Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

MARS napisał(a):
No własnie dlatego płacisz ryczałt aby nie płacić od każdego sprzedanego szczeniaka. Kwoty podatku są niewielkie. Z tego co czytałem US przed wprowadzaniem tego podatku pytał organizacje feno i kynologiczne o koszty uzyskania przychodów (czyli utrzymanie psów, wystawy itd.) w hodowli rasowych zwierząt i na ich podstawie opracowały stawkę ryczałtu. Jak to jest z innymi organizacjami - nie wiem. Nie wiem zresztą czy psy nierejestrowane w ZKwP są według prawa psami rasowymi i czy w związku z tym pochodzą pod podatek.

A dokładnie jakie to kwoty?
Biedni Ci hodowcy rybek jak musieliby od kazdej rybki.
Suka hodowlana tez jest do jakiegos wieku. Pewnie gorzej z reproduktorem, nawet jaj juz fizycznie nie moze.
Przeciez prawo nie okresla jakie pies jest rasowy.
A FCI nie jest jedyna organizacja kynologiczna na swiecie.
Polski Klub Psa krajowego nalezy do europejskiego stowarzyszenia Kynologicznego ACE
a jeszcze są inne pewnie.
Chyba do tego PIT-u powinny być jakies ustalenia prawne typu czy suka zdobycie uprawnien hodowlanych czyni suke hodowlana gdy własciciel nie ma zarejestrowanej w ZKwP hodowli. Do kiedy liczymy suke hodolwana.
I jakie organizacje kynologiczne maja status prawny ze ich psy rasowe sa psami rasowymi a innych juz nie.
Bo teraz nachodzi mnie pytanie. Czy Długowłosy owczarek niemiecki któremu Krajowy klub wystawi rodowód, a dla innych organizacji bedzie on zwykłym miksem skoro nie uznaja ich rodowodów ale z drugiej strony sprzedawany jest jako rodowodowy i czesto za wieksza kase.
Wiec chyba powinny byc jakies wytyczne

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Masz rację, powinny być ale jak widać nie ma. Kwoty sa niewielkie. Od jednej sztuki szacowany dochód jest tak mały że zaliczka mnie wyniosła 0 zł, od dwóch słyszałem że się płaci coś koło 30 zł.

Co do uznania rasowości to trzeba by spojrzeć jak to jest na przykład załatwione w przypadku ras uznanych za agresywne. Bo inaczej to cała akcja rasowy=rodowodowy o kant doopy.

Posted

No chyba u nas w kraju nie ma definicji psa rasowego i szkoda .....
Hodowla z tego co się orientuje działa na zasadzie działalności gospodarczej .. i tylko hodowle z ZK mają obowiązek płacenia podatków , rejestracji działalności ...

gdyby ogólnie był obowiązek płacenia podatków od rozmnażania zwierząt to pseudo hodowle również musiały by się rejestrować i uiszczać podatek .. ile kasy mniej ma skarb państwa ;)

Posted

LALUNA napisał(a):

Biedni Ci hodowcy rybek jak musieliby od kazdej rybki

Za rybki płaci się chyba od litrów;)

I co to będzie w końcu z tymi ludźmi spisanymi w Łodzi?:cool3:

Posted

MEGNUM napisał(a):
Pytasz to odpowiadam.

Nie zrozumiałaś mnie.
Ja nie pytałam o radę. Pytałam o autora tego pisma.
Ty odpowiedziałaś, że cyt.: ” Autorem jest osoba, do której skierowana była interpelacja”.

Interpelacja była skierowana do Ministra Rolnictwa.
I tenże Minister napisał odpowiedź do Dyrektora Departamentu w swoim ministerstwie.
Po co mam dzwonić do Ministra?
Wszystko jest jasne.
Minister osobiście pisze odpowiedzi na Interpelacje i podsyła swoim urzędnikom.
Może dlatego wyszedł mu, za przeproszeniem, taki zdumiewający gniot :shake:?

