Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Koszmar. Wiem, ze niektóre Fundacje wogole nie wydają kotów na dwór. Niewątpliwie jest to jakieś ryzyko. Ja staram się minimalizować selekcjonując domy, oglądając okolicę, ale nie da się tego wykluczyć do zera. Jednak koty niewychodzące też miewają wypadki, zatrucia roślinami, nieszczęśliwe upadki, połnięcia sznurków... ludzie też codziennie umierają, wypadkow nie da się wykluczyć do zera. Nie jestem mimo wszystko zwolenniczką więzienia kotów w domu. Równie dobrze, żeby ograniczyć ryzyko, można by je zamknąć w złotej klatce...
Wiem, niepopularny pogląd. Przykro mi Dziewczyny.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

Witam!!!
Pani Kasiu przesyłam ostatnie zdjęcie Zuzi z Hektorem. Stosunek Zuzi do psów był niesamowity .................. Jeszcze raz dziękuję za tak wspaniałego kota. Zuźka potrafiła zjednać sobie nie tylko psy, ale i ludzi. Podbijała wszystkim serca i nawet te osoby, które nie przepadały za kotami ją po prostu lubiły. Siedzę , ryczę i nie pogodzę się z jej stratą. Zuzia była bardzo pogodnym, radosnym kotem a przede wszystkim wielkim pieszczochem. Często przejmowała zachowania psów, śmiałam się , że ma syndrom psa i niedługo zacznie szczekać.Godzinami potrafiła siedzieć z psami w kojcu, gdy tylko się ciepło zrobiło lub całą noc czy w dzień , jak było zimno przespać wtulona, w któregoś psa. Gdyby Pani widziała ją , jaka jest szczęśliwa na ogrodzie, jak wspina się po drzewach, łazi po wszelkich wyżkach, nawet właziła na dach naszego garażu .Po prostu nie sposób było jej nie wypuszczać na dwór, tam się odnajdowała, tam czuła się szczęśliwa. Nawet na noc było trzeba na siłę ją zapędzać do domu. A gdy padał deszcz siedziała na parapecie lub pod drzwiami i miałczała, żeby ją wypuścić. Ostatnio nawet nauczyła się polować, wprawdzie ja tego nie widziałam tylko mąż widział jak 2 razy upolowała wróbla i była bardzo dumna z siebie, więc cieszyliśmy się, że instynkt wziął górę i na jesień będzie polować na myszy, których na wsi nie brakuje.
Zadaje sobie pytania, jak to mogło się stać przecież tak uważała na ulicy i uciekała przed samochodami. Jak na nią patrzyłam to gł. chodziła po chodnikach lub po poboczu. Naprawdę nie wiem czyżby samochód ją potrącił? Filip (syn) znalazł ją przed naszą bramą. Dorosły chłopak i też płakał jak dziecko. On bardzo lubi koty a koty lgną do niego.
Przepraszam, że tak się rozpisałam, ale wiem , że Pani zrozumie mój żal i ból, choć wiem, że nie popiera Pani wypuszczanie kotów na dwór. Jednak Pani Kasiu, kto na wsi trzyma kota w domu? chyba nikt? A poza tym ona na ogrodzie była naprawdę szczęśliwa, teraz wygrzewała się na słońcu leżąc w trawie a jak szłam na spacer z psami to szła za nami miałcząc , żebym za nią poczekała. Nawet zrobiła się taka gościnna dla innych kotów, że często na naszym podwórku przesiadywały 2-3 inne koty. Siedziały w kręgu i patrzyły na siebie . Tomasz ( mój mąż) z Filipem się śmiali, że sąsiadki przyszły do Zuzi na pierdoły i wiejskie ploty:)
Jeszcze raz dziękuję za Zuźkę, choć przez chwilę w naszym domu gościł taki fajny "sierściuch" (czasami tak ją Tomasz nazywał ), którego wszyscy pokochaliśmy i ze mogłam się wygadać.
Pozdrawiam Kinga

Ja zapamietam ją taką jak na zdjęciu

Biegaj szczęsliwa Afrodytko za TM

Edited by KateBono
Posted

supergoga napisał(a):
O Boże, wychodzila. To jest to czego tak się boję.

Też się tego boję :(
Nasz 18 -letni Garfield wychodził 13 lat i 1 kwietnia poszedł na ostatni spacer:(
Mysia też wychodzi , niby tylko na ogród ale zawsze się boję .
Przykra wiadomość :(
Afrodytko
  • pozdrów Garfielda :(

• Posted

ja dziele koty na bystrzaki i cielaki jedne nadaja sie do wychodzenia drugie nie choc ryzyko jest zawsze.pamietacie kocura 'ciezarnego'...w zeszłym tygodniu tez zginął pod kołami...na podworku nie na drodze babka wyjedzała z garazu cyt.'ona nie uwaza na koty to koty maja uwazac'...tym sposobem myslenia daje do zrozumienia,ze to koty maja byc mądrzejsze:(kiedy ktos mi 'doniosł',ze przejechali jakiegos kota z tego stada odrazu wiedziałam,ze to musiał byc on bo to był najwiekszy cielak ,Pirat tez taki był i Kacper dobrze,ze maja domy z całego zeszlorocznego miotu wiedziałam,ze tylko Czarny nazywalam go dobre geny ma szanse na przezycie na wolnosci ,najbardziej nieufny, najzdrowszy itd.

