Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='MARS']Mi wychodz z tego na to że wolałby ciętego, tylko mu w oddziale coś nagadali i dlatego myśli że musi miec niekopiowanego...Wiesz,Mars, coś tam nagadali.Ale skoro już nagadali to znak,że coś się jednak zmienia...
I kupił psiaka -całego :diabloti:

[quote name='Elitesse']ale Nice to nie jest zwiazkowy przepis wiec zwiazek nie musi go brac pod uwagePomimo,iz Onek odpowiedziała to ja znow zapytam (Elitesse, bardzo lubię Ciebie pytać,hihihihi) - to w takim razie związek moze iść do banku i zrobić napad?Toż to też nie jest regulowane przepisem związkowym....

[quote name='sylwia i boksery']Całe szczęście,że istnieje spora grupka osób,którym nie potrzebne są ustawy i zakazy i która bez prawnych regulacji rozumie,że pies to nie wycinanka czy przykrajanka,tylko istota czująca i nasz przyjaciel. :). Dokładnie :)

[quote name='Vectra']z tego co wiem , to np w Szwecji nie będą mogły być wystawiane psy które urodzą się w roku 2008 i będą obcinane ;)Wszystkie psy zarejestrowane do końca roku 2007 nawet te kopiowane będą mogły brać udział w skandynawskich wystawach.

Więc nie ma mowy by u nas nagle zakazano wystawiania psów kopiowanych urodzonych do końca roku 2007 ...
Noo, ważne,że zakazali.
U nas ta ustawa "troszkę" czasu już obowiązuje...

Posted

[quote name='onek']W ustawie o stowarzyszeniach jest tak:

Art. 28. W razie stwierdzenia, że działalność stowarzyszenia jest niezgodna z prawem ....................

Najpierw to trzeba to udowodnić i jakoś przez 10 lat nikt tego nie zrobił .Ustawa o ochronie zwierząt cała jest do kitu i nadaje sie tylko do kosza.Pierwszy lepszy adwokat odeprze zarzuty ktore byc może kiedyś będą wystosowane do ZK ale jak na razie nasze władze mają inne sprawy na głowie .I na koniec jeszcze jedno:przy obecnym składzie ZG żadnych zmian w tej sprawie nie bedzie.

Ps Mam jeszcze jedno pytanie jak bedziecie walczyć z pseudohodowcami ktorzy rozmnazaja psy bez papierów a będą kopiować.?

Posted

Pierwszy lepszy adwokat odeprze zarzuty ktore byc może kiedyś będą wystosowane do ZK

Nie do końca tak jest. Bo jakos kopiowanie nie jest oficjalnie ogłaszane. Gdyby tak było nikt by sie nie tajniaczył. A jednak.

Ps Mam jeszcze jedno pytanie jak bedziecie walczyć z pseudohodowcami ktorzy rozmnazaja psy bez papierów a będą kopiować.?

I to jest własnie piekne, ze kiedy hodowcy przestana po kryjomu ciąc, widok psa rasowego z ogonem tak bardzo się utrwali ze beda chcieli nasladowac te nie kopiowane.;)

Posted

LALUNA napisał(a):

............. ze kiedy hodowcy przestana po kryjomu ciąc,

Jesteś w błędzie nikt z hodowców nie robi tego po kryjomu.Jeszcze nie zeszliśmy do podziemia:lol::lol:.

Posted

LALUNA napisał(a):
Nie do końca tak jest. Bo jakos kopiowanie nie jest oficjalnie ogłaszane. Gdyby tak było nikt by sie nie tajniaczył. A jednak.

.

Jeżeli ktoś się tajniaczy to niektorzy weci bo ustawa na ktorą się tak powołujecie dotyczy przede wszystkim ich.I jeszcze takiemu co robi takie zabiegi trzeba udowodnic ze nie zrobił to dla ratowania zycia lub zdrowia.:eviltong:

Posted

Jasiek napisał(a):
I jeszcze takiemu co robi takie zabiegi trzeba udowodnic ze nie zrobił to dla ratowania zycia lub zdrowia.:eviltong:
Oraz dla koniecznego ograniczenia populacji.

Posted

Jasiek napisał(a):
Jesteś w błędzie nikt z hodowców nie robi tego po kryjomu.Jeszcze nie zeszliśmy do podziemia:lol::lol:.

Czyżby? Eltesse spękała kiedy ktoś jej zaproponował ze nagra zabieg kamerą. A może Ty się zgodzisz?

Posted

Jasiek może się zgodzi, ale nie wiadomo, co na to jego weterynarz, bo (cytuję za Jaśkiem): "Jeżeli ktoś się tajniaczy to niektorzy weci bo ustawa na ktorą się tak powołujecie dotyczy przede wszystkim ich."

Posted

Vectra napisał(a):
Więc nie ma mowy by u nas nagle zakazano wystawiania psów kopiowanych urodzonych do końca roku 2007 ...

