Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='LALUNA']Tuthadea to i tak niczego nie zmienia, bowiem która hodowla psów w Polsce jest zarejestrowana jako produkcja?
To by musiało być pod regonem
012Chów i hodowla zwierząt
naprzykład
012520Pozostała hodowla zwierząt

MOJA!!!!!!!!!!!!

Posted

Jaśku masz produkcje psów? :shake:
Tylko widzisz jest jeden problem. Mars jest obowiazany stosować sie do nakazów z GIW, a oni zakazują, wiec nikt nie bedzie miec tych uprawnień :p

Posted

TuathaDea napisał(a):
Czego zakazują? Zabiegów wynikających z technologii produkcji? Te zabiegi są dozwolone ustawą, więc GIW nie ma prawa ich zabraniać.

TuthaDea Ty sie już wypowiedziałes z anonimów. Daj odpowiedziec Marsowi.

Posted

GIW jako organ administracji rządowej nie ma nade mną jako lekarzem weterynarii wolno praktykującym żadnej władzy zwierzchniej. Nie może mi nic nakazac ani zakazac. Może natomiast nakazac sumienne wykonywanie powierzonych obowiązków jednostkom sobie podlegającym czyli WIW i PIW. GIW zresztą w swym pismie nie napisał w żadnym miejscu że kopiowanie ogonów u szczeniąt jest zakazane. Napisał że dostał pismo od Empatii dotyczące kopiowania ogonów w którym to zarzuca się IW nienależyte wykonywanie obowiazków, i w związku z tym pismem nakazuje jednostkom sobie podległym aby obowiązki związane z przestrzeganiem ustawy wzięły sobie bardziej do serca. Może mu chodzi aby zabiegi związane z technologią produkcji wykonywac bardziej humanitarnie???
Mnie jako wolnopraktykującego lekarza weterynarii obowiązują ustawy, a jak widac śledząc ten wątek, ustawa nie mówi jednoznacznie czy ciąc wolno czy nie.

Posted

LALUNA napisał(a):
Jaśku masz produkcje psów? :shake:

A nazywaj to sobie jak chcesz.Pytałaś więc odpowiedziałem.To nie ja wymysłiłem .Pretensje kieruj do urzedników i ustawodawców,że w ten sposób określaja hodowle zwierząt domowych w tym min. psów.

Posted

TuathaDea napisał(a):
Wybacz, ale co posiadam nie Tobie będę ujawniać :D

no-wazne ,ze zainteresowani widzieli!!!!!!!!!!!!!!!!!!:evil_lol::multi:

zachowuje sie jak .......kolezanki niecaly mniesiac temu,ale tak jest rzeczywiscie.......:loveu:

Posted

[quote name='TuathaDea']Z odpowiedzi Pana Sekretarza Stanu (zastępującego Ministra):

"Obcinanie uszu i ogonów psom pochodzącym z hodowli psów rasowych jest innym zabiegiem wynikającym z technologii produkcji"
"ust. 2 tego (27) artykułu zezwala na wykonywanie na zwierzętach zabiegów lekarsko-weterynaryjnych i zootechnicznych lub innych zabiegów wynikających z technologii produkcji wyłącznie przez osoby posiadające kwalifikacje do ich wykonywania, nakładając na te osoby obowiązek zachowania koniecznej ostrożności oraz przeprowadzania tych zabiegów w sposób zapewniający ograniczenie cierpień i stresu zwierzęcia. Nie wprowadza on jednak zakazu wykonywania takich zabiegów"

Oto dowód w jaki sposób TD manipuluje!
My wklejamy kompletną interpelację, a on manipulując, wycina akapity odpowiedzi i jedzie od końca – od „d.....py” strony.

W mojej opinii nadal jest to „anonimowy gniot”
i zwykła, prymitywna manipulacja.

A sedno tej całej afery, ulokowane jest we wstępie,
którego TD CELOWO! nie pokazuje.