Posted (edited)

Manson i Bundy zostali dzisiaj odrobaczeni, przeniosłam ich klatkę do mojego pokoju.
    Ciciasy oglądają się na razie z daleka, a jutro poznają się bliżej.
    Manson i Bundy nie chcą pic mleka , wolą wodę. Za to Tristan i Lancelot żyją tylko mleczkiem - chrupki są "ble" , karma mokra "taka sobie" - takie dwa niejadki.
    Galahad to wielki obżartuch:lol:
    Dziewczynki to dwie łobuziary :evil_lol:- bardzo lgną do człowieka , uwielbiają " hasać po ludziu i wspinać się po nim, pierwsze do bijatyki i zabawy z kumplami , a tunel to żywioł Mufinki.
    Parsifal to przywódca - rządzi wszystkimi ciciasami.

Edited by KateBono
    Posted (edited)

Cała ósemka ciciasów jest już razem. Razem śpią w klatce, razem jedzą, razem brykają po pokoju.
    W klatce zrobiłyśmy im małe przemeblowanie. Dostały krytą kuwetę, hamak i drapak.
    Fotki robiłam przez kraty, bo gdy tylko spróbuje się uchylić drzwiczki, to zaraz całe stadko wyskakuje z klatki.

Druga klatka będzie wkrótce potrzebna ....

Edited by BeaBono
    Posted (edited)

....dla nowo przybyłej czwórki maleńtasów.

Maludy przyjechały z Sierosławia. Mają 2,5 tygodnia. Ich mama zginęła pod kołami.

Edited by BeaBono
    Posted

Dla mnie maleńtasy mają 1,5 tygodnia - no, do dwóch tygodni.Mają troszkę zaropiałe oczęta - zapobiegawczo zakropliłam.Rozwolnienie jest u jednego ale myślę ,ze to po śmietanie z wodą ( państwo co je przywieźli tym je karmili )

Posted (edited)

Mufinka:

Parsifal i Bundy:

Parsifal:

[video=youtube;4835juL2Ty4]http://www.youtube.com/watch?v=4835juL2Ty4&feature=youtu.be[/video]

Edited by BeaBono
    Posted (edited)

Bundy:

Tristan:

Bundy i Tristan:

[video=youtube;aPadDhZktw8]http://www.youtube.com/watch?v=aPadDhZktw8&feature=BFa&list=UUYByIFN2upW1 1ncWzoxKT1A[/video]

Edited by BeaBono
    Posted

a ja jakbym wykrakała pisząc, że w domu równie dobrze może zdarzyć się wypadek jak i poza domem...

nasz kot Bonifacy w domu tymczasowym niefortunnie spadł z szafy, potknął się i nie oparł łapkami. spadł na głowę.
    od wczoraj leży w lecznicy w stanie krytycznym :(

dramat, jednego dnia zdrowy, wesoły, żywy kot, drugiego leży nieprzytomny :(

fatalny jest dla naszych kotów ostatni tydzień.

Posted

[quote name='conceited']a ja jakbym wykrakała pisząc, że w domu równie dobrze może zdarzyć się wypadek jak i poza domem...

nasz kot Bonifacy w domu tymczasowym niefortunnie spadł z szafy, potknął się i nie oparł łapkami. spadł na głowę.
    od wczoraj leży w lecznicy w stanie krytycznym :(

dramat, jednego dnia zdrowy, wesoły, żywy kot, drugiego leży nieprzytomny :(

fatalny jest dla naszych kotów ostatni tydzień.

Boże....:-(

Zapraszam na mały bazarek dla Gralla i Dyzia:

http://www.dogomania.pl/forum/threads/228354-Bazarek-chusty-koszulki-kurze-%C5%82apki-na-Gralla-i-Dyzia-do-24-06-do-godz-20

Posted (edited)

Paszczurki małe to prawdopodobnie trzy dziewuszki i jeden chłopak.
    Nadałyśmy im robocze imiona:
    - krówka - Ofelia;
    - krówek z łatką na łapce - Otello;
    - czarnuszka z białymi skarpetkami - Desdemona.
    - czarnuszka - Miranda.

Ofelia:

Ofelia:

Ofelia:

Ofelia:

Ofelia i Otello:

Edited by BeaBono
    Posted

What May NN napisał(a):

są jakies zapytania o Parsifala? ;-)

Żadne.

O Galahada były zapytania , wysłałam ankiety - zadne nie wróciły.
    O Mufinkę - ankieta odesłana ale cicias miałby wychodzić z domku na samotne spacery................