Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Fakt, postawiłam założenie, że Polacy przejęli od Niemców znaczenie slowa i błędnie go potem spolszczyli, ale wiesz, Słowacy i Czesi mowią "kupirowany" czyli słowo macierzyste, to jednak niemieckie kupieren, dlaczego akurat w Polsce słowo oznaczające przycięcie czegokolwiek u zwierzęcia ma się wywodzić od powielania? Jak dla mnie nie ma to sensu najmniejszego. Stawiam śmiałą tezę, że z biegiem czasu doszło do małej zmiany wymowy i tym samym zmiany sensu słowa.
Ten post to tak na marginesie, jako dygresja.

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja jestem za kopiowaniem , a przepisy jak mówią tak mówią , i tak je my tworzymy , kwestia czasów, mody itp. Kopiowane psy mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł prezes kilka ras straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....|

Posted

Kopiowane psy mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł prezes kilka ras straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....|

Ja tych zalet kopiowania nie widze, przynajmniej nie dla psa.
Masz briarda. Czy jestes w stanie wymienić dlaczego wybrałeś tę rase i co Cie w niej urzekło? Ja jestem w stanie wymienic conajmniej kilka powodów. NAwet jesli odejme tylko jedną rzecz bo nie będzie kopiowany, to jeszcze zostanie całe mnóstwo powodów dlaczego ta rasa a nie inna. Wiec byłoby to bardzo płaskie podejscie do rasy, o ile na kupno miałoby zawazyc kopiowanie.

Posted

LALUNA napisał(a):
Ja tych zalet kopiowania nie widze, przynajmniej nie dla psa.
Masz briarda. Czy jestes w stanie wymienić dlaczego wybrałeś tę rase i co Cie w niej urzekło? Ja jestem w stanie wymienic conajmniej kilka powodów. NAwet jesli odejme tylko jedną rzecz bo nie będzie kopiowany, to jeszcze zostanie całe mnóstwo powodów dlaczego ta rasa a nie inna. Wiec byłoby to bardzo płaskie podejscie do rasy, o ile na kupno miałoby zawazyc kopiowanie.
Fakt, że ty nie widzisz zalet kopiowania, nie oznacza, ze nie widzą ich inni.

Posted

lutomskak napisał(a):
Fakt, że ty nie widzisz zalet kopiowania, nie oznacza, ze nie widzą ich inni.

Ja chętnie poczytam o tych zaletach :lol: .

Posted

Mie róznież to żywo interesuje - zalety kopiowania.

Tu uwaga - wrażenia estetyczne poszczególnych jednostek ("a bo mnie się podoba pies z ciętymi uszami") nie stanowią "zalety" w sensie ogólnym - poddawanie psa zabiegom chirurgicznym bo ktoś ma jakieś przyzwyczajenia zdecydowanie się nie broni - w sensie etycznym.

A wiec z przyjemnością poczekam na poważne argumenty - jakie są zalety kopiowania.

Już zresztą wszyscy czekamy od wielu miesięcy dyskusji na ten temat - na razie tych zalet wymienionych po kolei jakoś brak.
:lol:

Posted

A wiec z przyjemnością poczekam na poważne argumenty - jakie są zalety kopiowania.

Już zresztą wszyscy czekamy od wielu miesięcy dyskusji na ten temat - na razie tych zalet wymienionych po kolei jakoś brak.
:lol:

Ja tez chetnie poczytam o tych argumentach. Ale Lutomskak widac wyznaje zasade Alfa, coś co sie nie da naprawic znaczy nie jest zepsute.

Czyli są zalety tylko nikt ich jeszcze nie odkrył. :p

Posted

Zalety,których jeszcze nikt nie odkrył....No tak, i szuka się ich chyba przez obcinanie kawałków ciała, bo a 'nóż widelec" akurat po tym 'zbędnym" kawałkiem ucha czy ogona jakaś zaleta się ukryła ;D :D :D
Ja również chętnie poczytam o tych niekwestionowanych zapewne zaletach kopiowania :)

Posted

jedna z podstawowych zalet kopiowania na dzien dzisiejszy jest fakt-ze ten temat tak bardzo was elektryzuje,ze pomyslec by mozna........ze w te piekne sierpniowe dni nie macie nic lepszego do roboty-tylko przesiadywac przed komputerami i czekac kto ,co i o ktorej godzinie napisze na klawiaturze swojego komputera-dajac wam w ten sposob mozliwosc wyzycia sie na nim za wszystkie czasy i za wszystkie slowa-ktore zostaly i nie zostaly tutaj wypowiedzine (zarowno przez was ,jak i przez innych......)
bawcie sie dobrze-bo juz lato ma sie ku koncowi-wypad nad morze ,lub w gory na pewno dobrze wam zrobi-udusic sie mozna przy tych monitorach......
zycze wam wiecej luzu dziewczyny w podejsciu do tego i innych tematow!!!!!!!!!:):):)

Posted

Lutomskak, my już na wypad umówione/ni - na świętowanie.Więc tu się z Tobą, o dziwo zgodzę.Zaletą kopiowania jest to,że można z tym walczyć, wygrać i świętować :D
I nie mów,że mi luzu brakuje:D

Posted

Ja już wypad nad morze mam zaliczony. Lutomskaka jak zwykle nie w temacie siedzi. Zreszta tak jak i w zaletach kopiowania. A juz zapowiadało sie ze coś powie nowego. A tu z duzej chmury mały deszcz. A własciwie to nawet deszczyku nie było, kilka kropelek nie wiadomo czego.