Posted

więc psy kopiowane urodzone do 31.12.2007 jak najbardziej będą mogły być wystawiane

Tak o ile pochodza z kraju gdzie jest prawnie dozwolone kopiowanie. Ale jak widac Szwecja idzie w kierunku zaostrzenia przepisów i psy urodzone w 2008 roku nie beda mogły byc wystawiane nawet gdy beda pochodzic z kraju gdzie gdzie kopiowanie jest legalne.
Nie wiem jak Norwegia na wystawach, ale na MSwiata agility nie dopusciła kopiowanych. Mistrzostwa skończone i nikt nie zbojkotował M Sw, nawet te kraje gdzie ich utytułowanych Mistrzów nie wpuszczono, wzieły udział.
Teraz pytanie co bedzie w Polsce.
Narazie GIW wypowiedział sie ze kopiowanie jest nielegalne
ale tez trudno egzekwowalne.
Ale oczywiscie nie mozna wykluczyć ze pies moze zostac zwierzeciem gospodarskim podlegajacym zabiegom zootechnicznym zgodnie z technologia produkcji.
I wtedy te słowa mogą miec troche inne znaczenie
Należy przy tym zaznaczyć, że zabiegi chirurgiczne są w pewnych przypadkach przeprowadzane w innym celu niż ratowanie życia lub zdrowia zwierząt, czy też w celu ograniczenia ich populacji. "

No i tu nie mozna wykluczyc ze pies bedzie uznany jako zwykłe zwierze ktore sie hoduje tak jak krowe czy swinię. I zabiegi kopiowania beda warunkowo dopuszczone bo ogony moga sie łamac w hodowli kojcowej lub na stanowiskach jak kto woli.
A moze chodziło o dopuszczenie innych zabiegów. Takie jak w stanach - podcinanie strun głosowych. Moze o tych zabiegach wspomaniano w tym zdaniu.
Kto to wie.
Ten podatek
Tak jak pisałem podatek nie zależy od ilości sprzedanych szczeniąt lecz od ilości posiadanych psów hodowlanych (zarówno suk jak i reproduktorów)

Ten podatek tez zaczyna wzbudzac moja nieufnosc biorac pod uwage ze wytycznych brak jakie zwierze moze być uznane za rase i z jakiej organizacji. A jak skoro jestesmy juz przy liscie ras niebezpiecznych to FCI nie wszystkie uznaje rasy z tej listy. Wiec rasowy nie musi oznaczac zarejestrowany w ZK.
Moze rasowe bedzie oznaczac ze ktoś załozy działalnosc gospodarcza
jako produkcje opłaci ten podatek i cacy. Rozmnaza ile wlezie i co chce. A ksiegi bedzie prowadzic sam, wystarczy ze bedzie miec psa rodowodwego nigdzie nie zrzeszonego. Bedzie produkowac na sztuki, najwyzej nie do hodowli.
Zostaje jeszcze jeden aspekt. Zwierze w technologi produkcji kiedy przestaje byc uzyteczne moze swój żywot zakończyć w ubojni.

No i prosze mamy tu rózne podteksty tego pisma. Tylko chyba zaden miłosnik psów nie bardzo ma sie z czego cieszyc. Bo jak dla mnie nie wrózy to nic dobrego.

Posted

Vectra napisał(a):
skąd to mam ? odpowiem jak Niceravik - z dobrego ,własnego , sprawdzonego źródła ...
więc psy kopiowane urodzone do 31.12.2007 jak najbardziej będą mogły być wystawiane

Jeszcze trochę czasu upłynie, kiedy ty odpowiesz tak jak ja :p.
Ale próbuj, próbuj.
Na razie popatrz poniżej, jak bardzo mijasz się z prawdą :shake:.
Oto zasady, które obowiązują w REGULAMINIE WYSTAWIANIA skk od dawna.
Important information about cropping and docking

Dogs with cropped ears may participate at dogshows and trials in Sweden if the dog is born in a country where there is no cropping ban. NOTE Dogs with cropped ears born by a bitch which is owned by a person living in Denmark, Finland, Norway or Sweden may not participate!
In general may dogs with docked tail participate at dogshows and trials in Sweden - if the dog is born in a country where there is no docking ban - but there are some very important exceptions, eg docked dobermanns and rottweilers born in a country where there is a docking ban are NOT allowed to participate at dogshows or trials in Sweden no matter the reason for the docking.

Posted

MARS napisał(a):
To pismo świadczy że lekarze weterynarii będący na wystawach psów rasowych z ramienia Inspekcji ani i sam ZKwP nie łamią prawa na co to niby dowody miał pan interpelujący, i czego dotyczyła cała ta interpelacja.

NIEPRAWDA!

To pismo świadczy tylko i wyłącznie o tym, że w OCENIE NIEZNANEGO AUTORA, jego zdaniem, RZEKOMO, lekarze weterynarii nie łamią prawa.

