja - daja psu najwieksza radosc - mozliwosc pracy z przewodnikiem, zaspokajaja potrzeby psychiczne zwierzecia. To nie musza byc zawody, to mzoe byc praca na sladzie, albo szukanie zgubionych kluczy na lace - to jest praca. Jesli Ty nie dajesz tego swoim psom, to wiele tracicie ze wspolnej radosci. Tym tez m.in. rozni sie pies od kury - chce i potrafi wspopracowac w grupie, potrafi wspolpracowac z czlowiekiem, ma takie a nie inne predyspozycje psychiczne. Zapewnic psu potrzeby fizyczne - to o wiele za malo. Zofia Quote
Elitesse Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 sylwia i boksery napisał(a): Dziwię się,że jako Moderator nie zareagowałaś na podobne grubiaństwo-szok :crazyeye: ten topic moga moderowac tylko wybrani :bigcry::evil_lol: Quote
Elitesse Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Mrzewinska napisał(a): Zawody, ktore tak Ci sie nie podobaja - daja psu najwieksza radosc - mozliwosc pracy z przewodnikiem, zaspokajaja potrzeby psychiczne zwierzecia. To nie musza byc zawody, to mzoe byc praca na sladzie, albo szukanie zgubionych kluczy na lace - to jest praca. np taka praca jak pokazala pewna szkolka na wystawie we wroclawiu przed bisami :shake::shake: o dziwo najwieksze owacje zebraly psy w momencie olewania kwiatka w doniczce :diabloti::evil_lol: Quote
LALUNA Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Elitesse napisał(a):np taka praca jak pokazala pewna szkolka na wystawie we wroclawiu przed bisami :shake::shake: o dziwo najwieksze owacje zebraly psy w momencie olewania kwiatka w doniczce :diabloti::evil_lol: A jaka to była szkółka? Nie podawali? Chetnie sie dowiem kto organizował pokazy. Niestety nawet nie moge sie ustosunkowac do Twojej wypowiedzi bowiem od paru lat nie ogladam nawet pokazów we Wroclawiu nawet nie zawsze jestem na tej wystawie. Quote
Vectra Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 o a taką śliczną NIEKOPIOWANĄ panienke właśnie adoptowałam .. była skazana na śmierć ,, nie ma papierów więc nie może być wystawiana , co do sportów to nie wiem ,ale na razie musi przejść kuracje tuczącą , bo została zagłodzona .... Walczcie o wystawowe psy BRAWO niech inne zdychają z głodu Niceravik dopisz do swojego hasla - mania niekopiowania psów rasowych ważniejsza niż walka o życie milionów psów :diabloti: bo rozumiem że tylko rasowe są ci bliskie .... Quote
LALUNA Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Walczcie o wystawowe psy BRAWO niech inne zdychają z głodu Vectra zabiegi zootechniczne beda obowiazywac wszystkie psy nie tylko te rasowe. I jezeli ktos zatwierdzi taka interperacje to te nierasowe tez beda mogły miec podcinane struny głoswe i hodowane na futerko zgodnie z technologa produkcji. Byc moze nastepnym razem bedziesz szukac domu lda psa któy ma podciete struny glosowe, bo taka interpretacja pasuje niektórym Quote
Vectra Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Laluna (tera możecie mnie zabić ,ale ja myśle realnie) to co jeśli pies jest nadmiernie szczekliwy , sąsiedzi się skarżą , piszą pisma ,sądem straszą , nie pomagają szkolenia , stop szczeki etc .. wg ciebie oddac psa do schroniska ? czy przeprowadzić zabieg podcinania strun głosowych ? Jak myślisz w której sytuacjo pies będzie szczęśliwszy ? szczekający w ciasnej zapchlonej klatce czy bez głosu u boku swojego pana ? Quote