Wcale sie nie zdziwie jak wprowadza zakaz wystawiania na wzor niemiecki.

Posted

Zarazah napisał(a):
Jasiek może się zgodzi, ale nie wiadomo, co na to jego weterynarz, bo (cytuję za Jaśkiem): "Jeżeli ktoś się tajniaczy to niektorzy weci bo ustawa na ktorą się tak powołujecie dotyczy przede wszystkim ich."

Prawo jest jednakowe dla wszystkich. Ci co nakłaniaja do łamania prawa tez podlegaja karze

Posted

A co np w wypadku gdy ktos, np z usa, zamierza kupic od Was psa? Lepiej uciac ogon odrazu po urodzeniu malenkiemu szczeniakowi czy moze zostawic naturalnego wiedząc ze i tak ogon zostanie uciety... tyle ze juz w wieku kilku miesiecy??

Posted

[quote name='Vectra']z tego co wiem , to np w Szwecji nie będą mogły być wystawiane psy które urodzą się w roku 2008 i będą obcinane ;)Wszystkie psy zarejestrowane do końca roku 2007 nawet te kopiowane będą mogły brać udział w skandynawskich wystawach.

Podaj źródło tej wiedzy, bo na razie jest tak:

Entering a dog show in Sweden
Important information about cropping and docking.
Dogs with cropped ears may participate at dogshows and trials in Sweden if the dog is born in a country where there is no cropping ban. NOTE Dogs with cropped ears born by a bitch which is owned by a person living in Denmark, Finland, Norway or Sweden may not participate!
In general may dogs with docked tail participate at dogshows and trials in Sweden - if the dog is born in a country where there is no docking ban - but there are some very important exceptions, eg docked dobermanns and rottweilers born in a country where there is a docking ban are NOT allowed to participate at dogshows or trials in Sweden no matter the reason for the docking.

Posted

LALUNA napisał(a):
Czyżby? Eltesse spękała kiedy ktoś jej zaproponował ze nagra zabieg kamerą. A może Ty się zgodzisz?

Nie wiem czy satć Cię bedzie na nagranie takego filmu.Ale jestem otwarty na propozycje.:evil_lol:

Posted

MartaReksKiwi napisał(a):
A co np w wypadku gdy ktos, np z usa, zamierza kupic od Was psa? Lepiej uciac ogon odrazu po urodzeniu malenkiemu szczeniakowi czy moze zostawic naturalnego wiedząc ze i tak ogon zostanie uciety... tyle ze juz w wieku kilku miesiecy??

Jest jeszcze jedna mozliwość:
Nie sprzedawać szczeniaka komus kto go prawdopodobnie okaleczy.
Kasa to nie wszystko.

Posted

"nie chodzi o kase tylko rozwoj/ promowanie hodowli za granicą. "

:-o
To ją może promować w krajach gdzie się psów nie okalecza...?

A skoro tak strasznie chcemy sprzedać do USA mimo że wiemy że tam psa okaleczą to na czym nam zależy - no chyba tylko na forsie...

BTW może jednak nie okaleczą? A jeśli mamy takaą pewność, to chyba znaczy że sprzedajemy w złe ręce - nie wyobrażam sobie tym bardziej obcinania czegokolwiek psu kilkumiesięcznemu... :p Jeśli nabywca chce zrobić takie coś, to sorry, ale chyba lubiący swoje szczenięta hodowca nie będzie chciał z takim kimś gadać... :diabloti:
Chyba, że jest niewrażliwym, bezrefleksyjnym stworzeniem ktoremu de facto nie przeszkadza to, co ktoś (albo i on sam) wyrabia z psami a słowa "kocham psy" są tylko pustym dźwiękiem / reklamowym hasełkiem przyozdabiajacym niezdrowe ambicje...

Posted

taaa.. spodziewałam sie takiej odpowiedzi :evil_lol::evil_lol:
bardzo rzeczowa i emocjonalna

Jakbys Berek nie zauważył to nie pytałam o to czy taki hodowca ma sprzedac szczeniaka czy nie - tylko o to czy ciac mu ogon w pierwszych godzinach zycia czy zostawic i niech już mu na miejscu, w wieku tych 3-4 miesiecy, utną .
Jesli odpowiedz ma byc w podobnym tonie jak poprzednia to mozesz w ogole nie odpowiadac :)

Posted

nie chodzi o kase tylko rozwoj/ promowanie hodowli za granicą.

Choćbym miała za zasługi dla rozwoju kynologii trafic do encyklopedii nigdy
nie zrobiłabym tego kosztem zwierzęcia.
Niedawno jedna z hodowczyń odmówiła sprzedazy szczeniaka do USA mimo ze była wielokrotnie nagabywana przez potencjalnego nabywcę. Odmówiła nie z obawy przed okaleczeniem (rasa nie cieta), tylko po to zeby oszczędzić psu samotnej podróży w luku bagazowym. To duzy pies i nie było mozliwości przewiezienia go na pokładzie.