A we wstępie anonim napisał tak:
„Szanowny Panie Marszałku! W odpowiedzi na przekazaną pismem z dnia 5 września 2007 r., nr SPS-023-9362/07, interpelację poselską Pana Mieczysława Aszkiełowicza, Posła na Sejm RP, w sprawie nieprzestrzegania przepisów ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 z późn. zm.), a w szczególności art. 27 tej ustawy, przez Związek Kynologiczny oraz lekarzy weterynarii biorących udział w pokazach psów uprzejmie informuję, że z art. 27 ust. 1 ustawy wynika, iż zabiegiem lekarsko- weterynaryjnym jest czynność przeprowadzana na zwierzętach dla ratowania ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji oraz zastrzega przeprowadzanie takich czynności wyłącznie przez osoby uprawnione. Jednocześnie ust. 2 tego artykułu zezwala na wykonywanie na zwierzętach zabiegów lekarsko-weterynaryjnych i zootechnicznych lub innych zabiegów wynikających z technologii produkcji wyłącznie przez osoby posiadające kwalifikacje do ich wykonywania, nakładając na te osoby obowiązek zachowania koniecznej ostrożności oraz przeprowadzania tych zabiegów w sposób zapewniający ograniczenie cierpień i stresu zwierzęcia. Nie wprowadza on jednak zakazu wykonywania takich zabiegów. Powyższe przepisy mają zastosowanie do wszystkich zwierząt wymienionych w art. 2 ustawy o ochronie zwierząt (w tym do zwierząt domowych i gospodarskich).”

Prawnik, który to przeczytał nie chciał uwierzyć, że to podpisał Sekretarz Stanu w MR. No i dowodu, że tak jest nadal nie ma! Podpisu brak!

Wnioski:
1. zdumiewająca i całkowicie absurdalna jest interpretacja przepisu art. 27 ust. 1 ustawy o ochronie zwierząt, z której to wynika, żezabiegi lekarsko-weterynaryjne polegające na obcinaniu psom uszu i ogonów w celach kosmetycznych bądź upiększających są dozwolone.
2. analizę art. 27 ust. 1 UOZ przeprowadzono z pominięciem podstawowych zasad logiki prawniczej, tj. bez wyodrębnienia przesłanek przedmiotowych i podmiotowych, których spełnienie umożliwia realizację zabiegów lekarsko-weterynaryjnych na zwierzętach.
3. koncepcji i logiki tej odpowiedzi nie przygotowywał niezależny prawnik.
4. ta analiza sama się „obala”.
Koniec. Kropka.

Jestem spokojna, bo wiem, że wkrótce zapanuje co...?

Mania niekopiowania!

:multi:

Posted

TuthaDea, Jasiek i inni których zachwyciło pismo z sejmu i którzy teraz mają je za jedyną i słuszną interpertacje przepisu Ustawy o ochronie zwierzat. Niestety nie macie się czym chełpić bo akceptując i przyjmując ta interpertacje Ustawy nie mozecie nazwac sie osobami które szanuja i kochają psy i nie traktują je przedmiotowo.
Dogomania to forum gdzie gromadza sie miłosnicy psów. Wy do nich nie nalezycie. Wiedizliscie jaka jest pełna interpretacja ale ja zatailiscie, aby postawic sie w lepszym świetle i dlatego nikt z Was nie odważyl się o zamieszczenie w calosci tego pisma. Pisma które jest bardzo krzywdzace psy poniewaz pozwala na krzywdzenie w swietle tej interpretacji.
Oto fragmenty które zwolennicy kopiowania pomineli.

Obcinanie uszu i ogonów psom pochodzącym z hodowli psów rasowych jest innym zabiegiem wynikającym z technologii produkcji, podobnie jak kurtyzowanie ogonów, obcinanie zębów oraz kastracja samców niektórych gatunków zwierząt gospodarskich. Kastracja knurów jest przeprowadzana w większości przypadków w celu otrzymania właściwej jakości produktu (mięsa) po zakończeniu tuczu i zgodnie z przepisem art. 27 ust. 1 ustawy również nie może być w takim przypadku traktowana jako zabieg lekarsko-weterynaryjny. W przypadku psów ras myśliwskich obcięcie uszu i ogona ma na celu uchronienie zwierzęcia przed obrażeniami podczas polowań. [SIZE=4]Ponadto u niektórych ras psów obcięcie części małżowin usznych zapobiega stanom zapalnym w obrębie ucha zewnętrznego, w tym przewlekłym i ostrym zapaleniom kanału słuchowego zewnętrznego. W związku z tym zabieg kopiowania małżowin usznych u tych ras jest często zabiegiem profilaktycznym, a o konieczności lub zasadności jego przeprowadzenia powinien decydować lekarz weterynarii na podstawie posiadanego doświadczenia zawodowego i aktualnej wiedzy w tym zakresie.
Ponadto w rozdziale 2 ustawy o ochronie zwierząt zawierającym przepisy mające zastosowanie do zwierząt domowych (towarzyszących) nie ma przepisów zakazujących kurtyzowania ogonów, kopiowania małżowin usznych, pozbawiania możliwości wydawania głosu, usuwania pazurów i zębów. Wskazano jedynie, że uwięź, na której jest trzymane zwierzę domowe, nie może powodować u niego urazów ani cierpień oraz musi mu zapewnić możliwość niezbędnego ruchu