Guest Mrzewinska Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 To znaczy, ze nalezy obcinac ogony, bo jakis nieszczesny zaniedbany czy potwornie lekliwy pies ustawicznie szczeka???? Argument - walczycie o te, niech inne zdychaja z glodu - mozna zastosowac do absolutnie kazdej dzialalnosci czlowieka. Nie powinnam wydawac pieniedzy na szkolenie mojego psa, bo inne zdychaja z glodu, nie powinnam szkolic, bo jakis pies podlal kwiatek, co jak zawsze najbardziej ucieszylo najbardziej prymitywna publicznosc. Wiem doskonale z pokazow, ktore prowadze od lat, ze ludzie najbardziej ciesza sie, kiedy cos sie nie uda - a zeby tak jeszcze psy wziely sie za lby, dopiero bylaby radosc. Moze jednak pozwolmy dzialac dla dobra zwierzat tym, ktorzy chca to robic, w sposob, jaki na pewno zwierzetom krzywdy nie przyniesie, chociaz nie tylko miliony psow, takze dzieci w Afryce umieraja z glodu. Zofia Quote
Vectra Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 mnie Zosiu chodzi o coś innego , jak pisałam piękna inicjatywa tylko niestety jeśli tylko dotyczy to wystawowych psów ,a inni mają brać przykład , to niestety nie tędy droga .. My mieszkamy w Polsce !!!! nie zapominajcie o tym tu zakazany owoc smakuje najlepiej , prawo jest dziurawe i można interpretowac sobie go dowolnie ... Quote
Eve-linka Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [quote name='TuathaDea']ZASADA: interpretującemu nie wolno wprowadzać rozróżnień tam, gdzie rozróżnień nie wprowadził ustawodawca. Owszem [quote name='Czarne Gwiazdy']A czym się różni świnia od psa? A czym się różni kura od psa? Tylko tym, że świnie i kury jemy, a psy głaszczemy na kanapie? [SIZE="4"]Prawo JASNO tłumaczy, które zwierzęta są gospodarskie, a które nie [SIZE="4"]Ustawa o ochronie zwierzaqt reguluje postepowanie ze zwierzetami DOMOWYMI, gospodarskimi itp - rozdzial 1, art. 2. art 4, pkt 17 - zwierzeta domowe - rozumie sie przez to zwierzeta tradycyjnie przebywajace wraz z czlowiekiem w jego domu lub innym odpowiednim pomieszczeniu, utrzymywane przez czlowieka w charakterze jego towarzysza. A wiec pies jest w rozumieniu tej ustawy zwierzeciem domowym, nie gospodarskim. I nie jest zwierzeciem rzeznym. [SIZE="4"]Wg ustawy o o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich: - zwierzęta gospodarskie to konie, bydło, świnie, owce, kozy, drób, zwierzęta futerkowe i pszczoły, - za zwierzęta futerkowe uważa się: lisa pospolitego, lisa polarnego, norkę, tchórza, jenota, nutrię, szynszyla i królika - hodowanych w celu produkcji surowca dla przemysłu futrzarskiego, mięsnego i włókienniczego, - drób - ptaki gatunków: kura, kaczka, gęś, indyk, bażant, przepiórka, perlica, kaczka piżmowa, struś. Quote