Posted

"Jakbys Berek nie zauważył to nie pytałam o to czy taki hodowca ma sprzedac szczeniaka czy nie - tylko o to czy ciac mu ogon w pierwszych godzinach zycia czy zostawic i niech już mu na miejscu, w wieku tych 3-4 miesiecy, utną .
Jesli odpowiedz ma byc w podobnym tonie jak poprzednia to mozesz w ogole nie odpowiadac "

:evil_lol::crazyeye:
No toć masz jasną odpowiedź.
Nie ciąć, no a jeśli nie masz zaufania do amerykańskiego klienta - to nie sprzedawać po prostu...

Ciąć ogona po prostu nie można, jeśli się choćby przeczytało trochę opracowań na ten temat - i jeśli się choć udaje że lubi swoje psy...
:p

Może choć ten artykuł z Advocates for Animals (od postu drugiego bodajże), skoro tak okropnie rani Twoją wrażliwość(w ktorą nie wątpię, zważywszy na głębokie rozterki moralne w jakie Cię wprowadza kwestia kopiowania) akurat mój sposób wypowiedzi...

http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=70841

Posted

Jakbys Berek nie zauważył to nie pytałam o to czy taki hodowca ma sprzedac szczeniaka czy nie - tylko o to czy ciac mu ogon w pierwszych godzinach zycia czy zostawic i niech już mu na miejscu, w wieku tych 3-4 miesiecy, utną .
Jesli odpowiedz ma byc w podobnym tonie jak poprzednia to mozesz w ogole nie odpowiadac :)

A kogo bardziej kochasz mamusie czy tatusia? Sorry ale jest wiele opcji. Wystarczy zastrzezenie w umowie zrobić i wtedy nie bedzie tych dzieciecych rozwazań. W swiecie dorosłym jest wiele rozwiązań a Ameryka to raj dla adwokatów aby wszystkiego dochodzic. Wiec ten punkt o nieobcinaniu niczego, bedzie bardzo na miejscu i nie przeszkodzi w promowaniu hodowli za granicą. Nawet pomoze w wizerunku hodowcy że ma jakies zasady i nie wszystko dla kasy.

Posted

[quote name='MartaReksKiwi']nie chodzi o kase tylko rozwoj/ promowanie hodowli za granicą.
[FONT=Verdana]Babeczki, strasznie smęcicie![/FONT]
[FONT=Verdana]Nie rozumiecie chyba, że Marcie chodzi o promocję hodowli w USA. [/FONT]

[FONT=Verdana]W USA! [/FONT]

[FONT=Verdana]Każda promocja kosztuje i to konkretną kaskę. Co tam ogon?[/FONT]
[FONT=Verdana]Oczywiście, można by mieć wątpliwości gdyby to chodziło o ogon Marty, ale tu mówimy o ogonie jakiegoś tam szczeniaka. Popiszczy i przestanie. Świat się od tego nie zawali. [/FONT]
[FONT=Verdana]Nie takie rzeczy laski zrobiłyby dla KARIERY w filmie albo w show business’ie...! Prawda Orsini? Może i ty się wypromujesz... na ogonie :lol:?[/FONT]

[FONT=Verdana]No i Marcie zostanie coś po Maluszku na pamiątkę. Kikutek.[/FONT]
[FONT=Verdana]Milusie, nie ma co :angryy:. [/FONT]

[FONT=Times New Roman]http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4494758.html[/FONT]
[FONT=Verdana]/Tekst Interpelacji Pana Posła w sprawie psów znajdziecie na stronie 280/[/FONT]

Posted

Pytałam tylko teoretycznie . Nie widze powodu do tego aby sie aż tak denerwowac :evil_lol::evil_lol: a Wy na każde pytanie "bycmozezwolennika" odpowiadacie bardzo nerwowo.

I skąd nagle temat Orsini????????????????? :crazyeye::crazyeye:

Posted

Pytałam tylko teoretycznie . Nie widze powodu do tego aby sie aż tak denerwowac :evil_lol::evil_lol: a Wy na każde pytanie "bycmozezwolennika" odpowiadacie bardzo nerwowo.

Ja nie widzę żadnej nerwowości.... No chyba, że sam fakt zabrania głosu już uważasz za nerwowy odruch :evil_lol:

Posted

[quote name='niceravik']
[FONT=Times New Roman]http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4494758.html[/FONT]

Ło matko... Wstyd się przyznać komuś z zagranicy że pochodzi się z kraju gdzie taki głąb na ławach poselskich zasiadał...

PS. Mozesz powtórzyć jeszcze raz co on takiego więcej dla zwierząt przez te dwa lata zrobił od wszystkich innych posłów? Bo chyba mi gdzieś Twa odpowiedź w tych wszystkich postach umknęła.