Posted

[quote name='Harry']A ja jestem za kopiowaniem , a przepisy jak mówią tak mówią , i tak je my tworzymy , kwestia czasów, mody itp. Kopiowane psy mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł prezes kilka ras straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....|
"A ja jestem za kopiowaniem , a przepisy jak mówią tak mówią , i tak je my tworzymy , kwestia czasów, mody itp. Kopiowane taborety mają swoje zalety jak też wady , niekopiowane tak samo , jak rzekł pewien stolarz kilka modeli straci na popularności bo podobały się jako kopiowane , bez kopiowania nie są już tak atrakcyjne ....|"
W takiej wersji zgodziłabym się z Tobą. Ale co do psów, stanowczo mówię nie!

Posted

Dobry tekst, Niceravik.

Nie lubię określenia "kopiowanie". Dla mnie to jest po prostu UCINANIE ogonów i uszu psów. Mój skundlony foks Falkor ma PODCIĘTY ogonek, ale to dla tego, że takiego już go znaleźliśmy na przystanku. Gdyby miał ogonek, nigdy nie zgodziłbym się na jego UCIĘCIE.

Co do Harrego: Najpierw podetnij sobie uszy, żeby ci np. nie odstawały, a dopiero potem decyduj, czy jest to dobre dla psa. Pies nie po to MA ogon i uszy, żeby go ich POZBAWIAĆ!
:snipersm:
Czy jeśli zapanuje moda na UCINANIE psom tylnich łap, też UTNIESZ je swojemu?

Posted

A ja mam boksia naturalnego w kazdym calu, ma ogonek i uszka, bo czemu ma byc wybrakowana:cool3:
Psy naturalne sa śliczne:loveu:
Nie ubliżając kopiowanym;), chcialam wyrazic tylko swoje zdanie, chyba nikogo nie uraziłam;)

Posted

[quote name='Rybka_39']A ja mam pytanie czy kaukazom kopiuje sie jeszcze uszy?
Tak jest wg FCI.

FCI-Standard N° 328 / 22. 04. 1996 / GB

CAUCASIAN SHEPHERD
(Kavkazskaïa Ovtcharka)

Ears : Hanging, set high, cropped short.

Gdybyś miała wątpliwości, zapytaj Czarne Gwiazdy. On lubi robić za experta :eviltong:

Posted

[quote name='niceravik']Tak jest wg FCI.

FCI-Standard N° 328 / 22. 04. 1996 / GB

CAUCASIAN SHEPHERD
(Kavkazskaïa Ovtcharka)

Ears : Hanging, set high, cropped short.

Gdybyś miała wątpliwości, zapytaj Czarne Gwiazdy. On lubi robić za experta :eviltong:
Aha dzieki wielkie bo ja zielona jestem:oops:

No to jakie zalety ma kopiowanie?(pytam z ciekawosci nie ze zlosci).
Ja akurat zostawiałabym psiaki naturalne, bo Kora ma uszy i ogon i nie ma żadnych problemow zdrowotnych z uszkami, a to że zaczepiaja mnie na ulicy mowiac Jaki ładny boksio szkoda tylko że ma ogon....to już ich sprawa, bo ładny wyglad to przepraszam za słowo dośc prymitywny argument

Posted

Rybka_39 napisał(a):
Aha dzieki wielkie bo ja zielona jestem:oops:

No to jakie zalety ma kopiowanie?(pytam z ciekawosci nie ze zlosci).
Ja akurat zostawiałabym psiaki naturalne, bo Kora ma uszy i ogon i nie ma żadnych problemow zdrowotnych z uszkami, a to że zaczepiaja mnie na ulicy mowiac Jaki ładny boksio szkoda tylko że ma ogon....to już ich sprawa, bo ładny wyglad to przepraszam za słowo dośc prymitywny argument

Dla psa to chyba nie ma żadnych zalet. Tylko go boli jak obcinają i potem leczy rany :placz: .
A dla takiego weta to już może mieć: KASA mu leci i to niemala :mad:

Rybka, ale tylko do końca września, bo od października już nie będą obcinać :multi:

Posted

UWAGA KONKURS !!!
MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA PSÓW RASOWYCH
O PUCHAR EUROPY ŚRODKOWEJ I WSCHODNIEJ FCI
z prawem przyznania CACIB
w Poznaniu
Pytanie konkursowe brzmi:

jaką informację dotyczącą przyjmowania psów i dlaczego
usunął organizator

z WAŻNYCH INFORMACJI DLA UCZESTNIKÓW WYSTAWY ?

:multi: :multi: :multi:

Posted

[quote name='Quelthalas']OOOO, gdzieś się zapodział punkt drugi:
2. Na wystawę można zgłaszać psy zarówno z nie kopiowanymi jak i kopiowanymi uszami i ogonami

hehehehehehehhehehehehehe

BRAWO!!!
:multi:

Pisałam wcześniej, że od października szykują się duuuuże zmiany w ZK.
Personalne również :lol:

Posted

[quote name='niceravik']

UWAGA KONKURS !!!

MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA PSÓW RASOWYCH
O PUCHAR EUROPY ŚRODKOWEJ I WSCHODNIEJ FCI
z prawem przyznania CACIB
w Poznaniu
Pytanie konkursowe brzmi:

jaką informację dotyczącą przyjmowania psów i dlaczego
usunął organizator

z WAŻNYCH INFORMACJI DLA UCZESTNIKÓW WYSTAWY ?

:multi: :multi: :multi:

2. Na wystawę można zgłaszać psy zarówno z nie kopiowanymi jak i kopiowanymi uszami i ogonami

to najlepsza wiadomość dzisiejszego dnia...a kto wie,może i roku :multi:

Posted

Odpowiedź na pierwszą część pytania konkursowego zaliczona :multi:

Jednak nie mniej istotna jest odpowiedź na drugą część pytania:

dlaczego organizator usunął ten zapis?