Czarne Gwiazdy Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Czarne Gwiazdy o ile dla Ciebie nie ma róznicy to znaczy ze tak samo chetnie zjesz własnego psa jak i kotlet. Tak samo bedziesz hodowac psy w klatkach, tylko po to aby pozyskac z nich futerko, czyli zabijajac je jak beda miały rok i jak zbytnio zacznie szczekac w domu to nie będziesz mieć skrupułów aby podciać mu struny głosowe. Jezeli nie widzsz róznicy miedzy psem, kotem, a zwierzęciem gospodarczym to nic nie poradze. Mam tylko nadzieje ze żaden porzadny hodowca nie sprzeda Ci psa bo mógłbyś zbytnio sie w nim rozsmakować. Znaczy próbujesz mi wmówić, że w świetle prawa, pies jest czymś lepszym i ma więcej przywilejów? I, że psy sa lepsze i się je bardziej kocha, bo akurat miały szczęście, że stworzono je z takimi, a nie innymi predyspozycjami? Dla mnie wniosek jest prosty. Dla ciebie poszczególne grupy zwierząt służą do czegoś konkretnego i tylko od tych zadań, które wypełniają zależy twój szacunek. Kurczaki jemy, świnie jemy, więc zabijamy. Krowy dają mleko, więc muszą życ, ale bez zbędnych przywilejów, czyt. przywiążmy do łańcucha, niech stoi. Psy z kolei uprawiają sporty, dzięki którym poznajesz dużo ludzi, zdobywasz tytuły albo nie, medale, puchary, szacunek, no i jest ładny i mięciutki, więc nie mozna go zabijać i trzeba mu zapewnić szczęśliwe życie, bo jak wiadomo... świnię i tak się zabije, w krowie i tak bedzie mleko, ale nieszczęśliwy pies źle wykonuje zadania przed nim postawione... No i jeszcze - bycie dobrym dla zwierzątek to modne ostatnio, jak jesteśmy dobrzy, wzbudzamy jeszcze wiecej szacunku, ale, żeby się nie wysilać i żeby zadania nas nie przerosły... musimy się złapać czegoś prostego... A o hodowcę się nie martw, przekażę mu Twoje zmartwienia, że jest szansa na to, że sobie zrobię kotleta z pieska... mmmm, taki w sosie grzybowym.... dobrze podsmażony, ah... rozmarzyłem się. Quote
sylwia i boksery Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [quote name='Vectra']Laluna (tera możecie mnie zabić ,ale ja myśle realnie) to co jeśli pies jest nadmiernie szczekliwy , sąsiedzi się skarżą , piszą pisma ,sądem straszą , nie pomagają szkolenia , stop szczeki etc .. wg ciebie oddac psa do schroniska ? czy przeprowadzić zabieg podcinania strun głosowych ? Nie jestem co prawda Laluna,ale myślałam o tej sprawie juz wiele razy ;) Jeżeli byłabym w takiej sytuacji i wiedziałabym,że wszystkie środki wychowawczo-zapobiegawcze zostały wykorzystane a pies ciągle robi swoje-bo są różne psy-nie oddałabym psa ofkors-najprawdopodobniej zdecydowałabym się na zabieg podcięcia strun głosowych. Ale problem polega na tym,że podcinanie może się stać nagminnym zabiegiem-jak coroczne szczepienie p/wściekliznie. Robionym łatwą ręka-coś jak obroże elektryczne,kolczatki jako wyposażenie szczeniąt itp... Tutaj jednak chodzi o byt psa,jego dobro,dom i godziwe życie.Jeżeli podcięcie jest jedyną drogą,to mogą to zaakceptować. A kopiowanie to dopasowanie psa do własnego wizerunku rasy-nie ma nic wspólnego z psim bytem,domem,uszy i ogon w całoście nie będą przyczyną,dla której pies znajdzie się w schronisku. Vectra-dlaczego przypuszczasz,ze rasowe są w centrum uwagi? :) Ich wygląd nadaje kierunek pseudohodowcom-rasowe cięte =nierasowe czy wręcz kundelki-też przycięte,żeby wydawały się bardzie podobne do rasy. Też miałam 2 takie paskudnie-kłapciasto-sterczące suczki-bokserkopodobne,staruszeczki ze schroniska :loveu: Obie nie żyją,moje dziewczynki ["] Ważne było dla mnie dobro rasowych i nierasowych-bez rozgraniczenia-po prostu dobro psa :) Quote
sylwia i boksery Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Pies nie jest lepszy czy gorszy-to zwierzę domowe,nie gospodarskie :lol: To nasz przyjaciel,domownik,towarzysz życia-od tysięcy lat :) Quote