Według tego pisma:
- usuwanie kłów jest zabiegiem profilaktycznym - w stanach tę praktykę robi sie u psów policyjnych, w stanach niektórym rasom pracujacym przy owcach przycina się kły aby nie mogły mocno gryźć owiec.
- usuwanie pazurów- w stanach usuwa sie boczne pazury
- podcinanie strun głosowych- to bardzo popularny zabieg w stanach- pies szczeka, jest uciazliwy, pies z podcietymi strunami nie szczeka
- mozna trzymac całe życie psa na uwięzi - jaka to wystarczajaca uwieź? 1 metr dla psa? Wystarczy? Według tej interpertacji pewnie wystarczy i nigdy nie musi być z niej spuszczony.
- według tej interpertacji mozna nawet produkowac psy na mięso, na futerka, na smalec byle zapewnic im humanitarny ubój

I jeszcze jedno - wszystkie badania weterynaryjne wskazuja ze nie ma podstaw do twierdzenia ze kopiowanie zapobiega chorobom uszu.

Piękna interpretacja prawa które ma chronić zwierzęta. Własciwie co można powiedzieć o kimś kto się na tą interpertacje powołuje i to własnie tutaj na dogomanii. Walczac o kopiowanie z powodów estetycznych sprzedaliście prawa psa do poszanwoania i bycia czymś wiecej niz zwierzeciem które człowiek moze hodowac jako produkcję zgodna z technologią produkcji czyli takze na ubój.

Posted

LALUNA napisał(a):
TuthaDea, Jasiek i inni których zachwyciło pismo z sejmu i którzy teraz mają je za jedyną i słuszną interpertacje przepisu Ustawy o ochronie zwierzat. Niestety nie macie się czym chełpić bo akceptując i przyjmując ta interpertacje Ustawy nie mozecie nazwac sie osobami które szanuja i kochają psy i nie traktują je przedmiotowo.

Nie Tobie należy oceniać kynologów bo jak już wcześniej pisałem ani Ty ani bojowniczki w "słusznej sprawie "nie macie zielonego pojęcia nawet w minimalnym stopniu o hodowli.Ustawa jest tak skonstruowana że dotyczy wszystkich zwierząt domowych - hodowlanych.Nie chcesz przyjąć tego faku do wiadomości-masz prawo ale nie będziesz mnie tu pouczać i odżegnywać od czci i wiary .Zdaję sobie sprawę że teraz trudno przyznać się że niesłusznie oskarzaliscie o łamanie prawa.PRAWO W POLSCE DOPUSZCZA TAKIE ZABIEGI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czy to się wam podoba czy nie.

Ps.Proponuję skonsumować schabowego z niekastrowanego knura.SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!
I jeszcze jedno ;pazury w Polsce też się usuwa szczególnie te na tylnych łapach. zwane potocznie -wilczym pazurem.Zazwyczaj są szczatkowe a nie usunięte w przyszłości powodują kontuzje i związany z tym ból u psa.Widziałaś kiedyś taką rozwaloną łapę?Ja widziałem i to niejedną .