Ale wg MEGNUM autor pisma jest rolnikiem, to skąd ma wiedzieć na czym polega analiza prawna, że do analizy art. 27 należy wziąć przesłanki podmiotowe i przedmiotowe.
To oczywiste, że rolnik, nawet w randze MINISTRA, nie ma szans z prawnikiem :p.
Buziaczki :lol:.

Posted

niceravik napisał(a):
Jeszcze trochę czasu upłynie, kiedy ty odpowiesz tak jak ja :p.
Ale próbuj, próbuj.

niestety nauczono mnie by szanować rozmówcę ,więc nigdy Ci nie dorównam , bo nawet nie chce.
Jeśli zwracasz się do kogoś per "Ty" to zasada dobrego wychowania obowiązuje i pisze się z dużej litery.

Posted

niceravik napisał(a):
Ale wg MEGNUM autor pisma jest rolnikiem, .

No prosze. To się na pewno z interpelującym dogadają jak to kuple po fachu. :p

To oczywiste, że rolnik, nawet w randze MINISTRA, nie ma szans z prawnikiem :p

A tu i się z Tobą zgodzę, w randze ministra nie ma szans a co dopiero jakiś tam rolnik-poseł bez rangi...

Posted

Niceravik ale Ci ciśnienie skoczyło:lol::lol::lol::lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::lol::lol::lol: teraz będziesz rozbierać opowiedż na czynniki pierwsze i interpretować ją na sposób dla siebie wygodny.Serdecznie pozdrawiam.Rzeżnik Jasiek.

Posted

Ciśnienie skoczyło, ale nie niceravik.
Ma racje pisząc, że list nie jest podpisany.
Nie znam A.Walewskiego, do ktorego adresowany był ten list. Szkoda, że wklejono go bez podpisu. To jak anonim. Na marginesie Megnum upiera sie na molosach, ze to odpowiedż do posła Aszkiełowicza:cool1:
Odpowiedź na interpelację zamieszczę jak tylko ja otrzymam z KS. Bez względu na to czy jej treść będzie dla mnie satysfakcjonująca.

Posted

onek napisał(a):
Ciśnienie skoczyło, ale nie niceravik.
Ma racje pisząc, że list nie jest podpisany.
Nie znam A.Walewskiego, do ktorego adresowany był ten list. Szkoda, że wklejono go bez podpisu. To jak anonim. Na marginesie Megnum upiera sie na molosach, ze to odpowiedż do posła Aszkiełowicza:cool1:
Odpowiedź na interpelację zamieszczę jak tylko ja otrzymam z KS. Bez względu na to czy jej treść będzie dla mnie satysfakcjonująca.

Nie onek, nie napisałam ze to odpowiedź do posła Aszkiełowicza lecz na interpelację posła Aszkiełowicza.
Do to ona była do kolegi, do mnie, do Ciebie (będzie gdy ją dostaniesz).

Posted

[quote name='Vectra']niestety nauczono mnie by szanować rozmówcę ,więc nigdy Ci nie dorównam , bo nawet nie chce.
Jeśli zwracasz się do kogoś per "Ty" to zasada dobrego wychowania obowiązuje i pisze się z dużej litery.
OK.
Jeżeli dla Ciebie tak bardzo ważna jest etykieta, będę pisała do Ciebie z wielkiej litery. U mnie to maniera /powszechna na forum/, a nie brak szacunku! Masz rację. Taka zasada obowiązuje. Koniec.

Jednak nie jest to jedyna zasada i nie najważniejsza.
1. Uważam, że wpisując post w ważnej szczegółowej kwestii nowego rozwiązania, należy sprawdzić otoczenie w jakim działa nowa zasada? Ty sprawdziłąś?? Myślę o Szwecji.
Tym bardziej, że już pisaliśmy o tym i rzecz jest znana.
2. Ścigając się w przestrzeganiu zasad dobrego wychowania, nie zapominajmy o zwyczajnym przestrzeganiu obowiązującego prawa. Zwłaszcza prawa, które ochrania zwierzęta przed tymi, którzy nazywają się ich miłośnikami i deklarują po wielokroć miłość do tych stworków. Zwierzęta nie mogą konkurować z kasą, bo nie mają szans, żadnych! O tym właśnie traktuje ten temat.

Oczywiście to nie jest żadne wytłumaczenie dla pisania przeze mnie zaimka „Ty” z małej litery i do Ciebie będę zwracała się z wielkiej litery, mając lichą nadzieję na to, że również rozważysz moją opinie.
Pozdrawiam.