Czarne Gwiazdy Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Pies nie jest lepszy czy gorszy-to zwierzę domowe,nie gospodarskie tzn czym się różni? Quote
Vectra Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 sylwia i boksery napisał(a):Pies nie jest lepszy czy gorszy-to zwierzę domowe,nie gospodarskie :lol: To nasz przyjaciel,domownik,towarzysz życia-od tysięcy lat :) oj , oj nie dla wszystkich , bo z psa nie pa pożytku :cool3: stoi na łańcuchu i drze jape całą noc .... kura daje jajka - jest lepsza niż pies krowa daje mleko - jest lepsza niż darmozjad pies ze świni jest mięso więc jest lepsza niż darmozjad pies cywilizacja zrobiła z psa maskotkę domową , pies został udomowiony bo był ludziom niezbędny ... darmozjada nikt by nie udomawiał ;) stąd chyba mamy tyle ras psów nie ? bo były hodowane do jakiegoś konkretnego zadania prawda ? nawet wielbiony york nie był ozdobą na czerwonej podusi tylko miał łapać myszy bo taniej było go trzymać niż kota ;) Quote
sylwia i boksery Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [quote name='Vectra']oj , oj nie dla wszystkich , bo z psa nie pa pożytku :cool3: stoi na łańcuchu i drze jape całą noc .... kura daje jajka - jest lepsza niż pies krowa daje mleko - jest lepsza niż darmozjad pies ze świni jest mięso więc jest lepsza niż darmozjad pies cywilizacja zrobiła z psa maskotkę domową , pies został udomowiony bo był ludziom niezbędny ... darmozjada nikt by nie udomawiał ;) Vectra Takie podejscie znam,bo mieszkam na wsi. Dotyczy to nie tylko psów-także starych rodziców,dzieci,bo chcą jeść itp. Ze swojej strony niewiele można zrobić za jednym razem-ale trzeba dawać przykład sobą. Mój przykład zmobilizował sąsiada( nie cierpię go brrrr :angryy: ) do karmienia psa-suka już nie przymiera głodem -ma nawet nową obrożę ,jest wyczyszczona i ma ładnie podciete futro:multi: A czemu udomowili? Bo ja wiem? ;) Może jakiś praczłowiek miał silną potrzebę wyrażenia uczuć wyższych,może razem łatwiej było iść przez dzieje ;) Staram się nie patrzeć na wszystko przez pryzmat korzyści,bo uważam,że są też inne pobudki :loveu: Czarne Gwiazdy-to przykre,że nie widzisz różnicy między psem a zwierzęciem gospodarskim. Nie wiem,co starasz się udowodnić i przekazać-ale jak nie widzisz różnicy,to niestety już chyba nie zobaczysz. A może piszesz żeby pisać,bez przekoania ale żeby udowodnić swoje racje?Kto wie :eviltong: Jakbyś nie widział róznicy,to pewnie byś nie był aktywnym uczestnikiem dogomanii i ogolnie życia z psami. Konie,krowy,kury ,świnie ,owce też mają wystawy-te ostatnie nawet się elegancko podcina,we fryzurki-więc po jaki licho interesujesz się wystawami i hodowlą psów :lol: Quote
LALUNA Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Vectra napisał(a):Laluna (tera możecie mnie zabić ,ale ja myśle realnie) to co jeśli pies jest nadmiernie szczekliwy , sąsiedzi się skarżą , piszą pisma ,sądem straszą , nie pomagają szkolenia , stop szczeki etc .. wg ciebie oddac psa do schroniska ? czy przeprowadzić zabieg podcinania strun głosowych ? Jak myślisz w której sytuacjo pies będzie szczęśliwszy ? szczekający w ciasnej zapchlonej klatce czy bez głosu u boku swojego pana ? To obrazek zbyt idealistyczny. Zazwyczaj od razu ida przeprowadzic zabieg bo to prostsze rozwiazanie. Niektórzy maja od tak standardowo robić zabieg na wszelki wypadek. Przy dozwolonych takich zabiegach nie bedzie wyjatkowych okolicznosci, tylko standardowe zabiegi. I nie walczymy tylko o rasowe. Jezeli weterynarze beda przestrzegac aby sie stosowac od ustawy wtedy te rasowe tez nie beda miec kopiowanych ogonów i uszu. Quote