Posted

[quote name='LALUNA']

Według tego pisma:
- usuwanie kłów jest zabiegiem profilaktycznym - w stanach tę praktykę robi sie u psów policyjnych, w stanach niektórym rasom pracujacym przy owcach przycina się kły aby nie mogły mocno gryźć owiec.
- usuwanie pazurów- w stanach usuwa sie boczne pazury
- podcinanie strun głosowych- to bardzo popularny zabieg w stanach- pies szczeka, jest uciazliwy, pies z podcietymi strunami nie szczeka
- mozna trzymac całe życie psa na uwięzi - jaka to wystarczajaca uwieź? 1 metr dla psa? Wystarczy? Według tej interpertacji pewnie wystarczy i nigdy nie musi być z niej spuszczony.
- według tej interpertacji mozna nawet produkowac psy na mięso, na futerka, na smalec byle zapewnic im humanitarny ubój

I jeszcze jedno - wszystkie badania weterynaryjne wskazuja ze nie ma podstaw do twierdzenia ze kopiowanie zapobiega chorobom uszu.

Nie podoba Ci sie prawo w USA to napisz tam do SENATU albo poproś tego waszego byłego posła.Teraz będzie na bezrobociu to niech zacznie robić rewolucję w stanach.Napiszcie do CHRL zeby przestali w koncu żrec nasze ulubione czworonogi.,napiszcze do PERU żeby przestali przyrzadzac świnki morskie na pieć sposobów,itd.......

Posted

Nie podoba Ci sie prawo w USA to napisz tam do SENATU albo poproś tego waszego byłego posła.

Nie podoba mi się traktowanie psów w Stanach które pozwala na takie zabiegi. Tobie jak widac pasowałoby, byleby pozwoliło na kopiowanie.
Pasuje Ci aby pies był w hodowli jak kazde inne zwierze gospodarcze. Zwierze futerkowe, trzoda, bydlo.

Pytanie czy innym milosniokm psów pasuje to prawo. Niedługo nowe wybory, nowe posiedzenia sejmu a interperatacja przepisów będzie kolejna az w końcu ktos stwierdzi ze zwierze domowe nie jest zwierzeciem gospodarczym.
I mam nadzieje ze zarówno posłowie, urzędnicy jak i Ty i inni którym taka interperatcja pasuje beda w mniejszosci.
Bo ja nie chce aby pies mógł być trzymany na krótkim uwziezie przez całe życie, nmie chce aby były dozwolone zabiegi podcinajace struny głosowe, nie chce aby psa traktowano jak zwierze futerkowe i nie chce aby mozna było psa hodowac na mieso, skoro w innych krajach jest to dozowlone i takie było przeznaczenie.

Ps.Proponuję skonsumować schabowego z niekastrowanego knura.SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!

Super chcesz powiedziec ze pies byłby tak samo niestrawny

I jeszcze jedno ;pazury w Polsce też się usuwa szczególnie te na tylnych łapach. zwane potocznie -wilczym pazurem.Zazwyczaj są szczatkowe a nie usunięte w przyszłości powodują kontuzje i związany z tym ból u psa.Widziałaś kiedyś taką rozwaloną łapę?Ja widziałem i to niejedną

Czyzby? A słyszałes o rasach które we wzorcu maja tylne ostrogi?
Jak myslisz czy kynolodzy dopuszczaja do ich usuniecia?
Wiesz ile sie rozwala pazurów u tych ras? Ja sie jeszcze nie spotkałam a majac taka rase znam tez kilkudziesieciu włascicieli

Posted

[quote name='LALUNA']Pasuje Ci aby pies był w hodowli jak kazde inne zwierze gospodarcze. Zwierze futerkowe, trzoda, bydlo.
ZASADA: interpretującemu nie wolno wprowadzać rozróżnień tam, gdzie rozróżnień nie wprowadził ustawodawca.
pięć dych oddasz przy okazji

Posted

[quote name='Jasiek']
I jeszcze jedno ;pazury w Polsce też się usuwa szczególnie te na tylnych łapach. zwane potocznie -wilczym pazurem.
Tak się składa,że nie tylko te na tylnych nogach.