Posted

Vectra napisał(a):
Hodowla z tego co się orientuje działa na zasadzie działalności gospodarczej .. i tylko hodowle z ZK mają obowiązek płacenia podatków , rejestracji działalności ..

Hodowla psów/kotów rasowych podlega pod "Działy specjalne produkcji rolnej" i jest rozliczna wg.PIT-6.
Nie jest działalnością gospodarczą.

Posted

[quote name='niceravik']OK.
Jeżeli dla Ciebie tak bardzo ważna jest etykieta, będę pisała do Ciebie z wielkiej litery. U mnie to maniera /powszechna na forum/, a nie brak szacunku! Masz rację. Taka zasada obowiązuje. Koniec.

Jednak nie jest to jedyna zasada i nie najważniejsza.
1. Uważam, że wpisując post w ważnej szczegółowej kwestii nowego rozwiązania, należy sprawdzić otoczenie w jakim działa nowa zasada? Ty sprawdziłąś?? Myślę o Szwecji.
Tym bardziej, że już pisaliśmy o tym i rzecz jest znana.
2. Ścigając się w przestrzeganiu zasad dobrego wychowania, nie zapominajmy o zwyczajnym przestrzeganiu obowiązującego prawa. Zwłaszcza prawa, które ochrania zwierzęta przed tymi, którzy nazywają się ich miłośnikami i deklarują po wielokroć miłość do tych stworków. Zwierzęta nie mogą konkurować z kasą, bo nie mają szans, żadnych! O tym właśnie traktuje ten temat.

Oczywiście to nie jest żadne wytłumaczenie dla pisania przeze mnie zaimka „Ty” z małej litery i do Ciebie będę zwracała się z wielkiej litery, mając lichą nadzieję na to, że również rozważysz moją opinie.
Pozdrawiam.
Wiesz , nie tylko na dogo toczy się rozmowa na temat kopiowania psów , wiele osób się tym mimo wszystko interesuje , wiele jest plotek niesprawdzonych informacji ,ale i również wypowiadają się osoby siedzące w tym temacie ...
Szwecja akurat jest mi dość bliskim krajem , nie będę tu rozpisywać się na ten temat - jeśli mamy się wzorować na nich to ja jestem jak najbardziej ZA
porównaj sobie życie TAM i u nas , chodzi mi o życie psów .... tam jest prawo i to bardzo przestrzegana i chyle im za to beret , tam nie ma ustaw o dowolnej interpretacji , pustych paragrafów bez mocy wykonawczej.Okrucieństwo jest karane i to surowo karane ,a nie puszczane jako niska szkodliwość społeczna.I zanim wprowadzili zakaz kopiowania najpierw uporządkowali inne rzeczy - bezdomność , okrucieństwo . itd ...

Odpowiedz mi teraz na inne pytania
- co z tego że wywalczysz zakaz kopiowania - uważasz że jakaś instytucja będzie sobie za przeproszeniem tyłek zawracać takimi duperelami ? Psów rasowych - wystawianych jest malutko ,a do kundelka z uszami obciętymi to będą mogli naskoczyć właścicielowi - powie że takiego znalazł ...
My mamy mnóstwo przepisów , zakazów , nakazów - chociażby nieszczęsna lista psów uznanych za niebezpieczne - pusty przepis , niewykonalne jest zdobycie takiego zezwolenia bo w UM nikt nic nie wie ... Dwa nie ma tam zapisu "psy w typie ras" a kto mi udowodni że moja suka jest pitbullem ?
Wyobrażasz sobie taką sytuacje w Szwecji by ktoś coś miał nielegalnie ? U nas to jest norma.I Państwo na to pozwala , bo to że przecietny zjadacz chleba łamie prawo jest przyzwolone przez nasz wymiar sprawiedliwości.
Kodeks karny sobie jest ....

Ja nie mówie że to o co walczysz jest złe , super jest , piękne tylko mało wykonalne - ugodzi TYLKO psy rasowe które są wystawiane.A każdy kto nie ma ochoty na pokazy i będzie chciał skopiowac psa zrobi to bez problemu i zaręczam ci NIKT mu nic nie zrobi , nawet jak napiszesz na niego donos.

Bo mamy całe prawo dziurawe jak ser żółty i nie wmówisz mi że się to zmieni.Bo dużo gorsze zbrodnie na zwierzętach są puszczane bez echa ..

I nie pisz że zobaczymy , że już niedługo , że niebawem .... że się zmieni
no może tylko zwiększy się liczba niekopiowanych psów na wystawach ...
a dalej bedą robić smalec , głodzić , przywiązywać w lesie , obdzierać ze skóry , katować , zarobkować na pseudo rasowcach

Na jednego psa któremu obcieto uszy przypada ze 100 które cierpią katusze , gniją w schroniskach , umierają z głodu , chłodu - są bite , poniewierane albo trzymane w klatkach jako fabryki szczeniąt ....

Faktycznie kopiowanie to priorytet i o to walczmy :cool1:

Posted

Na jednego psa któremu obcieto uszy przypada ze 100 które cierpią katusze , gniją w schroniskach , umierają z głodu , chłodu - są bite , poniewierane albo trzymane w klatkach jako fabryki szczeniąt ....

Faktycznie kopiowanie to priorytet i o to walczmy

Vectra, brawo ! To i to co wcześniej, święta prawda ...

Posted

Święta prawda i mądrze powiedziane-szkoda tylko,że nie ma temat.
Na pewno grupy zajmujące się głodem w Etiopii zganiłyby bezsensowną pomoc psom w potrzebie i innaczej rozlożyłyby ciężar problemu.
Zawsze są rzeczy ważniejsze i mniej ważne.
Zawsze jest też określony temat,którego trzymamy się po to,żeby dyskusja nie była o rzeczach ogólnych tylko o tym,co na w danej chwili interesuje :cool1:

Posted

sylwia i boksery napisał(a):

Zawsze jest też określony temat,którego trzymamy się po to,żeby dyskusja nie była o rzeczach ogólnych tylko o tym,co na w danej chwili interesuje :cool1:

Luuuzik, Mod i tak nie kasuje off topiców ;)

Posted

sylwia i boksery napisał(a):
Święta prawda i mądrze powiedziane-szkoda tylko,że nie ma temat.
Na pewno grupy zajmujące się głodem w Etiopii zganiłyby bezsensowną pomoc psom w potrzebie i innaczej rozlożyłyby ciężar problemu.
Zawsze są rzeczy ważniejsze i mniej ważne.

skoro nie na temat to sorki :lol: tylko jak zmusić pańsatwo nasze cudowne by zamiast wprowadzać nowe martwe przepisy zaczęło egzekwować istniejące.
Przecież cały czas jest tu pisane że kopiowanie jest zabronione.JEST PRZEPIS jest i będą kolejne powstawać , w końcu będziemy mieć nowy rząd :cool3:

Ja cały czas pytam jak będzie to egzekwowane .Wiem jedno nie będzie można wystawiać takiego psa - ile w PL jest psów rasowych ? a co z resztą ? Jakie są propozycje karania osób posiadającego psa kopiowanego ? Kara pieniężna , konfiskata zwierzęcia ? W cywilizowanych krajach ;) tak właśnie egzekwuje się prawo.

a może ktoś się orientuje w takiej kwestii
jak ZK odnosi się do listy psów uznanych za niebezpieczne ?Czy członek ZK posiadający takiego psa musi pokazać zezwolenie zanim ZK zarejestruje takiego psa ?
Bo wg prawa MUSI jeśli tego nie wymaga ZK łamie prawo - rejestruje nielegalnie posiadane psy.
Czy np straz dla zwierząt czy miejska będąc na wystawie i wypytująca właścicieli kopiowanych psów , umoralnia ich , informuje że łamią prawo etc - sprawdza zezwolenia ?
Spora cześć psów z listy są to rasy które się kopiuje więc podwójne przestępstwo ? Jaka kara ?

Interesuje mnie to bardzo , bo po nitce do kłębka .. jeśli powiedzmy uda się tak sklecić paragraf ,że za łamanie ustawy o ochronie zwierząt będzie groziła wysoka grzywna i/lub paka ;) plus konfiskata zwierzęcia do tego zakaz posiadania żywej istoty dożywotnio lub czasowo i wszystko się to zacznie od kopiowania ,a lawinowo przełoży na reszte okrucieństw to ja jak najbardziej jestem ZA ...

Bo jeśli to ma być tylko zakaz wystawiania lub pan z SM zapyta gdzie mój pies ma uszy i mnie pouczy to szkoda czasu ....

Posted

Vectra napisał(a):

jak ZK odnosi się do listy psów uznanych za niebezpieczne ?Czy członek ZK posiadający takiego psa musi pokazać zezwolenie zanim ZK zarejestruje takiego psa ?

Vectro we wzorcach ras uznanych przez urzedników za niebezpieczne nie ma takiego okreslenia i w/g związku rasy niebezpiczne nie istnieją.Owszem zdarzają sie osobniki niezrownoważone psychicznie i z tego względu nie mogą być dopuszczone do rozrodu.Inna jest sprawa że psy lub suki które nie otrzymały takich uprawnień rozmnażają się na prawo i lewo a ich potomstwo jest bezpapierowe.Z tego co się orientuję(nie posiadam psa z "czarnej listy")aby zarejstrować takiego psa wystarczy mertyka lub rodowód.

Posted

Trudno jest w Polsce wprowadzić taką ustawę,szczególnie dotyczącą czynów o tzw niskiej szkodliwości społecznej-żeby nasi rodacy nie uznali za punkt honoru notorycznie ją obchodzic.:lol:
Taka mentalnośc-z każdą ustawą damy sobie radę,każdą obejdziemy,bo jesteśmy cwani :diabloti:
Jak ktoś nie ma poczucia psychicznego dyskomfortu i potrzeby niecięcia-to chyba żadna ustawa go nie zablokuje.
Noo-chyba że ZkwP od dnia X.Y.Z. przestanie przyjmować na wystawy psy kopiowane,to wtedy wszyscy poczują psychiczny dyskomfort :diabloti:
Po presją ofcors,ale od czegoś trzeba zacząć.

Ja osobiście mniej się ekscytuję newsami i odgórnymi ustaleniami,bo to zawsze jakiś rodzaj kiełbachy wyborczej,który znika w czeluściach papierów i niebycie kancelarii,jak już nadrzędne cele obiecujących zostaną osiągnięte.

Sama,po przemyśleniach doszłam do wniosku,że ciąć nie będę i zachęcam innych do podobnych przemyśleń.

Ale jak nadejdze ten Dzień Sądu,to muszę z ręką na sercu wyznać,że sprawi mi to przyjemność i trochę się ubawię :evil_lol:
To brzydkie,ale przyjemne :diabloti:

Posted

Jasiek napisał(a):
Vectro we wzorcach ras uznanych przez urzedników za niebezpieczne nie ma takiego okreslenia i w/g związku rasy niebezpiczne nie istnieją.Owszem zdarzają sie osobniki niezrownoważone psychicznie i z tego względu nie mogą być dopuszczone do rozrodu.Inna jest sprawa że psy lub suki które nie otrzymały takich uprawnień rozmnażają się na prawo i lewo a ich potomstwo jest bezpapierowe.Z tego co się orientuję(nie posiadam psa z "czarnej listy")aby zarejstrować takiego psa wystarczy mertyka lub rodowód.

To że ta lista to jakieś takie coś czego nikt nie rozumie to wiem , to że skoro nie ma w tej ustawie zapisu i "psy w typie" też nie rozumiem , skoro godzi to tylko w rasowe psy , a rasowy pies to taki który przede wszystkim ma metryke ZK , to ów instytucja powinna jako pierwsza egzekwować od posiadaczy psów z listy by zezwolenia posiadali.W koncu jak by nie patrzyć to takie psy są owocem ZK.

W innych krajach też obowiązują listy i co z takimi wystawami ? czy można tam pojechać z psem uznanym u nich za niebezpiecznego na wystawę ?

Jasiek , wzorzec wzorcem - rozmawiamy tu o przestrzeganiu PRAWA , a brak zezwolenia takowe łamie.
Przepraszam że nadmieniam o tych listach itp ale wg mnie ma to duży związek z kopiowaniem .... Bo jedno i drugie ma swój zapis w ustawie.

Posted

Sama,po przemyśleniach doszłam do wniosku,że ciąć nie będę i zachęcam innych do podobnych przemyśleń.

No wlasnie, gdyby kazdy miał takie przemyslenia to nie byłoby ze prawo nieskuteczne

Vectra ZK nie ma monopolu na psy rasowe, tak samo jak nie wszystkie psy na liscie sa wogóle uznawane przez ZK jako rasa.
Wiec nie przeceniajmy tu roli ZK.

Nawet jesli nasze ZK nie jest rychliwe zmiany co do wystawiana kopiowanych, to i tak biorac pod uwage zaostrzenia w innych krajach patrz Norwegia, Szwecja to od tamtej strony nadejda zmiany.
Tak czy tak nalezy juz sie do tego przyzwyczjac.