niceravik Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Rozmawiamy kolejny dzień o odpowiedzi Ministra, na Interpelacje Pana posła Mieczysława Aszkiełowicza. Mam jednak pytanie: czy wszyscy są w posiadaniu tej sławnej już odpowiedzi, znanej skądinąd pod nazwą „anonimowego gniota”? TuathaDea, może wkleisz ja w całości? Nie wstydź się! Dlaczego ją ukrywasz? To tylko 4 strony. Przecież to twój koronny argument! Jeśli ktoś nie ma, chętnie podeślę ją. Piszcie na priv. Moim zdaniem, mimo drobnych niedoskonałości jakie posiada tekst samej Interpelacji Pana posła Aszkiełowicza /znajdziecie ją na str. 280/, spełniła ona i nadal spełnia niezwykłą rolę. Zmusiła bowiem organy administracji państwowej do określenia swego stanowiska w sprawie kopiowania psów, wraz z pokrętnym uzasadnieniem. Teraz jest do czego się odnieść. Nie możemy tego zmarnować. Quote
LALUNA Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 Znaczy próbujesz mi wmówić, że w świetle prawa, pies jest czymś lepszym i ma więcej przywilejów? W świetle prawa zwierzeta domowe nie sa traktowane jako gospodarskie, tylko jako domowe. A te domowe nie ida na smalec i nie są trzymane na postronku a kiedy przyjdzie starosc nie są oddawane na rzeź. Dla mnie wniosek jest prosty. Dla ciebie poszczególne grupy zwierząt służą do czegoś konkretnego i tylko od tych zadań, które wypełniają zależy twój szacunek. Kurczaki jemy, świnie jemy, więc zabijamy. Krowy dają mleko, więc muszą życ, ale bez zbędnych przywilejów, czyt. przywiążmy do łańcucha, niech stoi. Jak widać wyciagnie wniosków nie sa Twoja mocną stroną, wiec zrezygnuj z tego. Po co masz sie osmieszac. Zapominałes jeszcze dodac konie które sa hodowane na mieso. Moje prywatne przemyslenia są o wiele bardziej restrykcyjne co do technologi produkcyjnej niż ustawa. I bardzo chetnie zrezygnuje z miesa na rzecz likwidacji wielkich hodowli przemysłowych, futerka tez nie musze kupowac i jestem przeciwna hodowli koni na mięso. Pytanie tylko czy Ty nie sprzeciwiajac się traktowaniu psa jako zwierze gospodarskie mozesz cokolwiek dobrego powiedziec o swoim podejsciu do psów. Quote
LALUNA Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 [quote name='niceravik'] Mam jednak pytanie: czy wszyscy są w posiadaniu tej sławnej już odpowiedzi, znanej skądinąd pod nazwą „anonimowego gniota”? TuathaDea, może wkleisz ja w całości? Nie wstydź się! Dlaczego ją ukrywasz? To tylko 4 strony. Przecież to twój koronny argument! A czym tu sie chwalic nie dosyć ze anonim to jeszcze nie zapoznał sie z art 4 pkt 17 tej ustawy. A moze to dlatego anonim ze na wszelki wypadek wolał sie nie podpisać pod taka niedorzeczna interpretacją. Szkoda tylko ze nawet na posiedzenie sejmu nie trafiła. Moze ktoś odrzucił ze jest niezgodna z prawem Quote
Recommended Posts