[SIZE=4]

Ponadto u niektórych ras psów obcięcie części małżowin usznych zapobiega stanom zapalnym w obrębie ucha zewnętrznego, w tym przewlekłym i ostrym zapaleniom kanału słuchowego zewnętrznego.
W związku z tym zabieg kopiowania małżowin usznych u tych ras jest często zabiegiem profilaktycznym, a o konieczności lub zasadności jego przeprowadzenia powinien decydować lekarz weterynarii na podstawie posiadanego doświadczenia zawodowego i aktualnej wiedzy w tym zakresie.
A takiej bzdur to dawno nie czytałam-to naginanie do swoich potrzeb tego,co można nagiąć.
Proponuję uciąć łapki,bo się łamią i kaleczą,wydłubać oczy rasom narażonym na wypadanie gałek ocznych,podciąć struny głosowe huskym,bo lubią sobie wyć i drażnią sąsiadów i wiele jeszcze innych rzeczy :angryy:
A przede wszystkim proponuję miłośnikom kopiowanych-pokaleczonych psów pójść po rozum do głowy i wymienić żywe modele na pluszaki.
Trudno mi to pisać,bo ogólnie jestem tolerancyjną osobą-ale gdzieś są pewne granice wytyczone dla miłośnikow zwierzat,których przekraczanie jest zwyczajnie niedozwolone.

Posted

[quote name='TuathaDea']ZASADA: interpretującemu nie wolno wprowadzać rozróżnień tam, gdzie rozróżnień nie wprowadził ustawodawca.
pięć dych oddasz przy okazji
TuathaDea, nadal powołujesz się na „anonimowego interpretatora”. Podpisu brak.

I tak się wyda kto to napisał :lol:.
lutomskak już wie! A ty?

Posted

TuathaDea, nadal powołujesz się na „anonimowego interpretatora”. Podpisu brak.

podpisu, daty. Byc moze wplyneła taka odpowiedz, ale nie byla nawet odczytana na posiedzeniu w Sejmie. :p Stad i daty brak i nie ujawniaja kto napisał.

Posted

Pasuje Ci aby pies był w hodowli jak kazde inne zwierze gospodarcze. Zwierze futerkowe, trzoda, bydlo.
A czym się różni świnia od psa? A czym się różni kura od psa? Tylko tym, że świnie i kury jemy, a psy głaszczemy na kanapie?

Ot... miłośnik zwierząt... przepraszam - PSÓW!

Murzyni do kopania rowów!!!

Posted

[quote name='LALUNA']podpisu, daty. Byc moze wplyneła taka odpowiedz, ale nie byla nawet odczytana na posiedzeniu w Sejmie. :p Stad i daty brak i nie ujawniaja kto napisał.
Tzn., że możemy już ogłosić, że zapanowała:

Mania niekopiowania!
:multi:

Posted

Czarne Gwiazdy napisał(a):
A czym się różni świnia od psa? A czym się różni kura od psa? Tylko tym, że świnie i kury jemy, a psy głaszczemy na kanapie?

Ot... miłośnik zwierząt... przepraszam - PSÓW!

Czarne Gwiazdy o ile dla Ciebie nie ma róznicy to znaczy ze tak samo chetnie zjesz własnego psa jak i kotlet. Tak samo bedziesz hodowac psy w klatkach, tylko po to aby pozyskac z nich futerko, czyli zabijajac je jak beda miały rok i jak zbytnio zacznie szczekac w domu to nie będziesz mieć skrupułów aby podciać mu struny głosowe.
Jezeli nie widzsz róznicy miedzy psem, kotem, a zwierzęciem gospodarczym to nic nie poradze. Mam tylko nadzieje ze żaden porzadny hodowca nie sprzeda Ci psa bo mógłbyś zbytnio sie w nim rozsmakować.

Posted

[quote name='Czarne Gwiazdy'] A czym się różni kura od psa?

Murzyni do kopania rowów!!!
Ja wiem!
Kura ma pióra!
A pies..., nie :eviltong:.

Czarne Gwiazdy, ty jesteś rasistą :crazyeye:!
W XXI wieku? W środku EUROPY?
Powoli wszystko staje się jasne.

Posted

niceravik napisał(a):

Czarne Gwiazdy, ty jesteś rasistą :crazyeye:!
W XXI wieku? W środku EUROPY?
Powoli wszystko staje się jasne.

Chyba trafiłas w czuły punkt Czarne Gwiazdy.
No jak tam Czarne Gwiazdy masz coś przeciwko nim? :cool3: